Матусал Написано Јануар 22, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2018 пре 1 сат, Bokisd рече Ali, to su reci od starca Porfirija ( koje je neko drugi citirao ). Проблем је у томе што старац Порфирије када је говорио ни на ум му није падало ово о чему ми овде причамо него је говорио универзалним језиком цркве о оваплоћењу Сина Божијег по предању отаца. Нама остаје непознато шта би он одговорио када бисмо га питали да ли би се Христос могао јавити Мојсију као оваплоћени. Ми немамо конкретну тему где оци гооре о томе и стога ти цитати нису релевантни јер нити негирају нити потврђују ово о чему ми причамо него су изречени у потпуно другом контексту. Justin Waters, Volim_Sina_Bozjeg and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 22, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2018 пре 1 минут, Матусал рече Проблем је у томе што старац Порфирије када је говорио ни на ум му није падало ово о чему ми овде причамо него је говорио универзалним језиком цркве о оваплоћењу Сина Божијег по предању отаца. Нама остаје непознато шта би он одговорио када бисмо га питали да ли би се Христос могао јавити Мојсију као оваплоћени. Ми немамо конкретну тему где оци гооре о томе и стога ти цитати нису релевантни јер нити негирају нити потврђују ово о чему ми причамо него су изречени у потпуно другом контексту. Kako šta bi ti rekao, el imaš neku njegovu besedu o Tavorskom dogadjaju, šta on veli, el to bila vizija ili su Mojsije i Ilija videli dan Njegov? Dan bi značio da li su videli Hrista Isusa izistinski na Tavoru a ne na platnu u nekoj dimenziji. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јануар 22, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2018 пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече Kako šta bi ti rekao, el imaš neku njegovu besedu o Tavorskom dogadjaju, šta on veli, el to bila vizija ili su Mojsije i Ilija videli dan Njegov? Dan bi značio da li su videli Hrista Isusa izistinski na Tavoru a ne na platnu u nekoj dimenziji. Наравно да су видели реалност и немамо проблем то да докажемо јер имамо мноштво беседа на преображење које то потврђују и на основу њих изводимо закључак а на основу тог и других таквих закључака видимо ванвременску димензију у Писму и једино нам преостаје такав метод, јер још нико није навео неко дело или беседу која се директно бави преегзистенцијом оваплоћеног,мада сам израз преегзистенција није правилан за ову тему јер има временско одређење, прикладније је би било да говоримо ванвременском или есхатолошком Исусу Христу. Zoran Đurović, Volim_Sina_Bozjeg and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 22, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2018 пре 1 минут, Матусал рече прикладније је би било да говоримо ванвременском или есхатолошком Исусу Христу. O njemu i govorimo. Preegzistencija se tiče Njegovog Tela. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 22, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2018 пре 19 минута, Матусал рече Наравно да су видели реалност и немамо проблем то да докажемо јер имамо мноштво беседа на преображење које то потврђују и на основу њих изводимо закључак а на основу тог и других таквих закључака видимо ванвременску димензију у Писму и једино нам преостаје такав метод, јер још нико није навео неко дело или беседу која се директно бави преегзистенцијом оваплоћеног,мада сам израз преегзистенција није правилан за ову тему јер има временско одређење, прикладније је би било да говоримо ванвременском или есхатолошком Исусу Христу. Амин. С тим што бих ја добио алергију кад би га неко назвао ванвремени или есхатолошки Исус Христос. Као да има неки други осим Овај који све испуњава. Зато будите милостиви. То ме много асоцира на оне разне врсте тројица које су на менију. Према томе, може се говорити о Његовој ванвременскости , а не о ванвременском Христу. Zoran Đurović, Матусал and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јануар 22, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2018 пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече O njemu i govorimo. Preegzistencija se tiče Njegovog Tela. Акценат је на томе да је оно вечно и ванременско будући да је сједињено са ипостасју Логоса па тиме се може пројавити у свакој тачки историје, када кажемо преегзистенција имамо утисак да је био пре неке тачке времена у којој би ми очекивали да треба да буде али он није био ,,пре,, него он свагда јесте. Zoran Đurović, Trifke and Ведран* је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 22, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2018 пре 7 минута, Матусал рече Проблем је у томе што старац Порфирије када је говорио ни на ум му није падало ово о чему ми овде причамо него је говорио универзалним језиком цркве о оваплоћењу Сина Божијег по предању отаца. Нама остаје непознато шта би он одговорио када бисмо га питали да ли би се Христос могао јавити Мојсију као оваплоћени. Ми немамо конкретну тему где оци гооре о томе и стога ти цитати нису релевантни јер нити негирају нити потврђују ово о чему ми причамо него су изречени у потпуно другом контексту. To moras da pitas onoga koji je prvo postavio njegove reci, jer je, ( onaj koji je i postavio citate od Porfirija ), logicno mislio da je on i upravo pricao u kontekstu ove teme. Kako drugacije i shvatiti Porfirijeve reci, .....da u misli i ljubavi i sveznanju Bozijem mi postojimo pre vremena... U toj istoj besedi u kojoj je ovo rekao, Porfirije dalje kaze ,....""Оваплоћењем Јединороднога Сина Божјег опет је људима откривен предвечни план Божји о спасењу човека. О томе Апостол пише: "И заиста, велика је тајна побожности: Бог се јави у телу, оправда се у Духу, показа се анђелима, проповеди се незнабошцима, верова се у свету, вазнесе се у слави" (1.Тим. 3,16). Речи апостола Павла јесу речи препуне смисла, божанствене, небеске речи.".... Predvecni plan Bozji o spasenju coveka ? Kako ? Ovaplocenjem Jedinorodnog Sina Bozijeg. To je i jeste, taj univerzalni jezik kojim su govorili oci crkve o ovom pitanju. Zar tako i apostoli ne govore, kao o predvidjenom Jagnjetu i predrodredjenoj tajnu sakrivenoj kao premudrost Boziju,....kojom nas,..... " предодредивши нас себи на усиновљење кроз Исуса Христа",...kako kaze apostol . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јануар 22, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2018 пре 1 минут, Ведран* рече Према томе, може се говорити о Његовој ванвременскости , а не о ванвременском Христу. добро, о томе нисам мислио..... Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 22, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2018 пре 24 минута, Матусал рече Наравно да су видели реалност и немамо проблем то да докажемо јер имамо мноштво беседа на преображење које то потврђују и на основу њих изводимо закључак а на основу тог и других таквих закључака видимо ванвременску димензију у Писму и једино нам преостаје такав метод, јер још нико није навео неко дело или беседу која се директно бави преегзистенцијом оваплоћеног,мада сам израз преегзистенција није правилан за ову тему јер има временско одређење, прикладније је би било да говоримо ванвременском или есхатолошком Исусу Христу. Matusal, preegzistenca Tela nije u vremenskoj odrednici nego u Sili, u Slavi, u prirodi bespočetnih i nestvorenih energija a ne u vremenskoj distanci. Šta ću reći... Svi mi koji smo Telo Sina Božjeg po blagodati dobijamo silu rođenja od Oca Nebeskog.... kako je to Jovan i naveo u Pismu. Maksim, Palama i Augustin su nezaobilazni u tumačenjima, pa Maksima i Palamu sada povezju i govore da su logosi tvari Maksimovi povezani sa Palaminim nestovorenim i bespočetnim energijama.... Augustin koji govori da je Telo pre vremena ...... sve ukazuje na atemporalnost venavremeno Telo. Preegzistenciju gledam ja lično u tome, što smo mi prvo stvoreni, ovde u vremenu i tu se primajući Sina Božjeg Isusa Hrista rađamo od Oca Nebeskog vanvremeno... Šta to znači, da smo rođeni u sili bespočetnih i nestvorenih energija po blagodatnom daru, te samim tim realno postojimo i pre početka kojeg prvo imamo ovde... Dakle ovde više možemo uzeti silu i prirodu tih energija za preegzistenciju, nego vremensku odrednicu, jer prvo smo stvoreni, prvo imamo duševna tela, pa tek posle duhovna tela i nisu prvo duhovna pa duševna pa opet duhovna... Ali je taj duhovni dar, to rođenje od Oca tolika sila, da ona realno preegzistira pre stvorene prirode i kad se ti rodiš u tim nestvorenim energijama preegzistiraš po sili i Slavi tih energija a ne po vremenu u kojem dobijaš, nego JE TO UZROČNO OD DAVAOCA KOJI TI DAJE. Zato preegzistira nesliveno nedeljivo.... Ведран* and Матусал је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 22, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2018 Da se nasalim,....morate da se dogovorite, ....kako sve to ide sa,....povratkom u buducnost....i tim, ....proslom - sadasnjim - buducim dogadjajima.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јануар 22, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2018 пре 2 минута, Bokisd рече To moras da pitas onoga koji je prvo postavio njegove reci, jer je, ( onaj koji je i postavio citate od Porfirija ), logicno mislio da je on i upravo pricao u kontekstu ove teme. Kako drugacije i shvatiti Porfirijeve reci, .....da u misli i ljubavi i sveznanju Bozijem mi postojimo pre vremena... U toj istoj besedi u kojoj je ovo rekao, Porfirije dalje kaze ,....""Оваплоћењем Јединороднога Сина Божјег опет је људима откривен предвечни план Божји о спасењу човека. О томе Апостол пише: "И заиста, велика је тајна побожности: Бог се јави у телу, оправда се у Духу, показа се анђелима, проповеди се незнабошцима, верова се у свету, вазнесе се у слави" (1.Тим. 3,16). Речи апостола Павла јесу речи препуне смисла, божанствене, небеске речи.".... Predvecni plan Bozji o spasenju coveka ? Kako ? Ovaplocenjem Jedinorodnog Sina Bozijeg. To je i jeste, taj univerzalni jezik kojim su govorili oci crkve o ovom pitanju. Zar tako i apostoli ne govore, kao o predvidjenom Jagnjetu i predrodredjenoj tajnu sakrivenoj kao premudrost Boziju,....kojom nas,..... " предодредивши нас себи на усиновљење кроз Исуса Христа",...kako kaze apostol . Па и мене неко сада да пита о томе ја му сигурно не би трубио о преегзистенцији него би исто одговорио класичним језиком отаца, проблем је што не разликујеш ова два приступа. Говорио је онолико колико је нама потребно да разумемо и верујемо, ово о чему ми причамо излази из тих оквира. Ведран*, Trifke and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 22, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2018 пре 1 минут, Bokisd рече Da se nasalim,....morate da se dogovorite, ....kako sve to ide sa,....povratkom u buducnost....i tim, ....proslom - sadasnjim - buducim dogadjajima.... Kako tebe Otac nebeski rađa? Šta lupa Jovan u Pismu kad veli da oni koji primiše Hrista jesu sinovi Božji, koji se ne rodiše od krvi i tela za to sinovstvo nego od Oca Nebeskog? Kako tebe Otac Nebeski može da rodi ako te ne rodi Bespočetnim i Nestvorenim energijama? Ведран*, Zoran Đurović and Trifke је реаговао/ла на ово 2 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 22, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2018 пре 25 минута, Матусал рече Па и мене неко сада да пита о томе ја му сигурно не би трубио о преегзистенцији него би исто одговорио класичним језиком отаца, проблем је што не разликујеш ова два приступа. Говорио је онолико колико је нама потребно да разумемо и верујемо, ово о чему ми причамо излази из тих оквира. Ali, trebao si da pogledas celu tu' besedu od starca Porfirija : http://crkvaub.rs/crkva/novosti/item/3236-velika-je-tajna-poboznosti-sveti-porfirije-kavsokalivit "Другим речима, и ми, верни хришћани, призвани смо да постанемо несаздани по благодати, да постанемо заједничари бoжанских енергија, да уђемо у Тајну Божанства, да превазиђемо наш светски начин умовања, да умремо као стари човек (Кол.3,9 , Римљ.6.6 , Еф.4.22 ) и да постанемо обожени или убожени. Када живимо у Цркви, живимо Христом. Ово су веома истанчани духовни и богословски појмови. Само Дух Свети може да нас научи свему овоме." Opet se vracamo na pricu, koliko su, kako kaze duhovni starac,....ovo veoma istancani i duhovni i bogoslovski pojmovi i samo Duh Sveti moze da nas nauci svemu ovome.... Samo par recenica ranije, kaze, da smo mi postojali pre vekova u Svetoj Trojici, ....u misli i ljubavi i sveznanju Bozijem....i, da postoji predvecni plan Boziji o spasenju coveka kroz ovaplocenje Jedinorodnog Sina Bozijeg. I, opet ga ne sprecava da kaze da smo po blagodati nesazdani i da postajemo obozeni i ubozeni. itd.....filosofija i realnost darovana nam sa Visine.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јануар 23, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2018 пре 9 минута, Bokisd рече Ali, trebao si da pogledas celu tu' besedu od starca Porfirija : http://crkvaub.rs/crkva/novosti/item/3236-velika-je-tajna-poboznosti-sveti-porfirije-kavsokalivit "Другим речима, и ми, верни хришћани, призвани смо да постанемо несаздани по благодати, да постанемо заједничари бoжанских енергија, да уђемо у Тајну Божанства, да превазиђемо наш светски начин умовања, да умремо као стари човек (Кол.3,9 , Римљ.6.6 , Еф.4.22 ) и да постанемо обожени или убожени. Када живимо у Цркви, живимо Христом. Ово су веома истанчани духовни и богословски појмови. Само Дух Свети може да нас научи свему овоме." Opet se vracamo na pricu, koliko su, kako kaze duhovni starac,....ovo veoma istancani i duhovni i bogoslovski pojmovi i samo Duh Sveti moze da nas nauci svemu ovome.... Samo par recenica ranije, kaze, da smo mi postojali pre vekova u Svetoj Trojici, ....u misli i ljubavi i sveznanju Bozijem....i, da postoji predvecni plan Boziji o spasenju coveka kroz ovaplocenje Jedinorodnog Sina Bozijeg. I, opet ga ne sprecava da kaze da smo po blagodati nesazdani i da postajemo obozeni i ubozeni. itd.....filosofija i realnost darovana nam sa Visine.... Па све лепо каже старац Порфирије, говори што и Палама и уопште сви светогорци чији је Палама представник а и потпуно се уклапа у ову причу овде. Volim_Sina_Bozjeg, Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 23, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 23, 2018 пре 8 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече @Ведран* care Vragolan... Ведран* and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука