Jump to content

Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 10 минута, Zoran Đurović рече

Nego, kad smo kod Njarnije i hronologija, nema nam Bokija! Izgleda da ga Damaskin resetovao...dobardecko 

Дамаскинац спржио Смедеревца. :))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 8.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1409

• Volim_Sina_Bozjeg

1106

• Zoran Đurović

1107

• Bokisd

697

пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Da, nam da Bog više takvih vladika.

Бегај бе! Не призивај огањ.

Па знаш ли колико бисмо тек тада Никотина имали? Могла би цела Србија да се пуши. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

Бегај бе! Не призивај огањ.

Па знаш ли колико бисмо тек тада Никотина имали? Могла би цела Србија да се пуши. 

Па и Артемије паде на тај камен и разби се!12:smeha: Надамо се да ће се иста традиција продужити и са Никодимом... Има ли негде те његове књиге у пдф?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zoran Đurović рече

Па и Артемије паде на тај камен и разби се!12:smeha: Надамо се да ће се иста традиција продужити и са Никодимом... Има ли негде те његове књиге у пдф?

А куку. Не треба нам више тога

А за књигу па ваљда може и пдф, али прво еврићи па онда пидиефићи :)))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Zoran Đurović рече

Ne znam ali kad se vidimo donosim ti na dar.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Ako me Bog pozivi, napisacu knjizicu na ovog revnitelja... 

Sta ce ti to, uzmi piši ovo sto si vredno skupljao kao svoje.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

Sta ce ti to, uzmi piši ovo sto si vredno skupljao kao svoje.

Rekoh, jedno apologetsko i ja da napisem...:))

А ове паметне ствари треба да скупимо. Има их који помажу у том богоугодном делу...

Подели на овим сајтовима

Па ако је Ава онда брине за спасење деца. А више их море спасти апологетиком него чистим богословљем. На жалост. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Zoran Đurović рече

Не причаш, тј. не мислиш. Потпиши: Бог је реално по природи беспочетан и ненастао, човек је реално по благодати беспочетан и ненастао.

Потпиши да су по Дамаскину на Тавору били васкрсли Мојсије и Илија. Без икаквих објашњавања. Само потпиши. А ти ниси потписао ни 1 ни 2. Зашто не потписујеш? 

Za prvo, vec sam rekao , da se slazem.

Za Damaskina, slazem se, ali, samo sa jednom konstatacijom ( pitanjem :stadaradim:), kako to utice na nase vaskrsenje ?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Za Damaskina, slazem se, ali, samo sa jednom konstatacijom, kako to utice na nase vaskrsenje ?

То ти је питање не констатација. 

Само кажем. :scratch_head:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ведран* рече

Па ако је Ава онда брине за спасење деца. А више их море спасти апологетиком него чистим богословљем. На жалост. 

А и мање ће за апологетику да га каменују. :)))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Za prvo, vec sam rekao , da se slazem.

Za Damaskina, slazem se, ali, samo sa jednom konstatacijom, kako to utice na nase vaskrsenje ?

Алелуја! Беше мртав и оживе!

Дакле, аминовао си 1) Бог је реално по природи беспочетан и ненастао, човек је реално по благодати беспочетан и ненастао.

За 2. Мене је ту интересовало само да ли капираш сасвим јасан текст, јер су по Дамаскину на Тавору били васкрсли Мојсије и Илија. Веруј ми, обрадовао си ме много! Јер се показа да ниси јехова. Да можеш да прихватиш оно што један текст говори. То је прва степеница ка спасењу. Ниси будала. Сети се, ти ми наведе Августина о томе да душа надживљава тело и егзистира тамо негде, близу Бога, и ја нисам негирао тај текст. Ти си га сасвим добро схватио. Августин, мој омиљени светац, и кога држим за генија међу Оцима, као и Гр Богослова и још око 10, није мислио као ја по овом питању. Ја не верујем ни у какву душу која излази из тела и независно од њега постоји. Али нисам суманут па да кажем како то Аг није веровао! 

Ти си се нашао сада у истој ситуацији, где сам ти привео јасан текст из Дамаскина, и аминовао си да то он вели, наиме да су на Тавору били васкрсли Мојсије и Илија. Шта сада треба да разумеш? Дамаскин је био рационалан човек, тако да се он углавном држао хронологије (голи Логос - стварање - оваплоћење - живот - страдање - васкрсење - вазнесење - и други долазак). Али само то није теологија. Она није систем строго уређених ставова, како је то постало у схоластици. То треба да разумеш, да би ти душа била жива. Дух Свети кога је  Ис дао цркви је тај који нас упућује у сваку истину. Да су апостоли све одмах знали, не би било потребе за Духом. А дух је и пророчки. Пази добро што ти сада говорим, да те Дамаскин, поучен од Духа просветли: "А зашто Петар, поставши гледалац таквог Божанског откривења, као надахнут Духом, рече Господу: „Добро нам је овде бити“ (Мт. 17, 4)? (Разумљиво је), јер ко би заменио светлост за мрак? Видите ли ово сунце, како је лепо, како красно, како пријатно, како жељено, зрачеће и светлеће; и живот, како је сладак и љубак, и како се њега сви држе и све чине да га не би изгубили. Колико мислите да је већма жељенија и слађа Самосветлост, од које светли свака светлост; и Саможивот, којим се сваки живот оживљава и предаје, којим сви живимо и крећемо се и јесмо (Д. Ап. 17, 28)  колико је већма жељенији и слађи? Нема никакве сладости, нема никакве жсље, нема речи, нема замисли која би меру те надмоћи представила. Превазилази свако упоређење и мерама не подлеже. Јер како ће се измерити Неограничено и Необухватљиво за саме мисли? Ова Светлост односи победу над сваком природом. Овај Живот је онај који је победио свет (1 Јн. 5, 4). Како, дакле, да није добро одвајати се од добра? (Зато) Петар није неумесно говорио. Али, пошто је све добро у своје време  „јер има време свакој ствари“, рекао је Соломон (Прон. 3, 1),  требало је да се добро не ограничи само на оне који су ту били, него да се добро излије и пређе на све верујуће... Није добро да остане (само) ту Онај који је сопственом крвљу искупио Своје створење, ради чега се и оваплотио. Да је остао на гори Тавору, не би се до краја остварило обећање теби, (Петре), нити би (ти) постао кључар Царства, нити би се разбојнику Рај отворио, нити би био уништен горди тиранин смрти, нити би се разорило царство пакла, нити би Адам био спасен... нити би се природа оденула у непропадљивост. Да Адам није пре времена затражио обожење, жеља би му се испунила. (Зато), о Петре, не тражи добра пре времена... Владика те не поставља за градитеља шатора, него Цркве свега света... Петар није ово говорио (својим) разумом, него надахнућем Духа Који је будуће (ствари) предодређивао. „Јер не знађаше шта говори“, вели Лука божанствени (Лк. 9, 33)".

Тако је и Дамаскин био надахнут и причао ствари које би у Догматици сам цензурисао. Јер како ови могу да буду васкрсли пре Хр? А о томе опширно писах. Зато ти је ово кључ да разумеш о чему говоримо. Постоји само једно васкрсење, Христово, нема више васкрсења. И у његовом васкрсењу су сви васкрсли. Ја не знам ту математику ни физику, али знам шта говоре Писма, иако нам може деловати чудно и несхватљиво. А пуна нам уста говора о Тајни, а сваки зна све!:)) 

Зато вам рекох да Дамаскин може да вам помогне, уколико се одрекнете вере у логику, а прихватите лудост коју Бог изабра да би постидео мудрост света.     

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zoran Đurović рече

Христово, нема више васкрсења. И у његовом васкрсењу су сви васкрсли.

@Bokisd Urezi sebi ovo u misli, i nije li ovo sto je ava napisao nadahnjujuce?

Sjecas se avo kad sam davno prorokovao da je bokisd isko tvrdoglav, nekako je ipak prijemciv tako da ce biti od njega nesto, tiha voda tj 339 strana brijeg lomi. :D

Boki uz Smedereva, nisi mi jos odgovorio na ono pitanje kuda idu duse po smrti? Zelim ti u odnosu na odgovor saopstiti neke sitnice koje ce ti jos pomoci da shvatis ovo o cemu ava prica. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

@Bokisd @Bokisd Mozda jos malo da ti pomognem. Jutros sam bas postavio to pitanje na ovoj temi: Greška je što je cela ova diskusija pocela na pogrešnim dokazima. Dokaz nad dokazima je liturgija. U molitvi pre pesme : Svjat svjat , pored ostalog sveštenik kaže: ...uzneo si nas na nebo i darovao nam carstvo tvoje buduće. A onda posle pesme ide: ... sećajući se... i tvog slavnog i drugog dolaska. Pitanje za talibane: kako da razumem to? 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...