Ведран* Написано Јануар 14, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2018 И? О чему сте писали док ме није било? Volim_Sina_Bozjeg and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 14, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 14, 2018 Моја смиреност, кад год путује, а сада путује до Рима на службе, са собом носим Писмо на гр и лат. Пре сам носио само Нестле-Аланда, а сада ово са Вулгатом, да бих мало поредио како су Латини схватали текст. Синод не носим са собом да се не бих нервирао. Читам јутрос Мт 11, 11: ἀμὴν λέγω ὑμῖν, οὐκ ἐγήγερται ἐν γεννητοῖς γυναικῶν μείζων Ἰωάνου τοῦ Βαπτιστοῦ· ὁ δὲ μικρότερος ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν μείζων αὐτοῦ ἐστιν. Заиста вам кажем: Није се подигао међу рођеним од жена већи од Јована Крститеља; а најмањи у Царству небескоме већи је од њега. Ово је текст који је тилтовао Оце. Скоро да се не налази неко тумачење које пије воду. Без да цитирам, навешћу који су проблеми. Једни су хтели да је Ис највећи од рођених. Зато кажу да је Марија била девица. Тако Ис није рођен од жене, тј. удате. По тој линији је Ис већи од Јн. Зигабен даје једно будаласто објашњење да је најмањи Ис јер се као мали (будући Бог) појавио пред Јеврејима у телу, мада је значајно да га он ту види као Царство Небеско, или носиоцем истог. Онда се негира да текст тврди да је Јн већи од свих других и ту се служи његовим поређењем са пророцима. Лк 7, 28: Ниједан између рођених од жена није већи пророк од Јована Крститеља; а најмањи у Царству Божијем већи је од њега. Ту се тек муља и не зна се ко шта хоће. Интелигентнији од мене нека ми демонстрира како од највећи из Ис уста овај је једнак са другима. Други проблем. Покушај да се «најмањи» изједначи са анђелом или апостолом. Покушај за анђела се ослања неоправдано на Лк 7, 27: Ово је онај за кога је писано: Ево, ја шаљем анђела свога пред лицем твојим који ће приправити пут твој пред тобом. Златоусти ће одбити да је најмањи анђео или апостол. Овај проблем настаје из тога што Ис вели да Царство небеско јесте (ἐστιν). Тај најмањи сада јесте у Царству Небеском. Зато се убацује анђео, јер он јесте сада у ЦН. Међутим, то је бесмислено објашњење, зато што се зна да је анђео већи од човека (побије гомилу људи као муве), а бесмислено би било поређење баба и жаба, јер Ис сасвим јасно каже да човек који је овде највећи, у другој димензији, у другом царству је много већи. Он не обећава царство анђелима, него људима. Позива на покајање људе да би ушћи у то царство, не да стоје споља и клањају му се. Такође је бесмислено рећи за апостоле да су били најмањи у ЦН, јер су били на земљи, а то ЦН се наслеђује када се одвојимо од овог века. Платонизам је, дакле, правио ружне шале Оцима, јер их је често пречио да читају текстове како они звуче. Ис каже да је Јн највећи шмекер (пореди га са Илијом), али та његова земаљска егзистенција не може да се пореди са постојањем неког из неба. На Тавору Мојсије и Илија стоје на ногама и причају са Ис док су апостоли пали на земљу. Најмањи није и млађи, како би се срело у најглупљим могућим тумачењима, која немају везе са гр. текстом, него најмањи који су усељени у ЦН. На тој линији инсистира наш Јероним, и ја му се дивим до имбецилности, јер је био један од првих библичара. Код њега стоји: Јн је био у овом свету, ко је у другом свету, макар и црв, већи је по томе што учествује у ЦН. Оци нису били имуни богиња које спопадају наше непријатеље. Јер су имали другачију припрему, школованост, тако да их је она одводила у разумевању у једном смеру, који није увек био исправан. Ко чита оригинале, пшросто се зачуди како они не могу да са сигурношћу разумеју грчки текст. А знали су грчки савршено. И сами се питају, не да се ми сада правимо паметнима па да кажемо како боље знамо грчки од њих, шта је аутор хтео да каже. Данас ми чак ни Златоустово еф о не можемо да разумемо шта је тачно хтео да каже у ком контексту, јер га је разумео и као у коме и као пошто. Исте проблеме су Оци имали са писамским текстовима. И ту је прича о интерпретацији. Зато ми прихватамо интерпретације на Оце, али не и перверзије на Оце, које имамо од Боксита, Милана и дружине. Вративши се на Мт. Ис вели да је Јн велики, а могуће и највећи шмекер који се међ људима роди, али да је најмањи у ЦН већи од њега. Ис вели да човек који је најмањи у ЦН је већи од највећег који се овде родио. Ништа се не одузима Јн, него се констарује да је он човек на земљи (назови и анђео, али без улажења у оригенистичку идеју о палим духовима, или гледајући наше иконе Јн са крилима), узвишен, ван сваке сумње, али да и најмањи који постоји сада у ЦН је већи од њега у смислу стања. Проблем за Оце, који су следили логику платонизма и хронологије, о чему је реч, је у томе што не могу да уклопе да ЦН постоји. Да јесте. Питају се: Како ЦН јесте, а Ис није васкрсао? Јероним мртав хладан прихвата Писмо, јер не следи своју логику: Јесте, ту је ЦН и ту су највећи и најмањи и средњи, а како, не знам рећи. Али то прихвата. Ко међу вама негира да је Ис Хс то ЦН? И да је то ЦН празно? Ис не може поредити Јн са неким идејама, нечим што је испражњено, него оно што реално јесте, како нам и каже гр текст. У Мт 10, 7 се вели да апостоли проповедају да се пришило ЦН, да је ту, не само да се примакло. Другим речима: Ево га Царство Небеско! Ис је говорио о стварности, не о нечему што се чека. Матусал, Жика, Ведран* and 2 осталих је реаговао/ла на ово 4 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Јануар 14, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2018 Нашао сам ово од преподобног Порфирија. Извињавам се ако је неко већ поставио. У бескрајној љубави Својој Бог нас је поново сјединио са Црквом Својом у Личности Христовој. Улазећи у несаздану Цркву, прилазимо Христу, улазимо у простор нестворене светлости. Другим речима, и ми, верни хришћани, призвани смо да постанемо несаздани по благодати, да постанемо заједничари бoжанских енергија, да уђемо у Тајну Божанства, да превазиђемо наш светски начин умовања, да умремо као стари човек (Кол.3,9 , Римљ.6.6 , Еф.4.22 ) и да постанемо обожени или убожени. Када живимо у Цркви, живимо Христом. Ово су веома истанчани духовни и богословски појмови. Само Дух Свети може да нас научи свему овоме Milan Nikolic, Zoran Đurović, Volim_Sina_Bozjeg and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Јануар 14, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2018 пре 27 минута, Ведран* рече И? О чему сте писали док ме није било? Pročitah svom Marku(3g)Siraha o odgoju djece..zavrni mu šiju..nagnječi mu rebra dok je malen..i ovaj odvali plakati.. Volim_Sina_Bozjeg and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 14, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2018 пре 2 минута, Isusovo magare рече Pročitah svom Marku(3g)Siraha o odgoju djece..zavrni mu šiju..nagnječi mu rebra dok je malen..i ovaj odvali plakati.. Инквизиторко! Видиш да ти дете има меку, православну душу. Zoran Đurović, Volim_Sina_Bozjeg and Isusovo magare је реаговао/ла на ово 1 1 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 14, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2018 пре 5 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече Boksid kad citira svetitelje u bilo kojoj priči, ne može a da ne misli isto kao i mi, nego kad počne da tumači svetitelje.... u kontekstu tad je frka. Da mu zabranimo tumačenje, on je vrstan citatolog nek takav i ostane Натераћеш ме да ископам оно што сам му давнијех дана препоручио у вези његове методологије. Било је нешто као да треба да престане да размишља. Volim_Sina_Bozjeg and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 14, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2018 пре 5 часа, Bokisd рече Pa, ne odstupa Maksim od drugih svetitelja. Kaga govori o predznanju, kaze ,....za Boga je buducnost u sadasnjosti, ali, same stvari jos nisu usle u svoje postojanje, nego je svaka usla u svoje vreme. Tako kaze za predznanje. "Adam nije sagrešio zbog toga što je Bog predvideo njegovo sagrešenje, ali zato je Bog i predvideo da će Adam sagrešiti po svojoj slobodnoj volji" sv. Jeronim Bog je po predznanju video da ce Adam sazgresiti ( po slobodnoj volji ) ...ali, nije Adam sagresio, zbog toga sto je Bog po predznanju video Njegovo sagresenje ( koje je za njega sadasnjost ), ...nego, tek treba da se desi taj dogadjaj u vremenu, kada ce Adam po svojoj slobodnoj volji sagresiti. Drugo je Bozija perspektiva , drugo je nasa. Да ли су у Србији још актуелни бенседини или сад има нешто боље? Бачите ми један. Преварих се и прочитах ово горе. Volim_Sina_Bozjeg and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 14, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2018 И у онај дан нећете ме питати ништа. Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име моје, даће вам. До сада не искасте ништа у име моје; иштите и добићете, да радост ваша буде испуњена. Ово сам вам говорио у причама; али долази час кад вам више нећу говорити у причама, него ћу вам отворено јавити о Оцу. У онај дан ћете у име моје заискати, и не кажем вам да ћу ја умолити Оца за вас: Јер сам Отац љуби вас, зато што сте ви љубили мене, и вјеровали да ја од Бога изиђох. Изиђох од Оца, и дошао сам на свијет; опет остављам свијет, и идем Оцу. Što bi rekao Zlatousti: zar ne vidite braćo da On govori o Telu svom? Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 14, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2018 Sin Božji dođe od Oca u telu ode kod Oca u telu i opet se vrati od Oca... pogodite: u telu. Čudo A i haljine Sinove su zanimljive, no to može biti i neka tema za drugi put. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 14, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2018 Дошао је оданде где смо ми, отишао је тамо где смо ми, и опет ће доћи, погодите одакле: где смо ми. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 14, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2018 пре 1 минут, Milan Nikolic рече Дошао је оданде где смо ми, отишао је тамо где смо ми, и опет ће доћи, погодите одакле: где смо ми. Vrlo ti je cipiripično tumačenje. Došao je od Oca u telu, kojeg je Marija privila na grudi. Vratio se Ocu u tom telu. Doći će od Oca ponovo u tom istom telu. Gde si ti u Ocu? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 14, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2018 Брале мој, ова тема може глат да се зове, ,,преегзистенција небића и пакла''. Јер ако све већ постоји пре постања света, онда мора и ово. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 14, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2018 пре 1 минут, Milan Nikolic рече Брале мој, ова тема може глат да се зове, ,,преегзистенција небића и пакла''. Јер ако све већ постоји пре постања света, онда мора и ово. Vidi, nemamo mi ništa sa tim što si ti tup, ostavljam mogućnost da Sveti Duh prosvetli tvoj um i da spoznaš Hristov um. Dakle tvoja cipiripi učitavanja, više ne piju vodu, šta si imao da pokažeš sa svojim gatjama pokazao si, sada si uglavnom zajedljiv sa namerno iskrivljenim stavovima koji se ovde iznose i koje učitavaš da su naši. Idi gledaj neki film opusti se ako te ovo sablažnjava. Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 14, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2018 Ниси фер, уосталом као и грешни Милоје. Ти би да се разглаба само кад је теби занимљиво. Али суочи се са аргументом. Зар није последица ваше теорије, то да мора преегзистирати и сам пакао? Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 14, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2018 пре 11 минута, Milan Nikolic рече Брале мој, ова тема може глат да се зове, ,,преегзистенција небића и пакла''. Јер ако све већ постоји пре постања света, онда мора и ово. Кад си докон, што ми не одговори на питање? И ти и Бокисд чим дођемо до нечег конкретнијек забијете главу у песак или зврљите у плафон фућкајући? Приведох вам аргументе и поставих вам питања. А ви се бавите смишљањима нових небулоза. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука