Bokisd Написано Јануар 11, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2018 пре 56 минута, Матусал рече Мислим да ти је и Софроније одговорио... Шта за тебе значи Павлов стих ,, да у Њему(Христу) обитава сва пуноћа божанства телесно,,? Naravno, nema slivanja izmedju prirode bozanstva i coveka, jedinstvo ( nerazdeljivo ) je u jednoj bozanskoj Ipostasi Isusa. Pa, tako kako se i kaze. Njegovo je telo, postade telo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 11, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 11, 2018 Управо сада, Bokisd рече Ne, ja pirhvatam reci Maksima i Palame, po blagodati bespocetni i nestvoreni. Ako za nih ovaj izraz nije kobajagi, nije ni za mene. Не, јер ти не мислиш исто што и ми са овим речима. Зато те присиљавам да објасниш како смо беспочетни и нестворени. Јер је благодат једно, није проблем да је беспочетна и нестворена, али ми нисмо постали благодат, него смо остали људи. Беспочетност и нествореност нису акциденције на бићу, него обележја, и због тога је Акиндин имао да умре кад је то прочитао у Паламе, као што ти сада исте речи одбијаш. Јер ти нећеш да прихватиш то што је Палама рекао. За твоју шизофрену свест нема сједињења људске и божанске природе. Ти не знаш шта значе речи Бог, ипостас, природа, благодат. Због тога ти као будалетина блебећеш "по благодати", а не објашњаваш шта је то, јер то не разумеш. Само као опсесивац понављаш исту формулу. Тако су и потоњи аријанци понављали: Ис је бог! - А то за мене, као и друге православце није био бог. И онда су одбијали да дају јасне одговоре, јер ми укапирамо вашу подмуклост, тако да вас димом као пацове истерујемо из канала. Јехове данас кажу да је Ис бог, али не и Истинити Бог! Ти си јехова. Јер ја и ти (а на својој страни имам озбиљне људе, а ти твоје јеховисте), сасвим различито разумемо "по благодати". И ти се правиш луд. Или си глуп, или безобразан, друге нема. Зато ти кажем: да ли је заиста човек нестворен или није? Јер ако велиш "по благодати", то је одговор "кобајаги". Јер онда човек није реално ненастао, не постоји у аевум. Нема вечног Христа са којим се ми причешћујемо. Теби и друштву се ово чинило као нека ментална гимнастика, али то није. Или јеси или ниси. Volim_Sina_Bozjeg and Матусал је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 11, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 11, 2018 1 hour ago, Матусал рече „Тајна Христова“ се открива духу људском само Духом Светим... Оно важи за све Апостоле, за све Пророке, и за све људе свих времена. Зато не треба да се чудимо слепилу наших слепаца. Матусал је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 11, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2018 @Zoran Đurović njima je blagodat drugo postanje a ne rodjenje od Boga u Isusu Hristu. Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 11, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 11, 2018 пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече @Zoran Đurović njima je blagodat drugo postanje a ne rodjenje od Boga u Isusu Hristu. Стара пелагијанска јерес да је човек независно биће од Бога. Не прихватају да смо ми зависна бића, само "делови" бога. Сваки од нас је само ако је сједињен са Богом. Без јединства са Ис не постојиш. Paradoksologija, Ведран*, Матусал and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 11, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2018 пре 2 минута, Zoran Đurović рече Стара пелагијанска јерес да је човек независно биће од Бога. Не прихватају да смо ми зависна бића, само "делови" бога. Сваки од нас је само ако је сједињен са Богом. Без јединства са Ис не постојиш. Lakše je lukavome imati Boga transformersa kojeg sastavljas i rastavljas po svojim potrebama, tesko je kad mi insistiramo na neizmenljivosti Boga. Ведран*, Zoran Đurović and Bokisd је реаговао/ла на ово 1 1 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 11, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 11, 2018 пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече Lakše je lukavome imati Boga transformersa kojeg sastavljas i rastavljas po svojim potrebama, tesko je kad mi insistiramo na neizmenljivosti Boga. Могу сада како хоће, али неће моћи докле хоће! Bokisd, Volim_Sina_Bozjeg and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 11, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2018 пре 43 минута, Zoran Đurović рече Не, јер ти не мислиш исто што и ми са овим речима. Зато те присиљавам да објасниш како смо беспочетни и нестворени. Јер је благодат једно, није проблем да је беспочетна и нестворена, али ми нисмо постали благодат, него смо остали људи. Беспочетност и нествореност нису акциденције на бићу, него обележја, и због тога је Акиндин имао да умре кад је то прочитао у Паламе, као што ти сада исте речи одбијаш. Јер ти нећеш да прихватиш то што је Палама рекао. За твоју шизофрену свест нема сједињења људске и божанске природе. Ти не знаш шта значе речи Бог, ипостас, природа, благодат. Због тога ти као будалетина блебећеш "по благодати", а не објашњаваш шта је то, јер то не разумеш. Само као опсесивац понављаш исту формулу. Тако су и потоњи аријанци понављали: Ис је бог! - А то за мене, као и друге православце није био бог. И онда су одбијали да дају јасне одговоре, јер ми укапирамо вашу подмуклост, тако да вас димом као пацове истерујемо из канала. Јехове данас кажу да је Ис бог, али не и Истинити Бог! Ти си јехова. Јер ја и ти (а на својој страни имам озбиљне људе, а ти твоје јеховисте), сасвим различито разумемо "по благодати". И ти се правиш луд. Или си глуп, или безобразан, друге нема. Зато ти кажем: да ли је заиста човек нестворен или није? Јер ако велиш "по благодати", то је одговор "кобајаги". Јер онда човек није реално ненастао, не постоји у аевум. Нема вечног Христа са којим се ми причешћујемо. Теби и друштву се ово чинило као нека ментална гимнастика, али то није. Или јеси или ниси. Pa, recimo, kako ti mislis i rasudjujes o ovim recima, po blagodati bespocetni i nestvoreni ? Na koji nacin se desava nase sjedinjenje sa Bogom, da mozemo postati bespocetni ? Jer, kod svetitelja stoji po blagodati smo bespocetni. Nisu drugacije definisali stvar. Obelezja bica, slazem se, samo kako da shvatimo , da li po prirodi i sustini ( menja nam se priroda ili ne ) ? Tamo kaze Panajotis, ...( i, Majendorf, da je za nas razum kontradiktorno ,) da je ovo pitanje na neki nacin paradokslalno i da i Palama u svom opseznijem tesktu nije mogao izloziti sva slozena promisljanja Maksima o ovoj stvari. Ili, tamo kaze Palama ...''Dalje, dok je istina da onaj ko ne bogoslovstvuje apofaticki nije pravoslavan, cak i medju pravoslavnima, samo obozeni ljudi mogu ostvariti tu zajednicu. Mi, pak, razumevamo apofaticko bogoslovlje i verbalno ga izrazavamo; ali nam veliki Dionisije rece da ovu zajednicu ne mogu opisati, niti shvatiti, cak ni oni koji je sagledavaju. ( 56 )'.... Mi mozemo verbalno da izrazavamo bogoslovlje, i da kazemo, po blagodati smo bespocetni, ali,, kako kaze Dionisije, ovu zajednicu ( coveka sa nestvorenim energija,a Boga ) ne mogu opisati i shvatiti caki oni koji je sagledavaju. Mi verujemo tako kako kazu ovi svetitelji, sasvim je dovoljno za pocetak. I, verujemo da cemo biti najprisnije moguce sjedinjenjeni sa Bogom, kao bogovi po blagodati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 11, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2018 @Bokisd sta si rekao ustvari? Što izbegavas da citiras Palamu upravo iz teksta kojeg si koristio sada, da nam objasnis kako ponovo ništa nisi rekao, gde Palama prirodu izjednacava sa blagodacu da bi objasnio ono što ti namerno ovde mutis i kukoljis, još će neko pomisliti, kako Maksima i Palamu ne možeš uhvatiti ni za glavu ni za rep. Ima nas koji procitamo tekstove na koje se ovde u polemici poziva. Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 11, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2018 пре 30 минута, Zoran Đurović рече Стара пелагијанска јерес да је човек независно биће од Бога. Не прихватају да смо ми зависна бића, само "делови" бога. Сваки од нас је само ако је сједињен са Богом. Без јединства са Ис не постојиш. Pa, upravo pricamo isto,....mi nismo nezavisna bica od Boga, Bog kao nas Stvoritelj, daje nam da budemo po blagodati da smo ,....samo 'delovi' boga, kako kazes,....jer, nema nam zivota bez zajednice sa Bogom. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 11, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2018 пре 1 сат, Ведран* рече Касно Марко, оћу рећи, Трифке на форум стиже. Мени се одмах јавило. Чим је провирио. Ma i ja sam to odmah ukapirao nego nemogu brzo da kucam Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 11, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2018 пре 5 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече @Bokisd sta si rekao ustvari? Što izbegavas da citiras Palamu upravo iz teksta kojeg si koristio sada, da nam objasnis kako ponovo ništa nisi rekao, gde Palama prirodu izjednacava sa blagodacu da bi objasnio ono što ti namerno ovde mutis i kukoljis, još će neko pomisliti, kako Maksima i Palamu ne možeš uhvatiti ni za glavu ni za rep. Ima nas koji procitamo tekstove na koje se ovde u polemici poziva. Pa, nigde nisam video da Palama izjednacava prirodu sa blagodacu ? Kao sto se takodje navodi kod Maksima, da smo blagodacu ono sto je Bog po sustini. Ni Maksim nije izjednacio prirodu i blagodat. Ako si na ovo mislio, ( nije mi bas jasno sta hoces tacno da kazes ) ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 11, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2018 Управо сада, Bokisd рече Pa, nigde nisam video da Palama izjednacava prirodu sa blagodacu ? Kao sto se takodje navodi kod Maksima, da smo blagodacu ono sto je Bog po sustini. Ni Maksim nije izjednacio prirodu i blagodat. Ako si na ovo mislio, ( nije mi bas jasno sta hoces tacno da kazes ) ? Pogledaj kod Majendorfa. Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 11, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2018 пре 9 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Pogledaj kod Majendorfa. Ne znam na sta tacno mislis, ali, recimo, ima ovaj citat,....'Запазите фразу "беспочетан и нестворен пo благодати": пo људском разуму, контрадикторни термини! Створења никада не могу постати нестворена, иако могу имати удела у природи нествореног Бога'... Koliko razumem, Majendorf ovde misli, da stvorenja po svojoj prirodi i sustini ne mogu, ( kaze tacno, ...nikada... ), postati nestvorena, iako, mogu imati udela u prirodi nestvorenog Boga...itd. Da se nasalim, eto, i on je neki , ....ko zna kakvi hriscanin, ...nista ne zna o nasoj zajednici sa Bogom.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 11, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2018 пре 1 минут, Bokisd рече Ne znam na sta tacno mislis, ali, recimo, ima ovaj citat,....'Запазите фразу "беспочетан и нестворен пo благодати": пo људском разуму, контрадикторни термини! Створења никада не могу постати нестворена, иако могу имати удела у природи нествореног Бога'... Koliko razumem, Majendorf ovde misli, da stvorenja po svojoj prirodi i sustini ne mogu, ( kaze tacno, ...nikada... ), postati nestvorena, iako, mogu imati udela u prirodi nestvorenog Boga...itd. Da se nasalim, eto, i on je neki , ....ko zna kakvi hriscanin, ...nista ne zna o nasoj zajednici sa Bogom.... Čitaj dalje ne bacaj pasulj šta ko misli, sve ima tamo i početak i sredinu i kraj. Možeš posle toga da se slozis ili ne i kažeš gde se ne slazes i zasto. Tako je pošteno. Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука