Гости Guest Гајић Написано Јануар 10, 2018 Гости Пријави Подели Написано Јануар 10, 2018 пре 8 минута, Milan Nikolic рече Да је нешто нестворено, а да има почетак, то је рекао сам Палама. То је случај са енергијама Божјим, не као да тај почетак јесте за саму силу тих енергија, него за њихова дејства, када је реч о стварању и управљању творевином. Да то није тако, онда би творевина била без икакве различитости од самога Бога. Да поновим, јер већ сам то представио, како Палама казује: Међутим, постоје божанске енергије које имају почетак и крај, како то Светитељи једнодушно тврде. Наш противник (Варлаам) мисли да je све што има почетак створено; зато je и рекао да je само једна стварност — божанска суштина, додајући да све "оно што није та суштина, исходи из створене природе". Макар да овај човек сматра да je створено све што има почетак, ми знамо да су све божанске енергије нестворене, али не и беспочетне. Заиста, почетак и крај морају ce приписати, ако не самој стваралачкој сили, оно макар њеној делатности, то јест њеној енергији усмереној ка свему што je створено. Мојсије je то доказао рекавши да: "Бог почину од свих дјела својих, која учини". Палама је овде заиста веома јасан, тако да га Мајендорф тумачи на исто јасан начин: Палама овде каже да постоје неке енергије које имају свој почетак, макар у њиховим спољашњим деловањима, које нису преегзистентне у божанском Уму. Тако, на пример, стваралачка Божја енергија постаје делотворна само онда када стварање и време истовремемо почну, док Бог има одувек стваралачку силу и циљ.Паламине мисли о нествореним енергијама које нису беспочетне, могу ce сумирати на следећи начин: Све су oнe у функцији Божје привремене "икономије", неке ce (попут стваралачке силе) активирају само када почне време... Треба видети како то схватате, у светлу вашег становишта ,,губљења душе'' и заузимања њеног места Духом Светим. Како то остајемо заувек друго по природи у односу на Бога, ако као да нема више ничега (нема више душе) осим Духа Светога? Можда бисте рекли да постоји природа нашега тела, и да тако остајемо ,,друго по природи у односу на Бога''. Међутим, имамо од Паламе учење да душа заиста јесте јединствена стварност и да по природи сапостоји са телом: Човекова душа јесте јединствена стварност, и она поседује многе силе. Она ce служи телом као својим органом, које пo природи пак сапостоји ca њом. Палама даје предање отаца о средишту нашега ума - ум као душевна моћ - наводећи различите аспекте, и образује становиште по коме је то средиште ,,у срцу''. Обухвата душу и ум и смешта их у срце као у утврђење, које може Светим Духом постати ,,Царство Божије унутра у вама''. Нигде Палама не говори о већ достигнутом Царству будућег века, тј. о енергијама Божијим које опитујемо као некаквој потврди да смо већ спашени у коначном Есхатону. Него, сабран ум у срцу које Духом виче: Ава Оче! јесте: ,,Царство Божије унутра у вама''. Божанско чуло, божанска димензија у нама, како Палама говори, а Мајендорф тумачи, јесте конкретно Свети Дух. Ето, само толико да напоменем како можемо разликовати нас као ,,друго'' у односу на Бога, а не поистовећивати Бога са самим нашим постојањем и наше постојање са самим постојањем Бога. Свакако да наша полемика овим није завршена, и да ћемо још доста разматрати отачка учења. Можда још нисмо ни дотакли оно што је битно за разумевање целе проблематике која се тиче ваше теорије. У које енергије по теби спадају животиње? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 10, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2018 У које енергије по теби спадају животиње? У енергије као и шпагете са месом. Trifke је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Јануар 10, 2018 Гости Пријави Подели Написано Јануар 10, 2018 Управо сада, Milan Nikolic рече У енергије као и шпагете са месом. Нова грана теологије у месној индустрији, а у свету где Бога нема, је л' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 10, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2018 Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Јануар 10, 2018 Гости Пријави Подели Написано Јануар 10, 2018 Управо сада, Milan Nikolic рече Гледаш, а не верујеш Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 10, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2018 Дај разведри се мало. Нису баш сви неверници сем тебе. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јануар 10, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2018 пре 56 минута, Milan Nikolic рече Милан: Мачак, оћеш да продискутујемо мало о нествореној светлости код Паламе? Мачак: Сачувај Боже! Дај боље оне болоњезе ... Ведран*, Zoran Đurović and Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 10, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 10, 2018 пре 1 сат, Milan Nikolic рече Да је нешто нестворено, а да има почетак, то је рекао сам Палама. То је случај са енергијама Божјим O tome сам ти довољно отписао када сам ти говорио о енергијама. Овде је реч о створеним људима који су нестворени. То у твоју главу никад неће ући. Одбијаш Паламу када то тврди, а овде би да даш и подршку Бокситовом безумљу. Обојицу вас коље Палама који вели да смо беспочетни и нестворени и овде те изразе користи као синониме. пре 1 сат, Milan Nikolic рече Како то остајемо заувек друго по природи у односу на Бога, ако као да нема више ничега (нема више душе) осим Духа Светога? @Гајић за ово сам ти напоменуо. Имаш ове модерне савелијанце које себе не разликују од Бога. Ја могу да се шалим, и то је очигледно, када кажем: О, роде неверни и прељуботворни!... па ови помисле да сам оболео од месијанског комплекса, али је моје само уметнички перформанс, док су ови брт забраздили начисто... Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 10, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2018 пре 38 минута, Zoran Đurović рече O tome сам ти довољно отписао када сам ти говорио о енергијама. Овде је реч о створеним људима који су нестворени. А по чему су створени људи нестворени, по природи, или по енергијама Божијим? Хајмо мало да се нашалимо, молим вас, видеће и ВСБ па ће разумети и надам се укључити у причу. Замислите неко да нам налупа шамаре, да осетимо ту енергију у образима. Одакле је дошла та енергија и када је настала? Да ли је беспочетна, нестворена? Па није се створила пљеском шамара, није почела да постоји тада кад нас неко налупа. Енергија је беспочетна јер је у мишићима оног који нас удара, није се створила тек онда када нас неко налупа. Тако је Божија енергија нестворена и беспочетна. Такву енергију ми примамо у срцу, која сија кроз тело и у бескрај. То је наша беспочетност и нествореност, по благодати, а по природи нашој ћемо увек бити оно што од почетка јесмо. Није исправно поистоветити нашу природу и благодат, иако је све од самога Бога. Природа ће нам увек бити природа, јасна и јединствена, док ће благодат бити то што јесте - нестворено и беспочетно, Надсуштаствено, Сушти и Надбог, како о томе полемише Палама, да бисмо избегли неке замке. Зато треба разрадити и доградити ту причу. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 10, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 10, 2018 пре 13 минута, Milan Nikolic рече Није исправно поистоветити нашу природу и благодат Наведи где сам то урадио. Volim_Sina_Bozjeg and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Јануар 10, 2018 Гости Пријави Подели Написано Јануар 10, 2018 Авво, тај вирус је свуда присутан, болест! Ево га скоро па у слово... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 10, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2018 пре 50 минута, Milan Nikolic рече о да се нашалимо, молим вас, видеће и ВСБ па ће разумети и надам се укључити у причу. Замислите неко да нам налупа шамаре, да осетимо ту енергију у образима. Одакле је дошла та енергија и када је настала? Да ли је беспочетна, нестворена? Ja sam uključen a sve sto sam želeo da pitam, ja sam pitao a odgovore potražio u postavljenoj literaturi. Ja potpisujem da smo nestvoreni tim nestvorenim energijama samim tim i bespocetni. Imaš i odgovor o.Konana koji je dao Gajiću upravo na tu temu. Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 10, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2018 Odgovor na tu temu možda nudi i sama sveta Tajna Evharistije. Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 10, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2018 пре 22 часа, Zoran Đurović рече За Паламу је камен темељац беспочетност, односно нествореност нас. Као што је говорио Василије Велики: Ако Св Дух није Бог, не може нас учинити боговима. Ако ми не постајемо нестворенима, ни енергије божанске нису нестворене. Ако су енергије божанске беспочетне, онда смо и ми, јер смо сједињени са њима. To sam i ja nasao u Palame. I još više me je ubedila rečenica da Palama nikada nije napuštao ucenje Maksima I. Матусал, Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Јануар 10, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2018 Ja sam postala hrišćanka tek kad sam shvatila da mi to omogućava da verujem da smo besmrtni samo po blagodati, i to samo kroz Hrista... neoplatonizme ne mogu pa to ti je... Tako vidim i paralelnu mogućnost. Zoran Đurović, Volim_Sina_Bozjeg and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 1 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука