Jump to content

Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа

Оцени ову тему

Препоручена порука

1 hour ago, Volim_Sina_Bozjeg рече

Koliko sam ja razumeo, Bog stvori sve odjednom vanvremeno obozeno sto predstoji vremenu stvorenome i hronologijii dogaadjaja stvorenog sveta.

Ako je nešto vanvremeno..onda ne možeš upotrebiti izraz "vanremeno predstoji vremenskom". Predstoji je vremenska odrednica i znači A prestoji B, a A i B su vremenske kategorije ili stvari u vremenu. Među tim pošto A nije vremenska kategorija, onda A ne može da predstoji B.

Inače razumijem u glavnom ostatak tvog posta, ali da bi ga razumio 100% moraš mi rastumačiti nepoznanicu oko "vremenskog koje prethodi vanvremenskom". Ono na kraju da je poslednji sud vremenska kategorija, a to smo složili jednom da ako je poslednji sud vremenska kategorija to znači da je poslednji sud ovaj naš život koga živimo. S toga kako živimo svoj život tako automatski sebi sudimo u svakom momentu, praktički mi smo sami sebi sudije svakim sekudnom našeg života. 

Imam dalje pitanja u vezi toga ako je naš život zapravo sud u kakvoj je to relaciji sa "vanvremenskim oboženim koje prethodi vremenski stvorenom", ali ako si raspoložen za diskusiju onda ćemo polako dok ne dođemo do zajedničkog razumjevanja. Hvala ti što si odgovorio. :pivo:

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 8.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1409

• Volim_Sina_Bozjeg

1106

• Zoran Đurović

1107

• Bokisd

697

@Justin Waters slazem se da ima sumnjivih i netacnih termina ali u nedostatku vremena... misao mi jeste za diskusij,odgovoricu sve ali vodim decu da biraju poklone.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Zoran Đurović рече

Милан се шали и то је јасно и добро. Као да се виде знаци испуњења моје немогуће мисије. Боксит исприча све оно што ми говоримо, тако да се показа да није он глуп па не капира што причамо, него неће да прихвати. То је други онда проблем. Духовни. Милан порече неке своје ставове, али су они као Хидра па никад ниси начисто шта прихватају а шта одбијају. 

Милану бацам коску: Бог ствара без времена, у вечности и то је актуелно у њему; тврдимо да је Логос добио тело у времену, али да га поседује одувек у атемпоралној димензији. Када Бог ствара без времена, и сва бића одједном, како нам веле Василије, Нисенац, Августин и други, сасвим је разумно што ми тврдимо са овим Оцима да је Ис Хс створио свет, јер нема разликовања на пре и после. Бића јесу у Богу, како вели Максим, а кроз време се показује нама шта су и која су та бића и у нашој димензији имају хронологију. Али, она јесу. 

Фундаментална димензија коју Милан не качи је да Бог држи свет у постојању. Да он није ван њега. Јер, када би свет био ван Бога, онда би сам Бог био одређен временом, како вели Милан и био роб времена, и могао би само да предвиђа ствари. Као кад ја пишем књигу а не знам све речи из те књиге. То за мене није Бог. Него онај који држи свет у постојању и гарантује нам биће. 

Не постоји пронија, предвиђање или предестинација. Има само знање кроз које нас Бог држи у постојању. Промисао или предмисао је само логичка категорија, никако временска и она је условљена нашом логиком где ми најпре нешто осмислимо па направимо. Код Бога тога нема. Он чини. Рече. И та реч је наша ипостас, ипокименон, наше подлежеће, биће, назовите како год. Ми постојимо кроз Божију вољу. Само зато што нас Бог види ми постојимо. И то је оно реално, објективно. После тога иде само Суд. Да ли нас види или познаје. Са десне ће бити они које познаје. Али је постојање дао једнако и добрима и злима. Ни једни ни други не би постојали да он затвори на моменат поглед. 

Када Павле говори да смо предодређени пре постања света и века, он не говори ништа супротно од овога о чему ја казујем. Јер када ме је познао пре него што сам се зачео у утроби мајчиној, он је видео мене, али мене који јесам, а не неку слику. Бог не гледа иконе, него види оно што јесте, како лепо сведочи наш Јустин.           

Nesporazum izmedju tebe i tvojih sagovornika je u tome sto vecina otaca nije verovala u to da je Hristos imao telo u atempolarnoj dimenziji. Cak su na prethodnim stranama citirani neki oci koji kazu da Hristos nije imao telo oduvek nego tek ovaplocenjem. E, sada, ima ta Pavlova izjava gde on kaze da je svet stvoren kroz Isusa Hrista a ne pominje Logos. Za tu Pavlovu tvrdnju su znali i oci pa je pitanje kako su oni taj stih tumacili?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

@Justin Waters slazem se da ima sumnjivih i netacnih termina ali u nedostatku vremena... misao mi jeste za diskusij,odgovoricu sve ali vodim decu da biraju poklone.

Uživajte, imamo vremena :dobro:

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ван времена је само Бог и причасници Њиме! А причасници смо свакако сви, из вечности у вечност!

Дакле сви ми који смо позвани у Живот-Бога! Бог је ванвремен, Он све твори, та Твар није Он, али је призвана Њему и за Њега, јер је Љубав бескрајна, Слуга Који ће све учинити да би општио са призванима, Он се даје, Он не суди! Дакле заједница са Богом откривеним Христом Исусом, Сином Божјим, Којега смо ми део, а и Он Наш, јер је у Нама! Љубав је Истина, а и Правда у страдању сакривена, једини подвиг Којим се чистимо и улазимо у Царство Духа, Жив однос са Богом!

Е ту кондицију давања и ми требамо Њиме да постигнемо и то би животима нашим телесним овде требало бити испуњење литургије вечне-Небеске, Њиме, а Нама Њему! А не ћири ба-ћири бу причешћивање, обредно пошћење и тражење коммромиса трговинског са Предвечним?!

Авво, молим репарацију, не би ли опет биће пресложио уколико има грешака у "верујем", јер се на истом и заснива свако моје деловање, а и општење?!

И ја куцам са моба, радим.

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Milan Nikolic рече

Може се веровати да је ваше становиште добронамерно.

Друже Милане, знаш јако добро да Ава има тешку руку! Бог се противи гордима, а ја сам му слуга! Умрех од смеха данас кад прочитах како Палама оплете Варлаама: Ипак, нас овај злоопитни мудрац... неоправдано оптужује да ми Бога посматрамо чулно!:))  У Тријадама га је каштигао како Бог заповеда! Ја свакодневно читам Оце па ми је и речник онако, светоотачки!:sunce:

Сећаш ли се кад си булазнио да Палама тврди како се свет ствара Божијом суштином? Моји напори да ти објасним да булазниш као по обичају (ево и сада запеваш како ти се не одговара на отачке цитате), остали су безуспешни. Ево шта ти Мајендорф каже на тај одломак из Паламе: «Међутим, у овом поглављу Палама користи реч "суштина" да би описао једну од божанских енергија, и то ону која ствара космичку твар. Полемички циљ овакве употребе ове речи јесте да убеди Варлаама у противречност да je само ова, и ниједна друга енергија, беспочетна». Ја ти цртао да је ово Варламова позиција, ти се бацакао као бесомучан! Да ли ти је сада јасно колико ти је наука трула? Хоћеш ли се постидети Мајендорфа? Он је приредио ово издање, превео Гр на ен и написао ноте. И сада ти, који немаш дана школе, узимаш да учиш мене и Мајендорфа?! Па ја бих поцепао и београдску и римску моју диплому, када би ме богословљу учио неписмен човек!

Видиш како ти иманентно стављам до знања? 12:smeha: Ево ти га опет Палама, јер си се смејао Џастину кад је тврдио да постајемо беспочетни: «Да je уместо "суштине", употребио реч "Бог", тада би морао да каже "пo природи" — и то пo благодати и "богови no благодати", који су, како Светитељи кажу, "пo благодати беспочетни и нестворени"». Мајендорф наводи да Палама цитира Максима: «Ambig., PG ХС1, 1144C. Запазите фразу "беспочетан и нестворен пo благодати": пo људском разуму, контрадикторни термини! Створења никада не могу посташи нестворена, иако могу имати удела у природи нествореног Бога».

Видиш ли, друже Милане, како човек може да буде нестворен? Нису Оци песници него богослови, а пошто Бог горег од мене не нађе, посла ме вама за казну да вам тумачим Писма и Предање! Дакле, кад се чује овај апсурдни отачки дискурс треба да знате да је човек створен у своје време, а да је нестворен у атемпоралној димензији, у aevum. Зато вам ја рекох да моја наука није моја, него да је уско повезана са паламизмом.

Палама покушавао да освести Варлаама, као и ја тебе, али смо једнако успешни: «Међутим, божанство није само нестворено, него je и беспочетно; јер Свезнајући, пре него што je створио, није почео да созерцава створена бића у времену». Где нестаде твоје блебетање о времену пре времена?

Још горе је кад пише: «Није ли било потребно да промислитељско дело постоји пpe стварања, да би све што je створено настало у времену из небића? Не беше ли нужно да божанско знање спозна нешто пpe него гa изабере, чак и ван времена? Како онда може следити да je божанско предзнање имало свој почетак? Како неко може размишљати о почетку Божјег самосозерцања, и да ли je икада постојао тренутак када je Бог био подстакнут да мисли о Себи? Никада! Постоји један беспочетан промисао — Божји — који je Његова творевина; остале промисли су створене природе».

Разуме се да пишем ради других, јер не гојим илузије да је тебе могуће освестити.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Zoran Đurović рече

Дакле, кад се чује овај апсурдни отачки дискурс треба да знате да је човек створен у своје време, а да је нестворен у атемпоралној димензији, у aevum.

Ove rijeci su bomba, veliki prasak za konvencionalno pravolinijsko poimanje vjere. Moja licna borba ovdje je samo da utvrdim u kom su uzajamnom odnosu temporalno i atemporalno. Imace u ovakvoj postavci temporlanog sasvim lijepo se uklapa sve sto nauka zna o svijetu od univerzuma njegove starosti, evolicije itd...

Подели на овим сајтовима

@Justin Waters Znao sam da nema potrebe više da ti odgovaram ja. :)) Vedran se fino studentski izvukao ostadosmo Gaja i ja da svedocimo u sta verujemo a to nije lako jednom porukom. :)

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, Justin Waters рече

Ove rijeci su bomba, veliki prasak za konvencionalno pravolinijsko poimanje vjere. Moja licna borba ovdje je samo da utvrdim u kom su uzajamnom odnosu temporalno i atemporalno. Imace u ovakvoj postavci temporlanog sasvim lijepo se uklapa sve sto nauka zna o svijetu od univerzuma njegove starosti, evolicije itd...

Ne znam pa temporalno i atemporalno su valjda u istoj postavci sto i stvorena i nestvorena energija. Sad tu je vreme da se pozovemo upravo na Palamu i ono što Djurovic objasnjava, da su sustina i energije razlika ali da su obe nestvorene i bespocetne, te se tako Otac nije odvajao od Sina nikada, niti je bilo potrebno da Sin sebe samodozivljava. I za Jednog i za Drugog,je sve stvoreno odjednom i kroz Isusa Hrista jer je Njegova slozena Ipostas a nasa je tek u zajednici sa Njim gde po blagodati dobijamo udeo u tim nestvorenim energijama,zato smo vaskrsenjem duhovna tela,pricesnici nebeskog nestvorenog Obozenog. Ta zajednica opet pocinje ovde ali je sve vreme zajednica a ne van nje, dakle van odnosa. Odnos je taj koji nas Obozuje Sinom. Mada bolje ce Zoran. :)

Подели на овим сајтовима

(nemam vremena ni za sta). :))

Pozdrav svima, svratila do vas da vam pozelim srecne praznike!:slikanje:

Bog vam dao zdravlja i sve sto sami pozelite! :mahmah:

:u-eshatonu:

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Тања1 рече

(nemam vremena ni za sta). :))

Pozdrav svima, svratila do vas da vam pozelim srecne praznike!:slikanje:

Bog vam dao zdravlja i sve sto sami pozelite! :mahmah:

:u-eshatonu: