Zoran Đurović Написано Децембар 27, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 3 минута, Кратос рече Garantujem da to s više aludira na dušu i duhovni nevidljivi svet koji je prvi sazdan al ti ćeš to da tako iseckano i izvučeno van konteksta da upotrebiš za potvrdu svoje eshatotalibanske pozicije.To rade sektaši i raskolnici. Не постоји израз којим би се квалификовала твоја лишеност светлости разума! Максим написа цео текст да би скинуо сумњу оригенизма са Гр, Игњатије га преведе и написа коментаре, а ти паламудиш једнако. Краљ си! Дивим ти се до имбецилности. Да ли си толико необавештен па да ниси чуо за теорију да су најпре створени духови/душе/умови па су они упали у овај свет, како је када банализујемо Оригена, а ти сада у својој суновраћености памети (тешка реч, јер мозга немаш), велиш како је Богослов заступао ту тезу! Твоја бесловесност је заиста за дивљење! пре 9 минута, Кратос рече Ovde pričaš o nekoj gordosti a gordijeg od tebe ovde nema gde vređaš i omalavažavaš,proglašavaš ljudima bez mozga,glupima ... svakoga ko se samo drzne da eshatotalibaniju i malo kritikuje.Ti kiptiš od gordosti i ako bi ovo bilo tačno u potpunosti na način kako ga ti shvataš kod tebe je Bog debelo promašio u pedagogiji jer ti hrani sujeti sa pričom da si odozgo. Ваљда ће Ведран ово искористити за блаженства на мене? Наиме, целу службу су ми студенти и други већ спевали, тако да имам тропар, кондак и славу, а ово нека иде у блаженства. Слава је овде: http://www.mediafire.com/watch/mbvn4zdtyvc2j7t/avi_016.m4a Стихире су такође написане, као и пролошко житије. А најмилија ми је она реченица, што изговори Златоустов непријатељ, Северијан Габелски, да не стоји ниједна од оптужби против њега, треба га рашчинити јер је хвалисавац (Сократ VI, 16; Созомен VIII, 18)! - Захваљујем ти се на венцима! пре 17 минута, Кратос рече govorim da ti je teologija čista spekulacija. Не знаш ни терминологију која се користи у научном говору. Спекулативна моћ је моћ размишљања а не нека спекулација у трговини или политици. Као када кажемо рефлексија, то се не односи на одраз у води или огледалу него на промишљање. Али ти не читаш књиге па зато булазниш. пре 21 минута, Кратос рече PS:nemoj više ovako da vadiš neku rečenicu iz nekog teksta i da se pozivaš na nju da bi našao afirmaciju za svoju teološku koncepciju,ili postavi ceo tekst il nemoj uopšte da ga postavljaš. Сви знамо да не читаш, то није тајна, а и кад ти се да текст, реагујеш као демонизован на свету водицу! Јер ти текстови те болно суочавају са твојим незнањем, па се зато бацакаш у пени. Цео текст имаш на: http://www.verujem.org/pdf/maksim_ambigva7.pdf Али, то је предугачак текст за тебе, немаш ти концентрације то да прочиташ у цугу, па зато узми једну недељу да га ишчитаваш. Ни Игњатије га није превео за 2 сата. Теби свакако нећу преводити оце, јер што год да ти се превело, то те држи 5 минута, а онда настављаш да баљезгаш. Знаш, у науци се наведу референце, па онда иду људи да траже шта тамо пише. Не знам ко је тебе слагао да сам твој приватни преводилац? Могао би да ми шибнеш неку кинту, ако те не мрзи... Ведран*, Volim_Sina_Bozjeg and ikrasil је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Децембар 27, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 31 минута, Bokisd рече Vidi Боксит, реци ми шта ти је у овој Јустиновој реченици нејасно: "У ствари, Божје предзнање је знање и гледање свих мисли људских, и осећања, и дела, у стању њиховог збивања, јер за Бога не постоји ни прошлост ни будућност већ је све садашњост". Реци ми зашто не прихваташ ову његову тврдњу? Ведран*, Volim_Sina_Bozjeg and Матусал је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 Шта је све Јустин писао, ко све може да све хвата за њега, то је проблем. А тумачити св.Исповедника је много сложеније, свакако није у вашу корист, по ономе што се може видети. Али сви који вам зуцну су демони и тако нешто. Битно је да сте ви већ у Есхатону. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 19 минута, Zoran Đurović рече Боксит, реци ми шта ти је у овој Јустиновој реченици нејасно: "У ствари, Божје предзнање је знање и гледање свих мисли људских, и осећања, и дела, у стању њиховог збивања, јер за Бога не постоји ни прошлост ни будућност већ је све садашњост". Реци ми зашто не прихваташ ову његову тврдњу? Naravno da prihvatam samo malo drugacije gledam. Vec smo pricali o tome ( tamo na nekoj temi, mozda si zaboravio, kada si insistirao da prihvatim rec 'sadasnjost', bez predloga 'kao u',...da se pohvalim, ... al' imam dobro pamcenje ). Jer, kaze se, ...da je to Bozije predznanje o stvarima, koje se desavaju u...stanju njihovog zbivanja ( kada vremenski treba i da se dogode ),....a, iz Bozije perspektive, ...ne postoji ni proslost ni buducnost vec je sve sadasnjost . Tako vidim. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Децембар 27, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 Управо сада, Milan Nikolic рече Шта је све Јустин писао, ко све може да све хвата за њега, то је проблем. А тумачити св.Исповедника је много сложеније, свакако није у вашу корист, по ономе што може видети. Али сви који вам зуцну су демони и тако нешто. Битно је да сте ви већ у Есхатону. Знаш шта чекам као одговор од тебе? Јустин је рекао исто што и ја око предзнања-знања или није? Да знам да ли ти мозак функционише како ваља... "У ствари, Божје предзнање је знање и гледање свих мисли људских, и осећања, и дела, у стању њиховог збивања, јер за Бога не постоји ни прошлост ни будућност већ је све садашњост". Хоћу да ми кажеш, независно од наше полемике, да ли Јустин тврди исто што и ја. Да Бог не предвиђа него гледа ствари које се одвијају. Ведран* and ikrasil је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 Ja eto onako u prolazu pa reko da pomognem diskusiju: "Neki jevrejski tumaci misle da je tajanstveni covek bio Andjeo cuvar Isavov. Medjutim-to je biosam Bog-ELOHIM(str.29 i 31). "Ko bi drugi bio nazvan ovde covek, koji je ujedno i Bog, koji se rvao i borio sa Jakovom, nego Sveti Logos Bozji, Koji je Gospod i Bog, Koji je mnogo puta i raznoliko govorio ocima(Jevr.1,1), Koji je i blagoslovio Jakova, nazvavsi ga Izrailjem,,rekavsi: Nadvladao si sa Bogom. Tako su bozanski ljudi gledali Bozjeg Logosa, kao i apostoli Gospodnji(1Jn.1,1)". (Origen,PG 12,128). " Vladika Atanasije tumacenje Postanja 32,25 32,27:Ovaj tekst o cudnoj borbi/rvanju Patrijarha Jakova sa Bogom ( tekst u 25st. ne spominje ime Bozje, JHVH, ali stih 29, i 31govore o Bogu-ELOHIM; Jevrejski tumaci kazu da se Jakov borio sa andjelom, zato sto ne priznaju starozavetne teofanije za Hristofanije, gde je uobicajena smena imenaBog -Andjeo kao kod Osije 12,4-5 i Izl 3,2-6; DA 7,30-32; i zato onda nemaju objasnjenje imena izrael), predstavlja tajnu starozavetnog bogoborenja i bogovidjenja, kako su tu borbu videli i doziveli Svetitelji Crkve, koju sveljudsku spasonsnu dramu je doziveo rodonacalnik Izrailja- Jakov. Tako je i molitva - pobozna teomahija, veli Sv. J. Lestvicnik. Susret Licem u lice sa Bogom, Koji se javio kao Covek ,najavljujuci ocovecenje Hristovo, taj susret ovde kao i kasnije kod Mojsija, Isajije, Pavla i dr. Svetih Bozjih ljudi, markira i preobrazava coveka, kao npr. mnogostradalnog Jova. .... : Vladika Atanasije tumacenje Postanja 32,27 Жика, Ведран*, Volim_Sina_Bozjeg and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Децембар 27, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 1 минут, Bokisd рече Naravno da prihvatam samo malo drugacije gledam. Vec smo pricali o tome ( tamo na nekoj temi, mozda si zaboravio, kada si insistirao da prihvatim rec 'sadasnjost', bez predloga 'kao u',...da se pohvalim, ... al' imam dobro pamcenje ). Jer, kaze se, ...da je to Bozije predznanje o stvarima, koje se desavaju u...stanju njihovog zbivanja ( kada vremenski treba i da se dogode ),....a, iz Bozije perspektive, ...ne postoji ni proslost ni buducnost vec je sve sadasnjost . Не лупетај. Јустин вели: "У ствари, Божје предзнање је знање и гледање свих мисли људских, и осећања, и дела, у стању њиховог збивања, јер за Бога не постоји ни прошлост ни будућност већ је све садашњост". Где каже као у? Одговори. Volim_Sina_Bozjeg, Trifke and Ведран* је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 9 минута, Zoran Đurović рече Не лупетај. Јустин вели: "У ствари, Божје предзнање је знање и гледање свих мисли људских, и осећања, и дела, у стању њиховог збивања, јер за Бога не постоји ни прошлост ни будућност већ је све садашњост". Где каже као у? Одговори. Pa, ne kaze Justin, to je tvoja primedba koja je bila upucena meni. Ja sam povukao 'kao u', jer sam je koristio kao opisnu rec. Za Boga je sve sadasnjost, i, proslost i buducnost, ali, za su same stvari , misli ljudske i dela su ....u stanju njihovog zbivanja ( kada vremesnki i treba da se dogode )....i ako ih Bog vidi u sadasnjosti. Logicno je to je Njegova perspektiva, ono je nasa. Tako pise i sv. Maksim. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 12 минута, Zoran Đurović рече Хоћу да ми кажеш, независно од наше полемике, да ли Јустин тврди исто што и ја. Да Бог не предвиђа него гледа ствари које се одвијају. То може да се тумачи да Бог сваку ствар даје као дејство Своје воље, а проток времена ту не мора да игра улогу. За Бога све може бити док пукнеш прстима, а историја све то прође за ко зна колико милијарди година. Уосталом, када бисмо се слободно позивали на Јустина, верујем да би било прегршт нових деноминација. Јустин се зато никада не користи као ауторитет какви су били Оци Цркве. Узмимо пример његов предговор Милитава на језеру од Николаја. Јустин је нагласио беспрекорност богопознања и теологије Николаја, а знаш ли шта је објаснио Биговић о томе? (На страну што ни Биговић није ауторитет Отаца Цркве.) Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 14 минута, Zoran Đurović рече Знаш шта чекам као одговор од тебе? Јустин је рекао исто што и ја око предзнања-знања или није? Да знам да ли ти мозак функционише како ваља... "У ствари, Божје предзнање је знање и гледање свих мисли људских, и осећања, и дела, у стању њиховог збивања, јер за Бога не постоји ни прошлост ни будућност већ је све садашњост". Хоћу да ми кажеш, независно од наше полемике, да ли Јустин тврди исто што и ја. Да Бог не предвиђа него гледа ствари које се одвијају. Da ali to ne vazi za isusa hrista on nema pojma da je svetlost od svetlosti. ikrasil, Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Децембар 27, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 2 минута, Bokisd рече Pa, ne kaze Justin, to je tvoja primedba koja je bila upucena meni. Ja sam povukao 'kao u', jer sam je koristio kao opisnu rec. Za Boga je sve sadasnjost, i, proslost i buducnost, ali, za su same stvari , misli ljudske i dela su ....stanju njihovog zbivanja ( kada vremesnki i treba da se dogode )....i ako ih Bog vidi u sadasnjosti. Logicno je to je Njegova perspektiva, ono je nasa. Tako pise i sv. Maksim. "У ствари, Божје предзнање је знање и гледање свих мисли људских, и осећања, и дела, у стању њиховог збивања, јер за Бога не постоји ни прошлост ни будућност већ је све садашњост". Нећу да те пустим. Да ли Бог види реално као реално или предвиђајући? И да ли су те ствари онда реалне? Јер Максима каже да те ствари јесу у Богу, а само се за нас појављују у времену. Мени је битно да ми ти потпишеш да те ствари јесу, јер ја више верујем у Божије постојање него у моје. Или ти тврдиш да је истинитије то што се нама чини него Богу? ikrasil, Volim_Sina_Bozjeg, Ведран* and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 17 минута, Trifke рече Ja eto onako u prolazu pa reko da pomognem diskusiju: "Neki jevrejski tumaci misle da je tajanstveni covek bio Andjeo cuvar Isavov. Medjutim-to je biosam Bog-ELOHIM(str.29 i 31). "Ko bi drugi bio nazvan ovde covek, koji je ujedno i Bog, koji se rvao i borio sa Jakovom, nego Sveti Logos Bozji, Koji je Gospod i Bog, Koji je mnogo puta i raznoliko govorio ocima(Jevr.1,1), Koji je i blagoslovio Jakova, nazvavsi ga Izrailjem,,rekavsi: Nadvladao si sa Bogom. Tako su bozanski ljudi gledali Bozjeg Logosa, kao i apostoli Gospodnji(1Jn.1,1)". (Origen,PG 12,128). " Vladika Atanasije tumacenje Postanja 32,25 32,27:Ovaj tekst o cudnoj borbi/rvanju Patrijarha Jakova sa Bogom ( tekst u 25st. ne spominje ime Bozje, JHVH, ali stih 29, i 31govore o Bogu-ELOHIM; Jevrejski tumaci kazu da se Jakov borio sa andjelom, zato sto ne priznaju starozavetne teofanije za Hristofanije, gde je uobicajena smena imenaBog -Andjeo kao kod Osije 12,4-5 i Izl 3,2-6; DA 7,30-32; i zato onda nemaju objasnjenje imena izrael), predstavlja tajnu starozavetnog bogoborenja i bogovidjenja, kako su tu borbu videli i doziveli Svetitelji Crkve, koju sveljudsku spasonsnu dramu je doziveo rodonacalnik Izrailja- Jakov. Tako je i molitva - pobozna teomahija, veli Sv. J. Lestvicnik. Susret Licem u lice sa Bogom, Koji se javio kao Covek ,najavljujuci ocovecenje Hristovo, taj susret ovde kao i kasnije kod Mojsija, Isajije, Pavla i dr. Svetih Bozjih ljudi, markira i preobrazava coveka, kao npr. mnogostradalnog Jova. .... : Vladika Atanasije tumacenje Postanja 32,27 Zar niko nema milosti prema jadnom meni da mi objasni ove tekstove? Ведран*, Bokisd, Матусал and 1 члан је реаговао/ла на ово 1 1 2 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 Управо сада, Zoran Đurović рече "У ствари, Божје предзнање је знање и гледање свих мисли људских, и осећања, и дела, у стању њиховог збивања, јер за Бога не постоји ни прошлост ни будућност већ је све садашњост". Нећу да те пустим. Да ли Бог види реално као реално или предвиђајући? И да ли су те ствари онда реалне? Јер Максима каже да те ствари јесу у Богу, а само се за нас појављују у времену. Мени је битно да ми ти потпишеш да те ствари јесу, јер ја више верујем у Божије постојање него у моје. Или ти тврдиш да је истинитије то што се нама чини него Богу? Opet pominjes rec, predvidjajuci ? Zar ne pricamo o predznanju. Mislim, da postoji razlika. Naravno, Bog vidi sve realno, kod Njega su te , ....stvari jesu...kako kazes. Ili, kako kaze Justin, ....'vec je sve sadasnjost',....Nema spora. I, samo se za nas pojavljuju u vremenu, bas kao sto kazes. Tako sam vec rekao u predhodnom postu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 Какав је гарант да смо већ у Есхатону? Ако нема гаранције, што онда причати о томе? По мени је безумно учити друге да поверују да су већ спасени у Есхатону. Зар је довољно само рећи верујем да сам спасен у Есхатону и сигурно сам спасен? Ако није довољно само исповедити веру да смо већ спашени у коначном Есхатону, онда можда нисмо ни спашени, напомињем, можда смо већ коначно осуђени. Шта онда, у том случају, имамо да причамо о нашем већ оствареном спасењу, ако смо већ у вечном паклу? Зар је могуће да је неко већ у вечном паклу, а учи друге да смо већ спашени у Есхатону? Значи, могуће је да овакво веровање нема везе са животом. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Децембар 27, 2017 Гости Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 4 минута, Trifke рече Zar niko nema milosti prema jadnom meni da mi objasni ove tekstove? "Па у контекст може бити свашта, али истина је ипак једна, оно на пример, може бити као у контексту, али ето наведено је раније, сада имам нека посла, па ћу касније изнети цитате..." И би ноћ, и би јутро, а где нестаде сада вутро Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука