Zoran Đurović Написано Децембар 26, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 26, 2017 пре 4 минута, Trifke рече Seti se kada sam dao citat Sv Atanasija Velikog. Dva puta sam trebao da podebljam da bi talibani uocili citat a kada su ga uocili onda nisu mogli da veruju da sam ga ja dao. Ја се нисам осврнуо на то (кад Кратос увиде, почеше пчелице да тамо лајкују, а не код тебе). Једноставно, Логос може да се мисли као као го на нивоу вечности коју поседује Тројица по себи, али не и на овом другом, атемпоралном. У том атемпоралном су садржана сва бића о којима говори Максим и сва као актуализована у тој божанској димензији у којој смо садржани. Ведран*, Trifke and Матусал је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Децембар 26, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2017 пре 2 минута, Trifke рече Seti se kada sam dao citat Sv Atanasija Velikog. Dva puta sam trebao da podebljam da bi talibani uocili citat a kada su ga uocili onda nisu mogli da veruju da sam ga ja dao. Eto to je talibanstvo brajko moj. Probaj ovo da shvatis! Амин. Сад су у компилацију бламажа додали и навођење цитата Св. Николаја који им одмаже, а не помаже. И то у тој мери им одмаже да показује да су на самом рубу, и мало фали, да потпадну под Николајеву осуду јеретицима.. А као "шлаг" још додају и своје потпуно неразумевање онога у чему је проблем, чак и када им се на њега укаже. Да није баш тога неразумевања, то јест, да су потпуно свесни онога што говоре, били би заиста јеретици. А овако нису. На делу видимо како Бог и зло окреће на добро. Зато што их њиховим неразумевањем (које није добро), штити од падања у јерес (што је добро). Zoran Đurović and Trifke је реаговао/ла на ово 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Децембар 26, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2017 пре 3 минута, Isusovo magare рече Pa ja ću riknut tj.krepati,otegnuti papke kakogod..Jel' to vrijedi i za katoličku Crkvu?? Koliko znam kod vas vaze druga pravila igre. Eno ti sikstinksa kapela. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 26, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2017 пре 49 минута, Zoran Đurović рече Па то сам ти и написао, магарац један, само што они говоре да јесу анђели вечни али не и савечни Тројици. А ти опет не одговори како нешто може да буде вечно а створено? Pa lepo,tako što je pričasnik večnog,nestvorenog,tako i mi iako vremešni postajemo deo večnosti kroz zajednicu sa Bogom u Hristu i imamo večni život. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Децембар 26, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2017 пре 11 минута, Bokisd рече Pa, kako znas, da se reci Nikolaja ne uklapaju u Kratosov i Bokijev koncept ? Тако што разумем што Николај говори и што Боки говори и што Крстос говори и што ја говорим. "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Децембар 26, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2017 пре 1 минут, Trifke рече Koliko znam kod vas vaze druga pravila igre. Eno ti sikstinksa kapela. Ne bi me čudilo i da slikaju a da ne smiju.. Zoran Đurović and Trifke је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Децембар 26, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 26, 2017 пре 2 минута, Isusovo magare рече Pa ja ću riknut tj.krepati,otegnuti papke kakogod..Jel' to vrijedi i za katoličku Crkvu?? Не, тамо је схваћено као религијско сликарство, али не и као икона по себи. Зато има симболичку, али не и култну функцију. Св Папа Григорије Други је изнео христолошки аргумент: Зашто ми не описујемо Оца Господа Исуса Христа? Зато што га нисмо видели, али је и немогуће представити и ликовно изразити Божију природу. А ако бисмо га видели и познали тако као и његовог Сина, потрудили бисмо се да га опишемо и сликовно да га представимо, а ти би и његов лик назвао идолом.[1] У писму Герману вели: Ако се пророчанства нису испунила, онда нека се и не приказује оно што се још није догодило, тј. ако се Господ није оваплотио (mh£ e)sarkw/qh o( Ku/rioj), онда нека се и не приказује по телу (kata£ sa/rka) његов свети лик. Ако се није родио у Витлејему од преславне дјеве Богородице, ако маги нису доносили дарове, ако се пастирима није јавио анђео, ако мноштво небеске војске није приносило песму рођеноме, ако онај који све носи није био ношен, као чедо, у наручју оне која га је родила и који даје храну сваком телу, није се хранио млеком, онда нека ово не приказују... Да се не описују, нити представљају ни приповедају ове ствари [из Христовог живота] словом, нити бојеном сликом нити историјском приповешћу (gramma/twn kai£ dia£ xrwma/twn grafai£ kai£ i)stori/ai). Али, ако се све то десило [економија спасења] и јесте велика и благочестива тајна, онда нека, кад би то било могућно, и небо, и земља, и море, и све животиње и биљке, и све обавештава о томе и гласом, и писмом и приповешћу.[2] Према томе, ми представљамо Бога зато што је постао видљив. Ово је централни аргумент иконофила, тако да су потоње иконографске представе Бога Оца, ако верујемо у ову аргументацију, у суштини иконоборачке. Но, то није наша тема.[3] [1] Mansi XII, 963DE. [2] PG 98-152AC. [3] Стоглави сабор је, руководећи се овом логиком, забранио да се представља Бог Отац. О томе видети код Г. Острогорски, V, pp. 192-197. Bokisd, Trifke and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Децембар 26, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 26, 2017 пре 4 минута, Кратос рече Pa lepo,tako što je pričasnik večnog,nestvorenog,tako i mi iako vremešni postajemo deo večnosti kroz zajednicu sa Bogom u Hristu i imamo večni život. Магарац један! Наведени оци не кажу да су анђели постали вечни него да су створени у вечности пре времена! Да ли ти је сада јасно? Trifke and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 26, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2017 пре 17 минута, Trifke рече Nije problem u tome i tebe jos nisam svrstao u talibane jer mislim da za tebe ima nade.Ja imam ralike u razumevanju nekih stvari sa o Zoranom. Mi smo se raspravljali i zece ali nikada nije doslo do toga da ni on ni ja pricamo nebuloze. To sto su me na onoj temi napadali to me je bas briga. Jedan dobar deo njih je govorio zato sto ih tako usi svrbe. Ni jedan nije dao nikakvu argumentaciju ni Biblijsku ni otacku Iznosili su samo svoja boleciva razmisljanja. Nastavio sam na tu temu da pricam nasamo sa oZoranom bas zbog talibanskog stava. Na ovo ovde, sto je pisao o Zoran imama primedbe ali necu da ih iznosim da talibanima nebih dao kerozina da polete. Zasto to nazivam talibanstvom? Seti se kada sam dao citat Sv Atanasija Velikog. Dva puta sam trebao da podebljam da bi talibani uocili citat a kada su ga uocili onda nisu mogli da veruju da sam ga ja dao. Eto to je talibanstvo brajko moj. Probaj ovo da shvatis! Ti si fini decko i verujem da ima nade za tebe. Citaj pazljivo sta pise i neizleci dok ne razumes stvar u potpnosti. Ovde si se izleteo nekoliko puta da te se cak i Kratos odrekao. Dobro, ali, bilo je dosta argumenata u vezi te' price oko spasenja van crkve. Poenta je, da ne mora da znaci da je neko taliban, ako , se drzi odredjenih stavova. Diskutovali smo tamo i niko nije ni mislio da si taliban zbog toga sto se drzis svoga misljenja koje je drugacije od misljenja vecine na temi. O tome pricamo. Ne znam celu pricu oko citata od Atanasija ( nisam jos stigao da pogledam ) ali, sam prokomentarisao taj citat, da on prica o bestelesnom Logosu, sto je u skladu sa pricom 'moje' ekipe. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 26, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2017 пре 12 минута, Ведран* рече Тако што разумем што Николај говори и што Боки говори и што Крстос говори и што ја говорим. Dobro, da li mozes da objasnis, u cemu je problem ? Iskreno, ja ne vidim problem, svi isto pricamo. Vec je bila jedna tema u vezi ovog pitanja ( ne secam se da li si ucestvovao, i svi smo se slozili u tome, da mozemo reci , da Bog strada na krstu ). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Децембар 26, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2017 пре 15 минута, Zoran Đurović рече Не, тамо је схваћено као религијско сликарство, али не и као икона по себи. Зато има симболичку, али не и култну функцију. Св Папа Григорије Други је изнео христолошки аргумент: Зашто ми не описујемо Оца Господа Исуса Христа? Зато што га нисмо видели, али је и немогуће представити и ликовно изразити Божију природу. А ако бисмо га видели и познали тако као и његовог Сина, потрудили бисмо се да га опишемо и сликовно да га представимо, а ти би и његов лик назвао идолом.[1] У писму Герману вели: Ако се пророчанства нису испунила, онда нека се и не приказује оно што се још није догодило, тј. ако се Господ није оваплотио (mh£ e)sarkw/qh o( Ku/rioj), онда нека се и не приказује по телу (kata£ sa/rka) његов свети лик. Ако се није родио у Витлејему од преславне дјеве Богородице, ако маги нису доносили дарове, ако се пастирима није јавио анђео, ако мноштво небеске војске није приносило песму рођеноме, ако онај који све носи није био ношен, као чедо, у наручју оне која га је родила и који даје храну сваком телу, није се хранио млеком, онда нека ово не приказују... Да се не описују, нити представљају ни приповедају ове ствари [из Христовог живота] словом, нити бојеном сликом нити историјском приповешћу (gramma/twn kai£ dia£ xrwma/twn grafai£ kai£ i)stori/ai). Али, ако се све то десило [економија спасења] и јесте велика и благочестива тајна, онда нека, кад би то било могућно, и небо, и земља, и море, и све животиње и биљке, и све обавештава о томе и гласом, и писмом и приповешћу.[2] Према томе, ми представљамо Бога зато што је постао видљив. Ово је централни аргумент иконофила, тако да су потоње иконографске представе Бога Оца, ако верујемо у ову аргументацију, у суштини иконоборачке. Но, то није наша тема.[3] [1] Mansi XII, 963DE. [2] PG 98-152AC. [3] Стоглави сабор је, руководећи се овом логиком, забранио да се представља Бог Отац. О томе видети код Г. Острогорски, V, pp. 192-197. Magare je zahvalno na odgovoru... I zahvaljujem Bogu sto mi je dao mogućnost da mogu postaviti pitanje tako "velikom" "ocu" iz topline svoga doma.. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Децембар 26, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 26, 2017 пре 3 минута, Isusovo magare рече Magare je zahvalno na odgovoru... I zahvaljujem Bogu sto mi je dao mogućnost da mogu postaviti pitanje tako "velikom" "ocu" iz topline svoga doma.. Магарице, каштигаћу те! Isusovo magare је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Децембар 26, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2017 пре 21 минута, Bokisd рече Dobro, ali, bilo je dosta argumenata u vezi te' price oko spasenja van crkve. Poenta je, da ne mora da znaci da je neko taliban, ako , se drzi odredjenih stavova. Diskutovali smo tamo i niko nije ni mislio da si taliban zbog toga sto se drzis svoga misljenja koje je drugacije od misljenja vecine na temi. O tome pricamo. Ne znam celu pricu oko citata od Atanasija ( nisam jos stigao da pogledam ) ali, sam prokomentarisao taj citat, da on prica o bestelesnom Logosu, sto je u skladu sa pricom 'moje' ekipe. Ti izgleda ne shvatas da je promasaj vase ekipe u predrasudama koje fanaticno branite i onda izbacujete cudesne projektile. Argumenti koje su onda izbacivali u toj diskusiji su bili na nivou osecanja i kako se to meni svidja a ne na nivou argumenata. Samo par njih je problao da raspravlja na nivou argumenata. Ima ovde ljudi koji ce sto god neko napisao protiv onoga sto pise o Zoran lajkovati, beza obzira sta je napisano. Ima i onih koji ce napasti bilo sta sto je on napisao bez obzira na argumentaciju. . Pazi da ne budes sa takvim ljudima u kolu a cini mi se da si valjano zaglibio. Bice ono po narodnom: dala baba dinar da udje u kola a dva da izadje! Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 26, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2017 пре 3 часа, Zoran Đurović рече „Пошто тако стоје ствари, шта је блажен живот ако не поседовати, кроз знање, нешто од вечног? Вечно је, заправо, само оно што се чврсто верује да се не може одузети од оних који га воле... Вечност је највећа од свега, и стога је можемо имати, осим путем силе која нас чини надмоћним, тј. умом... Душа зато мора с другим деловима волети тако велико добро које се ваља познати умом. И пошто вољени објекат нужно конфигурише субјектом по себи субјект који воли, бива да вечно, тако вољено, чини душу вечном... Господ Исус је рекао: Ово је вечни живот: да познају тебе, јединог истинитог Бога и онога кога си послао, Исуса Христа“. Kake ovo veze ima sa stvaranjem anđela u večnosti?I zanimljivo govori se o večnosti duše a vi to lično negirate... Dalje govorite o Avgustinovom spekulisanju i pozivate se i na Isaka Sirina bez da ih citirate nego dajete neku vašu intepretaciju,dajte lepo te citate pa da vimo o čemu je konkretno reč a na da odma projektujete vašu atemporanu teološku spekulaciju. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Децембар 26, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 26, 2017 пре 2 минута, Кратос рече Kake ovo veze ima sa stvaranjem anđela u večnosti?I zanimljivo govori se o večnosti duše a vi to lično negirate... Dalje govorite o Avgustinovom spekulisanju i pozivate se i na Isaka Sirina bez da ih citirate nego dajete neku vašu intepretaciju,dajte lepo te citate pa da vimo o čemu je konkretno reč a na da odma projektujete vašu atemporanu teološku spekulaciju. Да ли ћеш се ти поклонити и прихватити атемпоралност ако ти преведем ове текстове? Ведран* and Trifke је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука