Кратос Написано Децембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 пре 2 часа, Trifke рече Mozda ava zaboravi da ti kaze zasta su ti odgovori savrseni! Nije,ti ne kapiraš da postoji deo gde se slažem sa njegovom postavkom a postoji i drugi deo gde se ne slažem.Ne znaš jednostavno istorijat naših debata...što se tiče Božije perspektive sam na njegovoj liniji što se tiče stvaranja kroz ,,već ovaploćenog,, Logosa se ne slažem jer vidim niz problema koje takvo shvatanje implicira... Trifke, Жика, Ivan Marković and 1 члан је реаговао/ла на ово 1 2 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Децембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 пре 2 часа, Zoran Đurović рече Августин у De Genesi ad litteram, 1, 9, 17; 9, 15, 26 испитује зететички да ли су анђели створени пре времена или на почетку времена. Опет у De Genesi ad litteram imperfectus liber, 3, 7-8 не усуђује се да о анђелима говори да постоје у времену. Они партиципирају у Божијој вечности, без да су му савечни, у једној вечној и блаженој контемплацији (Gen. litt., 2, 8, 17). Вечно учествују у Логосу, познајући универзум у Њему, пре него да га познају у себи (4, 24, 41), као што познају тајну оваплоћеног Логоса и Цркве (5, 18, 36). Што је интересантније, познају створења у непроменљивој истини Логоса (4, 24, 41; 4, 22, 39). Бог им је открио тајну Царства небеског од почетка (5, 19, 38). Лајковао бих пост али не могу јер си назвао људе талибанима што мени баш не иде уз овако фино спакован текст за који ти се захваљујем. Знам да те није брига шта ја мислим о препуцавањима и да имате ваздан историје али ја и даље верујем да сви пишемо за све па се тако и постављам. А можда ћу и ја да пукнем, видећемо Ово што сам оставио ми је новије и интересантније јер кроз говор о анђелима мислим да може да се учини добар посао на бољем разумевању ове идеје. Прича о анђелима може да буде некакав мост или прелазна фаза на путу разјашњавања приче о Логосу. Прва ствар која ми је пала на памет око овога је сцена из Благовести која је малтене идентична сцени када се ИХ појављује међу апостолима. Сва расправа која је била и остало око појављивања међу апостолима може и на Благовести да се примени око уласка код Марије. А за @Bokisd ће бити још инспирације око уласка кроз затворена врата јер се у Благовестима каже "ушавши к њој" а не "стаде међу њима" Trifke, Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Децембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 пре 2 часа, Bokisd рече Sta sve nisam probao. ( nasao sam nekog dobrog doktora, treba da idem, ali, nesto mi frka, mozda bude trebala i neka operacija ) Ali, gledam sad na netu, mozda i probam aktivni ugalj. Da li mozes da mi kazes kako se koristi ? Da li treba neki savet od lekara , za koriscenje ? Мој савет, ако теологију учиш на нету, молим те не лечи се на нету, код лекара сутра обавезно, нарочито ако имаш хроничних проблема. Жив био Trifke, Bokisd, Zoran Đurović and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 пре 8 минута, Снежана рече Мој савет, ако теологију учиш на нету, молим те не лечи се на нету, код лекара сутра обавезно, нарочито ако имаш хроничних проблема. Жив био Hvala svima na lepim zeljama . ( prosao sam vec brdo lekara, sve nesto uzmi ovo , ono, uradio i kolonoskopiju, ... imam preproruku za jednog lekara, kazu da je medju najboljima na balkanu u toj oblasti, videcemo....da, vise ne trolujem ). Ведран* and Trifke је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Децембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 пре 19 минута, Vladan3 рече А за @Bokisd ће бити још инспирације око уласка кроз затворена врата јер се у Благовестима каже "ушавши к њој" а не "стаде међу њима" Чекај само да нађе Оце који кажу да је арханђел Гаврил ушао кроз затворена врата. Матусал, Vladan :::., Zoran Đurović and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Децембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 пре 8 минута, Bokisd рече Hvala svima na lepim zeljama . ( prosao sam vec brdo lekara, sve nesto uzmi ovo , ono, uradio i kolonoskopiju, ... imam preproruku za jednog lekara, kazu da je medju najboljima na balkanu u toj oblasti, videcemo....da, vise ne trolujem ). И многи лекари су ти као неки теолози. Представљају се да све знају, а већину проблема не могу да реше, јер у ствари појма немају. Кад би некад признали, смањили би људима агонију Trifke, Zoran Đurović, Ivan Marković and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Децембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 пре 3 минута, Ведран* рече Чекај само да нађе Оце који кажу да је арханђел Гарил ушао кроз затворена врата. Што ја да чекам ти си му се поставио као апологета, тебе ће првог да цитира ја ћу само да стојим са стране и да добацим по неку додатну компликацију Ведран*, Ivan Marković, Zoran Đurović and 1 члан је реаговао/ла на ово 2 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Децембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 пре 1 минут, Vladan3 рече ти си му се поставио као апологета Ја њему апологета? Биће да си се погрешно изразио. Trifke, Zoran Đurović, Ivan Marković and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Децембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 пре 6 минута, Ведран* рече Ја њему апологета? Биће да си се погрешно изразио. Хтедох рећи да си пробао изнова и изнова да му докажеш да погрешно гледа на целу причу. Али шта год да кажем за оно што сте вас двојица радили на овој теми око улажења кроз затворена врата сигурно ћу погрешно да се изразим. То не може да се опише ни богословским терминима Ево нек проба Зоран то да опише уз помоћ Августина Ведран*, Trifke and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Децембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 пре 2 часа, Zoran Đurović рече Најлуђе је када Августин у De Genesi ad litteram, 8, 25, 47; 1, 9, 17 тврди да анђели покрећу свет у времену и простору али свагда созерцавају Бога. Дакле, анђели су на 2 места „истовремено“, као што нам квантна физика вели да је могуће за електроне. Опет, имамо доста Отаца који ће здраворазумски тврдити да анђели, будући створења, не могу да буду истовремено на два места. Увек сам се питао на који то начин наши анђели чувари учествују у нашој димензији простора и времена и истовремено како Господ каже када је држао дете у рукама да анђели њихови гледају лице Оца небескога. Да ли су они подложни утицајима и енергијама из нашег света или су потпуно независни иако су присутни. Да ли они напуштају свој небески свет када приступају крштаванима као заштитници дати од Бога. мат. 18,10. Гледајте да не презрете једнога од малих ових; јер вам кажем да анђели њихови на небесима стално гледају лице Оца мога небескога. Ведран*, Trifke, Zoran Đurović and 1 члан је реаговао/ла на ово 1 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Децембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 пре 2 часа, Zoran Đurović рече Најлуђе је када Августин у De Genesi ad litteram, 8, 25, 47; 1, 9, 17 тврди да анђели покрећу свет у времену и простору али свагда созерцавају Бога. Дакле, анђели су на 2 места „истовремено“, као што нам квантна физика вели да је могуће за електроне. Опет, имамо доста Отаца који ће здраворазумски тврдити да анђели, будући створења, не могу да буду истовремено на два места. Мени овде није јасно како овај опис анђела у времену који покрећу свет, и "истовремено" созерцавају значи да су на два места? Богосозерцање није једно од "места", зар не? пре 2 часа, Zoran Đurović рече Нисмо атом него пре талас. Јер смо светлост. Ово и физика говори. Trifke, Матусал and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Децембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 пре 16 минута, Матусал рече Увек сам се питао на који то начин наши анђели чувари учествују у нашој димензији простора и времена и истовремено како Господ каже када је држао дете у рукама да анђели њихови гледају лице Оца небескога. Да ли су они подложни утицајима и енергијама из нашег света или су потпуно независни иако су присутни. Да ли они напуштају свој небески свет када приступају крштаванима као заштитници дати од Бога. мат. 18,10. Гледајте да не презрете једнога од малих ових; јер вам кажем да анђели њихови на небесима стално гледају лице Оца мога небескога. Ја не знам да ли контекст дозвољава да се ово тумачи на још два начина (осим да је реч о анђелима чуварима те деце): један је да њихове душе док су још овде гледају Оца (у невиности, чистоти, будите као деца итд.) а други је да је реч о душама упокојене деце. Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Децембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 пре 16 минута, Ведран* рече Мени овде није јасно како овај опис анђела у времену који покрећу свет, и "истовремено" созерцавају значи да су на два места? Богосозерцање није једно од "места", зар не? Па једино ако су умна бића у смислу "бестелесна" у односу на нас, и онда тамо где им је ум тамо су и они, јер ваљда нема неког простора и одлажења негде. Онда умом покрећу свет и умом созерцавају Бога и тако истовремено имају две пажње или два "места" говорећи нашим језиком... Матусал, Trifke and Ведран* је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Децембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 пре 22 минута, Ведран* рече Ово и физика говори. Ne govori. Kvantna mehanika (koja je, doduše, još uvek nedovršen sistem i ima prilično kontradiktorne interpretacije ((cf. kopenhaška interpretacija i MWI))) vrlo jasno govori o dualitetu čestica-talas. Pri tome, kako se sve sastoji od leptona i kvarkova (koji su za sada osnovne gradivne ciglice (s)tvari), tako mi nismo ni atom ni talas, već agregat elementarnih čestica, a ako se svaka elementarna čestica ponaša kao mini-oscilator, onda smo i "agregat" talasa. Pop petlja sa fizikom, a ne razume se u istu i samo lupa... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 пре 27 минута, Матусал рече Увек сам се питао на који то начин наши анђели чувари учествују у нашој димензији простора и времена и истовремено како Господ каже када је држао дете у рукама да анђели њихови гледају лице Оца небескога. Да ли су они подложни утицајима и енергијама из нашег света или су потпуно независни иако су присутни. Да ли они напуштају свој небески свет када приступају крштаванима као заштитници дати од Бога. мат. 18,10. Гледајте да не презрете једнога од малих ових; јер вам кажем да анђели њихови на небесима стално гледају лице Оца мога небескога. Bog drži svet u postojanju svojim nestvorenim energijama a te nestvorene energije su sveprisutne jer su sam Bog i nema potrebe da napuštaju bilo šta jer kao što i na Božijem nivou energije postoje postoje i na nivou ovog našeg tvarnog sveta i putem tih energija Hrista će videti svako oko u drugom Dolasku... Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука