Матусал Написано Новембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 13 минута, Bokisd рече Nije mi bas jasno , kako si sve ovo proformulisao. Slazem se da je Ipostas bitna. Jedinorodni Sin Boziji je po prirodi i sustini jednak sa Ocem, dok se po Ipostasi razlikuje. Pre ovaplocenja je njegova Ipostas 'prosta' jer je to Ipostas Sina Logosa. Nije Ipostas Hristosa. Jer, tek kada Logos postade telo, Njegova Ipostas postaje ista Ipostas Isusa Hristosa, ali, sada 'slozenija' ( zbog primanja tela u svoju ipostas, po Damaskinu ). Znaci, sto se tice Ipostasi, ne postoji prevecni Isus Hristos, jer ako se kaze da je 'prosta' Ipostas Logosa, onda nema u sebi 'telo', tek kada postane 'slozena' ( prima telo u sebe nerazlucno ). Isus Hristos je prevecan po svom Bozanstvu kojim se ne odvaja od Oca i dok je na zemlji. Ipostas ne ucestvuje u tome. Tako da, kada se kaze da postojao Isus Hristos kao prevecni, misli se na njegovo Bozanstvo sa kojim je jednak sa Ocem, istiniti Bog od istinitog Boga. Призивам оца Зорана, ово само благодат свештенства може поднети. Volim_Sina_Bozjeg, Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Новембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 21 минута, Матусал рече док за Онога Коме је све пред очима и пре но што задобије своје постојање, Mislim da ti je ovde sve rečeno,Bog vidi čoveka kao oboženog u Hristu i pre nego što se Logos stvarno ovaplotio.Bog kaže da je i apostole odredio pre postanja sveta pa ne misliš valjda da apostoli preegzistiraju svetu? Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Новембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 1 минут, Кратос рече Mislim da ti je ovde sve rečeno,Bog vidi čoveka kao oboženog u Hristu i pre nego što se Logos stvarno ovaplotio.Bog kaže da je i apostole odredio pre postanja sveta pa ne misliš valjda da apostoli preegzistiraju svetu? Није ту ништа речено. Текст је недвосмислен и јасан. Какво је то вађене цитата изван контекста. Volim_Sina_Bozjeg, Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 @Матусал Sam ti rekao da si optimista? Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Новембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече @Матусал Sam ti rekao da si optimista? Дефинитивно одустајем, не морају они да усвоје ту тезу али морају да схвате да је она постојала код отаца да ће постојати, и да има не мали број теолога који тако мисле, наравно и оних који мисле супротно. Овакве расправе нису узрок нејединства и једномислија заступника одређених теза, раздор ствара некоректна и непоштена комуникација. Iulianus, Volim_Sina_Bozjeg, Paradoksologija and 2 осталих је реаговао/ла на ово 3 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 9 минута, Матусал рече Дефинитивно одустајем, не морају они да усвоје ту тезу али морају да схвате да је она постојала код отаца да ће постојати, и да има не мали број теолога који тако мисле, наравно и оних који мисле супротно. Овакве расправе нису узрок нејединства и једномислија заступника одређених теза, раздор ствара некоректна и непоштена комуникација. Amin. Ведран*, Iulianus, Матусал and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 Кавасила, О животу у Христу шеста беседа 58. Ради новога човека, уосталом, створена је у почетку човекова природа, а исто тако и ум и душа; разум смо примили да бисмо Христа спознали; жељу, да бисмо ка Њему хитали; памет смо стекли да бисмо Њега држали у сећању, јер када смо стварани, Он је био Праобраз. Стари Адам није пример овоме Новоме, него је Нови Адам пример ономе староме. Ако се и каже да је Нови Адам рођен по подобију онога старога, то је због пропадљивости коју је онај стари увео, а овај Нови наследио да би уз помоћ Својих лекова излечио болест природе и, као што каже апостол Павле, „да би живот прогутао оно што је смртно“.[38] Код нас, дакле, који смо најпре спознали старога Адама, створен је утисак да он због своје природе представља праобраз Новога Адама; док за Онога Коме је све пред очима и пре но што задобије своје постојање, стари Адам представља слику Другога Адама – створен је, дакле, према Његовом лику и образу, али није га сачувао у себи, или боље рећи, похитао је ка томе образу, али га није стекао. Отуда се збило да је Закон примио онај стари Адам, а одржао га овај Нови; и послушање је затражено од старога, а Нови га је показао „до смрти, и то до смрти но крсту“, како каже апостол Павле.[39] Онај стари Адам је својим преступом показао да је на несавршен начин поседовао све што човек треба да има (Мојсијев закон, наиме, није надилазио природу, и ко је њега преступио, с правом је кажњен), а овај Нови је у свему био савршен, јер вели: „Одржао сом заповести Оца мојега“.[40] Онај стари је у овај свет увео несавршени живот за који је потребно безбројно мноштво помагала, а овај Нови је за људе постао Отац најсавршенијега, односно бесмртнога живота. Додуше, природа је од самог почетка вођена ка бесмртности; међутим, до ње је стигла касније, Телом Спаситељевим, које је Овај васкрсао из мртвих за бесмртни живот, и тако постао предводник бесмртности људскоме роду. Укратко речено, Спаситељ је, први и једини, Својим делима, и животом, и свим другим, показао истинског и савршеног човека. Stvarno divan tekst. Samo nema govora o preegzistenciji ljudske prirode. Ima ovo:,,Додуше, природа је од самог почетка вођена ка бесмртности; међутим, до ње је стигла касније, Телом Спаситељевим, које је Овај васкрсао из мртвих за бесмртни живот, и тако постао предводник бесмртности људскоме роду." Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Новембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 7 минута, Milan Nikolic рече Stvarno divan tekst. Samo nema govora o preegzistenciji ljudske prirode. Ima ovo: ,,Додуше, природа је од самог почетка вођена ка бесмртности; међутим, до ње је стигла касније, Телом Спаситељевим, које је Овај васкрсао из мртвих за бесмртни живот, и тако постао предводник бесмртности људскоме роду." Читај текст како желиш ја читам онако како пише, несвојствено је здравом разуму очигледне ствари анализирати, јер шта би то онда било него добровољно пристајање на лудост. Идем да спавам, литургија је данас. Ведран*, Zoran Đurović, Volim_Sina_Bozjeg and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Новембар 8, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2017 пре 4 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече Lako je tebi da tražiš izvinjenje kad je kod tebe dan a kod nas noć pred spavanje. Вараш се брате. У свом оптимизму ниси приметио да ја нисам тражио извињење од Кратоса. Извињење тражим и очекујем док мислим да има неке шансе за нормалу, а кад видим да нема, онда препуштам Богу и савести тога о коме је реч. Тражио сам од Бокисда, практично га натерао да се извине ако хоће да настави, и то два пута у два дана. А од Кратоса сам престао још некако од оних лонаца, поклопаца и прозора. Zoran Đurović and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Новембар 8, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2017 пре 4 часа, Кратос рече пре 4 часа, Матусал рече Да ли си прочитао текст од Кавасиле који сам поставио на једној од тема, и цитате Максима исповедника које можеш наћи у Артемијевом тексту што је Жика поставио. Недвосмислено говоре о предвечном оваплоћеном Логосу као узроку и циљу стварања. Значи таква опција је постојала код отаца. Пошто су принети текстови требало би да образлошиш свој поглед на њих јер су истовремено одговор на твоје питање. Значи првенствено ме занима да ли си прочитао? Nisam čitao,postavi. Хоћеш ли још и да ти га прочита? Volim_Sina_Bozjeg and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Новембар 8, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2017 пре 4 часа, Матусал рече пре 4 часа, Кратос рече Nisam čitao,postavi. Кавасила, О животу у Христу шеста беседа ....... Много си добар ти Матусале. Zoran Đurović and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Новембар 8, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2017 пре 4 часа, Bokisd рече Znaci, sto se tice Ipostasi, ne postoji prevecni Isus Hristos, jer ako se kaze da je 'prosta' Ipostas Logosa, onda nema u sebi 'telo', tek kada postane 'slozena' ( prima telo u sebe nerazlucno ). Спаси нас милостиви Боже ваке "тео"логије! Како ћеш мучениче данас на литургији исповедати "И у једнога Господа ИСУСА ХРИСТА, СИНА БОЖИЈЕГ, јединородног, од Оца рођеног, пре свих векова....." а да те огањ не прогута? У лудости је заиста велика храброст. Док сам појао "Достојно јест", сетио сам се баш тебе, и помислио сам како ли онај Бокисд може слушати "Достојно јест" Божијој матери и речи "блажити тја БОГОРОДИЦУ", а да се не замисли како је то она БОГОродица, а није Христородица како су јеретици учили, или Христо-човеко-природо-родица јер изгледа да ти овде и теби слични тако у несвести исповедате. Јер ако је она родила Бога, како ли му у главу не улази да је то још и веће чудо од овога што му покушавамо показати. Јер ако признајеш да је БОГОродица, питаш ли се како је она могла да роди превечног Бога? И којега је родила? Истог онога који је од Оца рођен ПРЕ СВИХ ВЕКОВА, или неког другог? То ти је питање пандан твоме и Кратосовом питању како је Исус Христос превечни? Ви га сецирате на природе, па од њега правите две ипостаси, а да тога нисте ни свесни, или трансформерса, што рече Марко. А ми познајемо само једнога Бога, само једнога Исуса Христа, оваплоћеног од Марије Дјеве и распетог и погребеног и васкрслог. Познајеш ли ти неког другог или другачијег Сина Божијег осим овога? И ко ти јави о њему, и о томе ко је и какав је он, и шта су "намисли његове"? Ко ти га откри? Paradoksologija, Volim_Sina_Bozjeg, Zoran Đurović and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Новембар 8, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2017 Мени стварно није јасно што су се ови ухватили "људске природе" у Христу као пијани плота? Познајете ли ви људску природу у Христу мимо Христа? Или ја нешто ту не разумем? Матусал, Paradoksologija, Zoran Đurović and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 8, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 8, 2017 пре 8 часа, Кратос рече Nisam čitao,postavi. Могао сам да се кладим! Volim_Sina_Bozjeg, Матусал and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 8, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 8, 2017 пре 2 часа, Vedran рече Спаси нас милостиви Боже ваке "тео"логије! Како ћеш мучениче данас на литургији исповедати "И у једнога Господа ИСУСА ХРИСТА, СИНА БОЖИЈЕГ, јединородног, од Оца рођеног, пре свих векова....." а да те огањ не прогута? У лудости је заиста велика храброст. Док сам појао "Достојно јест", сетио сам се баш тебе, и помислио сам како ли онај Бокисд може слушати "Достојно јест" Божијој матери и речи "блажити тја БОГОРОДИЦУ", а да се не замисли како је то она БОГОродица, а није Христородица како су јеретици учили, или Христо-човеко-природо-родица јер изгледа да ти овде и теби слични тако у несвести исповедате. Јер ако је она родила Бога, како ли му у главу не улази да је то још и веће чудо од овога што му покушавамо показати. Јер ако признајеш да је БОГОродица, питаш ли се како је она могла да роди превечног Бога? И којега је родила? Истог онога који је од Оца рођен ПРЕ СВИХ ВЕКОВА, или неког другог? То ти је питање пандан твоме и Кратосовом питању како је Исус Христос превечни? Ви га сецирате на природе, па од њега правите две ипостаси, а да тога нисте ни свесни, или трансформерса, што рече Марко. А ми познајемо само једнога Бога, само једнога Исуса Христа, оваплоћеног од Марије Дјеве и распетог и погребеног и васкрслог. Познајеш ли ти неког другог или другачијег Сина Божијег осим овога? И ко ти јави о њему, и о томе ко је и какав је он, и шта су "намисли његове"? Ко ти га откри? Савршено разбијање лажних пророка! Volim_Sina_Bozjeg, Матусал, Iulianus and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука