Zoran Đurović Написано Новембар 7, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 2 минута, Vedran рече Ја бих ово ипак другачије опевао са - сукну огањ из адскијех жвала. Могу само да аминујем! Ја сам човек креативац. Уметник. Али да ми је неко дао задатак да измислим неке јереси, никада не би биле маштовите као код ових дрогераша... ikrasil, Ведран* and Тања1 је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Новембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 3 часа, Milan Nikolic рече Ivan Marković A šta bi Ivke rek'o, da li bi bilo Evharistije da nije palog stanja? Pa valjda niko od pravoslavnih ne poriče da bi i tada bilo ovaploćenja. A da, zaboravio sam na čas, sada imamo đuromansko verovanje da je palo stanje pretpostojeće. Ово је фаза на којој се са "богословске Тројице" долази до "спекулативног Христа". Бојим се замислити која је следећа! Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Новембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 19 часа, Justin Waters рече Matematika je jedan vrlo dobar alat koji sam upotrebio da bi dočarao ono što se priča na ovoj temi....... Nisi ti "dočaravao" šta se priča na temi nego: "Jeste da ono što pročamo izgleda nemoguće i paradoksalno ali vidite toga ima i u matematici.........". Ništa ti nisi loše uradio, prirodna je težnja da se svoji stavovi pravdaju nečim za šta se smatra da je prihvaćeno i poznato. Ovo što sam napisao se jasno vidi iz tvoje zadnje rečenice u onom tvom pisaniju na koje sam prvo reagovao. "Sve je moguće.....". Rekao sam sve šta sam imao i nema potrebe više da se ponavljam, a ionako je van teme tako da ću da nastavim da se relaksiram uz vašu diskusiju. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Новембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 1 сат, Zoran Đurović рече Него, шта би са овим да се Логос не би оваплотио да Адам није пао? Палама то учи, па онда пада твоје о оваплоћењу. Ево има код др Никодима, нисам читао до краја, има у тексту доста извора о тој теми. Има супротстављених ставова по том питању. По једнима је оваплоћење неопходно да би Адам испунио своје призвање да се обожи и приведе сву твар Богу и оно је безусловно у односу на пад, по другима пак је условљено падом, а обожење је било могуће и кроз енергије и љубав Божију. У сваком случају ми се чини да и Максим и Кавасила виде Христа као јагње заклано пре постања света и као праобраз по коме је створен Адам. https://svetosavlje.org/svetootacko-bogoslovlje-vs-humanisticko-filozofiranje/6/ Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 7, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 1 минут, Матусал рече Ево има код др Никодима, нисам читао до краја, има у тексту доста извора о тој теми. Има супротстављених ставова по том питању. По једнима је оваплоћење неопходно да би Адам испунио своје призвање да се обожи и приведе сву твар Богу и оно је безусловно у односу на пад, по другима пак је условљено падом. У сваком случају ми се чини да и Максим и Кавасила виде Христа као јагње заклано пре постања света и као праобраз по коме је створен Адам. https://svetosavlje.org/svetootacko-bogoslovlje-vs-humanisticko-filozofiranje/6/ Ниси ме схватио. Ја када билмезастој Зорки наводим Паламу не чиним то из убеђења, јер ја апсолутно заступам тезу да је оваплоћење, као и смрт и васкрсење било нужно за преображај наше природе независно за пад. Ја га пак дочекујем на волеј и ударцем у дупе шаљем на трибине јер он каже да ниједан православни аутор није сумњао у неопходност оваплоћења. А Паламу сам му навео јер се он кити њиме. Ерго, Палама није православац, како испада по овом необразованом лику. - Надам се да сам сада јасан? Жика, Ведран*, ikrasil and 1 члан је реаговао/ла на ово 2 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Новембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 Препоручујем филм, можда припомогне при замишљању другачије релности када је време (не, дакле, и проток истог) у питању: http://www.imdb.com/title/tt2543164/?mode=desktop&ref_=m_ft_dsk Iulianus and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 7, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 6 минута, Матусал рече Ево има код др Никодима, нисам читао до краја ПС. Никодима никако неутврђени у вери да читају. Из његове руке и шећер је горак. Жика, ikrasil, Матусал and 2 осталих је реаговао/ла на ово 1 3 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Новембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 1 минут, Zoran Đurović рече Ниси ме схватио. Ја када билмезастој Зорки наводим Паламу не чиним то из убеђења, јер ја апсолутно заступам тезу да је оваплоћење, као и смрт и васкрсење било нужно за преображај наше природе независно за пад. Ја га пак дочекујем на волеј и ударцем у дупе шаљем на трибине јер он каже да ниједан православни аутор није сумњао у неопходност оваплоћења. А Паламу сам му навео јер се он кити њиме. Ерго, Палама није православац, како испада по овом необразованом лику. - Надам се да сам сада јасан? Разумем сада, нисам баш испратио вашу полемику. Очигледно да је било различитих мишљења. Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Iulianus Написано Новембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 52 минута, Milan Nikolic рече Čitao sam sve od Grina po pet puta. O čemu pričaš? Jedno su spekulacije kojih ima pregršt. A sasvim drugo je konkretno objašnjenje o streli vremena. Ne. To o čemu pričaš je fizika. Svojim "spekulacijama", k`o što ti veliš, Grin se primiče realnosti, onakvoj o kakvoj je ovde reč, i u kojoj je on "glavni protagonista" (Z. Đ.) i onda govori o ne-vremenu ("atemporalnosti", ovde) kao o jednoj mogućnosti sagledavanja sa te strane. Praviti distinkciju između apstraktnog razmišljanja i fantaziranja. Grin tamo ne "spekuliše", niti su ga spopale fantazmagorične misli ("utvare"), on govori o realnosti. Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Новембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 2 часа, Zoran Đurović рече Замисли, ја видим ствари будуће а нећу да одиграм тикет! Подцртао сам ти да говоримо са Божије тачке, али ти, као шибицар, убацујеш друго. Ја ти тврдим да је у Божанској перспективи све већ остварено. Бог не види унапред него види актуелзовано. Ти то поричеш и стављаш га у биоскоп. А ја бих додао да литургијски и ми гледамо ствари таквом перспективом (атемпорално) иако имамо различит ниво свесности о томе. Дакле, литургијски Божија перспектива постаје и наша. Јер кажемо да већ видесмо све, чак и други долазак. Матусал, Тања1 and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 30 минута, Zoran Đurović рече Ево, пристојно те питам да нам изнесеш из Максима да Бог ствара свет кроз своју суштину. Пристојније од овог... Друго, Палама јасно вели да без пада не би било оваплоћења, а ти кажеш да је то неправославна теологија. Пристојније од овог... Хајде, крени конкретно да одговараш, јер сам ипак ја доктор, а ти са улице. Зато имам некуу предност у постављању питања. Иако би ти радо и попа претукао. Možda će vam se sledeće dopasti za vaše fantazije: U prevodu Aleksandra Đakovca, kod Maksima u PG 91, 1048C čitamo: „кроз kenosis своје божанске природе, Божански Логос устројава (σΰστασις) људску природу". Prilažem ceo odeljak: Što se tiče Sinkevičevog prevoda Palame, trebalo bi to razmotriti. Barem ste vi ljubitelj ispravljanja prevoda. Sinkevičev prevod: ,,54. Ό the depth of God's riches, wisdom and love for mankind !' For if there had been no death, and if prior to death our race had not been mortal because of such a root, we would not in feet have gained the riches of the first fruits of immortaUty, nor would we have been summoned up to heaven, nor would our nature have been enthroned above every principaUty and power 'at the right hand of the Majesty in the heavens.'90 Thus, by his wisdom and power and out of love for mankind God knows how to change to the better the falls which result from our freely willed deviation from the course.'' Palamin original: Jedino je žalosno što se ovde pokazalo da možete da zavlačite. Već ste slagali više stvari, lažete da u originalu Palama tvrdi drugačije nego što su Jakćiš i ostali preveli, ,,kroz suštinu'' ili ,,od suštine'', pa ste izokrenuli Jakšićev prevod pred očima sviju. Bitno je da za normalan svet vaše fantazije nisu nizašta. Ali vama je bitno da imate obožavaoce. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 7, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 1 минут, Џуманџи рече Препоручујем филм, можда припомогне при замишљању другачије релности када је време (не, дакле, и проток истог) у питању: http://www.imdb.com/title/tt2543164/?mode=desktop&ref_=m_ft_dsk Хвала, нисам га гледао. Ведран* and Џуманџи је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Новембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 2 минута, Zoran Đurović рече ПС. Никодима никако неутврђени у вери да читају. Из његове руке и шећер је горак. Пише критички и наводи на своју воденицу Zoran Đurović, ikrasil and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 2 минута, Iulianus рече Ne. To o čemu pričaš je fizika. Svojim "spekulacijama", k`o što ti veliš, Grin se primiče realnosti, onakvoj o kakvoj je ovde reč, i u kojoj je on "glavni protagonista" (Z. Đ.) i onda govori o ne-vremenu ("atemporalnosti", ovde) kao o jednoj mogućnosti sagledavanja sa te strane. Praviti distinkciju između apstraktnog razmišljanja i fantaziranja. Grin tamo ne "spekuliše", niti su ga spopale fantazmagorične misli ("utvare"), on govori o realnosti. Slobodan si da veruješ šta hoćeš. Ja se bavim čitanjem fizičara Grina da razumem kvantnu fiziku, a ti da razumeš ,,protagonistu'' đuromanijaka. Тања1 је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 7, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 2 минута, Матусал рече Пише критички и наводи на своју воденицу Сигуран сам да тврди да без пада Ис не би дошао! Потврди ми да ли сам имао добру интуицију. Ведран* and ikrasil је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука