Гости Guest Гајић Написано Новембар 4, 2017 Гости Пријави Подели Написано Новембар 4, 2017 Богочовек је то знао, јер је Њиме све створено, баш Њиме-кроз Њега и Он све зна, јер је Он све. Он је Бог=СВЕ Па не може Бог бити у власти ичега, па ни Есхатона, јер је Он све! А ми вером нашом можемо још увек да спасемо многе, ако заиста верујемо. Не можемо неговати ђавољи обичај да се сливамо у друге и да их насилујемо да исто мислимо! За то имамо Духовнике од Апостола до данас рукополањем непрекинути низ :-) Ако ли не верујем Богу, како ћу веровати у икога од Вас, а како ли ћу се тек смирити пред духовником? А како ли ћу Духа слушати, када ни човека од крви и меса не верујем? Јер Бог ће зарад свакога од Нас утицати на 1000 људи! Послато са PRA-LX1 користећи Pouke.org мобилну апликацију Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 4, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2017 А сад причаш да поистовећујем перспективе. Само се фрљаш терминима за које мислиш да разумеш. А уствари ни једно ни друго везе нема с везом, са оним што сам ја рекао. Pa ako misliš da je iskustvo naših ličnosti mimo naših priroda, onda se prilično varaš. Pre svega, pošto smatraš da čovečanska priroda Isusa Hrista preegzistira, treba da shvatiš na koji način uopšte postoji bilo kakva priroda koja nije Božija. Zato bih voleo da se pozabavimo učenjem o logosima tvari od Maksima Ispovednika. Tvorevina je na određeni način ušla u postojanje i na određeni način nastavlja da postoji. Sam si spominjao perspektivu, a jedina perspektiva za Boga je volja Božija o tvorevini, volja koja ima konkretnu hronologiju ostvarenja u hodu sa našom slobodom, odakle imamo našu perspektivu. Maksim upravo zbog takvih objašnjenja uvodi kategoriju suštine Božije, kroz koju nastaje tvorevina, da bi time nedvosmisleno zadržao ontološko razlikovanje između nestvorenog Boga i svega što je nastalo stvaranjem. Postoji stecište logosa, kako kaže Maksim, a to je, ili tačnije to su, same ipostasi Trojice. Dakle, postoji hronologija, pre i posle, kao matrica nastanka vremena, time što logosi Božiji prvo predpostoje u svom stecištu, a zatim, činom stvaranja, prolaze kroz suštinu Božiju da bi kroz nju uveli tvorevinu iz nebića, ni iz čega. Logosi su konkretne kategorije koje imaju konkretne pozicije, određene pozicije, unutar drugih kategorija ali nisu u više pozicija istovremeno, prosto zato što se kategorije ličnosti i suštine konkretno razlikuju. Ako je nekome teško ili nebitno da se bavi ovakvim objašnjenjima, onda ni ne možemo ostvariti plod razumevanja u ovim aktuelnim raspravama, zato što se one tiču pitanja koja su nezaobilazna a koja je pokretao Ispovednik. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Новембар 4, 2017 Гости Пријави Подели Написано Новембар 4, 2017 Милане шта сматрате под: -одређено -ипостаси -суштина Божија -небројени "логоси" Много је упитника у Вашој системи, није ово "пазл". Стање ствари је потхитно схватити: -да је позив у живот један и непоновљив! -да ће Нам се Бог узети уколико практикујемо и овековечимо неверје, јер тамо неће бити Духа Живота у Нама, одузеће се, схватате ли својом природом која је то глад, а из вечности у вечност? -веровати у Господа Исуса Христа и Жртву Његову и дар Његов Нама! -остало је таштина! Послато са PRA-LX1 користећи Pouke.org мобилну апликацију Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Новембар 4, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2017 пре 3 минута, Гајић рече -веровати у Христоса u Hrista Ведран* је реаговао/ла на ово 1 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 4, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2017 Nijećemo sada o tome. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Новембар 4, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2017 пре 3 минута, Milan Nikolic рече Pre svega, pošto smatraš da čovečanska priroda Isusa Hrista preegzistira, Опа! Па ти сад мислиш да знаш и шта ја сматрам без да кажем! Поред глосолалије, не по Духу Светоме, ти још имаш и дар пророштва! На ово што ти мислиш да ја сматрам кажем ти само пре 6 минута, Milan Nikolic рече Zato bih voleo da se pozabavimo učenjem o logosima tvari od Maksima Ispovednika. Кад бих имао с киме, бих, на некој другој теми, али немам. пре 8 минута, Milan Nikolic рече Maksim upravo zbog takvih objašnjenja uvodi kategoriju suštine Božije, kroz koju nastaje tvorevina, da bi time nedvosmisleno zadržao ontološko razlikovanje između nestvorenog Boga i svega što je nastalo stvaranjem. А ово не бих ни да коментаришем. А кад помислим да ти тврдиш како ја говорим да је "људска природа на истој равни са Божијом суштином" и онда прочитам ово могу само да плачем или да се ваљам. Бирам ово друго Ма иди бре код Милојкова па разговарајте о "богословској Тројици", то му је једна од тема из доктората, а ти си очигледно експерт за дискурс о тој несвакидашњој теми. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 4, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2017 Pogledaj kako se naziva ova tema i pogledaj koje si sve poruke Đurovića lajkovao. Ako više ne smatraš da čovečanska priroda Isusa Hrista preegzistira, čuvaj uši da ih Đuro ne iščupa.Ako želiš razgovor o Maksimovom učenju bio bih srećan. Ako smatraš da nije potrebno da sa mnom o tome razgovaraš, želim ti svaku sreću. Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Новембар 4, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2017 пре 1 минут, Milan Nikolic рече Pogledaj kako se naziva ova tema i pogledaj koje si sve poruke Đurovića lajkovao. То ћу теби оставити да избројиш па да ми доставиш статистике. Али да ми разлучиш палчеве горе-доле од ових што плачу од смеха, срцуленца од љутка, итд., све лепо са објашњењима шта који значи. А твојом логиком, "погледај како се назива ова тема", и сам си онда "укаљан" овим за шта мене "оптужујеш" јер си и ти на овој теми. пре 3 минута, Milan Nikolic рече Ako više ne smatraš da čovečanska priroda Isusa Hrista preegzistira, Не разумеш шта си рекао, веруј ми на реч, ако можеш. Iulianus and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 4, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2017 Bitno je da ste vi sebe razumeli. Васкрсење је догађај у времену који је атемпоралан. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 4, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2017 Ima nešto mnogo ozbiljnije što pokazuje ova tema, a to je pokazatelj zašto nije došlo do pravog liturgijskog preporoda koji se najavljivao prethodnih decenija. Pokazalo se da doktori i umnici nemaju blage veze o Evharistiji. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Новембар 4, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2017 1 hour ago, Milan Nikolic рече Bitno je da ste vi sebe razumeli. пре 4 часа, Vedran рече Васкрсење је догађај у времену који је атемпоралан Сад смо прошли цели круг и вратили се на ону поруку која је проузроковала твоју реакцију. Након дакле твоје неповезане приче о природи, суштини, логосима, итд. остало је само то, та моја реченица. Ако је не разумеш добро би било да је, у традиционално схоластичком духу, научиш напамет и усвојиш. Volim_Sina_Bozjeg, Iulianus and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Новембар 4, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2017 1 hour ago, Milan Nikolic рече Ima nešto mnogo ozbiljnije što pokazuje ova tema, a to je pokazatelj zašto nije došlo do pravog liturgijskog preporoda koji se najavljivao prethodnih decenija. Pokazalo se da doktori i umnici nemaju blage veze o Evharistiji. Ма јес видЈо чуда! А ко би реко! И све се то показало на форуму. Volim_Sina_Bozjeg, Zoran Đurović and Iulianus је реаговао/ла на ово 3 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Новембар 4, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2017 Јулијане, ел код тебе ноћ? Ил гледаш, пардон, слушаш Бритни? Iulianus, Volim_Sina_Bozjeg and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 3 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Iulianus Написано Новембар 4, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2017 пре 16 минута, Vedran рече Ил гледаш, пардон, слушаш Бритни? MUZIČKI INTERMEZZO *** (Za Vedrana i društvo u teološkom ćošku) Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 4, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 4, 2017 пре 8 часа, Bokisd рече Moram da odgovorim. неоде ли ти да лалаш? ја сада пијем јутарњу кафу, таман помислих да нећу читати твоје премудрости. Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука