Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 2, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2017 пре 4 минута, Bokisd рече Bog stvara smrt i opet, taj isti Bog, kasnije, ukida smrt. Smrt je stvorio stari adam jer da nije smrtan on je ne bi ni stvorio. Pontifex Emeritus, Zoran Đurović, kopitar and 1 члан је реаговао/ла на ово 2 1 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Новембар 2, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2017 пре 3 часа, Bokisd рече Lepo kazem ( gore ), da se pricesce dogodilo i kod apostola, po sili Hristovoj. Ali, da , nije ustanovljeno sa Njih, zbog atemporalnog Vaskrsenja, jer, i sam Hrist kaze, da nece vise piti ovo vino, osim u carstvu ( koje se tumaci kao njegovo buduce vremensko vaskrsenje ). А који су твоји аргументи да се догодило "по сили Христовој" а да то што кажеш "по сили" није на овај начин како ми говоримо? И где се тумачи подвучено? Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Новембар 2, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2017 Управо сада, Bokisd рече Zavisi, koji tekstovi se navode . Па текст о евхаристији и Телу Христовом. Нема ту шта да се дода или одузме. Шта у том тексту није јасно? Светотајински карактер цркве је есхатолошки јер извире из евхаристије, а евхаристија из васкрслог и вазнетог Христа и Јустин тумачећи тајну Тела Христовог заузима овакву позицију. Говорећи пак из перспективе човека, нашег делања у Цркви и путу спасења посматра из временско-историјске тачке и ствара такву теолошку концепцију. Из разлога што постоје оваква два различита угла посматрања једне те исте ствари не можеш сукобљавати цитате из његових дела који су настали из две потпуно различите богословске перцепције. Ведран*, Zoran Đurović, Volim_Sina_Bozjeg and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Новембар 2, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2017 Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече Smrt je stvorio stari adam jer da nije smrtan on je ne bi ni stvorio. Ali, da je smrtan, ne bi ni stvorio ( smrt ), zar ne ? A, posto je , ..da nije smrtan....uslovljava i stvaranje smrti,....onda je ostavlejna mogucnst, da je mogao da bude i bez smrti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 2, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2017 пре 1 минут, Bokisd рече Ali, da je smrtan, ne bi ni stvorio ( smrt ), zar ne ? A, posto je , ..da nije smrtan....uslovljava i stvaranje smrti,....onda je ostavlejna mogucnst, da je mogao da bude i bez smrti. Kako to postižeš bez upotrebe narkotika? Da te pitam: Kako Isus čovek kaže drugom čoveku poznajem te i pre nego si postao ako Isus Hristos nije atemporalno vaskrsao kojom prirodom to čini? Ako kažeš da to čini Božanskom prirodom zar je onda ne slivaš. Jer evo razgovor se dešava temporalno a Isus čovek poznaje čoveka atemporalno. Ako ga poznaje atemporalno ne samo da je Isus Hristos vaskrsao atemporalno, nego da je tim vaskrsnućem podigao i tog čoveka jer je Njegov pre nego što je taj čovek postao. Kako čovek čoveka može poznavati pre nego što je taj drugi čovek postao? Zoran Đurović, Pontifex Emeritus, Ведран* and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Новембар 2, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2017 пре 13 минута, Bokisd рече Ali, da je smrtan, ne bi ni stvorio ( smrt ), zar ne ? Смртност је потенција, није готова ствар. Iulianus, Zoran Đurović and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Новембар 2, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2017 пре 16 минута, Vedran рече А који су твоји аргументи да се догодило "по сили Христовој" а да то што кажеш "по сили" није на овај начин како ми говоримо? И где се тумачи подвучено? Pa, po tome, sto kaze posle pricesca : " 28 Јер је ово крв моја новог завета која ће се пролити за многе ради отпуштења греха. 29 Кажем вам пак да нећу одсад пити од овог рода виноградског до оног дана кад ћу пити с вама новог у царству Оца свог. " Onako, logicno ramisljajuci, zasto je morao da napomene ove reci ? Ako je vec sve ustanovljeno, atemporalno ili bilo kako ? Apostoli su se pricestili, i posle kaze, moja krv ce se proliti za mnoge. ( mnogi smo mi , buduci hricani ) Zasto je morao da navodi svoje prolivanje krvi , ako se vec desilo ? Zasto i mi mnogi nismo u tom atemporalnom pricescu kojim su se pricestili apostoli ? Zasto samo za apostole, ako je atemporalno ? Ili, da ce , sad piti ovo novo vino, u carstvu ? Koje upucuje na vaskrsenje, jer je novo vino u carstvu Oca. Na sta drugo moze da upucuje ? Kod bl.Teofilakta na tumacenje ovog 29. stiha, stoji da je Vaskresnje u pritanju. I, onda, ako nije atemporalno, kako je pricesce postalo realno i istinito Telo i Krv Hristova. Pa, ne znam kako drugacije, nego Njegovom bozanstvenom silom. Kako se pretvara za nas hrioscane pricesce u nasoj evharistiji ? Oscvecenjem i silom sv.Duha. Ili, zar nije i Vasksenje u sili Njegovoj ? Kako je ustao iz groba, osim silom svoga Bozanstva. Kako je stvorio svet ? Svojom silnom recju i zapovescu. itd Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 2, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2017 Схватио сам колико сам духовно уморан од овог „православизма“, од те заокупљености Византијом, Русијом, од начина живота, духовности, црквених послова, побожности, све те буке. Не волим ништа од тога и што више размишљам о значају хришћанства, изгледа ми све даље. Све то буквално помрачује Христа, гура Га у позадину. Можда је то моја гордост? Не знам. Мислим да није. Чини ми се да све то нема заједничка мерила са Христом и са Његовом заповешћу: „Иштите прво Царства Небеског и правду његову“. Не могу да нађем речи којима бих изразио оно што је најбитније, оно што хришћанство значи за мене, оно што јесте његов дар, његов позив, његов изазов, његово дело. Александар Шмеман, Дневник, стр. 225 Матусал, Iulianus, Zoran Đurović and 4 осталих је реаговао/ла на ово 6 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Новембар 2, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2017 пре 14 минута, Bokisd рече Pa, po tome, sto kaze posle pricesca : " 28 Јер је ово крв моја новог завета која ће се пролити за многе ради отпуштења греха. 29 Кажем вам пак да нећу одсад пити од овог рода виноградског до оног дана кад ћу пити с вама новог у царству Оца свог. " Onako, logicno ramisljajuci, zasto je morao da napomene ove reci ? Ako je vec sve ustanovljeno, atemporalno ili bilo kako ? Ја не знам шта ти читаш али ево како стоји: "Јер ово је крв моја Новога завјета која се пролијева за многе ради отпуштења гријехова." Мт 26.28 "И рече им: Ово је крв моја Новога завјета која се пролијева за многе." Мк. 14.24 А сад Бога ради послушај ме. Остави за тренутак "логично размишљање" и просто прво чуј шта ти Спаситељ говори. Ево подебљаћу да буде лакше. "Јер ово је крв моја Новога завјета која се пролијева за многе ради отпуштења гријехова." Мт 26.28 "И рече им: Ово је крв моја Новога завјета која се пролијева за многе." Мк. 14.24 Како је то конкретно Причешће крв његова? Ако темпорално још није проливена? А Он ти јасно и недвосмислено каже ОВО ЈЕ КРВ МОЈА. Не каже ово је образ, предокус, симбол, комеморација, итд. него ОВО је КРВ МОЈА! Матусал, kopitar, Flavius Belisarius and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Новембар 2, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2017 пре 8 минута, Bokisd рече Zasto je morao da navodi svoje prolivanje krvi , ako se vec desilo ? O bezumni i srca spora da vjerujete što god su proroci navijestili! Za njiha se još nije desilo ...kao i za tebe ako ne povjeruješ. Zoran Đurović, Pontifex Emeritus and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Новембар 2, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2017 пре 39 минута, Матусал рече Па текст о евхаристији и Телу Христовом. Нема ту шта да се дода или одузме. Шта у том тексту није јасно? Светотајински карактер цркве је есхатолошки јер извире из евхаристије, а евхаристија из васкрслог и вазнетог Христа и Јустин тумачећи тајну Тела Христовог заузима овакву позицију. Говорећи пак из перспективе човека, нашег делања у Цркви и путу спасења посматра из временско-историјске тачке и ствара такву теолошку концепцију. Из разлога што постоје оваква два различита угла посматрања једне те исте ствари не можеш сукобљавати цитате из његових дела који су настали из две потпуно различите богословске перцепције. Ali, Justin u tim tekstovima nigde ne spominje takve stvari i zakljucke. Ti izvodis takve zakljucke i impliciras , sta je Justin mislio i kako je razmisljao o pitanjima , naseg vaskrsenja, Suda i buduceg carstva, ....(o ,kojima on i ne prica u tim tekstovima ). Razumes ? Znaci, ti stavljas reci u usta Justinu koje on nije ni rekao. I, to' na osnovu price Justinove , sta je crkva i evharsitija. Otkud znas, kakav je nacin govora upotrebio u tim tekstovima ? Poucni, misticni, retoricki, besednicki i stilski ulepsan ( po cemu je Justin bio poznat ) ? A, kada pricamo o veri i dogmatskim stvarima, onda moramo biti precizni i jasni u recima, kao sto je on bio u tekstovima u vezi vaskrsenja i carstva. Ili, posmatrano sa druge strane, ako je Justin u ovim tekstovima o crkvi i evharistiji, propovedao vec realizovano carstvo i eshatolosko telo, zasto je morao da ponovo objasnjava u drugim tekstovima ? Ili, da pojednostavim skoz stvar. Zbog cega ne prica , jasno i glasno kao i ti ? Eto , atemporalnost, svi smo vec na nebu sa Hristom, carstvo i nagrade su vec realne,....Sud, vasksenje nasih smrtnih tela, je nekako nepotreno i slicno ( kao sto pricate ). Navedi, pokazi, bilo kakav tekst Justina koji ide u tom pravcu i kontekstu stvari. Ne moras da se mucis, ne postoje takvi tekstovi, nego Justin vrlo jasno kaze : ""Праведници којима Господ даје Царство Небеско, шта су радили на земљи? Чинили су добра дела која остају вечно са њима. Човек та добра дела прима на дан Страшнога Суда...... Христољубље! Роје се све друге свете еванђељске врлине. Човеку онда није тешко испуњавати заповести Христове, заповести Његовог Светог Еванђеља, јер човек осећа и зна да тиме стиче себи Царство Небеско. Служећи другима он служи на крају крајева вечном спасењу свом. Служи боголикој души својој коју му је Бог и дао такву, боголику и христолику, да би се помоћу ње стално отимао ка Царству Небеском, радио за Царство Небеско, живео га, и наследио га на дан Страшнога Суда. " ( Besede ) Ako ovo nije jasno, onda, ja ne znam, sta moze biti jasnije od ovoga. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 2, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2017 пре 6 минута, Bokisd рече Ako ovo nije jasno, onda, ja ne znam, sta moze biti jasnije od ovoga. Sve je jasno živiš Carstvo tako justin kaže. Nego što mi ne odgovori na pitanje? Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Новембар 2, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2017 пре 13 минута, Bokisd рече Sud, vasksenje nasih smrtnih tela, je nekako nepotreno i slicno ( kao sto pricate ). Зашто ти је потребно да се овако ниско спушташ? Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 2, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2017 Управо сада, Vedran рече Зашто ти је потребно да се овако ниско спушташ? Nije on kriv pročitaj Šmemana kojeg sam gore postavio to je prosto produkt ringišpila koji udaljava od Hrista. Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Новембар 2, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2017 пре 45 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Kako to postižeš bez upotrebe narkotika? Da te pitam: Kako Isus čovek kaže drugom čoveku poznajem te i pre nego si postao ako Isus Hristos nije atemporalno vaskrsao kojom prirodom to čini? Ako kažeš da to čini Božanskom prirodom zar je onda ne slivaš. Jer evo razgovor se dešava temporalno a Isus čovek poznaje čoveka atemporalno. Ako ga poznaje atemporalno ne samo da je Isus Hristos vaskrsao atemporalno, nego da je tim vaskrsnućem podigao i tog čoveka jer je Njegov pre nego što je taj čovek postao. Kako čovek čoveka može poznavati pre nego što je taj drugi čovek postao? Samo sam se nadovezao na tvoje reci. Igramo se silogizmima. Pa, nije prirodom poznavao coveka, ( pre nego sto je postao ). Nego, svojstvo Njegove prirode jeste, da je Svevideci i da moze videti sve stvari i pre postanka. Evo, kazi, kako Bog vidi sve , i pre nego sto je nastalo ? Kako Isus vidi atemporalno ? Razgovara sa covekom i vidi ga atemporalno. Kako ? Pa, valdja je logicno da ( vidi ), tim svojim predznanjem i vidjenjem,.... i proslosti i sadasnjosti i buducnosti, kao da su sadasnjost. Sve je to vezano za bozansku prirodu kojoj je svojstveno da je svesilna i svevideca. A, da bi Vaskrsao, potrebno je i da postane telo i umre tim telom i da vasksne istim telom. Vezan je nasim telom, za nas i nas zivot i nase vreme. Kako drugacije ? Tu ne postoji atemporalno, koje je vezano samo za bozanstvo. Ono, i kada se ovaplotio Svojim bozanstvom se nije odvajao od Oca. To je sustinska atemporalnost. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука