Milan Nikolic Написано Новембар 1, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2017 Što, je l' ne može Duh da prođe kroz Sina? kopitar је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Новембар 1, 2017 Гости Пријави Подели Написано Новембар 1, 2017 пре 1 минут, Milan Nikolic рече Što, je l' ne može Duh da prođe kroz Sina? Онда би Их нестало као Таквих! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 1, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2017 Zar su u Ocu bili na dva mesta? Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Новембар 1, 2017 Гости Пријави Подели Написано Новембар 1, 2017 пре 10 минута, Milan Nikolic рече Zar su u Ocu bili na dva mesta? Није! Јер ако је Син у Оцу, Отац у Сину, а Дух Свети од Оца исходећи и преко Сина у заједници Божанског Бића се даје, никако "од и кроз" Сина! Имамо радост у заједници Бића Божјег, никако монархизам, јер се истим нарушава Љубав! Тако схватам Оце, за сада! Стање ми није још увек овековечено! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 1, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2017 Imaš li uvida, neku sliku o čemu govoriš, ili samo onako rokaš? Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Новембар 1, 2017 Гости Пријави Подели Написано Новембар 1, 2017 пре 13 минута, Milan Nikolic рече Imaš li uvida, neku sliku o čemu govoriš, ili samo onako rokaš? "Бог Отац шаље Сина и дејствује кроз Њега; Бог Син открива Оца, казује и низводи Духа; Бог Дух Свети објашњава Сина и наставља дело његово. Све, од почетка до краја, бива од Оца кроз Сина у Духу Светоме, јер „Отац све твори кроз Сина у Духу Светоме“ P.S. И да лупам, бар износим оно што је у мени, не сакривам се иза формулица, бесмисла и осуде, јер ми је стало да усвојим Истину, зато се и не бојим јавног "линча", а веома волим аргументовану и очинску подуку :-) Надигравању овде место није! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 1, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2017 Prvo si govorio o večnom rađanju i ishođenju, a sada to objašnjavaš ikonomijom u tvorevini. Da ne bi do toga došlo, sveti oci su imali dva vida trijadologije, jedan o večnoj Trojici i drugi o ikonomijskoj Trojici. Izuzetno je važno da ih ne brkamo. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Новембар 1, 2017 Гости Пријави Подели Написано Новембар 1, 2017 пре 34 минута, Milan Nikolic рече Prvo si govorio o večnom rađanju i ishođenju, a sada to objašnjavaš ikonomijom u tvorevini. Da ne bi do toga došlo, sveti oci su imali dva vida trijadologije, jedan o večnoj Trojici i drugi o ikonomijskoj Trojici. Izuzetno je važno da ih ne brkamo. Ово последње из догматике Аве Јустина, Светог Григорија још нисам упознао! Верујем да имате добру жељу :-) Но свака Аввина је умногоме Истинита и Истинска, а проистекла од Истинског старања које му: Достојанство, Чин, Позив и обавеза духовничка налажу, а не од таште жеље за "фантастичном тежњом ка само и себеобожењу"! Он је ауторитет, као такав само Он може да разговара као Ауторитет, но пошто ми имамо само дрскост и не поштујемо Достојанство, заиста заслужујемо грдњу, јер се у наведеноме показујемо као неразумни! Система размишљања се заснива на веровању које проистиче, или из опонашања-делатељног, или поистовећивања са наученим (но то у већини случајева резултује схизофренијом)! Ја се још увек бојим и себи не верујем, испитујем и одмеравам, а на Бога чекам, не желим самопотврђивање! Дух Свети је свуда, па и у мени (јер Он је Животворан Дух који нам Живот даје, не месо и пиће), ваљда му постанем некада тихи причасник и саделатник, дао Бог, јер то је једина жеља коју човек треба да има? Причам о очигледном и насушној потреби човековој? Грешим ли, исправите ме?! Да ја Вас питам: -читате ли своје постове након неког времена? Књига постања Нас учи да се након дела осврнемо и видимо исто. -размишљате ли својем односу ка саговорницима (ово куцајући преиспитујем прво себе!) -да ли посматрате расположења у Вама, јер иста овде пројектујете Са надом на аргументован, миран и конструктиван разговор Вам ово пишем и опростите ми за дрскост моју, молим Вас. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Новембар 1, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2017 пре 4 часа, Milan Nikolic рече večnoj Trojici мислиш рећи "богословској Тројици" Не зна се који је израз бољи од којега. Iulianus, Volim_Sina_Bozjeg and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 3 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Новембар 1, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2017 пре 7 часа, Благовесник рече Mislim da je stradanje (i zrtva) Boga Logosa zapocela samim njegovim ovaplocenjem, jer se u svom savrsenom smirenju ovaplocenjem spustio na nulu, izgubio Sebe. Medjutim, raste i napreduje ljudskom prirodom usvajajuci postepeno, iz svoje bozanske prirode, sveznanje, upodobljenje, proslavljenje... Ako Hristos istinski nije doziveo kenozis On ne bi mogao da se uzima od Apostola za vernike kao primer za ugled, jer bi bilo - On je Bog Logos pa mu nije bilo tesko da tako zivi. Medjutim, u svetlu Njegove kenoze sve je mnogo jasnije. Не бих рекао да је изгубио себе, али мислим да је то више органичење нашег језика који тешко може да искаже тајну богооваплоћења. Не бих рекао ни да расте људском природом, расте узрастом, али не природом, итд. Међутим генерално ово око кенозиса мени звучи сасвим прихватљиво. Неки ће побеснети одмах на примере, или ће се распаметити зато што не могу мислено да следе пример и да запамте да је пример, пример, без да све смућкају, као што је јуче био случај, али ја ћу навести пример ради илустрације, и ради оних који користе главу. Када учитељ учи сасвим малу децу, он почиње да игра са њима, да прича упроштеним речником, и да се понаша детиње, практично "празни се", изгледом и понашањем више није елоквентни учитељ, али ипак није престао да буде то што јесте ни за трунку. Груб пример, али мислим користан. Син Божији није изгубио себе оваплотивши се, нити је "престао" да буде то што јесте, нити је "постао" нешто друго. Благовесник, Zoran Đurović and Flavius Belisarius је реаговао/ла на ово 2 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Новембар 1, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2017 пре 7 часа, Благовесник рече Mislim da je stradanje (i zrtva) Boga Logosa zapocela samim njegovim ovaplocenjem, jer se u svom savrsenom smirenju ovaplocenjem spustio na nulu, izgubio Sebe. Medjutim, raste i napreduje ljudskom prirodom usvajajuci postepeno, iz svoje bozanske prirode, sveznanje, upodobljenje, proslavljenje... Ako Hristos istinski nije doziveo kenozis On ne bi mogao da se uzima od Apostola za vernike kao primer za ugled, jer bi bilo - On je Bog Logos pa mu nije bilo tesko da tako zivi. Medjutim, u svetlu Njegove kenoze sve je mnogo jasnije. Ovaploćenje znaci utjelovljenje ili?! Ведран* and Благовесник је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 1, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 1, 2017 пре 22 минута, Isusovo magare рече Ovaploćenje znaci utjelovljenje ili?! da Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Новембар 1, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2017 пре 28 минута, Isusovo magare рече Ovaploćenje znaci utjelovljenje ili?! Да. Инкарнација. "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Новембар 1, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2017 пре 41 минута, Isusovo magare рече Ovaploćenje znaci utjelovljenje ili?! Јесте ли ви римокатолик? Не да је важно због нечега, него питам онако из знатижеље. "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Новембар 1, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2017 1 hour ago, Vedran рече расте људском природом, расте узрастом, али не природом "Raste ljudskom prirodom" u smislu - uzrasta tj. usavrsava se (u znanju, osvecenje, slavi...). Dobrovoljno se potcinio OKVIRIMA i okolnostima u kojima se odvija ljudski zivot, pritom, ni jednog trenutka neizgubivsi svoju bozansku prirodu (prirodu koju ima predvecno od Boga Oca) sa svim njenim svojstvima... Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука