Jump to content

Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 22 минута, александар живаљев рече

па стално "ничу" неке нове "парадигме" у богословљу.

Па када причаш о богословској Тројици онда мораш имати начин да парадигматски категоризујеш Њену усијску иманентну и икономијску перихорезу и изливање.  

12:smeha:

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 8.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1409

• Volim_Sina_Bozjeg

1106

• Zoran Đurović

1107

• Bokisd

697

Управо сада, Матусал рече

А шта ако се родиш без једне ноге или изгубиш део тела, шта си онда? А да знаш и да друга жива бића имају тело.

Pa, sta je stolica , bez jedne noge ? Nesto drugo ?    :stadaradim:

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Vedran рече

Ко је дао ту дефиницију?

пре 5 минута, Bokisd рече

prednacrt je sustina stvaranja. 

ИТД. Бла бла бла

Ведран: Ајме мајко :0222_shocked:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Добро. И шта је то целокупна наша човечанска природа. Који је то основни модел или образац који морамо испунити да би били дефинисани као људи. Шта је то у Христовој природи опште за све људе?

Sama priroda je opšta.
  • Свиђа ми се 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Матусал рече

Једино што бих могао да констатујем да онпо васкрсењу показује другачије особине људске природе и она би се могла и назвати свеопштом, она се и вазнела са десне стране Оца, али ту већ говоримо о есхатолошком телу Христовом.

Pa, vaskrslo je telo Hristovo, naravno da, sad, ima i drugacije osobine. Matusal, Vasksenje se dogodilo, Hrist je pobedio smrt.

I, nije , covece bozji, sveopsta, u smislu ipostasi , ne POSTOJI u Hristu, druga ipostas , ( drugih ljudi ) , osim Njegove sopstvene Ipostasi.

Sveopsta je u smislu, zajednicke prirode za sve ljude,  u telu.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Ali, sta hoces da ti kazem ?

Evo, kazi ti, kako smo definisani ?

Ja kazem, po prenacrtu i po slici i po logosima stvari ( ovo sto Milan stalno pominje ).

Заборави. Не вреди. Ти се више ни не сећаш шта сам те питао. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече

Pa, vaskrslo je telo Hristovo, naravno da, sad, ima i drugacije osobine. Matusal, Vasksenje se dogodilo, Hrist je pobedio smrt.

I, nije , covece bozji, sveopsta, u smislu ipostasi , ne POSTOJI u Hristu, druga ipostas , ( drugih ljudi ) , osim Njegove sopstvene Ipostasi.

Sveopsta je u smislu, zajednicke prirode za sve ljude,  u telu.

Концепција од Дамаскина коју си поставио неминовно наводи на то да је Христос праобраз и нацрт човека и само тако може садржати у себи целокупну људску природу.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Vedran рече

Заборави. Не вреди. Ти се више ни не сећаш шта сам те питао. 

Znam, vrlo dobro, sta potenciras.

Kako se kaze, centar je Hristovo Ovaplocenje. To je taj, prednacrt, pre vremena i postanka svega. Ili, kako kaze Kavasila, On je Praobraz, svega sto ce biti. 

Vidis, Vedrane, slicno je, prednacrt i praobraz. itd.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Bokisd рече

Znam, vrlo dobro, sta potenciras.

Kako se kaze, centar je Hristovo Ovaplocenje. To je taj, prednacrt, pre vremena i postanka svega. Ili, kako kaze Kavasila, On je Praobraz, svega sto ce biti. ( u Logosu ).

Vidis, Vedrane, slicno je, prednacrt i praobraz. itd.

Ја знам да ти мислиш да ДОБРО знаш, јер су ове ствари за тебе :laie_14:

Али веруј ми да појма немаш, шта ја потенцирам, јер апсолутно ништа не потенцирам. :)) 

Питао сам те једноставну ствар, а ти увек тражиш скривене мотиве. Тако си малопре Матусалу читао душу.  

Али рекох ти заборави. Питао сам те једноставно питање, о једноставној ствари, по коме ти је та дефиниција човека, јер ме је интересовало, а онда смо разменили колико сад порука (?) да ти објасним своје питање, које за сваког разумног не потребује објашњење, да би ти сад дошао до оваплођења, Кавасиле, Логоса итд, итд. 

П.С. Сад ћеш опет рећи да те лично нападам :)))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Матусал рече

Концепција од Дамаскина коју си поставио неминовно наводи на то да је Христос праобраз и нацрт човека и само тако може садржати у себи целокупну људску природу.

Ali , samo u umu i volji Bozijoj. Praobraz, pre vremena. Zar, pojam samih reci, ne ukazuje na prirodu stvari ? 

Kazes, nacrt. Arhiktekta radi nacrt, nije jos realizovano, tek treba. A, ovamo, imas situaciju, nema vremena i prostora, jos nista ne postoji i imas nacrt, u umu i volji Bozijoj.

Ili, konkretno, kroz Logos, sve postaje logosno i smisleno.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Vedran рече

Ја знам да ти мислиш да ДОБРО знаш, јер су ове ствари за тебе :laie_14:

Али веруј ми да појма немаш, шта ја потенцирам, јер апсолутно ништа не потенцирам. :)) 

Питао сам те једноставну ствар, а ти увек тражиш скривене мотиве. Тако си малопре Матусалу читао душу.  

Али рекох ти заборави. Питао сам те једноставно питање, о једноставној ствари, по коме ти је та дефиниција човека, јер ме је интересовало, а онда смо разменили колико сад порука (?) да ти објасним своје питање, које за сваког разумног не потребује објашњење, да би ти сад дошао до оваплођења, Кавасиле, Логоса итд, итд. 

П.С. Сад ћеш рећи да те лично нападам :)))

Necu, sasvim okey odgovor.

Ja sam shvatio tako tvoje pitanje. Na osnovu svih diskusija na ovu temu.

Eto, Matusal me upravo pita, tako kako sam ja razumeo , da me ti pitas  ( iako, kako sam kazes,  i nisi pitao u tom smislu ).

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Ja sam shvatio tako tvoje pitanje. Na osnovu svih diskusija na ovu temu.

Eto, Matusal me upravo pita, tako kako sam ja razumeo , da me ti pitas  ( iako, kako sam kazes,  i nisi pitao u tom smislu ).

Ово ме уводи у транс. :0426_feel:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...