Jump to content

Moć (države), empatija, i poremećaji ličnosti

Оцени ову тему

Аурор

Препоручена порука

Управо сада, Paradoksologija рече

Ronald je pošao od SAD, mene svakako više zanima Srbija.

Ali u Srbiji ljudi često još uvek imaju pijacu do koje mogu peške i umeju uz pomoć sastojaka kupljenih tamo da spreme hranu.

Зато што нам је то у култури. Американцима није и никаква државна регулација не може то да промени (може само да погорша). Да стварно јесте проблем превоз и да људи стварно желе да кувају и једу храну од свежих намирница, достављали би их камиони, као што достављају у Порторику рецимо. Иде лик камионом од улице до улице и дере се на разгласу: ”Манго, папаје... Свеже, искористи прилику!” Ко жели да купи, истрчи на улицу и заустави га. 

Мислим да баш слабо разумеш тај свет и да изводиш закључке на основу потпуно погрешних представа.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Juanito рече

Зато што нам је то у култури. Американцима није и никаква државна регулација не може то да промени (може само да погорша). Да стварно јесте проблем превоз и да људи стварно желе да кувају и једу храну од свежих намирница, достављали би их камиони, као што достављају у Порторику рецимо. Иде лик камионом од улице до улице и дере се на разгласу: ”Манго, папаје... Свеже, искористи прилику!” Ко жели да купи, истрчи на улицу и заустави га. 

Мислим да баш слабо разумеш тај свет и да изводиш закључке на основу потпуно погрешних представа.

Pokušavam da razumem, pa čitam šta njihovi istraživači pišu na tu temu.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Аурор рече

Možda ima neke mudrosti u stvarima koje su se na određeni način odvijale milenijumima, hm... :0205_whistling:

Има. Али то расправи с онима који тврде да нема никакве мудрости...

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Paradoksologija рече

Nista novo medju ovim radovima na linku, niti su to neikakvi ozbiljni problemi sa nestasicom hrane. Mislim kad pogledam nas ovde na trulom Balkanu onda smo mi za njih skroz neuhranjeni. 

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Juanito рече

Не бих уводила неке регулације у виду присиле, можда бих увела порез само на производе који суштински нису храна па немају укус па им се додају ненормалне количине шећера и/или соли, и омогућила лакши и јефтинији приступ поврћу.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Paradoksologija рече

Не бих уводила неке регулације у виду присиле, можда бих увела порез само на производе који суштински нису храна па немају укус па им се додају ненормалне количине шећера и/или соли, и омогућила лакши и јефтинији приступ поврћу.

Па то ти је исто врста присиле. Не говорим овде из либертаријанског угла да је сваки порез врста присиле. Оставимо то по страни. Сврха пореза треба да буде само и једино финансирање ствари којима се бави држава (шта год те ствари биле, како се договоримо). Порез који (покушава да) регулише људско понашање и да нас штити од нас самих је врста присиле. Као што рекох, то ми је потпуно тоталитарни приступ. А поред тога што је тоталитаран, приступ је контрапродуктиван и пун споредних ефеката што смо имали прилике да видимо одвајкада, са сваком сличном регулацијом. На пример, кладим се у пиво да би се ти, кад након неког времена ти порези покажу све ефекте, обрушила на зле власнике фабрика тих опорезованих производа који смањују плате радницима или их отпуштају. Јер код пореза и свих регулација нема магије. Свака регулација има споредне ефекте и кошта. Е сад, можемо да се споримо око тога да ли су неке регулације толико неопходне да је корист од њих значајно већа и важнија од споредних ефеката. Али ”заштита” људи са лошим навикама у исхрани од њих смих свакако не спада у такве ствари. Ајде да ти људи дођу код тебе (државе) и кажу да желе помоћ. Али да ти њима одозго долазиш са ”решењима” за њихове животе је ван сваке памети. 

Једноставно, јако ти је то опасан приступ да нађеш неку групу које ти је жао и за коју мислиш да су жртве (било других људи и група, било својих рђавих навика) и да онда кренеш да размишљаш како да им помогнеш одозго, користећи државни апарат. Нема теоријске шансе да та твоја верзија државе не настави да расте у бесвест у гуши своје грађане све више и више.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Juanito рече

можемо да се споримо око тога да ли су неке регулације толико неопходне да је корист од њих значајно већа и важнија од споредних ефеката

Ali ovo jeste suština cele priče ( o svakoj regulaciji ).

1 hour ago, Juanito рече

Нема теоријске шансе да та твоја верзија државе не настави да расте у бесвест у гуши своје грађане све више и више.

Ovo, čini mi se, važi za svaku a ne samo Paradoksologijinu verziju države ( štagod to bilo ). Pa makar se ona, u startu, bavila, samo vojskom, milicijom, sudstvom.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Branka62 рече

Ali ovo jeste suština cele priče ( o svakoj regulaciji ).

Ovo, čini mi se, važi za svaku a ne samo Paradoksologijinu verziju države ( štagod to bilo ). Pa makar se ona, u startu, bavila, samo vojskom, milicijom, sudstvom.

Sustina je da su mnoge regulacije besmislene da ni oni koji su ih pisali ne znaju da li djeluju kao sa Bazelskim standardima 1,2 i 3.

Moralni je imperativ boriti se protiv narastanja drzave.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...