Jump to content

Омилија владике Атанасија Јевтића: "Примат" Светог Јована Богослова над апостолом Петром

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 13 минута, Bokisd рече

Pa, samo logicki pogledaj recenicu, dva puta se pominje 'kamen' u jednoj ( recenici ). Da li treba ocekivati da u oba slucaja 'kamen' ima isto znacenje. Ili, je u jednom subjekt , a u drugom pominjanju objekt u recenici.

U tom smislu i sv.Avgustin razlikuje razlicitost konteksta pominjanja dva puta kamena u istom stihu :

""На „том камену“ (petra), на ономе што си рекао: „Ти си Христос, Син Бога Живога“, на том твом исповедању сазидаћу Цркву Моју. Јер „ти си Петар“: од „камена“ (petra) си Петар (Petrus) а не од Петра (Petrus) „камен“ (petra), потпуно исто као што је од Христа хришћанин, а не од хришћанина Христос. "

Vidis ? Kako kaze Avgustin.

Kamen, tj. objekt u recenici ( od koga zavisi smisao cele recenice ),jeste, .....'kamen' i od tog kamena Petar dobija ime ( Kamen ). I, taj kamen jeste ispovedanje vere, ....gde ce Hristos na tome sazidati Crkvu Svoju. Znaci, nije kamen ( vere ) od Petra, kako tumace na Zapadu, nego suprotno.

Kao sto smo i mi hriscani od Hrista, tako je i Petar Stena, od kamena, koji je ispovedanje. I, Blagovesnik je lepo postavio, da , je temelj i kamen od ugla sam Hristos. A, taj ( kamen ) je ovo ispovedanje da je On Sin Boga Zivoga. Sve se lepo slaze u savrsenu slagalicu. :945729:

Nije Petar od nikakvog kamena vec je usporedjen s kamenom. Vec sam to napisao. Tu je najbitnije to kakva je volja bila Hristova koja se tim opisala:

Petar je Stijena kamen a ne čovjek? Ili Stijena je čovjek a ne kamen itd. Jasno je da Isus ne gradi Crkvu svoju ni na Stijeni ni na čovjeku vec na tome šta za njega znači taj čovjek Petar kojeg usporedjuje sa Stijenom i kojem je dao, namjenio tu takvu ulogu da na njemu sagradi Crkvu svoju. A zavisi to isključivo od toga šta je Isusova volja i želja a ta je zapisana u Jevandjeljima tako kako jeste i jedino silom Isusove volje i želje je to i sprovedivo tj. izvodljivo, jedino zahvaljujuci njegovoj Božanskoj moci, snazi, sili, želji i volji se da to tako realizovat. Treba to posmatrati u dinamizmu Božijeg majestata, volje i moci a ne pristupati tome kao analizi rečenice u petom osnovne na subjekat, predikat itd. To tako nejde. Uzmi sve ili ostavi sve! Isus se nije izražavao komplikovano i nerazumljivo, razumio je to svako ko je razumjeti htio.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Zayron рече

Nije Petar od nikakvog kamena vec je usporedjen s kamenom. Vec sam to napisao. Tu je najbitnije to kakva je volja bila Hristova koja se tim opisala:

Petar je Stijena kamen a ne čovjek? Ili Stijena je čovjek a ne kamen itd. Jasno je da Isus ne gradi Crkvu svoju ni na Stijeni ni na čovjeku vec na tome šta za njega znači taj čovjek Petar kojeg usporedjuje sa Stijenom i kojem je dao, namjenio tu takvu ulogu da na njemu sagradi Crkvu svoju. A zavisi to isključivo od toga šta je Isusova volja i želja a ta je zapisana u Jevandjeljima tako kako jeste i jedino silom Isusove volje i želje je to i sprovedivo tj. izvodljivo, jedino zahvaljujuci njegovoj Božanskoj moci, snazi, sili, želji i volji se da to tako realizovat. Treba to posmatrati u dinamizmu Božijeg majestata, volje i moci a ne pristupati tome kao analizi rečenice u petom osnovne na subjekat, predikat itd. To tako nejde. Uzmi sve ili ostavi sve! Isus se nije izražavao komplikovano i nerazumljivo, razumio je to svako ko je razumjeti htio.

Ali, Zayrone, mislim, da li je ova recenica od Avgustina nesto kompliovana ili nerazumljiva ?

Nije Petar taj Kamen. On, je dobio naziv Kefa ( Stena ) zbog ovog drugog pominjanja kamena u recenici. Ili, kako kaze Avgustin, .....'na onome sto si rekao', sazidacu Crkvu'.....

Znaci, na onim recima koje izgovara Petar, koje Hristos navodi kao 'kamen',...... i Petar dobija ime, i na tome se gradi i Crkva. Ne na Petru kao licnosti. Znaci nije on uporedjen,nego poistovecen sa kamenom. Nije on uzrok, nego posledica.

Ovako kao i Avgustin su mnogi oci tumacili ovaj stih.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Bokisd рече

Ali, Zayrone, mislim, da li je ova recenica od Avgustina nesto kompliovana ili nerazumljiva ?

Nije Petar taj Kamen. On, je, dobio je naziv Kefa ( Stena ) zbog ovog drugog pominjanja kamena u recenici. Ili, kako kaze Avgustin, .....'na onome sto si rekao', sazidacu Crkvu'.....

Znaci, na onim recima koje izgovara Petar, koje Hristos navodi kao 'kamen',...... i Petar dobija ime, i na tome se gradi Crkva. Ne na Petru kao licnosti. Znaci nije on uporedjen,nego poistovecen sa kamenom. Nije on uzrok, nego posledica.

Ovako kao i Avgustin su mnogi oci tumacili ovaj stih.

Napisao sam to dovoljno jasno, osim toga prrimjetio sam da često navodite taj Avgustinov citat ali ne baš vjerodostojno, to bih se morao posvetiti samo njemu. Inače smatram da onako kako sam to ja napisao je jasno svakom o čemu se radi. Nikakve tamo filozoiffije ni skrivenih značenja nema niti ih tražite. Ili sve uzmite ili sve ostavite! Vec sam to napisao. Treba to posmatrati u dinamizmu Božijeg majestata, volje i moci a ne pristupati tome kao analizi rečenice u petom osnovne na subjekat, predikat itd. To tako nejde. Uzmi sve ili ostavi sve! Isus se nije izražavao komplikovano i nerazumljivo, razumio je to svako ko je razumjeti htio.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zayron рече

Napisao sam to dovoljno jasno, osim toga prrimjetio sam da često navodite taj Avgustinov citat ali ne baš vjerodostojno, to bih se morao posvetiti samo njemu.

Evo, na ruskom i engleskom.

http://www.patriarchia.ru/db/text/125199.html

https://oca.org/saints/lives/2014/06/29/101840-the-holy-glorious-and-all-praised-leaders-of-the-apostles-peter

Kazem, postoji jos puno tumacenja otaca u ovom smislu koji je naveo Avgustin. Evo, ti si postavio ovaj link :

https://books.google.cz/books?id=Oj5WYY1qeu4C&pg=PT376&lpg=PT376&dq=Ubi+Petrus+ibi+Ecclesia,+et+ibi vita+eterna.&source=bl&ots=mu_6n6lDhr&sig=S00bZT0pSyxPtVokJzTFAw2pwZE&hl=cs&sa=X&ved=0ahUKEwiguMLf-ujWAhUFM8AKHQKuAFgQ6AEIUTAG#v=onepage&q=Ubi Petrus ibi Ecclesia%2C et ibi vita eterna.&f=false

Pod 565., postoji takodje Avgustinove reci o razlici izmedju ova dva kamena, koju razliku i Jeronim pravi. ( pod 562. ) itd.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Milan Nikolic рече

Zvučiš kao poslednji papista. :)

Zvučim kao takav koji je.

pod a) koji je imao takvu mogucnost pročitati i ovjerit si sve u praksi, što propovijedaju a u praksi čine islam, katoličanstvo, pravoslavlje, protestanti itd.

poid b)  koji je imao mogucnost odlučiti se na osnovu toga za ono najvjerodostojnije vjeroispovijedanje i Crkvu i cijeli život mu se to potvrdjivalo ispravnim 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече

Hvala, pogledacu pa se javim s tim. To hoce vremena.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Zayron рече

Hvala, pogledacu pa se javim s tim. To hoce vremena.

пре 37 минута, Bokisd рече

Jednom smo o tom vec raspravljali i tamo sam naveo jedno naše tumačenje koje je meni sasvim dovoljno a koje se opet nije svidjelo vama. Naravno da se vama nece svidjeti nikad ništa takvo pa i kad bi dokazivalo odlično ono što tvrdimo mi, čudno bi bilo da vam se svidi. Ali naravno da nam nikad necete priznati da smo u nečem što se tiče toga u pravu. A možda biste trebali, razmislite sami zašto? :) 

Подели на овим сајтовима

Zvučim kao takav koji je.

pod a) koji je imao takvu mogucnost pročitati i ovjerit si sve u praksi, što propovijedaju a u praksi čine islam, katoličanstvo, pravoslavlje, protestanti itd.

poid b)  koji je imao mogucnost odlučiti se na osnovu toga za ono najvjerodostojnije vjeroispovijedanje i Crkvu i cijeli život mu se to potvrdjivalo ispravnim 

Takva uverenja imaju i raskolnici, tako da ništa ne garantuje. Potrebna je mnogo ozbiljnija iskustvena priča.

Vreme će uraditi svoje. Doći će još puno generacija.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Zayron рече

Jednom smo o tom vec raspravljali i tamo sam naveo jedno naše tumačenje koje je meni sasvim dovoljno a koje se opet nije svidjelo vama. Naravno da se vama nece svidjeti nikad ništa takvo pa i kad bi dokazivalo odlično ono što tvrdimo mi, čudo bi bilo da vam se svidi. Ali naravno da nam nikad necete priznati da smo u nečem što se tiče toga u pravu. A možda biste trebali, razmislite sami zašto? :) 

Ne sumnjam, da postoje i stvari, koje su na neki nacin u pravcu 'tvoje' price u vezi primata.

Ali,  problem je, sto ipak, postoji mnogo vise tumacenja u pravcu 'moje' price. :945729:

U svakom slucaju, delujes mi kao dobar hriscanin, pa, ....da budemo svi mi hriscani kako treba, ...i, valjda ce Bog da nas sve, ....nekako, Just_Cuz_19 pomiluje.

Подели на овим сајтовима

пре 49 минута, Bokisd рече

Ne sumnjam, da postoje i stvari, koje su na neki nacin u pravcu 'tvoje' price u vezi primata.

Ali,  problem je, sto ipak, postoji mnogo vise tumacenja u pravcu 'moje' price. :945729:

U svakom slucaju, delujes mi kao dobar hriscanin, pa, ....da budemo svi mi hriscani kako treba, ...i, valjda ce Bog da nas sve, ....nekako, Just_Cuz_19 pomiluje.

Takodjer. Inače ne razumijem šta očekujete od sv. Avgustina. To je jedan od najvecih papista ever.

Čega se on držao?  Extra Ecclesiam Nulla Salus

A koju i kakvu Crkvu je smatrao tom pravom?

Tu za koju je jedinu znao i u kojoj je važilo ovo: Roma locuta est, causa finita Est. Bolje si nadjite nekog drugog! :) 

Svatý Augustin - život, dílo a víra

http://www.svatyaugustin.estranky.cz/

Saint Augustine (died A.D. 430): “No man can find salvation except in the Catholic Church. Outside the Catholic Church one can have everything except salvation. One can have honor, one can have the sacraments, one can sing alleluia, one can answer amen, one can have faith in the name of the Father and of the Son and of the Holy Ghost, and preach it too, but never can one find salvation except in the Catholic Church.” (Sermo ad Caesariensis Ecclesia plebem )

http://catholicism.org/eens-fathers.html

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zayron рече

Saint Augustine (died A.D. 430): “No man can find salvation except in the Catholic Church. Outside the Catholic Church one can have everything except salvation. One can have honor, one can have the sacraments, one can sing alleluia, one can answer amen, one can have faith in the name of the Father and of the Son and of the Holy Ghost, and preach it too, but never can one find salvation except in the Catholic Church.” (Sermo ad Caesariensis Ecclesia plebem )

Ali, Zayrone, on ovde govori o celol crkvi razasutoj po celom svetu. Jer se u staro vreme za opstu crkvu govorilo kao katolicka.

On je bio u Africkoj crkvi, da li to znaci da nije bio uopste u crkvi ? Ne, nego kada govori o katolickoj crkvi, misli i na svoju crkvu koja je deo te' opste crkve.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Bokisd рече

Ali, Zayrone, on ovde govori o celol crkvi razasutoj po celom svetu. Jer se u staro vreme za opstu crkvu govorilo kao katolicka.

On je bio u Africkoj crkvi, da li to znaci da nije bio uopste u crkvi ? Ne, nego kada govori o katolickoj crkvi, misli i na svoju crkvu koja je deo te' opste crkve.

Da, a ja imam na to odgovorit kao jedan ovdje meni: Koliko je luk kod vas, ali Boki! Proboha! :D 

Odgovorim tu odmah i Nikolicu na ovo:

Takva uverenja imaju i raskolnici, tako da ništa ne garantuje. Potrebna je mnogo ozbiljnija iskustvena priča.

Ja sam išao ravno tamo gdje je to trebalo, nisam mjenjao ni vjere ni crkve a ovdje sam u društvu inteligentnih i zanimljivih ljudi koje mi odgovara. :) 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Bokisd рече

Ostavimo se tih jeftinih trikova! Inteligentni smo ljudi, poštedimo jedan drugoga bar tih frivolnosti i trivialia. :D 

Da, govori o Crkvi gdje je važilo ovo. Bitna je suština a ne naziv. I ja se slažem s tim. A ta suština je ovakva: 

http://azcitaty.cz/augustinus/418/

Rim progovorio, slučaj bio zaključen! :) 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...