Zayron Написано Октобар 13, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2017 пре 10 минута, Џуманџи рече Нисам ни помислила то, него сам питала за објашњење овога: пошто се 21. глава Јеванђеља по Јовану имплицитно бави баш тиме, зато сам питала да ли сматраш ништа више. Rekao sam da je umjetno stvorena rasprava, diskusija jer je isforsirana neka sad rado bi antiteza, iz koje ispada da je primat sv. Jovana Bogoslova u onom u čemu je imao taj primat (povjeravanje Presvete Bogorodice na staranje) i to ne samo nad sv. Petrom vec i nad svim ostalim apostolima i ljudima na svijetu, nad cijelim čovječanstvom u nekakvoj protivnosti sa primatom sv. Petra. Tamo čak još nije ni sasvim jasno na kakav se to primat svetog Petra autor poziva, možda na taj katolički kako ga shvataju katolici ili možda na neki drugi, ni to tamo nije jasno stavljeno do znanja. Rekao sam da je ta rasprava umjetno stvorena a ne da je neko prekrajao Jevandjelje ili tamo nešto mjenjao ili izmišljao što ne postoji. kopitar and Џуманџи је реаговао/ла на ово 2 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Октобар 13, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2017 пре 2 минута, Zayron рече Rekao sam da je ta rasprava umjetno stvorena a ne da je neko prekrajao Jevandjelje ili tamo nešto mjenjao ili izmišljao što ne postoji. Сад ми је јасно. Али, опет, у 21. глави нема помињања Богородице, али има имплиција о примату. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Октобар 13, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2017 пре 54 минута, Bokisd рече Ali, to' ne znaci,.... sto on misli da ima neku vlast da presudjuje nekom.....da to vazi za sve. Pogotovo, sto oni koji to odricu, ne prihvataju i nemaju te',.... prerogative koje papa misli da ima. Razumes ? Ti radis sto mislis da je ispravno, ali, glavno pitanje je, ....da li oni , prema kojima ti mislis da cinis ispravno,.....zaista i prihvataju tu tvoju 'ispravnost' ? Pa u tom je i suština spora izmedju Istoka i Zapada, Istok ne može povjerovat da se na Zapadu primat uzima i shvata tako ozbiljno ili preozbiljno a Zapad ne može povjerovat da se na Istoku uzima tako neozbiljno ili nikako. kopitar and "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Октобар 13, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2017 пре 5 минута, Џуманџи рече Сад ми је јасно. Али, опет, у 21. глави нема помињања Богородице, али има имплиција о примату. Kolikoí sam ja ispratio temu Omilija vladike Atanasija se ne oslanja samo na jedno, to 21. poglavlje vec na više njih tj. više raznih situacija. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Октобар 13, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2017 пре 1 минут, Zayron рече Kolikoí sam ja ispratio temu Omilija vladike Atanasija se ne oslanja samo na jedno, to 21. poglavlje vec na više njih tj. više raznih situacija. Наравно, само што овде не говорим о омилији, већ кажем да је примат "љубљеног ученика" ту одувек и да нема везе искључиво са поверавањем Богомајке, како рече. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Октобар 13, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2017 пре 4 минута, Џуманџи рече Наравно, само што овде не говорим о омилији, већ кажем да је примат "љубљеног ученика" ту одувек и да нема везе искључиво са поверавањем Богомајке, како рече. Da, trebalo bi sad to značiti da za razliku od sv. Jovana nama preostaje "primat neljubljenih učenika" jer nismo bili tamo u pravi čas i na pravom mjestu kad se taj primat dodjeljivao? Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Октобар 13, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2017 пре 3 минута, Zayron рече nama preostaje Којим "вама"? пре 4 минута, Zayron рече neljubljenih učenika Не подмећи. пре 4 минута, Zayron рече kad se taj primat dodjeljivao И, кад се додељивао? И мене занима. "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Октобар 13, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2017 пре 32 минута, Џуманџи рече Којим "вама"? Не подмећи. И, кад се додељивао? И мене занима. Којим "вама"? Svima nama koji nismo bili pri tom u taj pravi čas i na pravom mjestu kad se taj primat ljubljenih učenika dijelio. Pa sva ta prvenstva u Jevandjelju su od dvije vrste, jedna su ta prirodna, ko prvi dodje, taj prvi melje. Ta bludnica kojoj je bilo prvoj oprošteno ima dakle primat u tom nad svim drugim bludnicama da je njoj to prvoj Isus otpustio lično. A druga vrsta primata je ta o kojoj se izjasnio i proglasio sam Isus Hristos u tom smislu da u nečem smatra nekog prvim ili u nečem posebno odredjenim i povlaštenim kao na primjer sv. Jovana i sv. Petra, svakog u nečem drugom. Ili je to učinio sam Gospod Isus Hristos nekim svojim izborom na primjer primat sv. apostola Andrije Prvopozvanog. Nece valjda ostaviti svoju Majku sv. Jovanu, pa još nekom, pa još nekom ili ono što je rekao o sv. Petru reci još nekom pa još nekom. To tako nije bilo ni po Jevandjelju, svako je imao prvenstvo i jedinstvenu službu u nečem drugom, u nekakvoj drugoj stvari, ne u istoj. I zato se o tome govori kao o prvenstvima koja se medjutim ne isključuju i nisu u nikakvoj proturječnosti, da jedno to takvo prvenstvo anulira to drugo. Ne poništavaju se vec dopunjuju medjusobno u svojim službama u Crkvi, mnogo je raznih udova i službi. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Октобар 13, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2017 1 hour ago, Zayron рече Којим "вама"? Svima nama koji nismo bili pri tom u taj pravi čas i na pravom mjestu kad se taj primat ljubljenih učenika dijelio. Један се назива љубљеним учеником и тај је Јован, што не значи да су други били нељубљени (како си покушао да изврнеш), него само указује на нешто (што се и реферише у Јн 21:7 и Јн 21:20). Друго, опет ниси одговорио када (су) се примат(и) делио(/ли). "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Октобар 13, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2017 пре 3 минута, Џуманџи рече Један се назива љубљеним учеником и тај је Јован, што не значи да су други били нељубљени (како си покушао да изврнеш), него само указује на нешто (што се и реферише у Јн 21:7 и Јн 21:20). Друго, опет ниси одговорио када (су) се примат(и) делио(/ли). Sve sam vec objasnio OVDJE. Ništa ne izvrcem, jesi li ikad čula za šalu? Bitno je ono što sam rekao, nikakav primat nije protiv nečem ili nekom. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Октобар 13, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2017 пре 51 минута, Zayron рече Ništa ne izvrcem, jesi li ikad čula za šalu? Мхм, само што рећи да постоје "нељубљни ученици" уопште није смешно. пре 52 минута, Zayron рече Sve sam vec objasnio OVDJE. Већ сам прочитала и питала када је Христос доделио примат Јовану, тј. како је уопште дошло до тога да се баш он назива љубљеним учеником, на то ниси одговорио. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Октобар 13, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2017 пре 13 минута, Џуманџи рече Мхм, само што рећи да постоје "нељубљни ученици" уопште није смешно. Већ сам прочитала и питала када је Христос доделио примат Јовану, тј. како је уопште дошло до тога да се баш он назива љубљеним учеником, на то ниси одговорио. Pa zato sam to tako i napisao, naravno da nikakvi "neljubljeni učenici" ne postoje ali to tako ispada prema naslovu teme koji dovodi sad sv. Jovana i sv. Petra u neku nepostojecu protutežu. Zato sam rekao da je to isforsirano. Ljubljeni učenik je prema onom kako je sv. Jovan opisan i nazvan u Jevandjelu: Na Posljednjoj večeri kao „onaj koga je Isus osobito ljubio, nalazio se za stolom Isusu do krila“ (Iv 13,23), https://www.vjeraidjela.com/sveti-ivan-ljubljeni-ucenik/ A što nse tiče "primata" sv. Jovana u "staranju se o Presvetoj Bogorodici" tj. povjeravanju tog zadatka njemu, on se nalazi u sceni gdje mu umiruci Hristos na krstu povjerava svoju majku, na to i misli vladika Atanasije http://www.svjedocanstva.com/rijec/bozja-rijec/zeno!-evo-ti-sina!-zatim-rece-uceniku-evo-ti-majke!/4-5-80.html Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Октобар 13, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2017 (измењено) пре 12 минута, Zayron рече ali to tako ispada prema naslovu teme koji dovodi sad sv. Jovana i sv. Petra u neku nepostojecu protutežu Па опет се враћам на првобитно питање - како је непостојећа "противтежа" (уметнуто, исфорсирано, како си писао) када се свако мало кроз Јованово јеванђеље прави дистинкција и наглашава тај "љубљени ученик" (Јн 13:23, Јн 19:26, Јн 20:2, Јн 21:7 и Јн 21:20)? Едит: тек сада видим твој едит. пре 13 минута, Zayron рече A što nse tiče "primata" sv. Jovana u "staranju se o Presvetoj Bogorodici" Да и понављам да ја не видим да је примат у томе, јер се и пре крста овај назива љубљеним и то на Тајној вечери. Измењено Октобар 13, 2017 од Џуманџи "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Октобар 13, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2017 пре 3 минута, Џуманџи рече Па опет се враћам на првобитно питање - како је непостојећа "противтежа" (уметнуто, исфорсирано, како си писао) када се свако мало кроз Јованово јеванђеље прави дистинкција и наглашава тај "љубљени ученик" (Јн 13:23, Јн 19:26, Јн 20:2, Јн 21:7 и Јн 21:20)? Ne čitaš izgleda to što sam vec napisao: svako je imao prvenstvo i jedinstvenu službu u nečem drugom, u nekakvoj drugoj stvari, ne u istoj. I zato se o tome govori kao o prvenstvima koja se medjutim ne isključuju i nisu u nikakvoj proturječnosti, da jedno to takvo prvenstvo anulira to drugo. Ne poništavaju se vec dopunjuju medjusobno u svojim službama u Crkvi, mnogo je raznih udova i službi. Zazto sam napisao da je to isforsirano jer ne postoji nikakva proturječnost medju apostolima i njihovim ulogama ili "primatima" ili kako god da vec to nazovemo. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Октобар 13, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2017 пре 2 минута, Zayron рече Ne čitaš izgleda to što sam vec napisao: Очигледно да читам и слажем се са написаним (чим не коментаришем), али опет то не значи да си ми одговорио одакле Јовану онај епитет? "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука