Jump to content

Da li ateizam neminovno vodi u nihilizam?

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 791
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Управо сада, Ivan Marković рече

Dokaži. Ili dodaj iza zapete:"Po mom skromnom mišljenju".

Тврдња у оба смера је недоказива.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Iulianus рече

Istina o kojoj ja govorim ne piše se velikim početnim slovom osim na početku reči, ne zato što joj nedostaje uzvišenosti i blistavosti kojom krši sve laži kojoj se na putu njenom nahode, nego zato što je jednostavna i svima razumljiva, jer da nije tako ne bi ni bila istina. Ajnštajn je jednom rekao da naučna teorija ("istina") mora biti razumljiva i prolazniku koga prvi put susrećete na ulici spodajaući ga pričom kako ste otkrili još jednu istinu.

Ma šta kažeš...:ani_biggrin:Ni manje ni više no Ajnštajn...čuven po veoma razumljivim i krajnje jednostavnim konceptima...poput tenzora.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Филозоф рече

Ja sam konkretno kad sam postavio temu mislio na ono sto je Zvonko ,,srocio" na kraju prve strane

Ok, vidim da se svašta napisalo i u međuvremenu... sad ćem da odgovorim...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Paradoksologija рече

Тврдња у оба смера је недоказива.

Ok. Da kažemo da jeste. Pa čemu onda ovakav njegov ton. Može da kaže to kao svoje mišljenje, ali ako ubaci kopulu "je" bez ograda, onda tvrdnju treba i da dokaže.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ivan Marković рече

Ok. Da kažemo da jeste. Pa čemu onda ovakav njegov ton. Može da kaže to kao svoje mišljenje, ali ako ubaci kopulu "je" bez ograda, onda tvrdnju treba i da dokaže.

Ок. Да кажемо да стоји. Онда остаје да се запитамо зашто ти прозиваш Јулијануса, а ја Гризлија за исти "грех" :ani_biggrin:

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Paradoksologija рече

Ок. Да кажемо да стоји. Онда остаје да се запитамо зашто ти прозиваш Јулијануса, а ја Гризлија за исти "грех" :ani_biggrin:

O ne...ja nigde nisam video da je Međed negde najavio "dolazak nove paradigme, i da ateisti/agnostici/panteisti/deisti treba da se prilagode ili ćemo imati problem..." i  "teško nama sa vama". To Grizli nigde nije rekao. A Julijan jeste...Mrtav ladan na misionarskom forumu.  

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ivan Marković рече

O ne...ja nigde nisam video da je Međed negde najavio "dolazak nove paradigme, i da ateisti/agnostici/panteisti/deisti treba da se prilagode ili ćemo imati problem..." i  "teško nama sa vama". To Grizli nigde nije rekao. A Julijan jeste...

Али тај део ниси ни критиковао на основу проблема у спровођењу дедукције. Само о томе и причам.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

On 8/31/2017 at 16:25, Grizzly Adams рече

Не знам за Хариса и не би да мешам научне теорије. Што се атеизма тиче, питање је само колико је човек доследан. Ако је доследан онда долази до закључка да живот нема апсолутно никаквог смисла и да је безвезе радити било шта.

Niđe veze... tačnije, ja ne vidim odakle ti takav zaključak...

Цитат

Ти си само један привремени биохемијски процес који ће престати за који дан, месец или годину и то је то.

Nisi samo to već si jedan privremeni biohemijski proces koji će prestati za koji dan, mesec ili godinu ali u međuvremenu, razmišlja, voli, mašta, sanja, druži se, peva, svira, pije, veseli se, razmnožava se, piskara na Forumu, itd...

U principu, ti si jedan baš super zanimljiv i veoma poseban biohemijski proces.

BTW Pa valjda si u svakom slučaju "privremeni biohemijski proces"??? Samo vi verujete da kad se taj proces okonča, onda imate neki drugi večni, magijski proces...

Fear of death much? ;):D

Цитат

Свака активност је бесмислена. Нити нека активност има било какву већу вредност од друге. Разум је још једна бесмислица, у суштини парадокс. Шта уопште вреди размишљати о било чему.

Ne znam kako ovo sledi iz prethodnog ili možda to zaključuješ na osnovu nečeg drugog?

Zašto aktivnosti, razmišljanja, razum privremenih biohemijskih proces nemaju smisla i vrednost?

Цитат

Једина сврха разума је да те мучи јер си свестан своје пролазности.

Ne znam na osnovu čega zaključuješ da je jedino neprolazan razum ok?

Цитат

Ако одлучиш да будеш свесно биће онда можеш само да "чекаш смрт" или можеш да одлучиш да се замајаваш неким игрицама у међувремену...

Mogu da uživam u životu i ispunjavam svoj smisao svog života...

Цитат

Није лако бити атеиста.

Meni ništa lakše...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Grizzly Adams рече

Па може тако да се каже, али зависи од дефиниције. Из мог угла разумно биће не може да прихвати своју егзистенцију у оваквом свету. Ти то аутоматски зовеш "верник", што је можда ОК. По тој дефиницији верник је свако онај ко постојање разумног живог бића на овом свету види као парадокс. Можда он никада не нађе "религију", али је заувек осуђен на тражење одговора на тај парадокс.

Одатле, атеиста је неко ко прихвати да се замајава неким бесмисленим активностима и "уживањима" ту космичку наносекунду колико је на овом свету. За мене је то неприхватљиво. Сваки свестан тренутак морао би да посветим тражењу неког бољег одговора, макар га никад не нашао.

Uzivaj u svojoj beznacajnosti, nemoj da se boris protiv nje samo zato sto ti ego to ne dozvoljava.

Tvoja ubedjenost da "mora da postoji dublje znacenje svega" nije objektivna...prirodna je jer se tako razum bori protiv osecaja beznacaja koji je los po opstanak. 

Razum je i blagoslov i prokletstvo. Zahvaljujuci njemu "kapiramo" i zahvaljujuci njemu ne mozemo da izadjemo na kraj sa "ukapiranim" sto nosi neke psihicke opasnosti po pojedinca. Onda tetka evolucija uskoci i podari nam odbrambeni mehanizam- ubedjenje da ipak postoji nesto "vise", a to ubedjenje je i samo evoluiralo u religioznost...

Vremenom, ljudi evoliraju i dalje, i mnogi vise nemaju potrebu za odbrambenim mehanizmom, zato ga odbacuju sve vise kao evolutivni suvisak. To je neminovnost. Za par vekova religija ce postojati samo u istoriji kulture...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Paradoksologija рече

Али тај део ниси ни критиковао на основу проблема у спровођењу дедукције. Само о томе и причам.

Ne. Uopšte me nisi razumela. Grizlijev "prvo/samo logika" pristup mi se ne dopada. Ali, on nigde nije bilo kome naturao to na nos, najavljivao nove paradigme, govorio "teško nama sa vama". Možda je Grizli trebao da doda "po mome mišljenju". Možda je to negde i dodao. Nisam isprato baš svaki njegov status. Julijanov jesam (uglavnom).

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ivan Marković рече

Ne. Uopšte me nisi razumela. Grizlijev "prvo/samo logika" pristup mi se ne dopada. Ali, on nigde nije bilo kome naturao to na nos, najavljivao nove paradigme, govorio "teško nama sa vama". Možda je Grizli trebao da doda "po mome mišljenju". Možda je to negde i dodao. Nisam isprato baš svaki njegov status. Julijanov jesam (uglavnom).

Ок. Ниси онда ни ти мене разумео. Ја сам само са становишта логике критиковала обе категоричке тврдње (верници или атеисти нужно бирају шарене лаже јер се не могу суочити с истином и ипак водити самом себи смислен живот), ипак се некако фокусирајући на Гризлијеву из неког разлога ;)

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...