Jump to content

Da li ateizam neminovno vodi u nihilizam?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Управо сада, Grizzly Adams рече

Те "моралне обавезе" су само хемијске реакције у твом мозгу. Ништа се не разликују од нагона неког психопате да мучи друге из забаве.

I oba su evolutivne strategije za prezivljavanje. Koja od te dve strategije proizvede vise potomaka ta ce se naslediti. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 791
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 5 минута, Млађони рече

ja znam jednog ateistu koji je iskreno nihilista, kaze intelektualno ne postoji nijedan razlog za bilo koju moralnu normu, slobodna volja ne postoji, jedini razlog sto ne verujem da je ubistvo pogresno je sto sam "isprogramiran tako".. i mislim da je to najiskreniji moguci ateista ikada. 

Ovo je negde i moje misljenje.

Svi smo mi isprogramirani i svi mi ma koliko vernici mrze da to priznaju robujemo svojoj prirodi, svojim instinktima, bioloskim procesima... mi nismo dusa, mi smo organizam ma koliko nam se to ne svidjalo. A sva ta isprogramiranost je samo posledica adaptacija koje su omogucavale da nastavimo da postojimo... SIguran sam da su postojali praljudi koji se genetski nisu bojali smrti, ali logicno, nisu ostavili potomstvo. Takodje, garatnovano da su postojali ljudi koji nisu imali instinktivnu kocnicu da ubiju pripadnika svog plemena... logicno ni oni nisu ostali dovoljno dugo da taj gen prenesu dalje.

Ostali smo mi, koji smo pukom slucajnoscu od mnogih varijacija ispali bas onako kako je najbolje za opstanak.

Zato ja ne idem ulicom i ne ubijam ljude i silujem zene. Ne bih to radio sve i da mi neko dozvoli (npr da nema zakonskih reperkusija). 

Medjutim, pre nego sto me proglasite za bioloskog robota  i bacite na smetliste amoralnih ateista :D postoji jos jedna, evolucijski uslovljena osobina koja osigurava opstanak a zove se empatija. To nije tek neki filozoski koncept vec prirodno ustrojstvo nase svesti koje nas sprecava da nanosimo bol pripadnicima svoje vrste (pa i ne smo svoje). To je  u sustini sebican koncpet jer navodi na to da ne povredjujemo druge samo zato sto nama samima ta misao nanosi emotivnu bol. Ali sta da se radi. Priroda je takva. Nemilosrdna je.

Ja znam da mnogi vrte glavu citajuci ovo, odbijaju da budu svedeni na puke bioloske procese i zele da daju dublji smisao svom postojanju jer im se ovo sto klaud prica- ne svidja. I to je normalno. I to je evolutivna posledica. Ljudi su blagosloveni razumom da shvate svou prirodu i prokleti nesposobnoscu da tu spoznaju prihvate.... Ljudi su najbolji u tome da ono sto im se ne svidja- promene (to nas i izdvaja od svih drugih vrsta) pa smo tako resili da promenimo i tu istinu u nesto sto mnogo lepse zvuci...

Cue- religion...

Treca stvar koja stavlja pecat na tu pricu o ljudskom ponasanju je jedina koja nije evolutivna vec socijalna. Poverenje. Ja nezelim da mene neko ubije. Jedini nacin da to postignem jeste da se dogovorim sa pripadnicima svoje vrste da niko nikog nece ubijati i da se svi toga pridrzavamo. Ja nemam nacina da znam da ce ostali drzati rec, ali zato imam poverenje, to je jedino sto imam. Zanimljivo da to poverenje nema nikakve dodirne tacke sa idejom o religioznosti, funkcionise sa i bez religije jednako...

Na kraju, neko ce reci, "pa dobro, nececs da ubijas i silujes, iako si ateista... neces da se ubijes jer ti to ne dozvoljava priroda... pa sta onda treba da radis?

Treba da pratis svoju prirodu i da radis iskljucivo stvari koje ti donose radost... evolucija zna zasto je udesila da ti odredjene stvari donose radost, svakako nije slucajno. A ja cu vam reci da kod mene radost donose tri stvari: stvaranje (kreativnost), seks i porodica :pivo:

@filozof to ti je to od mene otprilike :D

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Grizzly Adams рече

Којих моралних обавеза? Одакле оне долазе?

Те "моралне обавезе" су само хемијске реакције у твом мозгу. Ништа се не разликују од нагона неког психопате да мучи друге из забаве.

To je isti problem kao sa postmodernizmom, tj. to je jedan problem... Ljudi misle da se konačno oslobode te religije, transcendentnosti, da dekonstruišu, da "skinu okove mračnog tradicionalizma", pa će sve vrednosti i dalje da stoje, da vise u vazduhu onako. 

E pa neće.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, cloudking рече

Ovo je negde i moje misljenje.

Ja znam da mnogi vrte glavu citajuci ovo, odbijaju da budu svedeni na puke bioloske procese i zele da daju dublji smisao svom postojanju jer im se ovo sto klaud prica- ne svidja. I to je normalno.

Ne vrti mi se glava ali sve to ima strasne implikacije. Npr, ako smo svedeni na biolosku realnost onda losi ljudi nisu losi. ne postoji lose i dobro. 

Mada dobro hvala na generalno iskrenom stavu i pogledu. Bio sam tog istog misljenja i znam dje stojis vise-manje.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Grizzly Adams рече

Којих моралних обавеза? Одакле оне долазе?

И? Какве везе има што нечији порив да ближњима око себе живот учини бољим и лепшим потиче од хемијске реакције у мозгу ако тај неко и даље има и, што је далеко битније, збиља испуњава тај свој порив? Очито постоје људи са различитим хемијским реакцијама у мозгу, а некима се изгледа мењају у зависности од припадности религији - или обратно.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Paradoksologija рече

И? Какве везе има што нечији порив да ближњима око себе живот учини бољим и лепшим потиче од хемијске реакције у мозгу ако тај неко и даље има и, што је далеко битније, збиља испуњава тај свој порив? Очито постоје људи са различитим хемијским реакцијама у мозгу, а некима се изгледа мењају у зависности од припадности религији - или обратно.

mora se umesam. Ako potice od biologije onda ne postoje lose i dobro. Onaj ko pobije svoju porodicu je moralno gledano jednak onome koji cuva i pazi i neguje svoju porodicu. 

Ako ovaj ko pobije svoju porodicu tim akotm uspe da prosiri gene, a ovaj koji pazi to ne uspe, onda je... posto je jedini pravi smisao sirenje gena dobar onaj koji pobije. 
(a te taktike i imaju neki organizmi tipa ona buba koja jede partnera) 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Млађони рече

Npr, ako smo svedeni na biolosku realnost onda losi ljudi nisu losi. ne postoji lose i dobro.

Sto kaze Grizli sve zavisi od perspektive ili konteksta. U kontekstu postojanja svemira, na ovoj nasoj planeti koja ima sveopstu vaznost koliko i elektron u atomu na vrhu tvog stojka ima vaznost za rotaciju zemlje, onda svakako ne postoji lose  ili dobro.

Ali kad gledas iz ugla drustva u koje se kao vrsta grupisemo onda je lose ono sto steti opstanku vrste a dobro ono sto opstanak pospesuje. Mada je i to zabuda... planetu npr, zabole ekvator dal je nastanjuju svesna bica ili mikrobi :D

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Branka62 рече

Biće da smo barabar sa virusima i bakterijama.

Bakterije i virusi su vise ekvavalent sisarima nego coveku po kategorizaciji. 
Mozda bi pravilnije poredjenje bilo neka odredjena vrsta bakterije ili virusa.. ako znas neku zivotinju koja je u tom aspektu slicna coveku, ali da je kategorijski isto. 

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Млађони рече

I oba su evolutivne strategije za prezivljavanje. Koja od te dve strategije proizvede vise potomaka ta ce se naslediti. 

Nije tačno, to se ne nasleđuje genetski i nije produkt evolutivnih mehanizama.

Da ne objašnjavam da ne možeš da budeš hrišćanin i veruješ ovako nešto...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, cloudking рече

Sto kaze Grizli sve zavisi od perspektive ili konteksta. U kontekstu postojanja svemira, na ovoj nasoj planeti koja ima sveopstu vaznost koliko i elektron u atomu na vrhu tvog stojka ima vaznost za rotaciju zemlje, onda svakako ne postoji lose  ili dobro.

Ali kad gledas iz ugla drustva u koje se kao vrsta grupisemo onda je lose ono sto steti opstanku vrste a dobro ono sto opstanak pospesuje. Mada je i to zabuda... planetu npr, zabole ekvator dal je nastanjuju svesna bica ili mikrobi :D

To ti kazem, lose i dobro ne postoje objektivno oni su subjektivne mere. Ako ja tebe ubijem to je dobro ukoliko mi je to ubistvo pomoglo da sirim gene jer je to jedina moja objektivna istina - ja sam masina za sirenje gena. Sve ostalo je izmisljotina i deluzija koja mi pomaze da to lakse uradim, tu bi se racunao i moral i religija. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Аурор рече

Nije tačno, to se ne nasleđuje genetski i nije produkt evolutivnih mehanizama.

Ako su ateisti u pravu i um radi po zakonima fizike sve se nasledjuje genetski. 
ukoliko smo mi u pravu i postoji neka "Svest" van mozga onda to nije tacno. 

ja ovde ne pricam sta ja mislim nego sta implicira sta. 

Ja se inace slazem sa tobom, ne mislim da se to nasledjuje genetski, makar ne u potpunosti. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...