Jump to content

Da li ateizam neminovno vodi u nihilizam?

Оцени ову тему

Препоручена порука

1 hour ago, Vladan3 рече

Слажем се. Ако се односи само на овај овакав живот.

Meni bi bilo kakav život svakako dosadio ako traje večno...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 791
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 13 минута, Grizzly Adams рече

Није.

То чудо описује постање света, Универзума. То је изван времена и простора. Можеш телескопом да гледаш колико оћеш али нећеш наћи ни "када" ни "где". Творац је изван простора и времена, па је и његово стварање изван тога.

Ako pricas o nastanku postojanja i svemira onda svakako da. ali ne pricamo o tome, pricamo o biblijskoj prici o stvaranju adama i eve... dva konkretna ljudska bica od koji su nastala sva ostala ljudska bica nakon sto su prognani ovde na zemlju... ne u neku petu dimzenziju nego ovde. Takvo cudo bi svakako moglo da bude potvrdjeno, da se desilo.

пре 15 минута, Grizzly Adams рече

Па Универзум постоји, значи дефинитивно је настао некако. Нешто се десило. :)

Opet skreces pricu na nesto o cemu nije bilo reci.

пре 16 минута, Grizzly Adams рече

Па, на пример, ако су сви људи живели на малом географском простору, што је веома могуће то није никакав проблем. За њих је то био "цео свет" и "светска катастрофа". Он је човек покупио животиње из свог окружења, тј. "целог света" и спасио колико је могао.

Није имао ону лепу сличицу из Апола 17 да би писао на основу ње. :)

Drugim recima ne citas bibljisku pricu bukvalno nego joj dajes odgovarajuce znacenje. 

пре 17 минута, Grizzly Adams рече

Ето видиш... "Планета" је појам ког људи тада уопште нису били свесни. Као што рекох - не можеш да тумачиш то на основу савремених знања из астрофизике, него треба на основу тадашњег искуства. А и наше данашње искуство је веома ограничено.

Ne kapiram... cudo je cudo, nema veze kada se desilo? Osim ako ne zelis da insinuiras da su ljudi tada sasvim objasnjive stvari proglasavali cudima, ali to je onda druga prica.

пре 18 минута, Grizzly Adams рече

Елем, оћу да кажем - не можете ви да пођете од своје наивне Мики-Маус претпоставке шта би ми требало да верујемо, па да онда критикујете сами своје замишљене идеје. Хришћанство никад није било "дословистичко", није чак ни Јудаизам.

Auroru sam sto puta do sada objasnjavao da religija u teoriji i religija  u praski gotovo da nemaju dodirne tacke. Napisati "hriscanstvo nikada nije bilo doslovisticko" u trenutku kada  u SAVREMENOM dobu vecina hriscana hriscanstvo shvata DOSLOVNO je u najmanju ruku smesna :)

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Teznja za vecnim zivotom je prozivod nase prirode. Evolucija je kriva za to sto imamo strah od smrti a razum je kriv sto nasuprot toga stavljamo vecni zivot kao neki spas od tog straha... Ako cemo biti dosledni hriscanskim ucenjima, hriscani bi morali da se bore protiv svoje prirode i da odole tom stisku cistih instinkata za ocuvanjem genetskog materijala i da odbace ideju o vecnom zivotu, jer je ta ideja zapravo deo ove pale prirode... vodjena je instintkima za prezivljavanjem, evolutivno je uslovljena... nema niceg uzvisenog u tome 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, cloudking рече

Ako pricas o nastanku postojanja i svemira onda svakako da. ali ne pricamo o tome, pricamo o biblijskoj prici o stvaranju adama i eve... dva konkretna ljudska bica od koji su nastala sva ostala ljudska bica nakon sto su prognani ovde na zemlju... ne u neku petu dimzenziju nego ovde. Takvo cudo bi svakako moglo da bude potvrdjeno, da se desilo.

Причам узимајући у обзир контекст. Та прича није написана у контексту предавања из биологије и астрофизике.

Кад читаш, она има више структуру неке поезије - поављају се "строфе". "Рече Бог ... све добро беше веома ... би вече и би јутро, дан Х". Он ту очигледно више описује хијерархију створеног света - од неживе природе, небо, Земља, биљке, животиње, човек, него некакву "хронологију". Циљ је очигледно да постави основу за некакав филозофски закључак, а не да опише догађај "научно".

А у Постању је стварање Универзума на истом месту са стварањем човека (Адама и Еве) па не можемо то да одвојимо. Можда он ту само описује концепт човека, а човек је - бар колико до данас знамо - врхунац природе. И у еволуционом стаблу смо на врху. Бар за сад.

Капирам да ти сад оћеш одговор о Адаму и Еви као "конкретним личностима". Мој одговор је - не знам. Можда су били неки Адам и Ева, можда су само симболи нечега. Није ми битно уопште. Не мења ништа.

пре 13 минута, cloudking рече

Drugim recima ne citas bibljisku pricu bukvalno nego joj dajes odgovarajuce znacenje. 

А што мислиш да треба да је читам буквално?

Из којег филма је то? :)

пре 14 минута, cloudking рече

Ne kapiram... cudo je cudo, nema veze kada se desilo? Osim ako ne zelis da insinuiras da su ljudi tada sasvim objasnjive stvari proglasavali cudima, ali to je onda druga prica.

Не капирам ни баш питање...

пре 18 минута, cloudking рече

Auroru sam sto puta do sada objasnjavao da religija u teoriji i religija  u praski gotovo da nemaju dodirne tacke. Napisati "hriscanstvo nikada nije bilo doslovisticko" u trenutku kada  u SAVREMENOM dobu vecina hriscana hriscanstvo shvata DOSLOVNO je u najmanju ruku smesna :)

Ти капираш да су 90% хришћанства данас самозвани и самопрокламовани "проповедници" који са изворним хришћанством немају никакве везе, осим једне књиге коју су узели, извадили из контекста и тумаче како им одговара? Тј. како се најбоље продаје... То је ко да сад ја узмем уџбеник из хирургије са медицинског факултета, протумачим како оћу и кренем да оперишем људе...

Вера је једноставно одговор на најважније питање које човек има о свом постојању, доста сам написао претходно на овој теми о томе. Даје једини потпуни одговор на питање о смислу нашег постојања на овом свету. Све остало су само доскочице. И то није неко моје натегнуто тумачење сад, него ако пажљиво читаш то се види без проблема.

Залутали људи и свакакве глупости у савременом добу (а и другим) није ништа чудно. Људи су несавршени. Било би крајње чудно да тога нема.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Гризли, ево искрено питам: где се деде твој егзистенцијални стоицизам на овој теми? Гледати у амбис и опет ипак без смисла, без обећане награде, без икаквих вечних импликација, чинити добро ближњем јер тако њему боравак у овом телу на овој планети буде мање страшан и болан.

Чини ми се да је некад чак лакше зажмурити на патње ближњих ако постоји вечни живот у коме ће сви они бити ок.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, cloudking рече

Teznja za vecnim zivotom je prozivod nase prirode. Evolucija je kriva za to sto imamo strah od smrti a razum je kriv sto nasuprot toga stavljamo vecni zivot kao neki spas od tog straha... Ako cemo biti dosledni hriscanskim ucenjima, hriscani bi morali da se bore protiv svoje prirode i da odole tom stisku cistih instinkata za ocuvanjem genetskog materijala i da odbace ideju o vecnom zivotu, jer je ta ideja zapravo deo ove pale prirode... vodjena je instintkima za prezivljavanjem, evolutivno je uslovljena... nema niceg uzvisenog u tome 

Мислим да многи грешимо када је у питању термин вечно, јер га схватамо као време које не престаје, међутим:

Цитат

Eternity in common parlance is either an infinite or an indeterminately long period of time. In classical philosophy, however, eternity is defined as what exists outside time while sempiternity is the concept that corresponds to the colloquial definition of eternity.

Зато Христос каже: " Ја дођох да живот имају и да га имају у изобиљу.", дакле, већ сада. У супротном не можемо објаснити зашто васкрсава мртве (Лазар, Јаирова кћи), као ни то како можемо да тврдимо да је првомученик Стефан имао "живот у изобиљу" ако је каменован јако млад. :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

ja iz mog iskustva mislim da intelektualno iskren ateista mora da bude nihilista. Makar je to bila moja linija zakljucivanja dok sam bio ateista. 
Ukoliko je ateista nista nema pravi smisao i sve je iluzija, kao i sami "smislovi zivota" koje ateisti izmisljaju da bi lakse podneli zivot. 

Jednostavno ateista moze da bude neko samo ko ne ulazi u duboke teme po pitanju smisla i svrhe zivota. 

ja znam jednog ateistu koji je iskreno nihilista, kaze intelektualno ne postoji nijedan razlog za bilo koju moralnu normu, slobodna volja ne postoji, jedini razlog sto ne verujem da je ubistvo pogresno je sto sam "isprogramiran tako".. i mislim da je to najiskreniji moguci ateista ikada. 

lik je inace naucnik, biolog.... zanimljiv jako.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Grizzly Adams рече

А што мислиш да треба да је читам буквално?

Из којег филма је то? :)

Pa iz tvog. Ceo ovaj zaplet je zbog tvog posta  u kojem si napisao da bibliju vecinom citas doslovno (ne znam tacno bas kako si napisao) na sta te je neko pitao "kako resavas problem sa biblijskim dogadjajima za koje znamo da se nisu desili", pa si ti pitao "na primer?"

Od tada ti navodimo te dogadjaje  i cuda koji se nisu desili i ja saznajem da ti uopste ne citas bibliju toliko doslvono kao sto si na pocetku napomenuo. To je sve.

пре 9 минута, Grizzly Adams рече

Ти капираш

Kapiram... ali od ovog stava ne mogu da odustanem dokle god vozite tu pricu kad pricamo o veri a kada pricamo o politici onda "najbrojnija religija na planeti" ono bas lepo zvuci i tesko se odricemo tog epiteta ;)

Подели на овим сајтовима

У последње време се мени лично чини једино људским и моралним да се мисли и дела као атеиста у пола случајева (нема смисла ни награде али делај, живот је вредан а болест и смрт страшне, чини добро другима) а као верник у другој половини (моли се, исповедај, причешћуј, чини добро другима).

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Џуманџи рече

Где је он то рекао?

Он топик: човек може себи, свету, својим поступцима да даје (или мисли да) открива смисао, не видим како било шта може неминовно водити у нихилизам.

Svud. Ako je um produkt mozga koji radi po zakonima fizike - sve je determinisano jer su zakoni fizike determinisani. (koliko sada znamo o njima) 
Zato mnogi naucnici koju su malo ezotericniji beze u kvantnu mehaniku, kao potencijalnu "nedeterministicku" fiziku. 

Sam Harris, Dennet niko od tih visoko intelektualnih ateista ne veruje da slobodna volja postoji. Sve sto radimo i sva nasa ponasanja su produkt neurona a neuroni rade po zakonima fizike (hemije) te su determinisani. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Grizzly Adams рече

Можда он ту само описује концепт човека, а човек је - бар колико до данас знамо - врхунац природе.

Ovakve recenice ozbiljno ne ocekujem od tebe. Ako nesto danas "znamo" to je da ne postoji "vrhunac prirode" i da je evolucija proces koji niti ima kraja niti ju je moguce ikada zaustaviti. Taj "vrhunac prirode" ce ako dozivimo jos milion godina da bude druga vrsta od one koju danas poznajemo i volimo... ali ne sumnjam da  ce se i tada naci neki model po kojem nas je bog bas takvim stvorio... po svom liku :D

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...