Jump to content

Традиционална Западна уметност

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 45 минута, Млађони рече

Ok, da li se modernisti slazu oko toga da opste istine u vezi sa filozofskim pitanjima mogu ili ne mogu da se utvrde? 
Ja mislim da mogu i ako mislis da gresim, mozes li mi nabrojati filozofe iz doba moderne filozofije koji se ne slazu sa tom izjavom?
Koji misli da su ili etika ili estetika - subjektivne stvari. 

Ja konkretno objasnjavam i argumentujem
moderna filozofija (modernizam) : istine mogu da se utvrde nekim metodama i postoje apsolutne istine na filozofska pitanja kao sto su ETIKA i ESTETIKA
Postmodernizam: Istine ne mogu da se utvrde sve istine su subjektivne.

Da li te dve definicije nisu tacne? 

Не постоје "модернисти", по хиљаду и трећи пут, и ретко ко у историји филозофије се лагано слаже са датом изјавом. Имамо емпиристе и идеалисте, којима је "реалност" тотално супротан појам, за почетак.

To већ метафизички; у естетици, рецимо, још су софисти били скроз субјективистички настројени по питању критеријума за лепо, па и Кант и Хјум; једино (нео)платоничари разних фела инсистирају на Вечној Идеалној Лепоти као Еманацији Једног. Они се, рецимо, уопште не уклапају у хришћанско поимање света.

Не знам чиме аргументујеш, али ово је једна нетачна симплификација. Једино делимично тачно је да постмодернизам релативно доследно види спољашњу реалност као субјективну.

пре 43 минута, Млађони рече

Pa dobro,  ja te pitam, da li se vi slazete da su etika i estetika objektivne ili subjektivne? Ta dva pitanja smo potegli.
Kao sto sam te pitao za tvoje ekonomsko vidjenje isto te pitam i za ovo, jer zelim da znam gde stojis. 

ako se secas bio sam (valjda!?) fin pristojan i normalan kada sam te pitao za to gde stojis ekonomski. 

Прво, по опет не знам који пут, само ти и Аурор користите ово ми/ви. Са сваким од ових "ви" у које ме стврставаш се категорички не слажем по бар једној ставци. 

Етика и естетика су гране филозофије. Енормна количина дебата у истима јасно показује да нису "објективне", јер немамо сличне дебате на тему колико метара је висок Ајфелов торањ, што је објективно. Постмодернисти могу да питају и постоји ли Ајфелов торањ, сем лингвистички, али овде постмодерниста нема, осим у "вашим" замислима.

пре 39 минута, Млађони рече

Ne znam kako da vas "optuujem" za postmodernizam. To je legitimno filozofsko misljenje i stav. Nisam rekao da ste nacisti, nego post modernisti. 
ja mislim da to nije optuzba vec pokusavam da vas kategorizujem da znam gde stojite. 

nece niko da pali vestice na lomaci niti bilo sta slicno. 

Постмодернизам је комплексан филозофско-уметнички покрет са чијом се већином премиса никада нисам слагала и критиковала сам их од млађих година факса. Нисам имала пуних 19 кад сам почела гласно на факсу да изражавам неслагање са разним постмодернистичким ставовима. Знам шта је постмодернизам, учила сам о њему на факсу, на постдипломским сам са десетком положила двосеместрални испит из постмодернизма, где је на крају био захтеван и семинарски рад у коме сам додатно критиковала постулате постмодернизма, те, још једном, знам шта је постмодернизам и нисам постмодерниста. Успут сам магистрирала на тему из области модернизма (период у историји уметности, хиљаду четврти пут), а докторирала на тему везану за рани модерни период у историји човечанства, не исто што и модернизам, хиљаду пети пут. Разумевање чињенице да појединци кроз време и простор имају различите ставове о томе шта је добро и лепо и да ти ставови често бивају бар донекле обликовани културом није постмодернизам.

• Волим 1

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Не постоје "модернисти", по хиљаду и трећи пут, и ретко ко у историји филозофије се лагано слаже са датом изјавом. Имамо емпиристе и идеалисте, којима је "реалност" тотално супротан појам, за почетак.

Oko osnovne premise ne moze da se slozimo te je svaka dalja diskusija uzaludna. Ja mislim da postoje modernisti i citao sam mnoge ljude koji kategorisu moderniste. Medju prvima postmodernisti koji su celu filozofiju uskladil isa onim sta filozofi misle.  

Ali u svakom slucaju hvala ti sto si mi objasnila kako ti gledas na to. 

Етика и естетика су гране филозофије. Енормна количина дебата у истима јасно показује да нису "објективне", јер немамо сличне дебате на тему колико метара је висок Ајфелов торањ, што је објективно. Постмодернисти могу да питају и постоји ли Ајфелов торањ, сем лингвистички, али овде постмодерниста нема, осим у "вашим" замислима.

ok mozes li ti da mi kazes sta TI mislis o etici i estetici i sa kojim filozofima (skolama) se slazes? 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, ana čarnojević рече

malo je zeznuto kad toliko modova ucestvuje u diskusiji. covek stvarno moze svasta da pomisli. 

Jos je zeznutije kada te banuju pa onda drugima objasnjavaju razlog za ban kada ti ne mozes da se oglasis. :)

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, RYLAH рече

https://sh.wikipedia.org/wiki/David_Hume

Hume je zagovarao kompatibilističku teoriju slobodne volje koja se dokazala kao izrazito utjecajna u daljnjoj etici. Bio je i sentimentalist koji je smatrao da je etika više temeljena na osjećajima nego na apstraktnim moralnim principima. Hume je i istraživao normativni je-mora problem. Držao je notorno dvosmislene poglede o kršćanstvu[2], ali slavno osporio teleološki argumentu svojim Dijalozima glede prirodne religije (1779).

https://en.wikipedia.org/wiki/Baruch_Spinoza

Spinoza shared ethical beliefs with ancient Epicureans, in renouncing ethics beyond the material world, although Epicureans focused more on physical pleasure and Spinoza more on emotional wellbeing.[93] Encapsulated at the start in his Treatise on the Improvement of the Understanding (Tractatus de intellectus emendatione) is the core of Spinoza's ethical philosophy, what he held to be the true and final good. Spinoza held good and evil to be relative concepts, claiming that nothing is intrinsically good or bad except relative to a particularity. 

eto, nije bilo tesko. Hvala lepo na odgovoru.

ja ne znam sto je vama toliko tesko da shvatite da samo zelim da znam tacne pozicije iz kojih vi dolazite i da objasnim moje pozicije do kraja. Jer samo tako moze da imamo pristojan razgovor na koji stalno ciljas. 

Ne mozemo da imamo pristojan razgovor kad jedan iznsi a ostalih pet kritikuju. Gde si ti video takav pristojan razgovor? 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, ana čarnojević рече

pa vidi mi se sad vrtimo u krug da li postoji ili ne postoji objektivno ovo ili ono. onda mod dodje i kaze ili cemo voditi normalan razgovor ili necemo. ko procenjuje sta je normalno? mod. sto je legitimno. mod procenjuje sta je objektivno normalno :smeh1:

ma nek misle da ne postoje objektivna etika i moral koliko oce, ali neka kazu koji je njihov stav nek ga objasne.... i nemoj da skacu 10 njih na jednom da kritikuju moje stavove jos da me podbadaju da se obrazujem sa jutjuba ( sto cak i da je istina ko kaze da je to nesto lose, jutjub je pun audio knjiga itd) 

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Млађони рече

ja ne znam sto je vama toliko tesko da shvatite da samo zelim da znam tacne pozicije iz kojih vi dolazite i da objasnim moje pozicije do kraja. Jer samo tako moze da imamo pristojan razgovor na koji stalno ciljas. 

Ne mozemo da imamo pristojan razgovor kad jedan iznsi a ostalih pet kritikuju. Gde si ti video takav pristojan razgovor? 

Не можемо да имамо нормалан разговор кад петоро избацује аргументе, а један их игнорише све време и тера неку своју причу.

Али небитно више.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Млађони рече

Oko osnovne premise ne moze da se slozimo te je svaka dalja diskusija uzaludna. Ja mislim da postoje modernisti i citao sam mnoge ljude koji kategorisu moderniste. Medju prvima postmodernisti koji su celu filozofiju uskladil isa onim sta filozofi misle.  

Ali u svakom slucaju hvala ti sto si mi objasnila kako ti gledas na to. 

ok mozes li ti da mi kazes sta TI mislis o etici i estetici i sa kojim filozofima (skolama) se slazes? 

Не можемо да се сложимо око тога да "модернизам" није правац у филозофији?! Кога си читао ко користи "модернисти" као озбиљну и реалну категорију у историји филозофије? Где су ти "људи" и како се зову?

И нисам ти објаснила како ја гледам на то. Неке ствари би да учиниш далеко више субјективним него што могу бити.

Не могу потпуно прићи ни једној школи, посебно по питању етике. Формално сам блискија субјективистима, рецимо да сам између когнитивиста и емотивиста. Што није = да је мени етика небитна и да немам ставове, напротив, ако уопште морам да наглашавам.

А у објективисте, успут, спадају и утилитарци, који су мени лично субјективно језиви. Јер ми је то филозофија душу дала за психопате. Али, ето, они сматрају да је етика ствар објективне реалности, математички прецизна.

пре 1 минут, Млађони рече

ja ne znam sto je vama toliko tesko da shvatite da samo zelim da znam tacne pozicije iz kojih vi dolazite i da objasnim moje pozicije do kraja. 

Па како може да буде "само" то, ако ти треба доказивати невероватно много пута нешто што је ствар историје филозофије, дакле објективне чињенице, док уопште нисмо ни дошли до ставова?

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Управо сада, RYLAH рече

Не можемо да имамо нормалан разговор кад петоро избацује аргументе, а један их игнорише све време и тера неку своју причу.

pa kad se ne slazem sa argumentima. Sta trebam svima da odgovaram i objasnjavam zasto misli mda nisam u pravu? U isto vreme? Ja em sam glup em ocekujes nesto od mene sto ni pametni ne mogu. ;)

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Млађони рече

pa kad se ne slazem sa argumentima. Sta trebam svima da odgovaram i objasnjavam zasto misli mda nisam u pravu? U isto vreme? Ja em sam glup em ocekujes nesto od mene sto ni pametni ne mogu. ;)

Па не мораш у исто време.

Време је релативно. Форумско време је споро и мери се постовима. Нигде неће побећи постови на које желиш да одговориш. Ти си акцелератор форумског времена до тачке експлозије :ani_biggrin:

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Paradoksologija рече

Не можемо да се сложимо око тога да "модернизам" није правац у филозофији?! Кога си читао ко користи "модернисти" као озбиљну и реалну категорију у историји филозофије? Где су ти "људи" и како се зову?

Ne mozemo. Pa evo ostavio sam dva linka gde modernizam tretiraju kao kompletan pravac. Ona dva linka od pre tako tretiraju modernizam.
Takodje postmodernisti tako tertiraju modernizam. Sto samo njihovo ime govori, svi oni pre nas su modernisti a mi smo POST modernisti, dosli smo posle njih.
Evo jos jedan: https://en.wikipedia.org/wiki/Modern_philosophy

Evo tu konkretno kazu: Modern philosophy is philosophy developed in the modern era and associated with modernity. It is not a specific doctrine or school (and thus should not be confused with Modernism), although there are certain assumptions common to much of it, which helps to distinguish it from earlier philosophy.[1]

Baird, Forrest E.; Walter Kaufmann (2008). From Plato to Derrida. Upper Saddle River, New Jersey: Pearson Prentice Hall. ISBN 0-13-158591-6.

И нисам ти објаснила како ја гледам на то. Неке ствари би да учиниш далеко више субјективним него што могу бити.

Dobro objasnila si mi kako svi gledaju na to sem mene!?
Ne znam sto je to bitno. 

Па како може да буде "само" то, ако ти треба доказивати невероватно много пута нешто што је ствар историје филозофије, дакле

објективне чињенице, док уопште нисмо ни дошли до ставова?

I ja i dalje mislim da sam ja vise nego jasno dokazao da niste u pravu. Ne znam kako to do sada nije jasno? I za to sam koristio ona dva linka. I sta sad? Jel moram da priznam da ste vi u pravu, jel hoces to da zahtevas od mene? 

Ali hvala ti sto si mi objasnila tvoj stav. To mi je bilo najbitnije. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Paradoksologija рече

Време је релативно. Форумско време је споро и мери се постовима. Нигде неће побећи постови на које желиш да одговориш. Ти си акцелератор форумског времена до тачке експлозије :ani_biggrin:

haha :)

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Млађони рече

Ne znam sto se trudis da mi dokazes nesto sto ti ocigledno ne verujem sto samo ti znas sta si tacno pomislio a mi ostali mozemo da ti verujemo ili ne? Ne znam sto ti je toliko stalo do toga. 

Post cak nije upucen ni tebi nego klaud kingu. STo se mene tice ti si mene nazvao moronom, i nema kolicina objasnjavanja i sofizma koja ce to da promeni. 

Piše tamo tačno šta je ko kome rekao... na ono što si napisao si dobio sasvim adekvatan odgovor...

Ne pokušavam tebi da dokažem ništa... samo odgovaram na tvoje manipulacije... direktnim citatima šta je ko kome rekao...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

inace @Paradoksologija ja ne mogu da ti citiram izvore van interneta, jer sam najvise znanja o filozofiji pokupio kada sam spremao prijemni za istu. I sad zaista ne mogu da se setim gde sam tacno sta procitao, i ko je sta tacno napisao al ise vise manje secam sta sam procitao. 

Citao sam autore koji modernu filozofiju tretiraju kao jedan pravac i baziraju ga na tome sto je za razliku od tradicionalizma odbacio "spiritualno" i "supernaturalno" i svi sve vise manje zastupaju zemaljski. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Avocado рече

... samo odgovaram na tvoje manipulacije... direktnim citatima šta je ko kome rekao...

lose su mi manipulacije, moram vise da te citam da naucim bolje. :)

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Млађони рече

Evo tu konkretno kazu: Modern philosophy is philosophy developed in the modern era and associated with modernity. It is not a specific doctrine or school (and thus should not be confused with Modernism), although there are certain assumptions common to much of it, which helps to distinguish it from earlier philosophy.[1]

Укратко си препричао оно што "ми" све време говоримо. У преводу: модерна филозофија је (сва) филозофија која је настала у модерној ери и повезује се са модерним добом. Које су то тачно "неке" претпоставке које се "често" понављају и које је одвајају од "раније" (средњовековне, прим. прев.) филозофије, сад ја тебе питам?

И који су то људи које читаш а који реално категоришу "модернизам" као дистинктиван правац у филозофији са одређеним ставовима? Наведи бар два озбиљна аутора, немој сад да се извлачиш на линкове који су већ овде јавно преведени и објашњени и нису наводили оно што ти тврдиш.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...