Jump to content

Традиционална Западна уметност

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 часа, cloudking рече

Ionako je prica bila o apsolutnim vrednostima a ne o apsolutnim pravima... iako oko prava mozemo i da diskutujemo, apsolutne vrednosti APSOLUTNO ne postoje...

Ne vredi, sve sto pise na forumu u poslesnjih par godina jasno ukazuje da ne prihvata i ne odobrava ljudsku razlicitost. Ne kapira koncept subjektivnosti lepote i cvrsto veruje da svima mora da se svidja ono sto se svidja njemu... u suprotnom su degradirani...

Jedan vrlo, vrlo zatvoren um... steta za mladog pametnog coveka...

pa dobro ako ti mislis da ljudi apsolutno kroz civilizacije ne misle da oni imaju apsolutno pravo na zivot. Ja mislim da velika vecina ljudi (osim depresivaca i mentalno obolelih) misle da niko nema pravo da ih ubije i da imaju pravo da zive. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Млађони рече

Nisam pricao o drzavnim pravima, termin pravo se ne odnosi strogo na propisane zakone. Molim te obrati paznju na kontekst diskusije, pricali smo o pravu na zivot kao univerzalnoj vrednosti u svim ljudim, pravom koji svi ljudi misle da poseduju a oni koji misle da ne poseduju (samoubice) uglavnom tretiramo kao mentalno obolele i imamo rec za njih - pate od depresije. 

Cesto uletimo u zabunu jer ti udjes u moju i jos neciju diskusiju i ne ispratis kontekst. 

Апсолутно сам разумео о чему причаш, и видео и контекст (за разлику од тебе, ја прочитам оно на шта одговарам, што си и видео и на теми о Трампу кад си поставио ону статистику), и опет понављам:

ПРАВО НИЈЕ ВРЕДНОСТ,  А ПОСЕБНО НИЈЕ ОБЈЕКТИВНА ВРЕДНОСТ. ПРИРОДНА ПРАВА НЕ ПОСТОЈЕ. УНИВЕРЗАЛНА ПРАВА НЕ ПОСТОЈЕ. ПРАВА НЕ ПОСТОЈЕ САМА ПО СЕБИ, НЕЗАВИСНО ОД ДРУШТВА КОЈЕ ИХ ПРОПИСУЈЕ, ВРЕМЕНА И ПРОСТОРА У КОМ ПОСТОЈЕ. ПРАВО ЈЕ ДРУШТВЕНИ ОДНОС У ЈЕДНОМ ДРУШТВУ, ПРОСТОРУ И/ИЛИ ВРЕМЕНУ А НЕ МЕТАФИЗИКА КОЈА СЕ ПРОСТИРЕ КРОЗ ПРОСТОР, ВРЕМЕ И ДРУШТВЕНЕ СИСТЕМЕ. ПРИРОДНО ПРАВО ЈЕ ОБИЧНА ГЛУПОСТ КОЈА ЛЕПО ЗВУЧИ, И СЛУЖИ ДА СЕ ПУЧАНСТВО ПАЛИ НА РАЗНЕ ШАРЛАТАНЕ. ПРАВО НА ЖИВОТ НЕ ПОСТОЈИ СВУДА, А ОГРАНИЧЕНО ЈЕ ТАМО ГДЕ ПОСТОЈИ СМРТНА КАЗНА ЈЕР ПРАВО СПРОВОДИ ДРУШТВО КОЈЕ ПРОПИСУЈЕ СМРТНУ КАЗНУ.

Можда је мој досадашњи проблем био што пишем ситним словима па не стигнеш ни да прочиташ све пре него што одговориш или да размислиш о томе што сам написао, па да пробам овако.

Е сад ти мени одговори како сам глуп и не капирам ништа те ствари око права или шта већ имаш да ми кажеш, па да баталимо расправу на овој теми макар, јер је ионако офтопик.

• Волим 1

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, RYLAH рече

ПРАВА НЕ ПОСТОЈЕ САМА ПО СЕБИ, НЕЗАВИСНО ОД ДРУШТВА КОЈЕ ИХ ПРОПИСУЈЕ, ВРЕМЕНА И ПРОСТОРА У КОМ ПОСТОЈЕ.

Ok onda ne vidim svrhu da ti kazem bilo sta drugo osim, prava postoje sama po sebi. Ti mislis da imas pravo na zivot, bez obzira na drzavne zakone i drzavno propisana prava. Cloudking misli da ima pravo na zivot. Svi misle da imaju pravo na zivot, osim kako sam rekao ljudi koje nazivamo mentalno bolesnima. 

Подели на овим сајтовима

@RYLAH a zasto ti uopste imas potrebu da se ubacis na offtopik temi i da mene ispravljas? mislim rekao si mi sto puta sta mislis o prirodnom pravu cemu konstatno citiranje mene i ponavljanje PRIRODNO PRAVO NE POSTOJI PRIRODNO PRAVO NE POSTOJI...

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Млађони рече

Ok onda ne vidim svrhu da ti kazem bilo sta drugo osim, prava postoje sama po sebi. Ti mislis da imas pravo na zivot, bez obzira na drzavne zakone i drzavno propisana prava. Cloudking misli da ima pravo na zivot. Svi misle da imaju pravo na zivot, osim kako sam rekao ljudi koje nazivamo mentalno bolesnima. 

Ти вреднујеш свој живот и имаш жељу да живиш, али било какво право се остварује и има смисла само у заједници. Ти немаш никакво "право" у сусрету са медведом који би да те растргне, нити имаш било какво "право" кад си на пустом острву. 

То о чему ти причаш је вредновање сопственог живота и жеља да наставиш да га живиш, као и одређена решеност да се супротставиш насртајима на сопствени живот, било ти насртаји долазили од стране медведа или од стране државе/друштва/било ког другог колективитета које би да ти тај живот одузме. Али тп је субјективно вредновање. Неком ће тај живот да буде испред идеала, породице, и свега осталог на свету, а неко ће да уђе у глупу кафанску тучу знајући да може да погине.

Ово све не значи да живот нема вредност. Напротив. Само значи да не постоји објективно право на живот или на било шта друго, као што не постоји ни објективно ружно или објективно лепо. Већ сам навео пример икона горе кад сам одговарао Дарку.

@RYLAH a zasto ti uopste imas potrebu da se ubacis na offtopik temi i da mene ispravljas? mislim rekao si mi sto puta sta mislis o prirodnom pravu cemu konstatno citiranje mene i ponavljanje PRIRODNO PRAVO NE POSTOJI PRIRODNO PRAVO NE POSTOJI...

Због контекста расправе. Није ми стало да ти говорим да нешто не знаш или да грешиш, него да објективно лепо, као ни објективно право, не постоји. Ако хоћеш да од лепог или од права направиш нешто што је објективно, и да тиме правдаш суптилни нацизам којим одише ова тема (не мислим да си ти нациста, немој да скачеш одмах, него из неког разлога браниш ово што се поставља овде), онда стани иза својих речи и оправдај их, немој да се ово претвори у кукњаву чим те неко суочи са контрааргументима. Поред тога, и због других који нису упознјати са проблематиком је битно да се реагује на ту мантру о природним правима, или објективним правима како си их сад назвао, јер је не само нетачно, него може да буде и штетно.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, RYLAH рече

Ти вреднујеш свој живот и имаш жељу да живиш, али било какво право се остварује и има смисла само у заједници. Ти немаш никакво "право" у сусрету са медведом који би да те растргне, нити имаш било какво "право" кад си на пустом острву. 

То о чему ти причаш је вредновање сопственог живота и жеља да наставиш да га живиш, као и одређена решеност да се супротставиш насртајима на сопствени живот, било ти насртаји долазили од стране медведа или од стране државе/друштва/било ког другог колективитета које би да ти тај живот одузме. Али тп је субјективно вредновање. Неком ће тај живот да буде испред идеала, породице, и свега осталог на свету, а неко ће да уђе у глупу кафанску тучу знајући да може да погине.

Ово све не значи да живот нема вредност. Напротив. Само значи да не постоји објективно право на живот или на било шта друго, као што не постоји ни објективно ружно или објективно лепо. Већ сам навео пример икона горе кад сам одговарао Дарку.

Znaci jevreji koje je hitler ubijao nemaju pravo na zivot? Jer eto, drzava je propisala da nemaju. Ne znam brale, meni to zvuci kao pogresan odgovor. 
I nemoj da kazes da ti to NE kazes, jer si malo pre rekao da pravo ostvarujes u zajednici, u drustvu, u drzavu. Po tvojoj logici ako su se nemci slozili da jevreji nemaju pravo na zivot - oni to pravo nemaju. 

Подели на овим сајтовима

p.s. prirodno pravo se ne odnosi niti se ikad odnosilo u odnosu na medveda u sumi. Ne znam ni zasto si ubacio taj primer....... posto to niko nikad u skoli prirodnog prava argumentovao nije. Prirodno pravo se odnosilo i uvek ce se odnositi na pravu medju ljudima, koja prava ljudi imaju u odnosu na druge ljude a ne u odnosu na vremenske uslove i divlje zivotinje. 

Подели на овим сајтовима

Znaci jevreji koje je hitler ubijao nemaju pravo na zivot? Jer eto, drzava je propisala da nemaju. Ne znam brale, meni to zvuci kao pogresan odgovor. 
I nemoj da kazes da ti to NE kazes, jer si malo pre rekao da pravo ostvarujes u zajednici, u drustvu, u drzavu. Po tvojoj logici ako su se nemci slozili da jevreji nemaju pravo na zivot - oni to pravo nemaju. 

Убијање Јевреја или трпање истих у логоре, рађено је ван било каквог права. Убијање Јевреја је класичан пример злоупотребе институција од стране групе монструма. Као што сам и сто пута наводио пример Стаљиновог устава који је био одличан устав, али је био само мртво слово на папиру.

Тако да ти аналогија није на месту. Да не помињем да сад долазимо у део расправе који се зове "Хитлеров аргумент", што је знак да расправа отприлике неће да води било где.

Иначе, због тих ствари је и донета Универзална декларација о правима (баш зато што право није објективно), кад се видело шта једна монструм држава може да донесе и примењује према својим или туђим грађанима (Нирнбершки закони, не логори и убијање који су у контексту тадашњег права у Немачкој били илегални). Међутим, и ту има квака, баш зато што објективна или универзална права не постоје него зависе од друштве и система: Декларација се примењује само тамо где је земља ратификује, и не примењују се оне клаузуле на које земља стави резерве.

пре 2 минута, Млађони рече

p.s. prirodno pravo se ne odnosi niti se ikad odnosilo u odnosu na medveda u sumi. Ne znam ni zasto si ubacio taj primer.......

Зато што објективно право не постоји. Ако је објективно, онда постоји независно од контекста друштвса, времена, поретка, географије, и сличних ствари.

Али сам уморан више од понављања. Ако не знаш шта сам хтео да кажем тиме, прочитај поново, детаљно сам га образложио и сад и раније. Немам намеру нити толико времена да га губим на бескрајна понављања само зато што се ти надаш да ћеш једном да ме ухватиш у некој нелогичности и онда да се ухватиш за то.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Млађони рече

pa dobro ako ti mislis da ljudi apsolutno kroz civilizacije ne misle da oni imaju apsolutno pravo na zivot. Ja mislim da velika vecina ljudi (osim depresivaca i mentalno obolelih) misle da niko nema pravo da ih ubije i da imaju pravo da zive. 

Tebra ti jednostavno ne kapiras sta znaci izraz "apsolutna vrednost". Apsolutno znaci da ima jednaku vrednost ZA SVE. Ne za mene ne za tebe... ne za manjinu ne za vecinu nego ZA SVE.

Zato ne mozes da kazes

Цитат

Ja mislim da velika vecina ljudi

i da mislis na apsolutnu vrednost. Ukoliko takva vrednost postoji onda treba da kazes "SVI LJUDI" a ne vecina, jer ako se radi o "velikoj vecini ljudi" onda to nije apsolutna vrednost...

Vrednost zivota? Pfff pa za nju je najlakse dokazati da postoje ljudi koji ni pet para ne daju a tu "apsolutnu vrednost".

A ti i auror pokusavate da nam objasinte da postoji apsolutna lepota? Wtf? Bukvalno jedna od najsubjektivnijih stvari od kad postoji ljudski mozak...

A obrati paznju na poentu... vas dvojica zelite da budete  u pravu samo iz jednog razloga... zelite da se slozimo oko toga da postoji apsolutna lepota samo da bi ste taj epitet mogli da prikacite bas vasem poimanju lepote... da se ponovim od pre par strana... slobodno recite glasno sta vam je lepo a sta ne... niko nece da vas optuzuje i za sta, nema potrebe da se plasite svojih afiniteta pa zbog toga da silujete umetnost i politiku.

Zasto mislite da ce vise da vam se svidja odredjena umetnost ako sve druge ubedite u to da je najlepsa? Sta ce vam  to? Ako vam je vazno sta drugi misle  o vasim afinitetima onda niste dovoljno iskreni prema sebi, sto nije nista strasno, ali metode koje koristite cine veliku stetu a vas ili boli uvo ili uopste niste svesni toga... 

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

@RYLAH

Ај у пиво да ћеш убрзо бити проглашен за релативистичког постмодернисту који негира објективност света. :smeh1:

Подели на овим сајтовима

Управо сада, RYLAH рече

Убијање Јевреја или трпање истих у логоре, рађено је ван било каквог права. Убијање Јевреја је класичан пример злоупотребе институција од стране групе монструма.

Kako je radjeno bez ikakvih prava kada je to propisala drzava a drustvo se slozilo!? 
Ti si malo pre argumentovao da pravo postoji samo kada ga propise drzava, kada se drustvo slozi. 
U ovom slucaju propisla drzava drustvo se slozilo.

Ne vidim poentu da dalje pricamo o ovome, jer si jasno postao logicki nekoherentan. 

Inace moram jos da ti kazem, meni nije jasno kako je neko hriscanin a veruje da UNIVERZALNO PRAVO i UNIVERZALNI MORAL ne postoje. Da je sve subjektivno nista nije objektivno da je sve relativno nista nije univerzalno. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Juanito рече

@RYLAH

Ај у пиво да ћеш убрзо бити проглашен за релативистичког постмодернисту који негира објективност света. :smeh1:

Јок брт, пре се кладим да ће да испадне да немам појма о праву :))) 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Juanito рече

@RYLAH

A kako da ne bude proglas kad negira? Ceo njegov argument je da lepota, pravo, vrednosti nisu univerzalne i objektivne nego subjektivne.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, cloudking рече

A obrati paznju na poentu... vas dvojica zelite da budete  u pravu samo iz jednog razloga... zelite da se slozimo oko toga da postoji apsolutna lepota samo da bi ste taj epitet mogli da prikacite bas vasem poimanju lepote... 

Ne brini buraz video sam te uzivo lep si momak ne bih voleo da se slazemo oko toga koja je zenska privlacna, suvisna si konkurencija. :P 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...