Jump to content

Препоручена порука

пре 37 минута, Lore рече

E sad vas molim za malo pažnje.

Svi znamo da je 1+1=2 ali kod Boga to može da bude drugačije. Slažete li se?

Zato vas pitam sad šta je zaista poslušanje? Ako poslušanje malo odstupa od razuma da li ga treba ispuniti?

Molim Vas pogledajte sledeći film. Kratak je. Malo je ektremnija varijanta ali shvatićete.  Interesuje me POSLUŠANJE. Neka mi neko da odgovor šta je POSLUŠANJE. Hvala.

FILM

Ако си мирјанин остави те приче о послушању да не скренеш са памети. Послушање мирјанина се ограничава на послушност Божијој вољи и јевањђељу а не практикује се као монашка дисциплина потпуног одрицање своје свесне воље са циљем убијања сваког вида ега и сујете. Такав вид функционисања је немогућ у свету јер се од човека међу људима захтева одлучност,одговорност и испуњавање обавеза. Циљ монаха је да одстрани од себе сваки самостални пројекат кроз одрицање од своје воље и да се потпуно преда умном делању, он је лишен сваке друге обавезе.Са монашким ставом у свету ћеш постати неспособан за живот. Молитва Господња је мерило нашег односа према Богу,

да се свети име твоје

да дође царство твоје

да буде воља твоја.....итд.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 159
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 2 часа, Матусал рече

Ако си мирјанин остави те приче о послушању да не скренеш са памети. Послушање мирјанина се ограничава на послушност Божијој вољи и јевањђељу а не практикује се као монашка дисциплина потпуног одрицање своје свесне воље са циљем убијања сваког вида ега и сујете. Такав вид функционисања је немогућ у свету јер се од човека међу људима захтева одлучност,одговорност и испуњавање обавеза. Циљ монаха је да одстрани од себе сваки самостални пројекат кроз одрицање од своје воље и да се потпуно преда умном делању, он је лишен сваке друге обавезе.Са монашким ставом у свету ћеш постати неспособан за живот. Молитва Господња је мерило нашег односа према Богу,

да се свети име твоје

да дође царство твоје

да буде воља твоја.....итд.

а ко ће појаснити мирјанину ,,послушност Божјој вољи`` и ,,јеванђељу`` као и моллитву Господњу и на који начин ће мирјанин испунити то ако не кроз  послушање 

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

код сваког се  вероватно могу десити недоумице у практиковању живота који води ка спасењу.Ако се поразумева да је то основна ствар код православног хришћанина.То вероватно зависи и од мере духовног узраста(недоумице)

Како се извући из тога без духовника?Прави духовници нису наредбодавци колико ја разумем ,него саветодавци.У смислу изражавања личног мишљења или разговору који би развио правилно расуђивање код чеда.Условно речено прихватање или сагласност са мишљењем духовника као последица расветљења недоумице ја разумем као послушање(савета)

Не разумем многа изговорена мишљења да не сме бити никаквих послушањамкод мирјана.Ако би неко објаснио то

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, ГрешниСлуга рече

Хвала на савету, али та молитва ми је преко потребна, тако да, ако би ти или неко други, барем могао да ми препоручи неког духовника у околини Београда. Хвала унапред :)

Ne bih znao u vezi duhovnika, stvarno.

U principu, svaki covek je poseban po karakteru i duhu, takodje i svaki duhovnik ili ispovednik je specifican po svom mentalnom kompleksu, pa, ako nekom odgovara neki duhovnik, ne mora da znaci da ce i drugome biti dobar i prijemciv.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, PredragVId рече

Био бих му пуно захвалан. :scratch_head:

најбоље је молити се па да те Бог упути...

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Bokisd рече

Ne bih znao u vezi duhovnika, stvarno.

U principu, svaki covek je poseban po karakteru i duhu, takodje i svaki duhovnik ili ispovednik je specifican po svom mentalnom kompleksu, pa, ako nekom odgovara neki duhovnik, ne mora da znaci da ce i drugome biti dobar i prijemciv.

Неко према мојој мери, карактеру и слично. Шаљите предлоге!

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Bokisha рече

Узгред, Илија  (Ноздрин) је ове године долазио у Београд, у храм Свете Петке на Чукаричкој падини са патријархом Иринејом. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Bokisha рече

а ко ће појаснити мирјанину ,,послушност Божјој вољи`` и ,,јеванђељу`` као и моллитву Господњу и на који начин ће мирјанин испунити то ако не кроз  послушање 

Мирјанин треба да прими добар савет али не може ући у систем послушања као духовни метод у коме су дозвољени апсурди и личне процене духовника. У систему послушања код монаха се ствара специфичан однос између духовника и ученика који не мора имати општи карактер примењив на друге ситуације, нити мора бити рационалан, он постоји стриктно у оквирима њиховог унутрашњег међусобног односа а такав метод није примењив на мирјане. Духовништво код мирјана мора бити уоквирено и уклопиво у нека општа правила прилагођена реалном начину живота у свету.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Bokisha рече

код сваког се  вероватно могу десити недоумице у практиковању живота који води ка спасењу.Ако се поразумева да је то основна ствар код православног хришћанина.То вероватно зависи и од мере духовног узраста(недоумице)

Како се извући из тога без духовника?Прави духовници нису наредбодавци колико ја разумем ,него саветодавци.У смислу изражавања личног мишљења или разговору који би развио правилно расуђивање код чеда.Условно речено прихватање или сагласност са мишљењем духовника као последица расветљења недоумице ја разумем као послушање(савета)

Не разумем многа изговорена мишљења да не сме бити никаквих послушањамкод мирјана.Ако би неко објаснио то

Проблем је у томе што се мешају појмови. Духовник и послушање су монашки појмови. Пошто монаси живе један посебан живот, онда имају и нека посебна правила. Јер су се потпуно одрекли света, материјалних ствари и своје воље. Ко то жели - правац манастир.

За мирјане постоји паралелна ствар, али они не треба да имитирају монашки живот јер је то погрешно. Наш духовник је свештеник, а наше послушање је да држимо правила Цркве која се тичу поста, молитве, богослужења и сл. Али ми живимо у свету, имамо своје обавезе, послове, имање, породице, децу... О свему томе доносимо одлуке по својим плановима и жељама. Не може свештеник да руководи нечијим животом.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Mozda bi bilo dobro zapitati se zasto uopste trazimo duhovnika? Da li da bismo ucili o duhovnom zivotu ili da bi prebacili odgovornost donosenja svakodnevnih zivotnih odluka na nekog drugoga. Ovo sve se naravno ne odnosi na monahe, oni imaju svoj sistem i to je druga prica.

Ako je u pitanju ucenje, onda nam svako koga procenimo kao "vrednog" moze biti duhovnik bez da ga ikada i upoznamo. Ako je u pitanju strah od odgovornosti, onda bi nam pak bolje mozda pomogao neki psiholog.

Ne iznosim nikakve zakljucke, samo naglas razmisljam...

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, florenntina рече

Mozda bi bilo dobro zapitati se zasto trazimo duhovnika?

Мислим да је један од главних разлога што имамо веома слабо "пријемно одељење" у Цркви, ако уопште имамо. Кад верник дође, свештеник му објасни пар ствари за пет минута и пошаље га на службу. Па нови верник појма нема ни где се налази, ни шта се дешава, ни шта треба да ради... То онда изазива велику несигурност.

И онда чује за тај појам "духовника" што звучи као решење - "аха, ето кад нађем духовника он ће све да ми објасни и помогне". Нису за то верници криви, него је лоша организација код нас.

А у суштини је све једноставно.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, florenntina рече

Mozda bi bilo dobro zapitati se zasto uopste trazimo duhovnika? Da li da bismo ucili o duhovnom zivotu ili da bi prebacili odgovornost donosenja svakodnevnih zivotnih odluka na nekog drugoga. Ovo sve se naravno ne odnosi na monahe, oni imaju svoj sistem i to je druga prica.

Ako je u pitanju ucenje, onda nam svako koga procenimo kao "vrednog" moze biti duhovnik bez da ga ikada i upoznamo. Ako je u pitanju strah od odgovornosti, onda bi nam pak bolje mozda pomogao neki psiholog.

Ne iznosim nikakve zakljucke, samo naglas razmisljam...

Tako je! Najbitniji su motivi! Stanje pozadina onoga sto radimo?:ok:

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Grizzly Adams рече

Мислим да је један од главних разлога што имамо веома слабо "пријемно одељење" у Цркви, ако уопште имамо. Кад верник дође, свештеник му објасни пар ствари за пет минута и пошаље га на службу. Па нови верник појма нема ни где се налази, ни шта се дешава, ни шта треба да ради... То онда изазива велику несигурност.

И онда чује за тај појам "духовника" што звучи као решење - "аха, ето кад нађем духовника он ће све да ми објасни и помогне". Нису за то верници криви, него је лоша организација код нас.

А у суштини је све једноставно.

Ima smisla. Ali opet, imas i mladje generacije koje su i kroz veronauku (ili bi bar trebali) naucili neke osnovne stvari a i dosta im je dostupnije znanje o veri i kroz emisije, knjige, internet, predavsnja itd. u odnosu npr. na nas tako da u crkvu pretpostavljam ulaze vec sa nekim predznanjem.

Nekako mi se cini da je mozda stvar vise u nekom naivnom verovanju da ce taj neki idealizovani duhovnik da nas vodi do spasenja a nase je samo da ga pratimo i slusamo. Kao neka infatilna potreba da se nadje roditelj a mi vratimo u bezbriznu ulogu radoznalog deteta.

Nemojte molim vas da se neko nadje uvredjen. Ja nemam ama bas nikakvog iskustva sa duhovnicima (u kontekstu teme), samo glasno razmisljam bez jos uvek formiranih zakljucaka i tvrdnji. Mozda bi bolje bilo da se javi neko ko ima iskustva da duhovnikom pa podeli svoje misljenje, da mi neiskusni ne zastranimo previse u teoretisanju :)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...