Jump to content

Препоручена порука

Ja imam malo neobican pogled na duhovnike.

Nekako sam kroz zivot duhovnikom smatrala svakog bilo monaha ili svestenika bilo mirjanina, bilo zivog ili upokojenog ciji pogledi na svet, ako tako mogu da kazem, su mi pomagali da polako gradim neku svoju licnu filozifiju zivota. Npr. jedan od najvaznijih duhovnika u zivotu bio mi je rodjeni otac a njemu opet jedan samac-starac koga je mnogo postovao i voleo jos kao decak iako, kako mi je pricao, niti je bio crkveno lice niti je bio nesto posebno formalno obrazovan vec vise kao neki "prirodni filozof". Nije bio nikakav ni guru niti je imamo kakve sledbenike vec samo mog oca koji je voleo da mu pomaze i uci od njega. Tako nekako sam se i ja postavljala u zivotu i birala ljude od kojih sam volela da ucim o duhovnom zivotu.

Verovatno zato duhovnika u ovom klasicnom smislu nikada nisam imala niti sam ga trazila. Jednostavno nekako nisam osecala potrebu za tim.

E sad, koliko je sve to mudro, nemam pojma ali to je nekakav modus koji mi odgovara i tesko bih mogla zamisliti nesto bolje. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 159
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 6 часа, Lore рече

U redu ako je to tako, kako onda monasi kasnije jeromonasi, kasnije vladike i patrijarsi da razumeju narod ceo? A narod moraju da vode.

A zar vode? O uticaju crkve na drustvo moglo bi se pricati. Nisam siguran da crkva bas ima toliki uticaj u narodu. Kada narod treba voditi u nekim generalnim pitanjima to je uredu. Kako to vladike rade? Pa propovedju a na propovedi se iznose generalne stvari koje svaki hriscanin zna ili bi trebao da zna. I to generalno vodstvo nije problem kao kada se stvari  svedu na pojedinacan nivo. Monasi su predvidjeni da duhovno rukovode monahe a ne mirjane. Tako je monastvo pocelo i tako je originalno zamisljeno. Ovo sto se desava je teska devijacija.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Grizzly Adams рече

То бе бате!

Браво!

Sent from my iPad using Tapatalk

Valjda sestro! ;)

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Velika je zabluda da su monasi na vecem duhovnom nivou. Verujte mi to nije istina. Ima cak jedan dobar rad jednig grka koji analizira stav Sv Jovana Zlatoustog po tom pitanju.

Ja licno odgovorno tvrdim da su mnogi od vas ovde na daleko vecem duhovnom nivo nego mnogi monasi koje ja znam. Vi monahe ne vidite kako zive. Ono sto su sa vama dok ste sa njima to je prilicno lako odglumiti (nebih da ulazim u detalje) i lako se glumi. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, МилошБГ рече

Парохијски свештеници уобичајено немају времена за такве ствари, причам што у великим градовима, ево конкретно ја свог свештеника кога поштујем и ценим могу евентуално у неком пролазу или 5,10 мин после литургије да сретнем, он напросто нема времена за неке веће разговоре или пак уплив у неке моје ствари, ту чак нема времена ни за неку већу исповест, напросто тако је.

Imam isti problem. Imamo dan u nedelji,četvrtak,za ispovesti,pa stanemo u red..nema tu gužve,par ljudi,ali meni,naprosto,smeta što 2m od mene stoji tu neko i sluša šta ja pričam. Ma,kakvi 2m,manje! Ja tako ne mogu i moram polako. Razmišljala sam da napišem puškicu i predam svešteniku u ruke pa on,ako ima neka podpitanja... Ali to nije to i znam da je glupo i neizvodljivo,a i da može,ne bih ja mogla i samo se nerviram. U manstiru je drugačije. Iako rade kao crnci,24h su dostupni. Ne znam kako je u drugim manastirima,ali ovde,gde se ja ispovedam,je uvek OPEN.

E,sad,tamo mi savetuju da moram da vučem sveštenika za ruku jer baš on zna da mi treba,ima svoje obaveze,on treba meni,ne ja njemu.Ali,ja i dalje imam neki otpor. Verovatno je problem u meni,ne znam.

Подели на овим сајтовима

Velika je zabluda da su monasi na vecem duhovnom nivou. Verujte mi to nije istina. Ima cak jedan dobar rad jednig grka koji analizira stav Sv Jovana Zlatoustog po tom pitanju.
Ja licno odgovorno tvrdim da su mnogi od vas ovde na daleko vecem duhovnom nivo nego mnogi monasi koje ja znam. Vi monahe ne vidite kako zive. Ono sto su sa vama dok ste sa njima to je prilicno lako odglumiti (nebih da ulazim u detalje) i lako se glumi. 

па шта ћете онда у манастиру,кад тамо нико не ваља?
Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Desiderius Erasmus рече

Nećeš se ti manastirskog 'leba najesti ako tako budeš pričao.:))

:pop:

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Trifke рече

Pricas o vecini. Verujem da ima monaha koji su u manjini i koji su u visokom duhovnom nivou. Verujem da ih ima i da ih je jako malo.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Агница рече

па шта ћете онда у манастиру,кад тамо нико не ваља?

Nisam rekao da niko ne valja. A sto se toga tice citaj kod Dodtojevskog "Braca Karamazovi" sta prica starac Zosima. Ovo sto sam rekao ne znaci da su u manastiru svi zli. Nisu svi zli ali nisu ni svi dobri, nego isti kao i svi vi.  Ne treba uzdizati monahe i monaski zivot iznad mirjanskog. Vladika Irinej je to jednom prilikom lepo rekao(parafraziram): Mnogo je, danas, lakse ziveti u manastiru nego u svetu. Evo samo jedne razlike: ja se ne secam kada sma zadnji put razmisljao koliko imam a koliko nemam para i koliko sta kosta i sta cu sutra da jedem... Vi to morate da razmisljate! Dakle ako npr. dodjete kod mene i pitate me kako da izadjete na kraj sa nemastinom ja vam mogu reci isto ono sto i bilo koji drugi Hriscanin. Mnogo bolji i konkretniji savet vam mogu dati oni koji nisu u manastiru. Isto tako i kada su neke duhovnije stvari u pitanju. Npr ja ovde ne zivim u buci i trzavicama i lako je meni kazati nadji neko mesto gde ces da se molis, kada ti zivis u zgradi i jedva imas gde da spavas. Nadam se da me sada razumes.

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Lore рече

Pricas o vecini. Verujem da ima monaha koji su u manjini i koji su u visokom duhovnom nivou. Verujem da ih ima i da ih je jako malo.

To je stvar tvoje vere. Ja to neznam. Da li ima ili nema, to jedino Bog zna! 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Sasa Vojvoda рече

Монаси су људи који су се одрекли свјетовног живота, посветили су свој живот Богу, мислим да су они на неком вишем духовном нивоу у односу на мирјане, а и многе свештенике, тако да мислим да је за духовника најбоље имати неког старијег монаха.

Духовни ниво? Па није духовни живот игрица, и да имаш нивое. Многи духовници, за које би рекли да су топ ниво, падну на некој глупости, на коју не падну ни они који за духовни живот нису ни чули.

Зашто оне који су се одрекли световног живота враћати у световни живот? Монах који је дуго у манастиру већ дуго нема световних проблема, не бави се световним животом, и онда дођу људи који траже од њега да решава њихове проблеме, а са тим проблемима већ дуго нема додира. Духовник треба да буде искусан, да је прошао (и пролази) кроз исте борбе кроз које чедо пролази, да би из личног искуства могао да да савет како да се реши животни проблем.

Као када би успешан предузетник из САД дошао да те учи како се води бизнис у Србији. Колико год се трудио, и давао ти одличне савете, ако их примењујеш, пропашћеш у Србији. Јер нису иста правила игре.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Snezana Pilic рече

Imam isti problem. Imamo dan u nedelji,četvrtak,za ispovesti,pa stanemo u red..nema tu gužve,par ljudi,ali meni,naprosto,smeta što 2m od mene stoji tu neko i sluša šta ja pričam. Ma,kakvi 2m,manje! Ja tako ne mogu i moram polako. Razmišljala sam da napišem puškicu i predam svešteniku u ruke pa on,ako ima neka podpitanja... Ali to nije to i znam da je glupo i neizvodljivo,a i da može,ne bih ja mogla i samo se nerviram. U manstiru je drugačije. Iako rade kao crnci,24h su dostupni. Ne znam kako je u drugim manastirima,ali ovde,gde se ja ispovedam,je uvek OPEN.

E,sad,tamo mi savetuju da moram da vučem sveštenika za ruku jer baš on zna da mi treba,ima svoje obaveze,on treba meni,ne ja njemu.Ali,ja i dalje imam neki otpor. Verovatno je problem u meni,ne znam.

Немој мешати духовништво са исповести. На жалост то се често спаја, па се људи и не исповедају, него причају своје проблеме свештенику, а мисле да се исповедају.

Тако да ако ти је потребан савет, мишљење, консултација, онда приђи свештенику, и реци да имаш проблем, и да би хтела да попричаш са њим о томе. Он ће ти рећи када можеш да дођеш и да попричате насамо, када и он буде имао времена да ти се посвети. А не на исповести да то радиш. Исповест је само сведочанство твог покајања, ако си се искрено покајала за нешто, онда немаш проблем да то саопштиш нит свештенику, нит ти је проблем да то чује неко ко је иза тебе, пошто се исповедаш Богу самом, а преко Бога, целој васиони. А ако се ниси покајала, него намераваш да и даље грешиш у тајности, онда си на погрешном месту...

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Lore рече

Jel možeš mi reći gde ima da se uzme i vidi taj rad tog Grka o sv. Jovanu Zlatoustom ?

Златоусти је једно време провео у самоћи и испосништву и каже да за себе и своју природу тамо није нашао никакву корист и да би био много плодотворнији да се врати у свет и служи ближњима, будући да је од првог рукоположења за епископа побегао, иако га је хтео као врло младог рукоположити један искусни светитељ Мелетије Антиохијски. Можда грк говори о томе.

Подели на овим сајтовима

Nisam rekao da niko ne valja. A sto se toga tice citaj kod Dodtojevskog "Braca Karamazovi" sta prica starac Zosima. Ovo sto sam rekao ne znaci da su u manastiru svi zli. Nisu svi zli ali nisu ni svi dobri, nego isti kao i svi vi.  Ne treba uzdizati monahe i monaski zivot iznad mirjanskog. Vladika Irinej je to jednom prilikom lepo rekao(parafraziram): Mnogo je, danas, lakse ziveti u manastiru nego u svetu. Evo samo jedne razlike: ja se ne secam kada sma zadnji put razmisljao koliko imam a koliko nemam para i koliko sta kosta i sta cu sutra da jedem... Vi to morate da razmisljate! Dakle ako npr. dodjete kod mene i pitate me kako da izadjete na kraj sa nemastinom ja vam mogu reci isto ono sto i bilo koji drugi Hriscanin. Mnogo bolji i konkretniji savet vam mogu dati oni koji nisu u manastiru. Isto tako i kada su neke duhovnije stvari u pitanju. Npr ja ovde ne zivim u buci i trzavicama i lako je meni kazati nadji neko mesto gde ces da se molis, kada ti zivis u zgradi i jedva imas gde da spavas. Nadam se da me sada razumes.

слажем се са вама,само ми се она ваша порука учинила некако негативном,па зато приупитах..наравно да су људи као и сви други,падају,устају..не знамо ми коме је гдје лакше или теже,некима одговара један,некима други начин живота..лично мислим да је вама лакше,не зато што не бринете за материјално,већ зато што пролазећи кроз већа искушења и подвиг задобијате и већу благодат..
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...