Zayron Написано Фебруар 3, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2018 A evo i text u originalu, to je moravska narodna duhovna (pogrebna) pjesma: http://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/hutka-jaroslav/hadala-se-duse-s-telem-502072 I preveden, onda šta mislite ko se tu svadjao s kim? Svadjala se duša s tijelom A kad bilo pred kapelom, a kad bilo pred kapelom, Svađala se duša s tijelom, svađala se duša s tijelom. Tijelo, tijelo, štos radilo. tijelo, tijelo, štos radilo, O dušu si ne marilo, o dušu si ne marilo. Štos vidjelo to si htjelo, štos vidjelo to si htjelo, na grijehes zaboravilo. na grijehes zaboravilo. Tijelo, tijelo, tijelo grješno tijelo, tijelo, tijelo grješno Bivalos u svijetu ješno, bivalos u svijetu ješno. Hodilo si svo u zlatu, hodilo si svo u zlatu. A ja ležim sad u blatu, a ja ležim sad u blatu. Hodilo si za muzikom, hodilo si za muzikom.. Ja sad ležim s teškom mukom, ja sad ležim s teškom mukom. Ne krivi me dušo moja, ne krivi me dušo moja, Krivica je to i tvoja krivica je to i tvoja. Bila li sam ja kad stobom, bila li sam ja kad stobom. Ne vladla sam sama sobom, ne vladla sam sama sobom. A kad bilo pred kapelom, a kad bilo pred kapelom. Svađala se duša s tijelom, svađala se duša s tijelom. Tamo je namjerno pisano "stobom" a ne "s tobom" i sl. (sažimanje) kako bi vam bilo jasno da to ide zajedno u istu muzičku dobu ritmički, da pripada drugom taktu. U ovom bi se mnogi i s foruma prepoznati mogli, hahahahaha. Hodilo si za muzikom, hodilo si za muzikom.. https://www.youtube.com/watch?v=3dnw-pwprqE https://www.youtube.com/watch?v=xsUQjl2gKFg https://www.youtube.com/watch?v=K1Z3PhdnB8w https://www.youtube.com/watch?v=-ezC7vBUDoQ kopitar је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Фебруар 3, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2018 пре 4 минута, Tanjir рече Vidim ismevaš. Nezamisivo ti je da zamisliš dušu, a zamislivo ti je da vaskrsne neki tamo Kinez koji je umro pre 7000 godina u blizini Šangaja? To možeš da zamisliš. Kinez je čovjek ( kako je Lazar uskrsnuo kao čovjek ili kao duša?) . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Фебруар 3, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2018 Evo, najveci argument da postoji dusa. "U svojoj neizmernoj ljubavi za čoveka, Sin Božiji nije samo sjedinio svoju Božansku ipostas sa našom prirodom, primivši duševno telo i razumnu dušu" ( Palama, Trijade ).... Apolinarije je ucio da Isus nije imao razumnu dusu i volju, sto je osudjeno od Otaca. .... Pravoverno crkveno učenje glasi da je ovaploćenjem Hristos primio ljudsku prirodu u njenoj celini, uključujući i razumnu dušu i volju....( eto, i Wiki, zna kako stoje stvari... ) Pa, imamo da je dusom kao Bog sisao u tamnice i ad i javio se ljudima Starog Zaveta. Sam Isus Hrist koji je primio nasu ljudsku prirodu u svim njenim aspektima, kako telo, tako i razumnu dusu. Kako kazu oci, ako Bog nije primio celog coveka u svoju Bozansku Licnost, onda nije iscelio ni celog coveka. Tanjir је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bernard Написано Фебруар 3, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2018 пре 3 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече Ja rekao po prirodi. I Buda je tvrdio da je smrtna, po prirodi!!! Tanjir је реаговао/ла на ово 1 Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23 In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Фебруар 3, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2018 пре 1 минут, Tanjir рече Vaskrsenje je spajanje duše sa telom tj. oživljavanje tela. To je zombizam ili frankeštajnizam. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 3, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2018 пре 2 минута, Bernard рече I Buda je tvrdio da je smrtna, po prirodi!!! Bio je u pravu onda. kopitar је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 3, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2018 пре 7 минута, Tanjir рече Evo i ovde patrijarh Irinej ispoveda odvajanje duše od tela. Patrijarh je u ovoj besedi ispovedio da je devojka vaskrsnuta. Tjao.... Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Фебруар 3, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2018 пре 12 минута, kopitar рече To je zombizam ili frankeštajnizam. Što je sigurno i izvjesno u svemu tome je to da je učenje o smrtnosti duše tipična luteranska novotarija: http://casdpribram.sweb.cz/Studium/Biblicka_antropologie.htm Tj. kad aminuješ tih njihovih 5 sola, zanemariš sv. Oce i predaju, tradiciju Crkve sve onda super "klapa", uklapa se i štima. Tanjir је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Фебруар 3, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2018 пре 12 минута, Bokisd рече Evo, najveci argument da postoji dusa. "U svojoj neizmernoj ljubavi za čoveka, Sin Božiji nije samo sjedinio svoju Božansku ipostas sa našom prirodom, primivši duševno telo i razumnu dušu" ( Palama, Trijade ).... Apolinarije je ucio da Isus nije imao razumnu dusu i volju, sto je osudjeno od Otaca. .... Pravoverno crkveno učenje glasi da je ovaploćenjem Hristos primio ljudsku prirodu u njenoj celini, uključujući i razumnu dušu i volju....( eto, i Wiki, zna kako stoje stvari... ) Pa, imamo da je dusom kao Bog sisao u tamnice i ad i javio se ljudima Starog Zaveta. Sam Isus Hrist koji je primio nasu ljudsku prirodu u svim njenim aspektima, kako telo, tako i razumnu dusu. Kako kazu oci, ako Bog nije primio celog coveka u svoju Bozansku Licnost, onda nije iscelio ni celog coveka. Slažem se da postoji duša kao što postoji i tijelo a i gušterača ali gdje je nestao čovjek? Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Фебруар 3, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2018 пре 8 минута, kopitar рече Slažem se da postoji duša kao što postoji i tijelo a i gušterača ali gdje je nestao čovjek? Gdje nestane čovjek kad samoubica ubije sam sebe? Šta ga je onda ubilo? A šta je tim bilo ubijeno tj. ko je tu taj ubijeni? kopitar је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Фебруар 3, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2018 пре 5 минута, Zayron рече Što je sigurno i izvjesno u svemu tome je to da je učenje o smrtnosti duše tipična luteranska novotarija: http://casdpribram.sweb.cz/Studium/Biblicka_antropologie.htm Tj. kad aminuješ tih njihovih 5 sola, zanemariš sv. Oce i predaju, tradiciju Crkve sve onda super "klapa", uklapa se i štima. Od njih je barem pošteno ako već nemaju odgovor kako, te jednostavno kažu da su usnuli do uskrsnuća. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Фебруар 3, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2018 пре 2 минута, kopitar рече Slažem se da postoji duša kao što postoji i tijelo a i gušterača ali gdje je nestao čovjek? Evo, covek : Свети Григорије Богослов: Душа је биће умно-созерцатељно, вечно пребивалиште, образ и дисање Свемогућег Бога; честица Божанства, енергија невидљивог Божанства и бесконачне светлости, нетварне и неугасиве, закључане у телу као у пештери; животворна и покретна природа душе сродна је природи разума и ума.Преподобни Макарије Велики: Душа је умно, сваком лепотом испуњено, прекрасно створење Божије; душа је веома фино и истанчано тело, твар посебног рода; душа је велико и чудесно дело Створитеља, који је саздао њену природу безгрешном; она је умна, величанствена и дивна – образ и подобије Божије, у блиском сродству са Богом, у благодатном (а не суштаственом) општењу с Богом; надарена свим савршенствима својственим духу; због тананости своје брзопокретна, неухватљива, полетна. Свети Јован Златоуст: Душа – естествена, разумна, духовна, брзопокретна, која је у непрестаном делању, драгоценија од целога света, неописиве лепоте, суштине сродне с небеснима, наравно, не Божанској суштини, него небесним бестелесним силама.Душа човечија је толико благолепна, и не може се упоредити ни са каквом природном лепотом. Кад бисмо телесним очима угледали красоту душе, никаква земаљска лепота нас више не би могла задивити. Ову лепоту могу видети само душевне, просветљене очи ума. Блажени Августин: Душа је створена невидљива, разумна, бестелесна, бесмртна, богоподобна, образ свога Створитеља – Који говори да се образ Божији у човеку јавља у души боголикој. Човек је саздан по образу владичества, господства, и произвољења Његовог. https://svetosavlje.org/o-besmrtnosti-duse-2/6/ " Jer kakva je korist čoveku ako zadobije sav svet, a duši svojoj naudi ? " Dusa covekova , vrednija je od svih blaga ovog sveta. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
geronymo Написано Фебруар 3, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2018 Pitanje za ucene Kad Gospod stvori čovjeka od praha zemaljskog, po nalicju i obliku svom , i stavi mu DUH svoj. Šta je taj Gospodnji DUH , duša ili nešto treće i kao nešto od samog Boga može biti umiruce? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Фебруар 3, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2018 пре 2 минута, Bokisd рече Evo, covek : Свети Григорије Богослов: Душа је биће умно-созерцатељно, вечно пребивалиште, образ и дисање Свемогућег Бога; честица Божанства, енергија невидљивог Божанства и бесконачне светлости, нетварне и неугасиве, закључане у телу као у пештери; животворна и покретна природа душе сродна је природи разума и ума.Преподобни Макарије Велики: Душа је умно, сваком лепотом испуњено, прекрасно створење Божије; душа је веома фино и истанчано тело, твар посебног рода; душа је велико и чудесно дело Створитеља, који је саздао њену природу безгрешном; она је умна, величанствена и дивна – образ и подобије Божије, у блиском сродству са Богом, у благодатном (а не суштаственом) општењу с Богом; надарена свим савршенствима својственим духу; због тананости своје брзопокретна, неухватљива, полетна. Свети Јован Златоуст: Душа – естествена, разумна, духовна, брзопокретна, која је у непрестаном делању, драгоценија од целога света, неописиве лепоте, суштине сродне с небеснима, наравно, не Божанској суштини, него небесним бестелесним силама.Душа човечија је толико благолепна, и не може се упоредити ни са каквом природном лепотом. Кад бисмо телесним очима угледали красоту душе, никаква земаљска лепота нас више не би могла задивити. Ову лепоту могу видети само душевне, просветљене очи ума. Блажени Августин: Душа је створена невидљива, разумна, бестелесна, бесмртна, богоподобна, образ свога Створитеља – Који говори да се образ Божији у човеку јавља у души боголикој. Човек је саздан по образу владичества, господства, и произвољења Његовог. https://svetosavlje.org/o-besmrtnosti-duse-2/6/ " Jer kakva je korist čoveku ako zadobije sav svet, a duši svojoj naudi ? " Dusa covekova , vrednija je od svih blaga ovog sveta. Vidiš uticaj platonizma , što kaže sola scriptura. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 3, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2018 пре 4 минута, Zayron рече Gdje nestane čovjek kad samoubica ubije sam sebe? Šta ga je onda ubilo? A šta je tim bilo ubijeno tj. ko je tu taj ubijeni? Čovek je smrtan po prirodi, tako i njegova razumna duša. Šta vi ispovedate sam Bog zna. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука