Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 пре 1 сат, МилошБГ рече Ако се не варам светитељи који су веровали у ваздушна митарства су св. Серафим Роуз, св. Јован Лествичник, св. Јован Шангајски, св. Теофан Затворник, св. Игњатије Брјанчанинов, св. Владика Николај, св. Ава Јустин и многи други. A kako bi trebala da ide zagrobna molitva? Pomozi Bože duši raba svojega da prodje sva vazdušna mitarstva i dodje neozledjen i nepovredjen u tvoj večni zagrljaj? Матусал and Светислав Павловић је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 Mitarstva ili čistilište je maloverje. Hristos kaže u Jovanu17. Oče sve koje si mi dao sačuvao sam da ne poginu i kao što ja nisam od ovoga sveta a poslao si me u ovaj svet, tako i njih ostavljaš u ovom svetu iako nisu od ovoga sveta. Dakle Hristos istiniti Sin Božji, potvrdjuje da smo mi već ovde i sada deo eshatološkog nebeskog sveta i da nikakvi prelasci niti zagrobna putovanja ne postoje jer je Put sam Hristos koji je već ovde u nama i mi u Njemu i da ponovim MI SMO VEĆ SADA DEO NEBESKOG SVETA A NE OVOGA SVETA. Kad svetitelji govore o mitarstvima govore u alegorijskom smislu, večne borbe dobra i zla koje čovek u svom životu mora da prodje ali ta borba se vodi ovde za života i tu se završava. Sud naš je braćo u tome da li smo u Hristu Isusu ili nismo ako jesmo onda smo oni koje je Otac poverio Hristu da ih sačuva da ne poginu, da ih sačuva u ovom svetu iako od ovoga sveta nisu, mi smo već ovde i sada dao nebeskog eshatološkog sveta. goranger and Justin Waters је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давор73 Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 пре 5 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Sud naš je braćo u tome da li smo u Hristu Isusu ili nismo Ко је од нас у потпуности у Христу ? Шта ће бити са оном делом нашег бића које је ван Христа а којег сви поседују ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 пре 4 часа, Bernard рече I sveti Augustin je često pisao o čistilištu i potrebi prikazanja molitava za pokojne. Osim što je time pokazao da on osobno priznaje, jednako kao i Crkva u prvim stoljećima, da je Druga knjiga o Makabejcima dio starozavjetnoga kanona, koji je pak dio nadahnutoga Svetog pisma, on sažima učenje Crkve u prvim stoljećima o čistilištu i molitvama za one koji su umrli u Kristu: U knjizi o Makabejcima možemo pročitati kako je za mrtve bila prinešena žrtva.6 Međutim, unatoč tome što se to ne spominje nigdje u starozavjetnim tekstovima, autoritet opće Crkve, koja je jasna po ovom pitanju, ima nemalu težinu, gdje u molitvama svećenika upućenima Bogu i njegovu oltaru pohvala mrtvih ima svoje mjesto.7 Zapisi o čistilištu nekih drugih crkvenih otaca: sveti Ambrozije, Govor 20 o psalmima, 117; sveti Jeronim, Tumačenje o Amosu, 100,4; sveti Augustin, Tumačenje psalama, 37; sveti Ćiril Jeruzalemski, Kateheze, 5,9; papa sveti Grgur Veliki, Razgovor 4, 39; Origen, Homilija 6 O Knjizi Izlaska; sveti Gregorije Nisenski, Govor o pokojnima (382. god.); sveti Ivan Zlatousti, Homilije na poslanicu Filipljanima, 3,4–10 (398. god.); Serapion, Euharistijska molitva, 13,1–27 (350. god.). Kršćani su oduvijek molili za pokojne zato što su znali, naučivši to upravo od apostolâ, da se mnogi – zapravo većina – od onih koji umru u stanju prijateljstva s Bogom svejedno moraju podvrgnuti čišćenju koje podrazumijeva trpljenje. Molitve za našu preminulu braću i sestre u Gospodinu mogu im pomoći tako što će im olakšati, pa čak i skratiti to trpljenje. https://www.bitno.net/vjera/10-najcescih-zabluda-o-cistilistu/ Citati koje si naveo ne govore o cistilistu ali to je vec poznato standardna katolicka argumentacija. Ako bas zelis da procitas nesto dobro o cistilistu evo ti link oiz jedne diskusije ovde na forumu a tamo ces naci link za jedan lep tekst o tome: Светислав Павловић је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 Управо сада, Давор73 рече Ко је од нас у потпуности у Христу ? Шта ће бити са оном делом нашег бића које је ван Христа а којег сви поседују ? Izvini davore ovde nije dozvoljena filosofija i nagadjanja mi imamo Božje otkrovenje po samoj reči Boga Živoga On kaže Ja sam u vama i vi u meni. Светислав Павловић је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давор73 Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Izvini davore ovde nije dozvoljena filosofija i nagadjanja mi imamo Božje otkrovenje po samoj reči Boga Živoga On kaže Ja sam u vama i vi u meni. Нема шта да се извињаваш, размењујемо мишљења. Али ако ћеш тако да тумачиш Његове речи онда смо већ сви светитељи. Volim_Sina_Bozjeg and Ivan Marković је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 пре 5 минута, Давор73 рече Нема шта да се изињаваш, размењујемо мишљења. Али ако ћеш тако да тумачиш Његове речи онда смо већ сви светитељи. Pa mi se osvećujemo Njegovom Žrtvom i NJegovim vaskrsenjem, nijedan čovek na ovom svetu nije opravdan, starozavetnim zakonima se ne može opravdati niko, jer su starozavetne zakone dobili ljudi jer su pali, jer ljubavi medju ljudima više nije bilo. Dakle mi se osvećujemo Hristom, mi se u Hrista oblačimo a ne svojim podvizima, već verom u Njega i Milošću Njegovom i delom Spasenja koje učini za nas uzdiže nas u eshatološke nebeske visine. Davore meni nije teško da poverujem kako me Hristos oblači,hrani,podiže,prohodava.čuva,osvećuje delima NJEGOVIM. E tu je naša svetos, tu je naša snaga u Njemu a ne u nama! Dakle ne vidim tu nigde svoje uzdizanje, niti svoju gordost ako priznajem Onoga kroz Koga je sve postalo i koji upravlja i vodi svu tvar u svetu svom. Светислав Павловић and Ivan Marković је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давор73 Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече Pa mi se osvećujemo Njegovom Žrtvom i NJegovim vaskrsenjem, nijedan čovek na ovom svetu nije opravdan, starozavetnim zakonima se ne može opravdati niko, jer su starozavetne zakone dobili ljudi jer su pali, jer ljubavi medju ljudima više nije bilo. Dakle mi se osvećujemo Hristom, mi se u Hrista oblačimo a ne svojim podvizima, već verom u Njega i Milošću Njegovom i delom Spasenja koje učini za nas uzdiže nas u eshatološke nebeske visine. Davore meni nije teško da poverujem kako me Hristos oblači,hrani,poduže,prohodava.čuva,osvećuje delima NJEGOVIM. E tu je naša svetos, tu je naša snaga u Njemu a ne u nama! Dakle ne vidim tu nigde svoje uzdizanje, niti svoju gordost ako priznajem Onoga kroz Koga je sve postalo i koji upravlja i vodi svu tvar u svetu svom. Није до Њега који то чини, него је до нас у којој смо мери то прихватили и усвојили или нисмо. То је Суд наш и наше митарство. Ivan Marković and Bernard је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bernard Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 Evanđelje po Mateju 12,32 U ovom odlomku Krist spominje grijeh koji se ne će oprostiti “ni na ovom svijetu ni u budućem”, čime je dao naslutiti da će neki grijesi biti oprošteni nakon smrti (sveti Augustin je ovaj odlomak rastumačio na način kao da se odnosi na čistilište u svojem djelu O državi Božjoj, 21;24,2). Na sličan način, svoj govor o opakom sluzi Krist zaključuje činjenicom da je on, čak i nakon što mu je kralj otpustio njegov dug, ipak bio bačen u tamnicu zato što je loše postupao prema svojemu drugu i da mu je bilo rečeno: “Slugo opaki, sav sam ti onaj dug oprostio jer si me zamolio. Nije li trebalo da se i ti smiluješ svome drugu, kao što sam se i ja tebi smilovao?” I gospodar ga, rasrđen, preda mučiteljima dok mu ne vrati svega duga. (Mt 18,32–34) Zatim nas Krist još i ovako upozorava: Tako će i Otac moj nebeski učiniti s vama ako svatko od srca ne oprosti svomu bratu. (Mt 18,35) Ponovno se dotičući ove teme, sveti Petar govori o dušama koje “u tamnici” iščekuju ulazak u nebo (usp. 1 Pt 3,18–19; 4,6). Postupak očišćenja koji mi katolici nazivamo “čistilištem” (od latinske riječi purgare, što znači “čistiti” ili”očistiti”) u sebi uključuje trpljenje, ali ono je nužno kako bi nas Bog učinio čistima, očišćenima i potpunima, spremnima susresti se s njime oči u oči. https://www.bitno.net/vjera/10-najcescih-zabluda-o-cistilistu/ Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23 In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 Ево једно моје размишљање Христос као Богочовек је испунио пуну меру и назначење људске природе. Он се по васкрсењу јављао жив ученицима и говорио им о само њима знаним стварима. У четрдесети дан он се вазнео на видљив начин у ваздуху на небо праћен анђелским силама. Можда је то пут којим нам свима ваља проћи да би се успели на небо и били тамо где је и он. Као што се у њега крстисмо и њиме се хранимо тако нам ваља и са њим проћи тај пут јер ако смо у цркви онда смо део тела његовог. Могуће је и да смо ми назначени за такво вазнесење али су греси ти који нас задржавају и држе прикованима за земљу па оци кроз митарства желе сликовитије приказати то наше греховно стање. Али покајањем признајући своју немоћ можемо кроз Сина Божијег заједно са њим збацити са себе старог,трулог и грешног човека и проћи те греховне царине које нас задржавају. Ivan Marković је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 пре 3 минута, Bernard рече Ponovno se dotičući ove teme, sveti Petar govori o dušama koje “u tamnici” iščekuju ulazak u nebo (usp. 1 Pt 3,18–19; 4,6). Postupak očišćenja koji mi katolici nazivamo “čistilištem” (od latinske riječi purgare, što znači “čistiti” ili”očistiti”) u sebi uključuje trpljenje, ali ono je nužno kako bi nas Bog učinio čistima, očišćenima i potpunima, spremnima susresti se s njime oči u oči. Zar nije to malo komforno brate, dakle za svog zemnog života ne moram se baš potruditi da se očistim nek to radi duša moja u čistilištu ali Bog je pravedan pa će je očistiti. Na ovom zemnom svetu svaka muka boli i podvig je čistiti se a mi nemamo pojma bol koji bi duša u toj tamnici imala, pa se onda tako književno i farisejski i odnosimo. Ajde objasni bratu svom koliko će ta duša trpeti u čistilištu, objasni nam koliko je to bol? Nemamo pojma niti iko zna niti imamo predstavu niti ćemo ikada znati, dakle sve se svodi na trpljenje književnog formata a Hristos je sve osim književnik i farisej, Njegovo trpljenje je stvarno kao što je stvarno i naše trpljenje ovde, zato samo ovde imamo pravo i jedino čišćenje i samo ovde imamo pravo i jedino osvetljenje u Hristu, sve ostalo je književnost i pripovedka a to je Hristu strano. Ivan Marković је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 пре 17 часа, Благовесник рече Bog u svom bozanskom secanju bastini samo ono dobro, sto je u saglasnosti sa njegovom Recju tj. Logosom. On dolazi da prekrije ljudske grehove i da stvori mogucnost da gresi budu uklonjeni, dolazi da ponudi oslobodjenje, te je mnogo zvanih, ali... Zato Gospod u Novom Zavetu nije taj koji upire prstom i spominje javno ljudska sagresenja. Pa ko je onda taj, sobzirom da ce se ipak cuti na sudu i ta strana o coveku kada se predstavi (upokoji), jer "nema nista tajno sto nece biti javno, ni sakriveno sto se nece javno doznati i doci na videlo. Gledajte, dakle, kako slusate, jer ko ima dace mu se, a ko nema uzece se od (iz) njega i ono sto misli da ima (poseduje)" (Lk 8: 17, 18). Ako postoje pali andjeli (a mnogi verujemo da postoje, barem u nekom smislu), onda oni svakako pamte ili zapisuju dela bogoprotivna tj. zla. Namece se logicno pitanje, a zasto to rade? Sigurno ne sebi za spomenar, vec da tim 'papirom' u casu nase smrti masu pred andjelima Bozjim kao dokazom da je taj i taj cinio njihova dela i da je zato po svakom pravu i pravdi, taj i taj njihov. Zato i kidisu (kako su opisani u brojnim vidjenjima), jer smatraju da je nepravedno da isti bude u rukama andjela, jer je svoju volju vise-manje izrazio okretanjem prema njima. Medjutim, da demoni ne bi ostali u uverenju da su u pravu da je taj covek gresnik i bogoprotivnik, a da Bog svojom toboznjom pristrasnoscu, licemerstvom i nepravdom krsi gresnikov izbor, ANDJELI Bozji im na njihove optuzbe daju svedocanstvo, svedoce pred njima i pred svetom, o onome sto oni ne znaju - potvrdom o dobrim evandjelskim delima upokojene osobe (kao proslavnu besedu pri njenom uzvodjenju u slavu Bozju), kao i uverenje (oprostajnicu) o brisanju grehova u vidu svedocanstva izdatog u Svetoj tajni Ispovesti (Pokajanja) sa pecatom Svete Liturgije. TO SU MITARSTVA. A sto su mitarstva bila poznata u izvesnom smislu i neznaboscima, stvar je ista kao i sa Potopom: da o tome nemamo spomena kod neznabozaca, vec samo kod izabranog Naroda Bozjeg, to bi bio argument za sumnju. A zasto je smrt ovako prikazana? Zato sto u smrtnom casu smrt izgleda upravo tako, a to je dokazano i od strane psihologa, da ces u casu smrti imati osecaj da te juri upravo ovakvo nesto i to sa kosom, i taj trenutak ce liciti na pravi horror film, ali posmatran iz prvog lica zrtve, no, ima nesto sto je utesno u svemu tome, moguc je srecan zavrsetak! Sve zavisi od naseg sadasnjeg izbora, sada i ovde. Da dodam, postoji i Teorija optimalnog spasenja, koju pominje i Vladika Danilo Krstic, u smislu da - gde ne stizu apostoli Crkve, stizu Bozji andjeli, jer ,,Andjelima si prosvetio vaseljenu! (Minej)". Sto pokazuje da smrcu tela nije gotova prica, vec se i dalje moze izgubiti ili zadobiti spasenje, jer, ikonomija spasenja se nastavlja i traje sve do drugog Hristovog dolaska! Tako, i umiruci paganin, Kinez ili Indijanac, koji nije cuo Evandjelje, ali je ziveo po dobroj savesti, imajuci dobra dela kojima je izrazio svoju volju i neznajuci dao potvrdan odgovor na Bozju volju, andjeo mu otkriva da mu jedno fali - mahnuvsi rukom gore na krsno drvo pokazuje mu na Zivot (Drvo Zivota) pozivajuci ga u Njegovo narucje, te da ce i njemu reci ono sto je rekao pokajanom razbojniku! Sigurno da i pali andjeo, nemogavsi da dokaze da je taj i taj covek njegov, poslednjim pokusajem odvraca od vere - zar ces nadu poloziti na Raspetog? Ali mi pravoslavni, tvrdi i Vladika Danilo Krstic, nadamo se da vecina takvih ljudi prihvata Gospoda i Spasa Isusa Hrista. Ivan Marković, Bokisd and Жика је реаговао/ла на ово 3 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 Jedan dobar tekst od svestenomucenika Danila Sisojeva. https://svetosavlje.org/da-li-postoje-mitarstva/#note1 Dosta dobro pojasnjenje nekih stvari u vezi mitarstava i zagrobne sudbine duse posle odvajanja od tela. Ivan Marković је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давор73 Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 пре 11 минута, Благовесник рече Teorija optimalnog spasenj За хришћане су ово вероватно заупокојене молитве.. Ivan Marković, Благовесник and Bokisd је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 Da! Bokisd, Давор73 and Ivan Marković је реаговао/ла на ово 3 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука