Кратос Написано Јул 3, 2017 Пријави Подели Написано Јул 3, 2017 пре 9 минута, Страле рече заједнице са Богом A šta je zajednica sa Bogom? Страле је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Страле Написано Јул 3, 2017 Пријави Подели Написано Јул 3, 2017 пре 5 минута, Кратос рече A šta je zajednica sa Bogom? То је нешто најбоље штоп човек може да задобије Desiderius Erasmus and Кратос је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јул 3, 2017 Пријави Подели Написано Јул 3, 2017 пре 10 минута, Страле рече То је нешто најбоље штоп човек може да задобије Možeš li to zadobiješ ako ne ljubiš Gospoda? Страле and Trifke је реаговао/ла на ово 2 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Страле Написано Јул 3, 2017 Пријави Подели Написано Јул 3, 2017 Управо сада, Кратос рече Možeš li to zadobiješ ako ne ljubiš Gospoda? Мислим да не, напсолетку треба да спознамо да нам је то начин постојања којим добијамо вечно постојање, јер је Његова љубав и узок нашег постојањ.а Кратос је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јул 3, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јул 3, 2017 1 hour ago, Grizzly Adams рече Па незгодна је то тема из више разлога. Јер човек треба да сазри и развија се у ситуацији где ће направити пуно грешака (и грехова) како год окренеш. Ја баш не волим превише компликовање око тих тема. Посебно може да буде незгодно за младе људе да их неки неискусни духовници не одведу у погрешну страну и направе више проблема него користи. ОК, треба имати свест о греху, али истовремено треба наглашавати и радост живота, учити младе људе самопоуздању, одговорнoсти и сл. А не само да се плаше свега и свачега... To ne stoji. Tacno je da neki "duhovnici" zloupotrebljavaju propovedi o grehu, ali sa grehom pocinju apostoli, Sv Kirilo i Metodije npr, Sv Jovan Zlatousti, Sv Vasilije Veliki i td. Razlika je samo sto oni uvek ponude resenje za greh a "duhovnici" ne. Niko ih ne uci da se plase svega i svacega vec sta je greh i sta je resenje za greh. Procitaj bilo koju propoved od Zlatoustog ili Sv Simeona Bogoslova pa ces vdeti i jedno i drugo i o grehu i o Hristu kao resenju za greh. Жика, Матусал and PredragVId је реаговао/ла на ово 3 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Јул 3, 2017 Пријави Подели Написано Јул 3, 2017 Највећи грех нашег времена је губљење осећаја за грех. Грешити, кајати се и настојати да врлински живимо, да се мењамо, је не ок, али напросто природно. Али грешити, не кајати се и немати осећај да то што радимо је грешно, а јесте грешно, е то је већ велики проблем.И наравно још већи проблем и већи грех је наметање греха као нечег нормалног као и његово озакоњење. Страле, PredragVId, АлександраВ and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јул 3, 2017 Пријави Подели Написано Јул 3, 2017 Makarije Veliki je govorio da prisustvo blagodati Duha Svetoga uvek stvara osecaj sopstvene grehovnosti i sto je ta blagodat veca raste i taj osecaj nase nedostojnosti i gresnosti. Stoga svi ljudi koji su imali ma koji blagodatni duhovni dar uvek su u susretu sa besmrtnim i vecnim osecali dubinu svoje grehovnosti i bezdan grehova jer tek kada blagodat osvetli nasu dusu mi poznamo svoju palost i smiravamo se i skrusavamo kroz pokajanje a blagodat nam se daje kao milost i dar a ne zasluga. Ukoliko ovaj osecaj nedostaje nema ni blagodati Duha. Phoebe, jedan čovjek, Рапсоди and 2 осталих је реаговао/ла на ово 4 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Јул 5, 2017 Пријави Подели Написано Јул 5, 2017 Једини неопростиви грех је непокајани грех. Понекад је грех толико велик, да је врло тешко да се за њега покајемо. Добар пример је Јудина издаја Христа. Међутим, највећи светитељи, често бивају највећи покајници. Добар пример су апостол Павле, свети Јефрем Сирин, покајани (десни) разбојник на крсту, покајани апостол Петар, света Марија Египћанка... АлександраВ, Desiderius Erasmus, Bokisd and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Princess Bella Написано Јул 5, 2017 Пријави Подели Написано Јул 5, 2017 пре 35 минута, PredragVId рече Једини неопростиви грех је непокајани грех. Postoji neka podela grehova na grehe protiv Boga, protiv ljudi i protiv sebe. P.s. Хула на Духа Светога. се неће опростити ни на овом свету, ни на оном (Матеј 12:32). Trifke, АлександраВ and PredragVId је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јул 5, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јул 5, 2017 пре 2 минута, Princess Bella рече Postoji neka podela grehova na grehe protiv Boga, protiv ljudi i protiv sebe. P.s. Хула на Духа Светога. се неће опростити ни на овом свету, ни на оном (Матеј 12:32). To i jeste hula na Duha Svetoga! No postoji jos puno toga sto cu opisati kada budem imao vise volje. Ubi me ova vrucina! PredragVId је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Јул 5, 2017 Пријави Подели Написано Јул 5, 2017 Морам да признам...стичем утисак...уствари , мислим да ја појма немам шта је све грех. Осим оних 10 Божјих, а и то ми је понекад дискутабилно. Ево, на пример, ја сам дуго мислила да је грех расправљати се,онако, жешће мало ,са неким.Мислила сам да је Богу угодно,да ћутим- и да праштам. замало не цркох... Рече ми један паметан духовник, да би можда било конструктивније посвађати се. Добро..." заврнем ти ја рукаве" и кренем у свађу...кад на другој стране, сачекаше ме речи: "Тебе мора да је ђаво запосео"... Чекај сад...да разислим мало...ма бреееее ...немам појма...знам само,како год да окренем, ја грешим PredragVId, АлександраВ, Trifke and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јул 5, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јул 5, 2017 пре 9 минута, Сања Т. рече Морам да признам...стичем утисак...уствари , мислим да ја појма немам шта је све грех. Осим оних 10 Божјих, а и то ми је понекад дискутабилно. Ево, на пример, ја сам дуго мислила да је грех расправљати се,онако, жешће мало ,са неким.Мислила сам да је Богу угодно,да ћутим- и да праштам. замало не цркох... Рече ми један паметан духовник, да би можда било конструктивније посвађати се. Добро..." заврнем ти ја рукаве" и кренем у свађу...кад на другој стране, сачекаше ме речи: "Тебе мора да је ђаво запосео"... Чекај сад...да разислим мало...ма бреееее ...немам појма...знам само,како год да окренем, ја грешим Ima i ovo: Lev 19:16 Ne raznosi klevete među svojim narodom; ne izvrgavaj pogibli krv svoga bližnjega. Ja sam Jahve! Lev 19:17 Ne mrzi svoga brata u svom srcu! Dužnost ti je koriti svoga sunarodnjaka. Tako nećeš pasti u grijeh zbog njega. Lev 19:18 Ne osvećuj se! Ne gaji srdžbe prema sinovima svoga naroda. Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe. Ja sam Jahve! Jas 4:17 Jer koji zna dobro činiti i ne čini, greh mu je. PredragVId and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 2 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Јул 5, 2017 Пријави Подели Написано Јул 5, 2017 Често пута кажемо да нисмо грешни, да немамо никакве грехе за које би се кајали, а управо то најчешће и јесте слика гордог и самоувереног човека. Одсуство смирења, безумље, мржња према човеку, препричавање туђих грехова - заправо и јесу одлике гордог и сујетног стања. Међутим, највећа жртва, коју можемо да принесемо Богу, није целокупна наша имовина... Sanja Т., Bokisd and Матусал је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јул 5, 2017 Пријави Подели Написано Јул 5, 2017 пре 43 минута, Princess Bella рече Postoji neka podela grehova na grehe protiv Boga, protiv ljudi i protiv sebe. P.s. Хула на Духа Светога. се неће опростити ни на овом свету, ни на оном (Матеј 12:32). Ову поделу су тумачили са Павловим речима о дубини,ширини и висини, која истовремено изображава тајну крста. Висина-наш однос са богом Дубина-однос са самим собом Ширина-однос са другима Ђорђе Р, Princess Bella and PredragVId је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Јул 5, 2017 Пријави Подели Написано Јул 5, 2017 пре 29 минута, Trifke рече Ima i ovo: Lev 19:16 Ne raznosi klevete među svojim narodom; ne izvrgavaj pogibli krv svoga bližnjega. Ja sam Jahve! Lev 19:17 Ne mrzi svoga brata u svom srcu! Dužnost ti je koriti svoga sunarodnjaka. Tako nećeš pasti u grijeh zbog njega. Lev 19:18 Ne osvećuj se! Ne gaji srdžbe prema sinovima svoga naroda. Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe. Ja sam Jahve! Jas 4:17 Jer koji zna dobro činiti i ne čini, greh mu je. Добро....а у пракси? Можеш ли да ми објасниш како повезујеш ово са оним што сам написала? АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука