Lore Написано Јул 1, 2017 Пријави Подели Написано Јул 1, 2017 За све нас који су се едуковали у периоду патријарха Павла, неизбежно је запљуснуо горак пенушав талас нових тумачења вере. Наслушали смо се прича 1990-2010 о Православљу. Било где да смо отишли, на неко предавање, или да смо слушали црквену беседу, погледали понеки цд или смо лично причали са монасима и свештеницима, па по манастирима одгајани смо у једном духу времена што би се рекло. Учили су нас на један начин. Не знам да ли су водили рачуна или не. Информације које долазе до нас ваљда остају трајно у нама, сем ако немамо амнезију. Да ли су они водили о томе рачуна или не кад добијемо неко знање од стране црквених људи ваљда ми то знање уграђујемо у нас и живимо с тим и то сматрамо својим духовним развојем. Нисмо ми компијутер, немамо ми опцију DELETE. Друго, да ли знају они да ако се ми од 15-35 године васпитавамо на један начин да је то период у коме се највише градимо. Није то аутомобил да можеш да га промениш. И шта се сада дешава. Промена црквене политике последњих година и већа отвореност ка Риму дефинитивно уводи неке нове погледе. Многи црквени великодостојници причају о стварима које због горе наведеног разлога не само да су ми стране него и не разумем. Имају они право да причају шта хоће и нека причају. Али се поставља питање, шта смо ми ? Шта нас преводе жедне преко воде? Шта нам прво деценијама причали једну причу да би сад једним декретом рекли е није тако него овако. Не иде то тако. Биљана 1234, Дијана. and александар живаљев је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Јул 1, 2017 Пријави Подели Написано Јул 1, 2017 И патријарх Павле се састајао са бискупима. Писао је позитивно о светом Франциску Асишком, прочитај то ако ниси. александар живаљев, Trifke and Iulianus је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јул 1, 2017 Пријави Подели Написано Јул 1, 2017 пре 32 минута, Lore рече Нисмо ми компијутер, немамо ми опцију DELETE Сада ће да те апдејтују александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јул 1, 2017 Пријави Подели Написано Јул 1, 2017 пре 35 минута, Lore рече За све нас који су се едуковали у периоду патријарха Павла, неизбежно је запљуснуо горак пенушав талас нових тумачења вере. Наслушали смо се прича 1990-2010 о Православљу. Било где да смо отишли, на неко предавање, или да смо слушали црквену беседу, погледали понеки цд или смо лично причали са монасима и свештеницима, па по манастирима одгајани смо у једном духу времена што би се рекло. Учили су нас на један начин. Не знам да ли су водили рачуна или не. Информације које долазе до нас ваљда остају трајно у нама, сем ако немамо амнезију. Да ли су они водили о томе рачуна или не кад добијемо неко знање од стране црквених људи ваљда ми то знање уграђујемо у нас и живимо с тим и то сматрамо својим духовним развојем. Нисмо ми компијутер, немамо ми опцију DELETE. Друго, да ли знају они да ако се ми од 15-35 године васпитавамо на један начин да је то период у коме се највише градимо. Није то аутомобил да можеш да га промениш. И шта се сада дешава. Промена црквене политике последњих година и већа отвореност ка Риму дефинитивно уводи неке нове погледе. Многи црквени великодостојници причају о стварима које због горе наведеног разлога не само да су ми стране него и не разумем. Имају они право да причају шта хоће и нека причају. Али се поставља питање, шта смо ми ? Шта нас преводе жедне преко воде? Шта нам прво деценијама причали једну причу да би сад једним декретом рекли е није тако него овако. Не иде то тако. Немој о томе да се бринеш, него брини за себе и чувај своју веру. Ионако ће се они између себе поделити па ћеш моћи да бираш и да идеш где ти се више свиђа. Зна се граница до које се може ићи у неким стварима а где је опасна зона. Trifke and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јул 1, 2017 Пријави Подели Написано Јул 1, 2017 пре 8 минута, ana čarnojević рече da li je za nas koji nismo teolozi i ne razmišljamo na taj način važno da znamo tu granicu ili nije? čini mi se da sam prevazišla tu fazu da se zbunim kada mi jedan sveštenik kaže jedno a drugi drugo, ali nije zgoreg znati šta je opasno a šta ne... Мислим да је потпуно небитно упуштати се у те теме као лаик,мада понекад није лоше информисати се о неким стварима. Вера се процењује на основу онога ко је исповеда. Оци су питали како исповедаш и ти одговориш и ако је то у складу са православљем слободан си и исправан, отпусте те у миру. Тако и сваки наш црквени великодостојник има своје исповедање вере и показује га на литургији и док год је оно православно и не постоји неки јавни и званичан документ који пројављује јерес не треба дизати фрку. То што неки црквени званичник присуствује молитвама других конфесија се не може назвати јерес него у крајњем случају може бити канонски преступ који је упућен само на њега као појединца а никако се не односи на целу цркву. Јер он крши канон али не шири никакво погрешно учење тако да ту нема приче о јереси и неоправдано је таквога уколико је епископ или патријарх не помињати на литургији. Дијана., александар живаљев, АлександраВ and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lore Написано Јул 1, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јул 1, 2017 пре 49 минута, Матусал рече Сада ће да те апдејтују Е буквално... тачнији је израз од апгрејдовати. александар живаљев and Матусал је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lore Написано Јул 1, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јул 1, 2017 пре 54 минута, Жика рече И патријарх Павле се састајао са бискупима. Писао је позитивно о светом Франциску Асишком, прочитај то ако ниси. па и Свети Сава је.... није то тема овде.... причам о форматирању диска...али буквално... александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јул 1, 2017 Пријави Подели Написано Јул 1, 2017 пре 4 часа, Матусал рече Немој о томе да се бринеш, него брини за себе и чувај своју веру. Ионако ће се они између себе поделити па ћеш моћи да бираш и да идеш где ти се више свиђа. Зна се граница до које се може ићи у неким стварима а где је опасна зона. Oni su se vec podijelili, tj. desava se raskol jos od Atinagore, a sad mozda najmasovniji. Da li ti govoris o toj podjeli, ili pretpostavljas da ce se onaj ostatak koji je jos pri Crkvi podijeliti? Kako obicni ljudi da znaju gdje je istina i koga treba slijediti. Eto npr. divni otac Mihail (Forpost) je valjda nagradjen od Crkve postao episkop Longin, no medjutim, vatreno se zalozio protiv ekumenizma, i prestao da pominje svog episkopa. Voljeti katolike, da, ne suditi im, ne slati ih u pakao, da. Propagirati ujedinjenje s njima, kad vrijeme nije zrelo, i nije doslo do pravog jedinstva ni u osnovnim dvema crkvama - PC i RKC, - nije dobro... Da radi dobar duh, doslo bi do bratsko-ljubvenog saglasja medju pravoslavnima, sa onima koji su nam blizi - istocnim crkvama; kao i katolika i starokatolika, i izvornih protestanata. Onda bi se moglo razgovarati o sveopstem pomirenju, tj. PC i RKC. Prvo da svaka iscijeli svoje ranjavo tijelo, pa da onda gledaju kako da se zdravi udovi spoje. Politicki, sinkretisticki ekumenizam, pro forme i sl. ili jos gore sa ustupcima, cak i usljed opasnosti od ekspanzivnog islama, ateistickog fundamentalizma Evrope - ne znam, svi koji su smirenog duha pricaju protiv... A koliko shvatam iz pisanja ovde, RKC je spremna samo na kozmeticke promjene, ne za sustinske stvari, koje nikad nisu bile prihvatljive za pravoslavne. Teska su vremena dosla, sa ovim agresivnim islamom koji osvaja Evropu, opet koja je dehristijanizovana, vise nego ikad... АлександраВ and Goku је реаговао/ла на ово 2 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Јул 1, 2017 Пријави Подели Написано Јул 1, 2017 Тај филм нећемо гледати скоро, него сутра да поранимо у храмове. Биљана 1234 је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јул 1, 2017 Пријави Подели Написано Јул 1, 2017 пре 18 минута, Дијана. рече Oni su se vec podijelili, tj. desava se raskol jos od Atinagore, a sad mozda najmasovniji. Da li ti govoris o toj podjeli, ili pretpostavljas da ce se onaj ostatak koji je jos pri Crkvi podijeliti? Kako obicni ljudi da znaju gdje je istina i koga treba slijediti. Eto npr. divni otac Mihail (Forpost) je valjda nagradjen od Crkve postao episkop Longin, no medjutim, vatreno se zalozio protiv ekumenizma, i prestao da pominje svog episkopa. Voljeti katolike, da, ne suditi im, ne slati ih u pakao, da. Propagirati ujedinjenje s njima, kad vrijeme nije zrelo, i nije doslo do pravog jedinstva ni u osnovnim dvema crkvama - PC i RKC, - nije dobro... Da radi dobar duh, doslo bi do bratsko-ljubvenog saglasja medju pravoslavnima, sa onima koji su nam blizi - istocnim crkvama; kao i katolika i starokatolika, i izvornih protestanata. Onda bi se moglo razgovarati o sveopstem pomirenju, tj. PC i RKC. Prvo da svaka iscijeli svoje ranjavo tijelo, pa da onda gledaju kako da se zdravi udovi spoje. Politicki, sinkretisticki ekumenizam, pro forme i sl. ili jos gore sa ustupcima, cak i usljed opasnosti od ekspanzivnog islama, ateistickog fundamentalizma Evrope - ne znam, svi koji su smirenog duha pricaju protiv... A koliko shvatam iz pisanja ovde, RKC je spremna samo na kozmeticke promjene, ne za sustinske stvari, koje nikad nisu bile prihvatljive za pravoslavne. Teska su vremena dosla, sa ovim agresivnim islamom koji osvaja Evropu, opet koja je dehristijanizovana, vise nego ikad... Све су то преурањене реакције. Не постоји ниједан званичан документ који потврђује одступање од православља, такође ни један епископ није исповедио неку јерес. Као што написах то што се неки епископи моле са онима који нису са нама у канонском јединству је њихов лични преступ и не може се назвати јерес. Јерес је погрешно учење о нечему а тога тренутно нема, не треба трчати пред руду. Постоји подела у мишљењима и настројења али то се не може пројавити као званичан озакоњени црквени став, сабор је још јединствен немамо два сабора. Уколико се нешто конкретно уради по питању екуменизма и односа двеју цркава то ће морати да се спроведе кроз сабор и да се да званичан извештај и тада може доћи до поделе у сабору па где се коме свиђа и ко је чему наклоњен на ту страну нека иде. То тада свака реакција осим полемике и размене мишљења је сувишна. Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lore Написано Јул 1, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јул 1, 2017 пре 37 минута, Матусал рече Све су то преурањене реакције. Не постоји ниједан званичан документ који потврђује одступање од православља, такође ни један епископ није исповедио неку јерес. Као што написах то што се неки епископи моле са онима који нису са нама у канонском јединству је њихов лични преступ и не може се назвати јерес. Јерес је погрешно учење о нечему а тога тренутно нема, не треба трчати пред руду. Постоји подела у мишљењима и настројења али то се не може пројавити као званичан озакоњени црквени став, сабор је још јединствен немамо два сабора. Уколико се нешто конкретно уради по питању екуменизма и односа двеју цркава то ће морати да се спроведе кроз сабор и да се да званичан извештај и тада може доћи до поделе у сабору па где се коме свиђа и ко је чему наклоњен на ту страну нека иде. То тада свака реакција осим полемике и размене мишљења је сувишна. Како би изгледао неки документ који може потврдити да се одступа од православља. Јел може неки пример? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јул 1, 2017 Пријави Подели Написано Јул 1, 2017 пре 27 минута, Lore рече Како би изгледао неки документ који може потврдити да се одступа од православља. Јел може неки пример? Сваки документ који није у складу са званичним учењем цркве тј. који је у супротности са саборима и догмама наше вере или документ који признаје некој конфесији јерес као правилно исповедање. Епископ бачки је један од три епископа који није на криту потписао документ о односу са другим црквама јер је како је навео сумњивог карактера. Значи треба бити обазрив, велика је одговорност и има писледице на нешто ставити потпис и озваничити, и нико још увек не сме да се усуди да уради тако нешто. Рецимо документ који би признао папски примат и непогрешивост. Ми морамо бити свесни још једне чињенице, да модерно богословско мишљење РЦ коригује своје ставове приближавајући се православним, они на неки начин покушавају да изваде ситуацију тражећи решење у томе да је ствар само у приступу, изражавању и формалностима што додатно отежава ситуацију и чини је суптилнијом. Тако да се они не одричу ни једне јереси него наводе на тумачење да се због различитог приступа стекао утисак да су у питању јереси иако ми у суштини мислимо исто. То све чине због тога што не постоји ниједан други метод да одбране своја учења која се врло лако доказују да су погрешна и изван учења отаца. Давор73 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lore Написано Јул 2, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јул 2, 2017 пре 10 часа, Матусал рече Сваки документ који није у складу са званичним учењем цркве тј. који је у супротности са саборима и догмама наше вере или документ који признаје некој конфесији јерес као правилно исповедање. Епископ бачки је један од три епископа који није на криту потписао документ о односу са другим црквама јер је како је навео сумњивог карактера. Значи треба бити обазрив, велика је одговорност и има писледице на нешто ставити потпис и озваничити, и нико још увек не сме да се усуди да уради тако нешто. Рецимо документ који би признао папски примат и непогрешивост. Ми морамо бити свесни још једне чињенице, да модерно богословско мишљење РЦ коригује своје ставове приближавајући се православним, они на неки начин покушавају да изваде ситуацију тражећи решење у томе да је ствар само у приступу, изражавању и формалностима што додатно отежава ситуацију и чини је суптилнијом. Тако да се они не одричу ни једне јереси него наводе на тумачење да се због различитог приступа стекао утисак да су у питању јереси иако ми у суштини мислимо исто. То све чине због тога што не постоји ниједан други метод да одбране своја учења која се врло лако доказују да су погрешна и изван учења отаца. Схватам, али сад имам једно што би се рекло техничко питање. Хипотетички говорим. Ако би неки свештеник усмено рекао да су православље и католичанство иста вера с другачијим традицијама, а чак и то пренесе преко јавних извора, а нема потписаног документа о коме се сад говори, да ли то значи да такав не подлеже под осуду јер нема правне основе да се такав санкционише и осуди? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
geronymo Написано Јул 2, 2017 Пријави Подели Написано Јул 2, 2017 Treba vjerovati ,popup djeteta cisto , reče Gospod . A ostalo je politika , svak kroji kako mu odgovara i ne osvrće se puno za svoje postupke, jer bitno nije koja smo strana ,bitno je da ima runa za sisanje krojacima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lore Написано Јул 2, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јул 2, 2017 пре 2 часа, geronymo рече svak kroji kako mu odgovara i ne osvrće se puno za svoje postupke Шта, значи боли те уво шта чиниш. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука