Jump to content

NIKAD VIŠE NEĆU UĆI U ŠKOLU, NI PO DIPLOMU VUKOVCA!


Препоручена порука

Profesorov sin izabran za đaka generacije u Pančevu umesto državnog prvaka!

DEO PROFESORA SE UZDRŽAO PRILIKOM GLASANJA: Prigovor na izbor učenika generacije u pančevačkoj Gimnaziji

Nastavničko veće Gimnazije “Uroš Predić” izabralo je među maturantimaučenika generacije. U finalu izbora između dva maturanta više od polanastavničkog veća se uzdržalo od javnog glasanja. Nikola Bulatović, koji odlukom nastavničkog veća nije izabran za učenika generacije uputio je prigovor prosvetnoj inspekciji na ovakvu odluku.

- Sve ovo nije zato što nisam izabran za učenika generacije. Ima još izuzetnih maturanata koji bi to mogli da budu. Razočaran sam celom situacijom u kojoj je ove godine izabran učenik generacije. Na sednici Nastavničkog veća, kada se odlučivalo, sve vreme je bio prisutan otac učenika koji je izabran za đaka generacije, a koji je i sam profesor u Gimnaziji. Na taj način je sigurno uticao na neke od ostalih profesora da glasaju tako, kako se ne bi zamerili kolegi. Postoji najmanje još jedna devojka za koju sam siguran da bi mogla da bude đak generacije. Da je ona izabrana, ne bih ni reč rekao, kaže Nikola Bulatović.

Da je sin profesora Gimnazije izabran za učenika generacije potvrdio nam je i direktor Gimnazije Vlada Marić.

- Ove godine izabran je za učenika generacije sin jednog od profesora u Gimnaziji. To je prvi put, koliko ja znam, da je dete zaposlenog učenik generacije. A svake godine ima među učenicima dece ljudi iz našeg kolektiva, ističe direktor Gimnazije Vlada Marić.

Direktor Gimnazije nam je pojasnio i detalje oko izbora učenika generacije.

- Izabrani učenik generacije je maturant koji je imao puno uspeha. Po pravilniku koji je donet pre četiri godine za izbor učenika generacije nije ni potrebno da većina na sednici Nastavničkog veća glasa. Većina prisutnih se, kod ovog glasanja, uzdržala. U kolektivu sazreva ideja da je štetno birati učenika generacije jer onda oni koji ne budu izabrani budu jako razočarani. Po zakonu i pravilniku nismo u obavezi da izaberemo učenika generacije. U poslednjih deset godina imali smo ružnih iskustava jer imamo puno sjajnih đaka a bude izabran jedan pa ostali to dožive kao neuspeh. A žao mi, je jer nije naša ideja da se bilo oseća poraženo.

Nikola Bulatović smatra da je izvor problema i u pravilniku po kome se učenik generacije bira.

- Pravilnik nema jasne kriterijume. Izbor đaka generacije zasnovan je na subjektivnom mišljenju profesora o kandidatima, što nije korektno. Zato sam ovako i reagovao, kaže Nikola Bulatović koji je tokom srednje škole osvojio više nagrada i postao državni prvak iz matematike.

Posle izbora učenika generacije i nezadovoljstva koje se rodilo Nikola Bulatović je odlučio da više ne uđe u zgradu Gimnazije.

- Nisam uzeo Vukovu diplomu, jer znam da se dodeljuje na način i iz razloga koji devalviraju njenu suštinu. Tokom školovanja imao sam prilike da se uverim da su nekim učenicima zbog Vukove diplome ocene koje su bile čak i niže od četvorke popravljane na petice. Vukova diploma je kao jedno od najviših priznanja za učenike tako develvirana i za mene više nema značaj. Zato je nisam prihvatio. A odbio sam i da lično preuzmem svedočanstvo. Ne želim više da uđem u zgradu Gimnazije i primim bilo šta što je namenjeno kao nagrada škole, jer su povredili moje dostojanstvo, kaže Nikola Bulatović.

 Njegova odluka da podnese prigovor na odluku, kaže, imala je odjeka:

- Pošto sam podneo prigovor i tražio poništavanje odluke o učeniku generacije, privatno me kontaktiralo petoro profesora. Uglavnom su mi poručili da sam ja za njih đak generacije. A kako su mi rekli, nije bilo šanse da to postanem, jer kako su rekli "svaki put kad je neko od dece profesora među kandidatima, taj bude i izabran". Da je izbor namešten i da se lobiralo, uverila me poruka jednog od profesora da "nije bilo nikakve šanse ni za mene ni za druge kandidate da budemo izabrani za učenike generacije, čak i da smo pored državnih imali i međunarodne nagrade.

U prigovoru, Nikola Bulatović je od prosvetne ispekcije tražio da preispita i poništi odluku Nastavničkog veća.

- Čekam da vidim šta će i kako biti odlučeno. A onda ću videti da o svemu obavestim Ombudsmana i odelenje za rešavanje sukoba interesa pri Agenciji za borbu protiv korupcije, najavljuje Nikola Bulatović. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 230
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 9 минута, АлександраВ рече

 

Nikola Bulatović

 

 

А ђе јадо тo има, да црногорац није ученик генерације...:smeh1:

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Vukova diploma u današnje vreme nije ni za ...

Uglavnom tu rade kompleksi roditelja.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Juanito рече

Данас би требало да деле Wukowe дипломе. 

Iz mog prosvetarskog iskustva, 90% vukovaca su produkt kompleksa roditelja i široke ruke profesora (često zbog pritiska od ovih ili onih veza).

Nije ni za...i treba je ukinuti!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Natasa. рече

Iz mog prosvetarskog iskustva, 90% vukovaca su produkt kompleksa roditelja i široke ruke profesora (često zbog pritiska od ovih ili onih veza).

Nije ni za...i treba je ukinuti!

Ја сам био вуковац у основној, а ћале анти-комплексаш: "Каква бре Вукова диплома, то треба укинути! Па ко бре може сваки предмет да зна за петицу!" 12:smeha:

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, АлександраВ рече

Nikola Bulatović

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/1718891/dodeljene-pupinove-nagrade-.html

-----

НАЈУСПЕШНИЈИ ДАРОВИТИ УЧЕНИЦИ И УЧЕНИЦЕ ОСНОВНИХ И СРЕДЊИХ ШКОЛА У ВОЈВОДИНИ КОЈИ СУ У ТОКУ 2013/2014. ГОДИНЕ ПОСТИГЛИ ВРХУНСКЕ РЕЗУЛТАТЕ НА ТАКМИЧЕЊИМА У ЗЕМЉИ И ИНОСТРАНСТВУ У ОБЛАСТИ НАУКЕ, ТЕХНИКЕ, УМЕТНОСТИ И СПОРТА

НИКОЛА БУЛАТОВИЋ

 Гимназија ,, Урош Предић“

 Панчево

У школској 2013/14 години, постигао је следеће резултате:

Прво место на Државном такмичењу из математике са 75 бодова

-----

Булатовић Никола

Државно такмичење средњих школа из математике

Србија

друго место, републичко такмичење, 2015.

.....

има још, мрзи ме да тражим...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Juanito рече

Ја сам био вуковац у основној, а ћале анти-комплексаш: "Каква бре Вукова диплома, то треба укинути! Па ко бре може сваки предмет да зна за петицу!" 12:smeha:

Zato i kažem-90%, 10% je natural. Prepoznavala sam ih po četvorkama. Onih 90% se rasplaču, ceo svet im se sruši ako nije sve na nivou, a onih 10% jednostavno boli uvo :smeh1:.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

То је екстремно глупа и контрапродуктивна награда. Лепо је рекао Хуанов ћале - ко може све да зна перфектно?

Не само да не може, него је безвезе. Јер ако си способан за нешто нећеш се расплињавати на све и свашта, него фокусирати на то за шта имаш таленат. Па би такве и награде требало да буду. Не даје се Нобелова награда "за све области".

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Али то је опет продукт ретардираног школског система о ком смо већ причали... досадило више.

Само критикујемо нешто. :)

  • Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Link to comment
Подели на овим сајтовима

ne_shvata Али... није овде реч о томе... не знам ни да ли сте прочитали текст... дечко је годинама уназад вишеструко награђиван, био годинама међу троје најбољих на разним математичким такмичењима, освојио је прво место на државном такмичењу из математике, Фондација "Младен Селак" (уз подршку САНУ, Савеза проналазача и других) му је доделила награду Михајло Пупин, итд, а као ђак генерације изабран је дечко који је по успесима далеко иза многих ђака, што Никола и наглашава, при чему је отац изабраног дечака професор у ток истој школи. Као својеврстан протест он неће да уђе у школу, чак ни да подигне ту Вукову диплому, али није поента у Вуковој дипломи. Поента је да деца виде да се ствари завршавају на буразерској основи, у овом случају на "ћале ми је средио" основи. Поента је да су вредна и паметна деца повређена оваквим понашањем, а да су нам државне школе постале приватне прћије. Мали Никола је реално ђак генерације према параметрима успешности.

пре 1 сат, АлександраВ рече

A kako su mi rekli, nije bilo šanse da to postanem, jer kako su rekli "svaki put kad je neko od dece profesora među kandidatima, taj bude i izabran". Da je izbor namešten i da se lobiralo, uverila me poruka jednog od profesora da "nije bilo nikakve šanse ni za mene ni za druge kandidate da budemo izabrani za učenike generacije, čak i da smo pored državnih imali i međunarodne nagrade.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Управо сада, АлександраВ рече

а као ђак генерације изабран је дечко који је по успесима далеко иза многих ђака, што Никола и наглашава, при чему је отац изабраног дечака професор у ток истој школи

И шта још има ново? :)

пре 1 минут, АлександраВ рече

Поента је да деца виде да се ствари завршавају на буразерској основи, у овом случају на "ћале ми је средио" основи.

Ако, нек се навикавају на време...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Grizzly Adams рече

И шта још има ново? :)

Па нама нема, али њему има.

пре 1 минут, Grizzly Adams рече

Ако, нек се навикавају на време...

Па дај одмах да им пребијемо и колена, јер сви од неке 60. године живота имају тај бол у колену, па нек се навикну на време...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...