Jump to content

Tribina o Darvinu

Препоручена порука

пре 3 часа, RYLAH рече

Нисам причао о абиогенези, него о случајним мутацијама као механизму еволуције. Нисам нешто у фазону да се расправљам дал јесте ил није тако, јер немам ни знање ни превише интересовања око тога, једноставно ми је лик врло лепо разграничио шта јесте а шта није на нивоу теорије - случајне мутације су на нивоу претпоставке (ово молим те немој да схватиш као увреду типа да те одувавам, него као увод у поенту).

Već rekoh da se sve teorije mogu posmatrati kao pretpostavke sa više ili manje sigurnosti (proverenosti)...

Postoje razlike u detaljima i mehanizmima, kao one koje sam u prethodnim porukama pokušao da objasnim, ali se sve i dalje prvenstveno vrte i odnose na selekciju slučajnih mutacija.

Цитат

У овом галиматијасу око увођења другог приступа у школе (са чим се стварно не слажем) је било људи који су завршили школе, биологијом се баве целог живота, неки су и доктори наука, и износили су аргументе у прилог своје тезе, 

Koje argumente? (kanda sam nešto propustio...)

Цитат

Само кажем да није пут напретка постављање било каквих догми, ништа друго. Нема потребе да пениш кад ти неко, подједнако квалификован као ти, дође са неком другом причом.

Skroz saglasan.

Цитат

Има онај микробиолог, заборавио сам како се зове, у целој овој збрци, он је чини ми се причао како нема доказа о томе како је све створено и да је нелогично да је све настало од неживе материје и добио кофу гована по глави од многих који не могу ни да сањају све оно што је он завршио.

Nemam pojma o kome pričaš ali mi nije ni jasno što bi akademsko zvanje bilo brana od toga da neko kritikuje ono što si rekao ili napisao.

Цитат

То ме подсећа на оне "расправе" око штетности олова, које су трајале пар деценија, да би се на крају испоставило да су они што су тврдили да је олово нештетно били плаћени да то причају. 

Ne znam što te baš na to podsetilo... ja ne vidim neku vezu... kreacionisti (američki) raspolažu daleko većom lovom od ovih što su branili olovo, pa opet ne umeju da napišu neki naučni rad koji bi potvrdio to što pričaju...

Doduše, ovi naši ne umeju da napišu ni peticiju...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Avocado рече

Nemam pojma o kome pričaš ali mi nije ni jasno što bi akademsko zvanje bilo brana od toga da neko kritikuje ono što si rekao ili napisao.

Није брана критици, али запењено псовање човека који је каријеру изградио на ономе о чему говори није критика. Заборавио сам му име, микробиолог који ради у институту неком.

пре 2 минута, Avocado рече

Ne znam što te baš na to podsetilo... ja ne vidim neku vezu... kreacionisti (američki) raspolažu daleko većom lovom od ovih što su branili olovo, pa opet ne umeju da napišu neki naučni rad koji bi potvrdio to što pričaju...

Већ сам рекао да не мислим да је неко дао паре људима да се брани ТЕ или неки њени аспекти, него да се створила атмосфера да о томе не сме ни да се расправља. Ако се одлучиш да расправљаш о томе, дочека те топли зец и прођеш кроз медијско шиканирање, прави линч који траје данима.

Онај ко има шта да каже и ко се осећа супериорно у својим аргументима се не понаша тако. Онај ко брани догму се увек понаша тако.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

On 22/5/2017 at 21:45, Милан Ракић рече

Штета што нису позвали и о. Горана

12:smeha::))12:smeha: а и мене по могућству натакнутог на ражањ, намазаног рибљим туткалом и само да неко кресне шибицу...:))) 

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, RYLAH рече

Већ сам рекао да не мислим да је неко дао паре људима да се брани ТЕ или неки њени аспекти, него да се створила атмосфера да о томе не сме ни да се расправља. Ако се одлучиш да расправљаш о томе, дочека те топли зец и прођеш кроз медијско шиканирање, прави линч који траје данима.

Ma sme da se raspravlja o čemu hoćeš... samo u nauci (kao i u drugim oblastima) ako kreneš da lupetaš možeš uvek da očekuješ kofu govana... na ovoj temi posebno ali to ima i svoje istorijske razloge... pre svega, zato što niko još nije ni jednu drugu naučnu teoriju pokušavao da zabrani ili uredi zakonima...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

И створи Бог мајмуна. 

Видео да је мајмун сам, па му створи и мајмуницу.

Изродише они децу, брат уби брата бананом.

Био потоп, Бог рече мајмуну да стави пар о свих животиња у барку.

Прође пар година и у барци се десила еволуција и изашли Сим, Хам и Јафет и од њих настали белци, жутаћи и црнци.

Да ли је Бог творио мајмуне или је чекао да еволуирају, па им се онда представио? Неки чудан Бог.

Мени сада нису јасне неке ствари. Да ли су потписници са ПБФ бранили слободу говора и мисли или теорију еволуције?

Ако је прво у питању, слажем се у потпуности, али ако је ово друго у питању, онда се и ја питам о њиховој "теорији вере".

Теорија еволуције је теорија која је у супротности са хришћанством.

А нека се изучава шта год желе, пошто није да нисмо учили по школама свакакве глупости, али и паметне ствари.

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, RYLAH рече

Није брана критици, али запењено псовање човека који је каријеру изградио на ономе о чему говори није критика. Заборавио сам му име, микробиолог који ради у институту неком.

Онај ко има шта да каже и ко се осећа супериорно у својим аргументима се не понаша тако. Онај ко брани догму се увек понаша тако.

Ipak je najgora stvar ideoloska pozadina.

Фотографија корисника Ненад Илић
Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, RYLAH рече

Не кажем да је овде било ко плаћен, ал није фрка да се само мало смањи гас и поразговара фино.

Problem je svaki covek moze da nastupa ostrasceno bez obzira na to da li je (ne)verujuc. Razumem sta hoces ra kazes i slazem se sa time, ali mislim da je u praxi to nemoguce. George Eliot — 'The important work of moving the world forward does not wait to be done by perfect men.' (ovo je divna misao i za nas koji smo verujuci, onda kada padnemo u ocaj ili tsl. :) )

Neko je naveo primer Biljane koja kaze da nema cuda, so what? Nije to ta vrsta ostrascenosti koja "koci" bilo sta, licno ne bih imala problem da saradjujem sa bilo kim cak i ako ima tog 'peckanja', prosto, ljudi nisu savrseni, sta sad.

S druge strane, kada ta neka emotivna vezanost za neku sopstvenu ideju 'istine' (ili tacnosti) prevlada, tu nema rasprave. Prosto, nije da necu, nego ne mogu (bukvalno nemam snage) da raspravljam sa takvim ljudima, jer umesto dijaloga imas samo neprobojni stit i to je to. 

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, verum est in beer рече

Био потоп, Бог рече мајмуну да стави пар о свих животиња у барку.

...

Теорија еволуције је теорија која је у супротности са хришћанством.

Geologija i fizika se već osećaju zapostavljeno... i uvređeno... :)

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Џуманџи рече

Neko je naveo primer Biljane koja kaze da nema cuda, so what? Nije to ta vrsta ostrascenosti koja "koci" bilo sta, licno ne bih imala problem da saradjujem sa bilo kim cak i ako ima tog 'peckanja', prosto, ljudi nisu savrseni, sta sad.

Управо. И баш је лепо на то свој угао натукао Андреј Јефтић, рекавши да је рођење детета, новог човека, њему бар и даље чудо и након што је наука дошла до сазнања о томе како се праве бебе.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Мени упечатљиво било што је Софија Стефановић више пута поменула тешкоће при порођају као битну differentia specifica људских бића, а ја стално помишљам на Еву и рађање у мукама... иако нисам нужно у том фазону да одмах повезујем Постање са ТЕ.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Avocado рече

Geologija i fizika se već osećaju zapostavljeno... i uvređeno... :)

Зашто?

То су доказане науке. Чак сам за физику 100% сигуран, пошто је стално користим када упаљачем отварам пиво ;)

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Жељко рече

Тачно тако!

Ево на пример Руси. Кад су им понудили три религије, ислам, православље или јудаизам, они због неспособности да еволуирају у скоку из алкохоличара у антиалкохоличаре радије су прихватили православље.

Дакле, православље је чист доказ да не постоји еволуција у скоковима!

Ти си пак опасан по бешику сиромашних попова који имају само једно купатило а 6 чланова! 12:smeha::))12:smeha:

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, verum est in beer рече

Зашто?

Zbog sveopšteg Potopa...

Подели на овим сајтовима

пре 50 минута, verum est in beer рече

Теорија еволуције је теорија која је у супротности са хришћанством

Нисам могао да те лајкујем због овога. Када би прочитао Ретрактације од Августина било би ти јасно зашто сам овако строг. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...