Jump to content

Dosta više stog Darvila

Препоручена порука

пре 9 минута, Juanito рече

Наравно да може. Ево, на европским државним факултетима медицине се изучава хомеопатија, а порески обвезници морају да плаћају лечење хомеопатском водицом и акупунктуром наивним овцама за шишања. 

Не знам, нисам медицинар, али нешто не верујем јер је за хомеопатију доказано да је плацебо.

А акупунктура доказано даје извесне резултате код физикалних терапија. Имам другове спортисте којима је помогла у излечењу. Она уз киропрактику, лечење биљем и сл. спада у "сиву зону", што значи да има документованих резултата, али није познат механизам како делује.

Како порески обвезници плаћају лечење акупунктуром? Где могу да се пријавим, пошто ме убија дискус, а колико знам само се плаћа? :)

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Дидим рече

Како порески обвезници плаћају лечење акупунктуром? Где могу да се пријавим, пошто ме убија дискус, а колико знам само се плаћа? :)

Лепо, осигурање покрива у овим ”социјалистичким утопијама”. Ал зато до правог лекара не можеш да дођеш...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Juanito рече

Да, пошто је опште познато да се у школама стиче разумевање теорије еволуције, као и било чега другог уосталом... Колико људи који су прошли кроз школе у којима се изучава еволуција имају елементарно познавање исте? Па ево, сви ови с петиције су учили еволуцију. Неки су чак генетичари, рече један брат негде на теми. Да се сад из школа избаци еволуција, нико не би ни приметио осим наставника. :)

Па написао ја у оном километарском посту, да ли је ико од "анти-дарвиловаца" завршио основну и средњу школу и имао позитивну оцену из биологије, јер се ја сећам колико су нас убијале конкретне лекције о митозама, мејозама, попречним пресецима пљоснатог црва, системима органа и сл. конкретним стварима, али се учења о еволуцији богами не сећам.

Можда је негде споменуто, као претекст кад се раде просте животне форме, али да је неко успео да поправи или поквари оцену јер је знао или није знао "Дарвила", јок.

Нема ту ни шта да се учи, основношколско и средњошколско изучавање ТЕ стаје у две реченице. Природна селекција и слично, то су оне бајковите и анегдотске лекције са почетка, као кад се из историје учи о каменом добу, па док се окренеш контролни из Египта и Месопотамије, а ти мислиш да ћеш добити 2 само на знање лекција о првобитној људској заједници. :)

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Juanito рече

Лепо, осигурање покрива у овим ”социјалистичким утопијама”. Ал зато до правог лекара не можеш да дођеш...

Nemoj generalizovati kalvinističku 'grin and bear it' Holandiju na sve 'socijalističke utopije'. Ima kultura i ima uređenje, nisu iste stvari.

Jedan od mojih snova je da učestvujem u poređenju onoga što se smatra 'prirodnim' i 'normalnim' u porođaju kroz čitavu Evropu - Holandija i Srbija bi morale da učestvuju, ali i čitav spektar drugih zemalja... to je pipe dream, naravno, koga briga za žene i porođaj...

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Дидим рече

Па написао ја у оном километарском посту, да ли је ико од "анти-дарвиловаца" завршио основну и средњу школу и имао позитивну оцену из биологије, јер се ја сећам колико су нас убијале конкретне лекције о митозама, мејозама, попречним пресецима пљоснатог црва, системима органа и сл. конкретним стварима, али се учења о еволуцији богами не сећам.

Можда је негде споменуто, као претекст кад се раде просте животне форме, али да је неко успео да поправи или поквари оцену јер је знао или није знао "Дарвила", јок.

Нема ту ни шта да се учи, основношколско и средњошколско изучавање ТЕ стаје у две реченице. Природна селекција и слично, то су оне бајковите и анегдотске лекције са почетка, као кад се из историје учи о каменом добу, па док се окренеш контролни из Египта и Месопотамије, а ти мислиш да ћеш добити 2 само на знање лекција о првобитној људској заједници. :)

Па лепо рекох, ако скупштина усвоји ову бизаро-петицију, нико неће ништа приметити. Из школа је већ одавно избачена не само еволуција, већ сво знање отприлике. Људи су катастрофално необразовани, деца ништа не понесу из тих школа. Ево, нек свако на овој теми ко се брине да ће деца остати ускраћена за неко знање које су они добили тестира себе на најосновнију биологију и ТЕ. Можда 1% прође тест...

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Paradoksologija рече

Razmislite dobro: ko u Srbiji promoviše ideju da su vakcine štetne – popovi ili neki tamo šarlatani koji se klistiraju kafom? Ko po društvenim mrežama širi „teoriju" da je Zemlja ravna ploča? Ko je krajem prošle godine hteo da ograničava pravo na abortus, vlada ili crkva? ... Promoteri nazadnih i, zašto ne reći, sumanutih antinaučnih ideja nisu stari dobri tradicionalisti ni crkvenjaci, nego razni moderni „alternativci" koji gledaju u sunce, srču srebrnu vodu i teraju decu da piju varikinu. Ako mislite da su to neki neuki primitivci, imajte u vidu da je u Srbiji najniža stopa vakcinacije dece u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Dakle – u većim gradovima, gde je, je li, stanovništvo obrazovanije.

Хм.

Има смисла.

Као и оне теорије о "лажном америчком слетању на Месец". Очекивао би човек да их пласирају Руси или Кинези, али се то у Србији појавило тек током нашег отварања према САД и њеним утицајима из те супкултуре која се клистира кафом, гледа у Сунце и верује у "српски календар".

Добар текст, а мени и повод да мало заћутим. Не пратим "алтернативце", али пратим "попове" јер ми је за њих стало шта говоре, па од тога што помажу да се ложи ватра стичем утисак да је само они одржавају, а реално ипак није тако.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Дидим рече

И такве ствари постоје само захваљујући томе што на западу постоји институција приватног образовања, где можеш да направиш и факултет из "уфологије" чији предавачи имају титулу "професора" и на којима може да се чак и "магистрира" и "докторира". То у државама где је образовање државно, не може да прође. И одатле нам у задње време долазе сви они силни "доктори" који држе "трибине" по закупљеним становима и штампају књиге о томе како је сав научни свет луд, а само они нормални.

Значи Вучић и Дачић треба људима да одређују шта ће да уче из астрофизике и биологије... Уз главног консултанта Зукорлића...

Машала! :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Juanito рече

Па лепо рекох, ако скупштина усвоји ову бизаро-петицију, нико неће ништа приметити. Из школа је већ одавно избачена не само еволуција, већ сво знање отприлике. Људи су катастрофално необразовани, деца ништа не понесу из тих школа.

Како ко, Хуанито. Једино шимпанза да прође кроз школу, неће јој се примити ни 0% знања. Свима осталима у зависности од личних капацитета и од квалитета професора. Има деце која због нерада имају ниске оцене, али углавном их имају у складу са личним капацитетима.

Мени је, на пример, скоро целокупно знање граматике и правописа из основне. И музичко знање о тоновима, лествицама и читању нотних записа које сам обилато примењивао 10 год. касније у аматерским бављењима музиком. У исто време имам другове из разреда који се не сећају да су то икада учили. ne_shvata Али сам зато историју поново учио са 20 година, ништа али ништа из тог предмета ми није остало у глави, само празнина и сећање на нагомилане лекције које сам морао да научим до контролног.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Grizzly Adams рече

Значи Вучић и Дачић треба људима да одређују шта ће да уче из астрофизике и биологије... Уз главног консултанта Зукорлића...

Машала! :)

Ћути, још је Муфти-Зуко у свој овој причи испао најнормалнији! :unbelieveble:

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Дидим рече

Како ко, Хуанито. Једино шимпанза да прође кроз школу, неће јој се примити ни 0% знања. Свима осталима у зависности од личних капацитета и од квалитета професора. Има деце која због нерада имају ниске оцене, али углавном их имају у складу са личним капацитетима.

Зависи колико си матор. Моји стари су просветни радници у пензији, кажу ми да данас школе у Србији нису 1% од онога што су некад биле. Ништа се не учи. Знају зато што још увек спремају ђаке за пријемне и сл.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Grizzly Adams рече

Зависи колико си матор. Моји стари су просветни радници у пензији, кажу ми да данас школе у Србији нису 1% од онога што су некад биле. Ништа се не учи. Знају зато што још увек спремају ђаке за пријемне и сл.

Takoe! U naše vreme se znalo!

Koliko si ti @Juanito, beše, meseci mlađi od mene? :D

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Ја сам у средњој школи био тешки надобудни креациониста и свађао сам се с професорком биологије која се буквално плашила да ми одговори, није имала појма шта да ми каже на ове примедбе на које Авокадо одговара на теми. Баш сам исто лупетао као ови данас креационисти. Што није ни чудо јер се читав креационизам своди на пар књига неколико ликова, тако да ту и нема неке претеране креативности. Толико о предавању еволуције у школама. Научио сам теорију еволуције сам неколико година касније кад сам загрејао столицу и заиста исчитао читаве књиге и радове. Тек ме је споменути Милош Бабић својим фантастичним дебатовањем нагнао да заиста мислим. А и не само да је мене интернет освестио, а не школа, већ је само на овом форуму (и форуму Верујем) више људи почело да разумева биологију и отклања се од креационизма него што ће школе икада успети. Мислите о томе. Људима треба неки унутрашњи мотив да крену да уче, а огромна вечина ђака тај унутрашњи мотив нема. 

Једноставно, ако неко неће да научи и да зна, ту вам никакав систем неће помоћи. Људи верују да ће спречити псеудонауку декретима и планом и програмом и ако што више људи чује ”истину”. Ван неке најосновније писмености, образованост маса је узалудан труд. Никад је није било, нити ће је бити. Систем треба да буде такав да помогне онима који хоће да уче да постигну свој максимум, а не да се труди да по сваку цену угура у главу знање онима које то знање апсолутно не занима. За једну земљу и читаву планету је далеко битнији број квалитетних научника који се баве еволуцијом него број креациониста. Па та прозвана САД са својим ”приватним универзитетима који производе псеудонаучнике” има више Нобелових награда неко све остале државе (од којих многе уопште немају приватне универзитете) заједно.

Подели на овим сајтовима

Duh debate i kritičkog mišljenja je ono što nam treba.

Meni je dosta bio jedan nadobudni kreacionistički nastrojeni klinac u sedmom osnovne i naš sjajni nastavnik biologije koji se nije snebivao da uđe u strpljivu debatu s njim...

Sad moram da podelim post sa FB stranice moje OŠ:

Dragi prijatelji,
zelim da vas obavestim da je pre izvesnog vremena umro nas dragi nastavnik Mica. Zao mi je sto to nisam saznao ranije pa da mnogi od nas koji osecamo neizmerno postovanje prema tom coveku, mozemo i da ga ispratimo kako je red i da mu odemo na sahranu. Moram da iskazem veliko nezadovoljstvo cinjenicom da sadasnji kolektiv skole nije nasao za shodno da tu vest podeli sa nama i oda postu mozda najistaknutijem i najvoljenijem nastavniku skole u njenoj istoriji. Citulja na vratima skole, vest na skolskom sajtu ili bar usmeno saopstavanje tuzne vesti nekome od nas bilo bi dovoljno. 
Clanovi grupe Sacuvajmo skolu Stari grad nisu samo bivsi ucenici vec i roditelji sadasnjih djaka i prijatelji skole pa cu iskoristiti priliku da one koji ne znaju o kome se radi, upoznam sa likom i delom nastavnika Mice. 
Predavao je biologiju. Bio je nesvakidasnji lik, neki koji ne mogu da sagledaju njegovu velicinu bi rekli i cudak. Materijalno ga nije zanimalo. Vise od toga da budemo dobri djaci, zeleo je da nas nauci da budemo dobri ljudi. Razumeo je da smo deca i dozvoljavao je da se i nasalimo na casu. Ali onog trenutka kada sala preraste u glupiranje, to je zaustavljao. Svi pamtimo njegov cuveni sako, sav umrljan od raznobojnih kreda. Umrljan zato sto je vecinu skolskih odmora provodio pripremajuci sledeci cas, crtao na tabli deobu celija ili papucicu Paramecijum. Bio je fanaticno posvecen poslu ali ne u onom smislu koji to danasnje vreme podrazumeva. Kada sam godinama posle zavrsetka osnovne skole odlazio da obidjem bivse nastavnike, imao je obicaj da me pozove na cas. I svaki put se desavalo isto. Lekcije koje je u tom momentu predavao, ozivljavale su u mojoj glavi do te mere da sam mogao da ih ja objasnim toj novoj deci. A kako i ne bi kada je pored pripreme casa o kojoj sam govorio, predavao sa tolikim entuzijazmom i predanoscu da je jednom prilikom rukom zakacio kostura i zanesen mu rekao:"izvini" i nastavio da predaje ne shvativsi sta se desilo. Ili kada je objasnjavajuci kako pcele prenose polen, leteo kroz ucionicu masuci rukama. Takva predavanja se ne zaboravljaju. Za cetiri godine koliko mi je predavao biologiju, samo je jednom zakasnio na cas i deset minuta je proveo izvinjavajuci se zbog tog cina nepostovanja. A razlog je bio prisustvo sahrani rodjaka ili prijatelja, nisam vise ni siguran. Biolosku sekciju su pohadjali i djaci koji nisu mogli bas da se pohvale dobrim uspehom u skoli. I isli su tamo samo zbog njega. I u tom periodu kada smo jos uvek mali da bi potpuno bili svesni njegove posebnosti na racionalnom nivou, nesto nas je teralo da ga tretiramo sa velikim postovanjem. Pomoglo je verovatno i to sto je on licno razvio saradnju sa Zoo vrtom pa smo volontirali u toj ustanovi. Pomogli su i skoro redovni izleti na koje nas je vodio vikendom u svoje slobodno vreme. Setnje i igra na Avali uz obavezno ucenje a da ucenja ne budemo ni svesni. Odlasci peske do Topcidera i ponos koji smo osecali kada smo shvatili da smo sposobni za takav poduhvat (a bili smo ubedjeni u suprotno) ili odlasci na Obedsku baru i hvatanje pijavica. Ili kada nas je Zoo vrt nagradio putovanjem na Palic i posetom tamosnjem vrtu. Sve je ovo samo grebanje po povrsini uspomena i stvari koje je cinio a koje su doprinele da vise volimo prirodu, da vise verujemo u sebe i budemo barem malo bolji ljudi nego sto bi bili da ga nismo imali u svojim zivotima. Retki su u svom skolovanju imali tako posebnog nastavnika ili profesora. Naravno svako je odredjenog nastavnika voleo vise nego nekog drugog ali je malo onih koji su se toliko izdvajali da su bili omiljeni kod vecine djaka u svakoj generaciji kojoj su predavali. On spada u one retke koji vas inspirisu a da toga niste ni svesni. Procitajte " Sesir profesora Koste Vujica" ili odgledajte "Drustvo mrtvih pesnika". Nastavnik Mica potpuno zasluzuje da postane glavni lik knjizevnog ili filmskog dela. 
Poslednji put sam ga video pre nekoliko godina na proslavi skolaske slave i upoznao ga sa mojom cerkom, novom generacijom ucenika nase skole, koja je za njega vec uveliko znala iz mojih prica. Iskoristio sam priliku da mu se zahvalim na divnim uspomenama za koje je zasluzan i da mu kazem kako, kad god se okupimo, pricamo o njemu. Oci su mu zasuzile, zahvalio se na lepim recima a izraz lica je govorio da je srecan sto njegov trud nije bio uzaludan. Nisam mu rekao da vec dugi niz godina pricam sa bivsim ucenicima raznih generacija skole o ideji da jednog dana ona ponese njegovo ime. I da se broj ljudi spremnih da se zalozi za tu ideju meri stotinama. A ko zna koliko ih jos ima koji se sa time slazu a da se ni ne poznajemo. Nazalost prvi uslov je sada tu, jer se skole ne mogu nazivati po zivim ljudima. Za ostalo cemo da vidimo kada se bude znalo konacno da li ce skola uopste vise i postojati.
Dragi nastavnice, od srca Vam hvala !

Image may contain: 1 person, sitting and indoor

LikeShow more reactions
Share

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...