Jump to content

Razlika između mase i zajednice?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Interesovalo me je vaše mišljenje... Moja profesorka srpskog jezika u srednjoj školi uvek nam je govorila: nikad ne idite za masom.

Masa je oduvek za mene predstavljala neku manju ili veću grupu ljudi (ne nužno istomišljenika) koji su se okupili oko jedne ideje da bi je sproveli u delo (tipa begamo sa časova da bi gledali utakmicu, a nema veze što pola nas ne prati fudbal itd). Bez svog jedinstvenog stava (ili su ga izgubili onog trenutka kada su se "omasovili" :) ).
Kasnije mi je došlo na um (tačnije baš malopre) da je masa ustvari bezlična, da ljudi u njoj možda gube svoj identitet i jedinstvenost, za razliku na primer zajednice, gde se svi sjedinjuju, a njihova različitost upravo čini tu zajednicu potpunom, celovitom i lepom.

Naravno, u zajednici svih vernih, Crkvi Hristovoj, sjedinjujemo se u Hristu i sa Hristom, čiji je cilj spasenje svakog čoveka. Masa se, čini mi se, formira i rastura po potrebi, da bi se neki egoistični cilj trenutno sproveo u delo.

Šta vi mislite?

"Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."
(Mat. 9, 36)

Подели на овим сајтовима

Ono sto ja npr. razumem pod tim izrazom "masa" (kad govorimo samo o ljudima, naravno) jeste nezainteresovana i cesto polupismena gomila jedinki, koja beslovesno tumara po zivotu jureci za pukom potrosnjom i prizemnim uzivanjem, i predstavlja idealan materijal za manipulaciju svake vrste. Karakteristika te i takve mase jeste nepromisljenost, besciljnost, a u krajnjoj liniji - necovecnost.

Kontra tome, ziva zajednica pre svega znaci slovesno i promisljeno ponasanje, svojstveno pravom coveku, i to pocev od porodice, pa dalje sve do Crkve kao celine.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

I meni odma` litar sladoleda sto sam se prvi javio na temu... grin.gif

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, obi-wan рече

5c6210fc4c7f0cbbf1b2f0b90ad18da4.jpg
Izvol'te generale (reče on sa nadom i bez mrvice "uvlačenja" da će dobiti koju kuglu :D),
al da podeliš...

• Волим 1

"Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."
(Mat. 9, 36)

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, obi-wan рече

sladoledkojirazumijezene1-1431942992.jpeg.86923bd317041a9c17c7121b068df5da.jpeg

ево и од мене, иначе ово су сладоледи који разумеју жене, зову се ПМС :D 

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Sad razmišljam, čini mi se da je najupečatljiviji primer mase upravo razjarena masa naroda koja je, pokrenuta farisejima, vikala "Raspni ga, raspni!" na Pilatovo pitanje šta da uradi sa Hristom... O tom čudnom događaju govori i sveti Vladika Nikolaj Velimirović u svojim pisanjima iz logora Dahau (delo "Kroz tamnički prozor"), a baš onako svevremenski (mada su mu verovatno sva pisanija takva), kada kaže kako i danas imamo brojne primere mnogobožaca koji pokušavaju da zaštite Hrista od hrišćana...

(Mat. 9, 36)

Подели на овим сајтовима

Masa je grupa ljudi u kome pojedinac ne razmislja previse i povodi se za nekim idealom ili ga vuce neki strah ili korist pak da bude dio te mase. 

Zajedinca s masom osim sto ima zajednicko to da je brojna, nema vise nista. Zajednica bi trebala da okuplja osvjescene pojedince koji na ponaosoo znaju zbog cega su dio zajednice i sta im je krajnji cilj kao zajednice. Ovo je samo ideal u ljudskom drustvu, nije ni u Crkvi posteno ostvaren. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Zero рече

Šta vi mislite?

Мислим, понешен духом великог града; демон-страције, демон-странти, да ли је то пука случајност? Онда мислим: нема Христа, нема ништа.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Justin Waters рече

Masa je grupa ljudi u kome pojedinac ne razmislja previse i povodi se za nekim idealom ili ga vuce neki strah ili korist pak da bude dio te mase. 

Zajedinca s masom osim sto ima zajednicko to da je brojna, nema vise nista. Zajednica bi trebala da okuplja osvjescene pojedince koji na ponaosoo znaju zbog cega su dio zajednice i sta im je krajnji cilj kao zajednice. Ovo je samo ideal u ljudskom drustvu, nije ni u Crkvi posteno ostvaren. 

Možda je iz razloga što ovaj svet "u zlu leži", a zajednica Crkve Hristove bi valjda trebalo da bude kao lađa koja pruža ruku svakome davljeniku koji govori "Gospode, pomagaj!". Taj "davljenik" odlučio je da raskine veze s bezakonjem, pokajao se, stupio na put spasenja, pa dobro, možda donosi i svoje nesavršenosti među nas, ali zato smo mi svi na putu, rastemo u meru rasta punote Njegove.

Problem su valjda i ti ideali. Kad staviš pred sebe nešto nerealno i očekuješ od sebe isto to u nekom kratkom vremenskom periodu, naravno da sledi razočarenje. Hristos je rekao da budemo sveti kao što je i On svet, ali je i imao ljubavi prema grešnicima.

Nama je cilj valjda Hristos, Bogočovek, ne ideja, već živa i neponovljiva ličnost, što je i nama dato da budemo. Sad, treba shvatiti i prihvatiti, šta znam...

пре 18 минута, елТорнеро рече

Мислим, понешен духом великог града; демон-страције, демон-странти, да ли је то пука случајност? Онда мислим: нема Христа, нема ништа.

Danas je u sabornoj Crkvi čitana poslanica našeg vladike Jovana, i dopalo mi se u jednom delu gde se govori o otvorenosti srca. Možda je problem u tome što smo zatvoreni prema čoveku, malo ko hoće da odistinski sasluša, svi nekud žure i imaju svoje probleme, a malo ko je spreman na žrtvu, pa makar i takvu da izdvoji nešto vremena. Ne znam, nekako mi se čini da je problem što smo uvek spremni da upremo prst u onoga ko je u nama napravio haos (pa bila to ideja, zli duh, neko kome smo se otvorili), a zaboravljamo ko je otvorio vrata...

(Mat. 9, 36)

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, елТорнеро рече

U osnovi reci "demonstracije" je rec "demos", narod, tako da je ovo nepotrebno kasapljenje uobicajene gramatike.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, obi-wan рече

U osnovi reci "demonstracije" je rec "demos", narod, tako da je ovo nepotrebno kasapljenje uobicajene gramatike.

Оби, мени је необично да се ту увукло "н", ми не кажемо "демострације" већ демонстрације. У δημος-κρατος нема "н", нити је логично да буде веза ове две речи, јер имамо демократија, без "н".

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, елТорнеро рече

Оби, мени је необично да се ту увукло "н", ми не кажемо "демострације" већ демонстрације. У δημος-κρατος нема "н", нити је логично да буде веза ове две речи, јер имамо демократија, без "н".

Pa bice onda da je to stvar nase gramatike, batali se te numerologije...

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, obi-wan рече

Pa bice onda da je to stvar nase gramatike, batali se te numerologije...

Можда мислиш да баталим ситнице, требало би али ми боду очи. Тако да ти, у име "нумерологије", кажем опрости.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...