Jump to content

Да ли се свештеници причешћују на свакој литургији?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Раније на овој теми неко је поменуо да поједини свештеници наводе св Марију Египатску као пример за ретко причешћивање. А на интернету се могу наћи и текстови апологета ретког причешћивања са сличном "аргументацијом" која обично иде у пакету са "седмодневним постом" пред причешће и обавезном исповешћу. Малопре на бденију сам опет слушао житије Св Марије египатске па сам се подсетио на један детаљ у контексту ове приче. Наиме, Св Марија се, пре самог одласка у пустињу, причестила у цркви Св Јована на обалама Јордана. Дакле, након што се поклонила Часном Крсту она се и причестила, и тај детаљ се у горе наведеним "апологијама" редовно запоставља. Ако је св Марија образац за тзв "ретко причешћивање" (као што није, али аргумента ради да то узмемо здраво за готово), онда она мора бити и образац за причешћивање без исповести и без поста. Дакле она је "до синоћ" била блудница, а "данас" се Причестила. Ето, на размишљање.  

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 242
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 1 сат, Vedran рече

Раније на овој теми неко је поменуо да поједини свештеници наводе св Марију Египатску као пример за ретко причешћивање...

Добро примећено брате. Многи то запостављају и заборављају. Св. Марија, када се први пут причестила (мада ми не знамо да ли је и некад пре тога то учинила, као дете на пример), није обавила исповест у светотајинском смислу, нити је било какав пост предходио том Чину. Предходило је само оно суштинско и најважније - искрено покајање и жеља за исправљањем, које сви Св. Оци наглашавају као суштински најбитније у самом приласку Христу у Св. Причешћу.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Васијан рече

искрено покајање и жеља за исправљањем

Једноставно, болан си и лечиш се да би оздравио, онда логично пратиш има ли напретка, ако га нема мењаш терапију. Не треба исто воде јабуци и лимуну да би донели плод, а без плода воћка је непотребна. Сетите се смокве, нагласак је на плоду.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...