Jump to content

Свети Грација и Злославни Ава Римски, Зоран Ђуровић

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 8 часа, Јанко рече

@Zoran Đurović Аво, ко беше нарекао (парафразирам) "Кад сам открио да хришћанство није оно што ја МИСЛИМ да јесте већ оно што јесте - нисам знао да ли да плачем од муке у каквој сам заблуди био или да се радујем што сам спознао Истину? (Опрости што је можда и дебело нетачно наведено, давно сам чуо, памтио, али и заборавио...)? Јел то био Августин после манихејства или сам мало п(р)омешао? :scratch_head:

Августин

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Augustinus рече

Ух... намучих се док сам вас стигао. Ама, братијо везете ко сингерица... Него Авво, видим ја да се мени не пише добро. Рукоположен у чин ђакон на дан Св. Амвросија, служио као ђакон на темељима старе цркве њему посвећене, а Августинове ''Исповести'' ме још увек покрећу. Него целе седмице трка, развлачио струју по цркви, радио  кухињу (склапао), глетовао, и служио. Па после свега, попио опомену јутрос од намесника. Вратио се тек пре два сата. Напали га попови, да је пустио новотарца, пошто, сам сам у цркви, и служим Пређеосвећену литургију и средом и петком - пракса је само једна у посту (кад си сам у цркви). И још се дрзнуо да служим у 17 часова поподне. Морао писати данас акт владици, и објашњавати.... Јуче ми послали попови и уходе да бележе колико је људи дошло у цркву. Па кад су пописали да их има више него недељом у градским црквама... невоља. Намеснике се малко побојао, па рекао да за сад наставим и даље да служим и средом и петком у 17 часова, док владика не да последњу реч... И то се жалио мој бивши старешина који недељом тера људе да клече у цркви док чита молитве, суботом да посте на води - а проскомидију врши за време мирне јектеније док уговаре овце на мобилном телефону. Тражи три жита и прилог од 5000 динара да се опросте наследни греси. У црквеној порти направио гаражу за своју механизацију, од црквеног дома хостел за његове раднике (ту је све на рачун цркве) - а жена из киоска сири млеко и спрема му зимницу, коју са етикетом продаје са благословом Св. Василија Острошког екскурзијама, који долзе у ''манастир'', тј. парохијску цркву, али он то другачије назива....

Опасан си ти новотарац, ја бих те одмах рашћинио! Где си видео да се служи 2 пута недељно пређеосвећена? :))А видим да би и индулгенције укинуо, срам те било! 

Подели на овим сајтовима

И још се дрзнуо да служим у 17 часова поподне.

Ђе то има, да служи ВЕЧЕРЊЕ с пређеосвећном литургијом УВЕЧЕ.

Нечувено :))

пре 9 минута, Zoran Đurović рече

ја бих те одмах рашћинио!

Ма јок. Довољно је само суботом да пости и недељом да клечи.  :smeh1:

П.С.

Ух... намучих се док сам вас стигао. Ама, братијо везете ко сингерица...

Ја сам зато само задњих пар страна прочитао :tongue:

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Bokisd рече

Upravo zbog toga sto su tumacili pismo i bozanske stvari Duhom, ne moze taj isti duh protivreciti samom sebi ako kaze da je Istina samo jedna,

Да, тако је говорио Јован Торквемада, а Марко Ефески му објаснио лепо зашто то није тако. 

Подели на овим сајтовима

@Bokisd Reci mi koji je svetac ovo napisao, a nisi ti u pitanju: "Навели смо, вели тај светац, Григорија из Нисе, несумњиво највећег међу Учитељима, нашта сте одговорили да је будући човеком и он могао грешити, што нама изгледа потпуно настраним. Јер су и Петар и Павле и остали Апостоли, као и четири Јеванђелиста такође били људи, да не говоримо више да су и Атанасије Велики, Василије, Амброзије, Хиларије и други велики у Цркви такође били људи, и следствено томе, могли су се преварити! Не мислите ли да тај ваш одговор преступа границе пристојности? Јер ће се тада сва вера поколебати и подвргнуће се сумњи сав Стари и Нови завет, који су нам предати преко људи, којима, ако следимо вашој тврдњи, није било немогуће преварити се. И шта ће тада остати чврсто у Божанственом Писму? Човеку је могуће погрешити, али не и ономе ко је руковођен Духом Светим, и оно што је такав написао, то је апсолутна истина. Како је брат Василија Великог и блажене Макрине и пријатељ Григорија Богослова, који су га руководили, могао упасти у заблуду? Зар не би V Васељенски сабор, који је осудио оригенизам, осудио и дела Григоријева, да је нашао нешто у њима за подозрење? Такође је бесмислено тврдити да су то убацили оригенисти, јер би и то сабор осудио".  

Подели на овим сајтовима

Боксит, а сада ми реци који је ово светац рекао: " Тако смо Писму, као преданом од Бога, дужни веровати и усаглашавати Предање са њиме. Предању се нема безусловно веровати, нити се треба примати без испитивања, јер је могуће да неко буде Учитељ, али да није савршено правилно све што говори. Јер каква би била потреба за Васељенским саборима, ако би сви Оци говорили све у складу са истином? Одређене мањкавости ћемо наћи код Дионисија Александријског, који понесе и мученички венац, и код Григорија Чудотворца, чији надимак сам по себи довољно говори. Но, наставља #####, Василије Велики (ep. 210, 5) говори да је Дионисије из ватрене жеље да се супростави савелијанцима упао у супротно зло, док је Чудотворац био неопрезан у терминологији како би придобио Јелине. Познат је и случај сабора у неокесарији који је погрешио иако га је предводио мученик Василије Амасијски, што су Оци VI Васељенског сабора кориговали у 16 канону. ###### ће завршити цитирањем два одломка из Августина, који непогрешивост везује само за канонска Писма, док „што се тиче других списа, то ма колика била величина њихових аутора у светости и учености, читајући их, ја не примам њихова учења једино на основу тога што су они тако мислили и тако писали (ep. 82, 1, 3)... Човечије расуђивање, мада би тај човек био православним и имао високу репутацију, не треба да за нас има такав ауторитет као и канонски списи, да би сматрали да нам је недопустиво због уважавања, које доликује таквим људима, нешто из њихових списа не одобравати и одбацити, ако би се догодило да пронађемо, нешто што су они друкчије мислили, него ли како то изражава Истина, која је, с помоћу Божијом, била постигнута другима или пак нама. Такав сам ја у односу списа других људи, и желео бих да читалац тако поступи и у односу на моја дела” (ep. 148, 4, 15)".

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Zoran Đurović рече

"Навели смо, вели тај светац, Григорија из Нисе, несумњиво највећег међу Учитељима, нашта сте одговорили да је будући човеком и он могао грешити, што нама изгледа потпуно настраним.

A mi no me gusta el texto (o las palabras) del sobrino de inquisidor. sFun_bat  

EDIT:

Disculpa me,por favor, no es sobrino, es el tio de inquisidor :skidamkapu:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Zoran Đurović рече

Nemmeno a me:)))

En otras palabras, la relacion entre estas palabras y la inquisicion es la misma como la relacion entre un tio y un sobrino. ;)

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Жичанин рече

За крај....

У Бесмртности ће душе Исправних бити, у радости спасења занавек, али у мукама свакако ће душа 
Лажљивца бити. Када Лажљивца стигне одмазда, и када Истина све његове победе претвори у прах 
и пепео, од тога ће тренутка његов ум преусмерити његове кораке; његово срце чезнут ће да достигне 
благословљено боравиште Оца, Логоса и Светога Духа, и стално тежити да задобије Њихову милост. 

АВЕСТА ( Пророк Заратустра, око 1400 год. "пре" Христа, Иран )

Da, zanimljivo i inspirativno za razmatranje.

Samo ne treba smetnuti sa uma, da je pre Hrista, jedino istinito javljanje Trojice bilo samo u Izrailju, ( od Avrama pa nadalje ),  koji je bio nosilac toga zaveta ljudi i Boga.

Ali, recimo da je covek i pre Hrista ziveo po savesti i razumu i nadahnucu, vrlo je interesantan ovaj tekst.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Zoran Đurović рече

Да, тако је говорио Јован Торквемада, а Марко Ефески му објаснио лепо зашто то није тако.

Pogledacu kasnije koji je kontekst stvari. Jer, koliko se secam, i sv. Marko je bio zastupnik stava sv. Fotija,  o preovladavanju vecinskog misljenja otaca kada razmatramo neke bogoslovske nejasnoce.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

@Bokisd Reci mi koji je svetac ovo napisao, a nisi ti u pitanju: "Навели смо, вели тај светац, Григорија из Нисе, несумњиво највећег међу Учитељима, нашта сте одговорили да је будући човеком и он могао грешити, што нама изгледа потпуно настраним. Јер су и Петар и Павле и остали Апостоли, као и четири Јеванђелиста такође били људи, да не говоримо више да су и Атанасије Велики, Василије, Амброзије, Хиларије и други велики у Цркви такође били људи, и следствено томе, могли су се преварити! Не мислите ли да тај ваш одговор преступа границе пристојности? Јер ће се тада сва вера поколебати и подвргнуће се сумњи сав Стари и Нови завет, који су нам предати преко људи, којима, ако следимо вашој тврдњи, није било немогуће преварити се. И шта ће тада остати чврсто у Божанственом Писму? Човеку је могуће погрешити, али не и ономе ко је руковођен Духом Светим, и оно што је такав написао, то је апсолутна истина. Како је брат Василија Великог и блажене Макрине и пријатељ Григорија Богослова, који су га руководили, могао упасти у заблуду? Зар не би V Васељенски сабор, који је осудио оригенизам, осудио и дела Григоријева, да је нашао нешто у њима за подозрење? Такође је бесмислено тврдити да су то убацили оригенисти, јер би и то сабор осудио".  

Nemoj to da radis, nije u redu,..... kako se ja to, sad, nesto pitam. Ti i drugi forumasi iznosite svoja misljenja i stavove, i to je sasvim legitimno. Valjda imam pravo i ja i mnogi drugi, da iznosimo svoje stavove i poglede povodim ovih stvari ?

Mislim da je u pitanju citat iz dijaloga sc.Marka i nekog rimokatolika ( Јован Торквемада ? ). Ovo je Jovana citat ?

Odavno sam citao, ali, koliko se secam konteksta price , sustina je, ..... da je Marko zastupao stav o potrebi sledovanju vecinskog misljenja otaca povodom nekih bogoslovskih pitanja , bas, zbog te mogucnosti da neki oci nisu sve znali bas savrseno kako treba. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

Боксит, а сада ми реци који је ово светац рекао: " Тако смо Писму, као преданом од Бога, дужни веровати и усаглашавати Предање са њиме. Предању се нема безусловно веровати, нити се треба примати без испитивања, јер је могуће да неко буде Учитељ, али да није савршено правилно све што говори. Јер каква би била потреба за Васељенским саборима, ако би сви Оци говорили све у складу са истином? Одређене мањкавости ћемо наћи код Дионисија Александријског, који понесе и мученички венац, и код Григорија Чудотворца, чији надимак сам по себи довољно говори. Но, наставља #####, Василије Велики (ep. 210, 5) говори да је Дионисије из ватрене жеље да се супростави савелијанцима упао у супротно зло, док је Чудотворац био неопрезан у терминологији како би придобио Јелине. Познат је и случај сабора у неокесарији који је погрешио иако га је предводио мученик Василије Амасијски, што су Оци VI Васељенског сабора кориговали у 16 канону. ###### ће завршити цитирањем два одломка из Августина, који непогрешивост везује само за канонска Писма, док „што се тиче других списа, то ма колика била величина њихових аутора у светости и учености, читајући их, ја не примам њихова учења једино на основу тога што су они тако мислили и тако писали (ep. 82, 1, 3)... Човечије расуђивање, мада би тај човек био православним и имао високу репутацију, не треба да за нас има такав ауторитет као и канонски списи, да би сматрали да нам је недопустиво због уважавања, које доликује таквим људима, нешто из њихових списа не одобравати и одбацити, ако би се догодило да пронађемо, нешто што су они друкчије мислили, него ли како то изражава Истина, која је, с помоћу Божијом, била постигнута другима или пак нама. Такав сам ја у односу списа других људи, и желео бих да читалац тако поступи и у односу на моја дела” (ep. 148, 4, 15)".

Ovo je isto iz dijaloga sv.Marka i rimokatolika, i cini mi se da je ovo Marko izrekao.

Opet, sve u smislu onog o vecinskom preovladavanju misljenja kod otaca. Sv. Marko je delio stav sv. Fotija povodom ovog pitanja. ( zazet sam, pogledacu kasnije tacan kontekst dijaloga )

Подели на овим сајтовима

пре 21 часа, Zoran Đurović рече

Петровић је озбиљан научник али је богомољац. То га је укопало, као и сукоб са црквеним властима. Ту су се многи огрешили о њега не бих наводио, као ни одвратну причу која га је практично и уништила. То што је преживео, не може а да не остави озбиљне последице. Зато је он на крају узео и силовао текстове који никако или јако тешко могу да се употребе у том смислу. Наиме, да су богомили католици. Ту наука престаје. Онда је почео да води неки свој крсташки рат, а портпарол, министар за дезинформације му је постао полуписмени Димитријевић. Мени је и тог човека жао, али је он из кругова које прилично познајем, али са којима никад нисам хтео да сарађујем. Комунистичка ДБ која нас је скоро истребила као народ. 

Петровић је највећи стручњак у нас за Саву, али је полу-употребљив. Кад крене да халуцинира... И такође је штета  што једну здраву критику која је била изнутра у СПЦ није на крају изгурао него се одвојио уз артемите, мада се изгледа сада дистанцирао од њих. Зато је нама једини спас да науком и талентом вршимо реформу у цркви и држави, мада је књига спала на 2 слова...

Evo kako se to radi u pozitivistickoj nauci razlikuje se izmedju objektivne i subjektivne kritike, kritika je strogo objektivnih stavova, i vidim predmet kritike ili stanovista. A ovde negativna kritika @Posetilac  vidi samo pogresno i sve osudjuje, dok pozitivna osvetli temu svestrano ili ostaje po strani... za svaku pohvalu. Ali dobro, svi ne vide razliku izmedju objektivno/subjektivno, jer su im kritike politicke i na svoju vodenicu, a ovde se Ava izdigao iznad kritike, i analizira. Ja prosto ne drzim nikom stranu, ne volim kada se pljuje po bilo kome, osobito bez argumenata.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...