Jump to content

Свети Грација и Злославни Ава Римски, Зоран Ђуровић

Оцени ову тему

Препоручена порука

Управо сада, Тања1 рече

Kao prvo ja nisam menjala teze, ali eto kad ne uspjevas da me uspesno ometes  upao si u pitanje da li je sv. Nikola bio pravoslavni ili katolicki biskup? Hocu direktan odgovor.

Па мењаш, не смета ти то што је отац Зоран става и питања да ако му католици сметају што их св. Никола не спали, али се брецаш кад неко каже да је можда св.Никола опоменуо неким тамо земљотресима и то сматраш тоталним теолошким незнањем јер свети то не раде.

Св.Никола је живео у 3.веку, много пре раскола који се десио 1054.године, ми православни признајемо за светитеље све оне који су до тог тренутка били свети, било они католички бискупи, папе или шта слично, али до раскола. Према томе то је небитно питање.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Жичанин рече

Буда ће ти одговорити место мене, па вели: :skidamkapu:

"У језеру пуном муља, прљавштине и блата човек доброг вида не би могао да види шкољке, песак и каменчиће на дну, нити јата риба како пливају. А зашто? Зато што је вода замућена. Исто тако монах замућеног ума не види шта је за њега добро, шта је за другог добро, шта је добро за обојицу, не може да оствари узвишено стање, истински племенито знање и увид."

Не, хоћу ти да ми одговориш јасно и концизно, без увијања. Ја сам теби лепо одговорио, но ти изгледа имаш више поштовања према иноверноме него према брату. Но, добро, и то је својеврстан одговор.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Леон Професионалац рече

Не разумем овај део ,,вашим стилом".

Наш Символ је добар.

Католицима признајемо Тајне као што су нпр. Крштење и Рукоположење па сходно томе признајемо да имају благодат, Вама треба да се постави питање Вама: Kaко им признајео све то ако нису Црква? А Дух не може бити дефектан.

С обзиром да не можемо рећи да нису Црква онда сходно томе је логично да закључимо да католици јесу Црква. Са њима, нажалост, немамо евхаристијско општење.

Не разумем то ,,туц муц".

Вашим стилом, кад ви захтевате од некога да искаже став, кажете му или то или то, нема између, нема ништа осим искључивости. А туц  муц се односи на то да вас је неко већ питао јел наш Символ вере добар односно јел исправан и ви сте некако то избегли сад се и не сећам, на почетним странама је чини ми се.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

Николај се причешћивао код старокатолика и англиканаца. 

Да, а и неке од њих исповедао и причешћивао на Охриду (ако је веровати некима).
То ми није проблем за Павла и идоле, као ни Николаја и дотичне (никако није паралела, него просто набрајање). Проблем је кад сам ја у питању. Не разлучујем Духом шта је дрскост, шта љубопитљивост, шта опитно испробавање, шта спознаја валидности сакрамената. Засад ће тако и остати. Док се не посветим...
Ви'ш да Дух код мене не дише где хоће него где му ја дозволим... [emoji53]
"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, МилошБГ рече

Па мењаш, не смета ти то што је отац Зоран става и питања да ако му католици сметају што их св. Никола не спали, али се брецаш кад неко каже да је можда св.Никола опоменуо неким тамо земљотресима и то сматраш тоталним теолошким незнањем јер свети то не раде.

Св.Никола је живео у 3.веку, много пре раскола који се десио 1054.године, ми православни признајемо за светитеље све оне који су до тог тренутка били свети, било они католички бискупи, папе или шта слично, али до раскола. Према томе то је небитно питање.

Питање је потпуно бесмислено јер и ми, и они себе сматрамо истовремено и католицима и православцима. Оно што ја примећујем је шлихтање многих православних „католицима“, док „католици“ редовно стављају православље под наводнике кад се односи на нас (као што ја сад овде урадих за њ).

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, МилошБГ рече

Dakle, da se ne brecam kad neko kaze da je mozda sv. Nikola opomenuo tamo zemljotresima posle 1054.  godine. :))

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Тања1 рече

Dakle, da se ne brecam kad neko kaze da je mozda sv. Nikola opomenuo tamo zemljotresima posle 1054.  godine. :))

Не, него се брецајте онда и на питање оца Зорана, што их не спали.

Подели на овим сајтовима

Мислим на тзв. "Истинске Православне Цркве". 

Аааа...
Па и наши марковити тако кажу.
Ако Марко столује на туђој епархији то је ДЕФАКТО тврђење невалидности светотајинства СП Цркве. Или то или крши каноне. Треће не постоји.
Је ли тако оци?
"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Јанко рече

Аааа...
Па и наши марковити тако кажу.
Ако Марко столује на туђој епархији то је ДЕФАКТО тврђење невалидности светотајинства СП Цркве. Или то или крши каноне. Треће не постоји.
Је ли тако оци?

Марковити у свом циркусу ни сами не знају шта мисле и тврде...

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Жичанин рече

Зар нам иноверни нису браћа?

Грешни Мил... пардон... Станоје, нисам ти џабе послао поуку Гаутаме.:coolio:

Јесу ли пагани били браћа мученицима? Не, нису.

Јесу ли паписти били наша браћа кад су нас унијатили? Не, нису.

Јесу ли они који помажу Православље, а нису православни наша браћа? Да, јесу.

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, МилошБГ рече

Вашим стилом, кад ви захтевате од некога да искаже став, кажете му или то или то, нема између, нема ништа осим искључивости. А туц  муц се односи на то да вас је неко већ питао јел наш Символ вере добар односно јел исправан и ви сте некако то избегли сад се и не сећам, на почетним странама је чини ми се.

Мене нико овде не плаћа а рачуни ми стижу на адресу становања, тако је нормално да не похватам све што се овде напише. Не избегавам да одговорим и не бирам путања. Но, већина вас већ има одговоре пре но постави питање па онда настаје курцшлус.12:smeha:

Ако се  деси да нешто не знам - кажем да не знам, а то овде није случај. Дакле, сасвим је нормално да ми нешто промакне. Зар не?

Одговорио сам Вам како сте тражили. :-) 

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, МилошБГ рече

отац Зоран става и питања да ако му католици сметају што их св. Никола не спали

Полако, овде се долази до неких забуна ко шта тврди. Моја је логика јако једноставна, по Исусовој, Мт 21, 24. А Исус одговарајући рече им: И ја ћу вас упитати једну ријеч, коју ако ми кажете, и ја ћу вама рећи каквом влашћу ово чиним. 25. Крштење Јованово откуда бијаше? С неба, или од људи? А они размишљаху у себи говорећи: Ако кажемо: с неба, рећи ће нам: Зашто му, дакле, не вјеровасте? 26. Ако ли речемо: од људи, бојимо се народа; јер сви Јована држе за пророка. 27. И одговарајући Исусу рекоше: Не знамо. Рече и он њима: Ни ја вама нећу казати каквом влашћу ово чиним.

Ја вас идентично питам: чудо које прави католички светац, одакле је: С неба, или од људи? - А овде неки упадају у још гора лудила па веле, од демона! Хула на Духа Светога.

Друго, ја не видим како би Никола трпео сво безакоње ако католици не би били ок. момци? То у моју главу не улази. Онда није никакав светац. А неки овде, помраченог ума, треба да знају да католици овим свецима приступају са вером и побожношћу. И не врше Црне мисе, него служе божаствену литурђију над моштима Николиним. И зато, што су побожни људи, Никола им услишава молитве. Свети Немањићи када дарују Базилику, као и остале католичке светиње нису мислили да бацају паре него су донирали светилиште. Зато Никола ужива у Барију. Међу најрођенијима је. Молите се Николи да вам просветли ум.

Иначе сам био рекао мом пријатељу Грацијану, и мојој госпи да ће бити тежак земљотрес поново и да ће бити везан за св. Бенедикта, али да ће овај помоћи људима. Није прошло месец дана, земљотрес је разбио Норћу, Бенедиктово родно место, нико није погинуо јер је прво био мањи потрес па су људи изашли из кућа, базилика је пала, али је остала статуа на тргу и одатле су почели полако да се дижу на ноге (монашка заједница), али је катастрофа била огромна. Једна часна сестра ми рече: Али, базилика је пала... - Да, она ће се подићи, али људи не би.

Кад би пророштва могла да се наруче, наручио бих бројеве за лото и упао радо у опасност да тешко прођем кроз иглене уши... 12:smeha: Иначе, тада сам сликао неку Бенедиктову икону...      

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Јанко рече

Ви'ш да Дух код мене не дише где хоће него где му ја дозволим... emoji53.png

Умирем...12:smeha::))12:smeha:

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Zoran Đurović рече

Полако, овде се долази до неких забуна ко шта тврди. Моја је логика јако једноставна, по Исусовој, Мт 21, 24. А Исус одговарајући рече им: И ја ћу вас упитати једну ријеч, коју ако ми кажете, и ја ћу вама рећи каквом влашћу ово чиним. 25. Крштење Јованово откуда бијаше? С неба, или од људи? А они размишљаху у себи говорећи: Ако кажемо: с неба, рећи ће нам: Зашто му, дакле, не вјеровасте? 26. Ако ли речемо: од људи, бојимо се народа; јер сви Јована држе за пророка. 27. И одговарајући Исусу рекоше: Не знамо. Рече и он њима: Ни ја вама нећу казати каквом влашћу ово чиним.

Ја вас идентично питам: чудо које прави католички светац, одакле је: С неба, или од људи? - А овде неки упадају у још гора лудила па веле, од демона! Хула на Духа Светога.

Друго, ја не видим како би Никола трпео сво безакоње ако католици не би били ок. момци? То у моју главу не улази. Онда није никакав светац. А неки овде, помраченог ума, треба да знају да католици овим свецима приступају са вером и побожношћу. И не врше Црне мисе, него служе божаствену литурђију над моштима Николиним. И зато, што су побожни људи, Никола им услишава молитве. Свети Немањићи када дарују Базилику, као и остале католичке светиње нису мислили да бацају паре него су донирали светилиште. Зато Никола ужива у Барију. Међу најрођенијима је. Молите се Николи да вам просветли ум.

Иначе сам био рекао мом пријатељу Грацијану, и мојој госпи да ће бити тежак земљотрес поново и да ће бити везан за св. Бенедикта, али да ће овај помоћи људима. Није прошло месец дана, земљотрес је разбио Норћу, Бенедиктово родно место, нико није погинуо јер је прво био мањи потрес па су људи изашли из кућа, базилика је пала, али је остала статуа на тргу и одатле су почели полако да се дижу на ноге (монашка заједница), али је катастрофа била огромна. Једна часна сестра ми рече: Али, базилика је пала... - Да, она ће се подићи, али људи не би.

Кад би пророштва могла да се наруче, наручио бих бројеве за лото и упао радо у опасност да тешко прођем кроз иглене уши... 12:smeha: Иначе, тада сам сликао неку Бенедиктову икону...      

Па добро оче, ти имаш чињеницу да демони или ђаво могу да направе свакакву представу и да то не би било ништа чудно. Имаш примере људи које разноразне Госпе из Међугорја и сл сврставају под ту лукаву замку. Ја не улазим у то, зато што ме претерано и не интересује и право да ти кажем ни не знам претерано њихове светитеље.

Понављам верујем да су се многи тамо спасили и да ће се многи спашавати без обзира на 1054.годину, али сматрам да је дискутабилно да их ми гледамо као светитеље и на тај начин поштујемо.

Исто тврдим и да се врло вероватно многи муслимани својим врлинама и својим животом спасили, али нама то није довољно да их сматрамо светима.

Свети Немањићи по мом мишљењу нису даровали КЦ него управо св.Николу на тај начин. Притом ако се не варам у Барију и даље се служи и литургија православних у тој базилици код св.Николе, зар не? 

Имамо и пример Јерусалима и силазак Благодатног огња само Православнима.

Подели на овим сајтовима

Врло би било занимљиво психијатријско истраживање одакле појава верског фанатизма у нашем народу који није склон томе.Пре 100 година и мало више  појавили су се назарени који су варијанта Веслијовог Методизма али су били тако да кажем пентекостални-ентузијасти.У Аустроугарској и у Краљевини Југославији робијали су јер нису хтели да служе војску.И писани су чланци и у црквеној штампи откуд код Срба верски фанатизам.У Краљевини је не само Николај него и цела СПЦ активно радила на ујеидњењу са англиканцима.Имала је комисије тела за то.Николај није радио са њима на своју руку него испред СПЦ.И сад ови фанатици говоре против екуменизма а то је у Краљевини био један од дугорочних циљева СПЦ.Глупи су и ништа не знају јер би например Акакаијевци то прогласили за отпад а не ступање у ССЦ.Сећам се например када су у своје време протестанти обнављали наше манастире порушене у Другом светском рату и то не само финансијски него и физички.Када би ови фанатици ишли например у Холандију и рмбачили и носили цигле.Али они правилно ИСПОВЕДАЈУ.Верујте ми да не знам шта то значи.у нашој Цркви ми се исповедамо код свештеника али никад аме нису питали шта мислим о другим конфесијама.Има и таквих који например говоре да јеретици нису хришћани.То је тешка патологија.Па јеретици и могу да буду само хришћани.Они који нису хришћани су иноверни.Причали су ми стари епископи који би да су живи имали преко 100 година какав је шок изазавала  Јустинова књига о екуменизму.Наиме од њега је наш Синод тражио књигу након Другог ватиканског сабора да знају како да се поставе.И Јустин је у свом стилу написао књигу кликтаја који не дају никакав одговор.То је ваљда њихово фамозно исповедање.И да кажем да је срамота дасе јављају људи без икаквог знања,смушени очито трауматизовани и као папагаји понављају да су они православни.Није то тема.Један ме пита да ли сам члан Православне Цркве.Зар су уведене чланске карте.Ужас.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...