Jump to content

Saša Knežević: ORBITALNO I ATOMSKO VREME

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 часа, todor рече

Па имао је, а умрЕо је са 950, али то је врло незгодно питање за алегоричаре, јер се библијска хронологија никако не уклапа у њихову теологију.   

Није само Ноје проблем, шта ћемо са нпр. Адамом који је живео 930 година. До Потопа су сви његови потомци којима је, као што знамо, посвећена и недеља праотаца, живели по више од 900 година. Праотац Аврам је живео 175 година....

Баш ме занима како форумски `генијалци` који тако олако прихватише бајке па их још намећу другима тумаче ово... Каква је то сорта алегорија?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 743
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 25 минута, о.Горан рече

Баш ме занима како форумски `генијалци` који тако олако прихватише бајке па их још намећу другима тумаче ово... Каква је то сорта алегорија?

Ово каже папа, погодите који.

"Као што реч Божија, преко тајни које садржи, вежба разумевање мудрих, тако обично кроз оно што представља споља, храни просте. Представља отворено оно са чиме се деца хране, а држи у тајности оно чиме се истанчанији умови с дивљењем уздижу."

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Баш лепо, али суштина је у томе да многи нису још дошли до тог споља тј. до тога што храни просте. Јер да су дошли они би одговорили једноставним `да`. А нису и избегавају одговор. Зашто?

Али, нећу више овде о овој теми,отворио сам нову.

Подели на овим сајтовима

А ја мислим да је суштина у томе да не може да се инсистира да је само оно што храни просте једино исправно. Као што не може да се инсистира да ће оно истанчаније сви да разумеју. Јер на крају крајева, док ово са ове прве, просте, стране има дно, оно са друге стране нема врх, отворено је, зато што нема краја премудрости Божијој, која се никад не може у потпуности обухватити.   

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

ТРОИЦКИ-САТЕРФИЛДОВА ХИПОТЕЗА

1987. године, независно један од другог, научници В.С.Троицки са радио-физичког института у Нижњем Новгороду и аустралијски астроном Б.Сатерфилд дошли су до закључка да се у току времена брзина свјетлости смањује, при томе експоненцијално, тако да је у периоду од посљедњих 10 000 година морала опасти за десет милиона пута. Мјерења брзине свјетлости у посљедњих 200 година дају основу да се примјети тенденција њеног опадања. Али тај временски период је превише мали, а грешке приликом првих мјерења су веће од данашњих. Смањивање брзине свјетлости за посљедња два вијека износи отприлике свега 0,5 %. Ако је у непосредним мјерењима тешко уочити промјену брзине свјетлости, много је лакше уловити полупостотно разилажење у времену астрономских часовника са часовницима базираним на радиоактивном распаду, који је пропорционалан брзини свјетлости. За неколико година лако се уочава разилажење двају типова часовника за једну секунду, и самим тим открива промјена брзине свјетлости са тачношћу од хиљадитог дијела секунде. И - такво разилажење часовника стварно је забиљежено! Брзина свјетлости стварно се смањује у времену. Троицки-Сатерфилдова хипотеза смјела је само по својим размјерама. Међутим, тешко да је уопште могуће данас реконструисати динамику промјене брзине свјетлости уназад неколико хиљада година. Ова хипотеза, пак, омогућава да се објасни како је свјетлост од далеких галаксија могла релативно брзо доћи до Земље, и самим тим и да се смањи претпостављена старост Васионе до свега неколико хиљада година. Лако се тада објашњавају и "надсвјетлосне" релативне брзине објеката, које ми данас видимо онакве какви су они изгледали у временима када је свјетлост имала много већу брзину. "Црвени помак" такође добија врло просто објашњење захваљујући хипотези Троицког-Сатерфилда. Ако је брзина свјетлости у прошлости била већа, онда је и ради одржавања исте те енергије некада давно излучене свјетлости (коју данас ми опажамо) дужина њених таласа морала бити мања, што данас и резултира "црвеним помаком".

Како се мијењала брзина свјетлости са временом? Скида се са дневног реда и проблем "сакривене масе" далеких галаксија. Ако се удаљеност тих објеката коректује у правцу смањења, а сходно томе се смање и њихове димензије, маса неопходна за гравитациону стабилност галаксије ће се сама од себе енормно смањити. Напокон, најзадивљујуће од свих открића посљедњих година, које потиче из недавне 1986. године, састоји се у томе да величина црвеног помака за разне објекте не може бити било каква, него може да поприма само дискретне величине, што важи и за властите фреквенције спектра било којег атома. Ако се то потврди, "црвени помак" се уопште не смије објашњавати доплеровим ефектом, и тада ми не можемо да кажемо дефинитивно ништа о удаљености далеких звијезда од нас, а тим прије о њиховој старости. Било како било, давао нам "црвени помак" ма какве полазне бројеве за прорачуне или не, ми немамо никаквих основа да тврдимо да се старост Васионе може мјерити милијардама, па чак ни милионима година.

ПРАВОСЛАВНИ ПОГЛЕД НА СВИЈЕТ И САВРЕМЕНЕ НАУКЕ О ПРИРОДИ, о.Тимотеј Алферов, 

hqdefault.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Vedran рече

А ја мислим да је суштина у томе да не може да се инсистира да је само оно што храни просте једино исправно. Као што не може да се инсистира да ће оно истанчаније сви да разумеју. Јер на крају крајева, док ово са ове прве, просте, стране има дно, оно са друге стране нема врх, отворено је, зато што нема краја премудрости Божијој, која се никад не може у потпуности обухватити.   

Не можемо градити истанчаност ако прво нисмо научили основне лекције. Слажеш се свакако да су праоци живели онолико колико је записано у књизи Постања, је ли тако...

Подели на овим сајтовима

Нисам се бавио том проблематиком. По овом конкретном питању спадам у ове просте. Тако пише у Св Писму и изгледа као историјска забелешка. Али знам да постоје одступања у овој хронологији између Септуагинте и јеврејске библије. И то није Оцима сметало. Мени то говори да овде уопште није толико битно буквално тумачење и пребројавање година.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, о.Горан рече

Не можемо градити истанчаност ако прво нисмо научили основне лекције.

Узгред. Заборавих да кажем да се са овим не слажем. Зашто? Зато што ово подразумева да се та истанчаност нужно гради на тај начин што се савладавају "основне лекције". Не, ја мислим да ту има два аспекта.

-први је, можемо рећи, интелектуални, и да, тачно, он се гради тако што човек узраста у интелектуалном разумевању. Вежба се. Не нужно и савладавајући неке "основне лекције" из прецизне проблематике. Ради се о томе да сви ми имамо различит ниво способности да сагледамо одређену проблематику. Неко је истанчанији да уочи неке ствари од некога другога. То није нужно стекао савладавајући "основне лекције". Можда делимично. Али оним другим делом је то ствар која је много комплекснија јер се тиче свих других животних лекција, искустава, знања, способности, наклоности, умећа, итд.

-други је духовни, и он се не гради на овај исти начин. Тај аспект је потпуно независтан од овог првог. Јер се тиче обожења које не зависи од савладавања лекција из одређене материје нити од природне способности или капацитета или спољашњег искуства које доприноси расту интелектуалних капацитета. Тако и рибари могу бити Апостоли, и неписмени пустињаци постати највећи мудраци.  

Оба ова аспекта су наравно битна. Али мислим да инсистирање на путу "од основне лекције" до "истанчане лекције" подразумева то да ово узрастање зависи од самих лекција и њиховог савладавања, негирајући природну способност, сва остала искуства знања и способности, и, на крају само обожење. Дакле, у концу, ставља лекцију испред човека. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, todor рече

Па имао је, а умрЕо је са 950, али то је врло незгодно питање за алегоричаре, јер се библијска хронологија никако не уклапа у њихову теологију.   

Ти си баш из Медресе изашао:)). Имао сам неку изложбу јуче, био огрома екуменски скуп у Лацију, па ћу ти ваљда данас поставити неко питања. А иначе, какав сам салонски теолог, од мене и калуђери побегну после 3 дана12:smeha:. Пера Крачун је једном спавао код мене у соби на богословском, и после ми се увек топло захваљивао на гостопримству и тражио неку другу келију :)). Само је Миланко Грбави спавао код мене.

Ова прича је лелек: Зове ме ђакон Златко Матић и каже да их је неколицина са владиком Игњаатијем па ако могу да им нађем неке скромне собе. Ја окренем Анђелику, они преспавају код ње, а ујутро кад смо се видели кажу ми: Акао има нешто што баш није оволико аскетски? ... - Па ја сам тамо боравио недељу дана? - Е, тебе знамо, молим те нешто друго! :2v2e0jr: Ваљда се прича проширила СПЦ тако да ме ниједан други владика није молио за такву услугу...     

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Мослио сам да је @о.Горан аутор оног што написах у претходном одговору... Тек сад видех да је неки Тодор

А ја не знам ко је Пера Крачун и Миланко Грбави. :)

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Vedran рече

Нисам се бавио том проблематиком. По овом конкретном питању спадам у ове просте. Тако пише у Св Писму и изгледа као историјска забелешка. Али знам да постоје одступања у овој хронологији између Септуагинте и јеврејске библије. И то није Оцима сметало. Мени то говори да овде уопште није толико битно буквално тумачење и пребројавање година.

Амин.

Него, проблем настаје кад неко инсистира на буквализму и хронологији лекција, а одмах једну прескочи и стигне до Ноја.

Да подсетим на обећање - мени радовање:

На крају обећа, и рече, и не порече ал` за мал`: "А на ово твоје `велико откриће` ћу ти одговорити кад се вратим са парохије."

Мислите кад завршите са васкршњом водицом? А у међувремену сте се расписали од Ноја па на даље?

Хајмо редом, не прескачите лекције:

Дакле, имамо ситуацију тужног али бРезобразног Каина који иде и лута светом БЕЗ ЉУДИ (ал` би био добар СФ мој бато... Имају тамо негде остарели родитељи, он сам у џунгли, једини примерак своје врсте. И размишља на кога да му се дигне патка и направи ђецу. А све време се плаши да ће га неко убити! (демони? Лилит?)И насели се! И ожени се! И свадбу му направише са 300 званица, и би весеље велико! :)))

Хоћу да ми је јасна ова лекција!!!

А за Нојевих 600 година, исто као и за Адамових 930 - решио Господ да напуни земљу, дао им дуг век, Бог је и може му се. Да ли јесте или није баш толико је потпуно небитно за спасење. Верујем да је без проблема могло. Као и да је то могла бити својеврсна алегорија са символичким значењем броја година (што постоји као пракса у јевреја, касније раширено у народним масама као својеврсна гностичка дисциплина нумерологија којом су неки покушавали и Библију да "дешифрују", али да не таласамо).

Али ако неко тера буквализам, онда хоћу тај буквализам да видим у овој причи без имало алегоричности у тумачењу година Адама, Еве, Сита, њихових и Каинових потомака!!!

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Јанко рече

На крају обећа, и рече, и не порече ал` за мал`: "А на ово твоје `велико откриће` ћу ти одговорити кад се вратим са парохије."

И ја чекам одговор на она питања. Стрпљиво. Стварно ме интересује.

Али можда васкршње водице по свом великом историјско-богословско-литругијско-...ском...ском значају и утемељењу, преточеном у "отачку" праксу, нарочито ако се уз то пева васкршњи тропар, у сред поста, дакле, по том значају, можда се ПРЕЛИВАЈУ из времена у вечност, па ће нам се само касти док се све не збуде. :) 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Јанко рече

Хоћу да ми је јасна ова лекција!!!

Хаха, касће ти се само момче, само полако...

Оће централа да погреши једном, али не сто пута...

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Јанко рече

А за Нојевих 600 година, исто као и за Адамових 930 - решио Господ да напуни земљу, дао им дуг век, Бог је и може му се. Да ли јесте или није баш толико је потпуно небитно за спасење.

Само без нервозе хаха...

Ето видиш како си лепо признао, иако ниси Јаковљевић... Е сад, какви су то услови живота били те су праоци тако дуго живели, а затим све краће и краће те је наш Аврам, који је чини ми се био 20-то колено од Адама а десето од Ноја, живео `само` 175 година. Много штошта није важно за спасење па ми овде распредамо уздуж и попреко јел`те... И о будућем председнику Србије и о овоме и о ономе...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...