Снежана Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 Црногорци „отерали“ из школа Св. Саву, а слављен је чак и под Турцима Први српски просветитељ, законодавац, први архиепископ аутокефалне самосталне Српске цркве – Свети Сава, протеран је из школа у Црној Гори Први српски просветитељ, законодавац, први архиепископ аутокефалне самосталне Српске цркве – Свети Сава, протеран је из школа у Црној Гори, тако да се ученици са њим сусрећу само у храмовима Митрополије црногорско-приморске, својим домовима и на свечаним академијама. На северу Црне Горе, где су Срби већински живаљ, Свети Сава је такође изгнан из школа, где је некада био школска слава. – Овај светац је прослављан и у турско време, о чему говоре и документи који су објављени у јединим српским новинама у Турској „Цариградски гласник“, о прослави Светог Саве у Беранама – каже историчар Горан Киковић, иначе председник СО Беране, који је у поседу документа из 1904. године који сведочи о тадашњим приликама у турској царевини око прославе Светог Саве у школама, а који се односи на школу у Доњој Ржаници код Берана. – Ево већ пета година откако је у овом селу отворена српска школа и од када у њој ђаци обележавају првог српског просветитеља – каже се у том запису. „Миралај Хамди бег испратио је прошле године два мајстора који су школску зграду из основа поправили. Нека му је велика хвала, а такође и Зејнел бегу, који приложи 275 гроша преко свога опуномоћеника Асан ефендије на име помоћи сиромашним ђацима својих чифчија. Пошто у селу нема цркве то се народ на Светог Саву ујутру рано, искупио у школи где одржасмо јутрење. Обред су обавили поп Максим Поповић и поп Ново Недић“, пише у „Цариградском гласнику“, цитира учитељ из Доње Ржанице Иван Чукић чланак у коме се говори о Доњоржаничкој школи. ЦИТАТ Киковић наводи и цитат из „турског вакта“ од 12. фебруара 1905. године, у којем се описује прослава Савиндана у Беранама, које су тада још биле под турском влашћу. „Хитам да извијестим поштоване читаоце ‘Гласа Црногорца’ да смо ми Беранци ове године прославили школску славу Светог Саву, свечаније но икада. Ове ретке, с радошћу пишем, јер се оваквом одзиву овдашњих грађана има радовати сваки брат Србин. Вечерње новости 0 александар живаљев, "Tamo daleko" and Dexi је реаговао/ла на ово 3 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dexi Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 Moderne poturice. александар живаљев, Кратос and -Владимир- је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
александар живаљев Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 Нијесу то Црногорци! Не препуштајмо славно име црногорско олако онима који га по рзу не заслужују. Пг, Dexi and geronymo је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 Ja bih voljela da se jave žitelji Crne Gore, koji se sjećaju da se ikada kod nas slavio Sveti Sava kao školska slava. Osnovnu školu sam upisala 78, znači za vrijeme SFRJ, a kasnije sam se školovala u SCG, i nikada, ali nikada nismo slavili školsku slavu, na našu žalost, ali tako je. Ako se nešto nije praktikovalo ranije, ne vidim razlog da neko proziva ikoga, posebno ne da ih naziva "modernim poturicama". александар живаљев and Rašo је реаговао/ла на ово 2 ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Golub Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 Не вређајте потурице, јер данашњи монтенегрини су рђа много гора од ондашњих потурица... Dexi је реаговао/ла на ово 1 "Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо" Архимандрит Софроније Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
александар живаљев Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 47 минута, Ayla рече Ja bih voljela da se jave žitelji Crne Gore, koji se sjećaju da se ikada kod nas slavio Sveti Sava kao školska slava. Osnovnu školu sam upisala 78, znači za vrijeme SFRJ, a kasnije sam se školovala u SCG, i nikada, ali nikada nismo slavili školsku slavu, na našu žalost, ali tako je. Ako se nešto nije praktikovalo ranije, ne vidim razlog da neko proziva ikoga, posebno ne da ih naziva "modernim poturicama". Славио се као школска слава у Књажевини и Краљевини ЦГ, у Боки и раније. Иначе то везивање Светог Саву за модерну школу почело је у Земуну 1808, онда је култ развила Матица српска (Сава Текелија), па Књажевина Србија. Међутим, како се слави Свети Сава у школама у којима се слави. Међуратни филозоф, психолог религије, етнолог и педагог, професор Првош Сланкаменац, шеф групе за педагогију на Филозофском факултету у Скопљу, добро је примјетио у чланку "Педагогија Светог Саве"(1935), да се под формом Светог, заправо славио просветитељски дух Доситеја Обрадовића. Тема за размишљање и о данашњим прославама. "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 12 минута, Golub рече Не вређајте потурице, јер данашњи монтенегрини су рђа много гора од ондашњих потурица... Mislim da si narušio forumski pravilnik. Ovo je vrijeđanje na nacionalnoj osnovi. Nije lijepo. александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Golub Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 14 минута, Ayla рече Mislim da si narušio forumski pravilnik. Ovo je vrijeđanje na nacionalnoj osnovi. Nije lijepo. Монтенегрини нису још ни приближно оформљена нација... тако да не можеш вређати нешто што још не постоји то је само ''нација'' у покушају. Хвала Богу у Црној Гори има још Црногораца... а што се тиче потурица има онај истинити виц, кад је старог деду (ђеда) у једној муслиманској породици у Црној Гори у'ватила деменција, мало, мало па се дедо крсти... унук гледа ђеда па вели: '' види дедо се ресетовао на фабричко подешавање''! Филозоф је реаговао/ла на ово 1 "Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо" Архимандрит Софроније Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 3 часа, Golub рече Монтенегрини нису још ни приближно оформљена нација... тако да не можеш вређати нешто што још не постоји то је само ''нација'' у покушају. Хвала Богу у Црној Гори има још Црногораца... а што се тиче потурица има онај истинити виц, кад је старог деду (ђеда) у једној муслиманској породици у Црној Гори у'ватила деменција, мало, мало па се дедо крсти... унук гледа ђеда па вели: '' види дедо се ресетовао на фабричко подешавање''! Vidim voliš da se šališ, ali besmisleno, i u pokušaju. Što bi rekli, Golub, ko golub. Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Golub Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 42 минута, Ayla рече Vidim voliš da se šališ, ali besmisleno, i u pokušaju. Što bi rekli, Golub, ko golub. Има шале али има и збиље... Наш Драгослав написа ову збиљу: '' Прадеда Хашима Тачија био је Србин, уз то и православни свештеник из села Србице, по имену Радослав Даниловић (у ислам је прешао почетком двадесетог века, пред Балканске ратове, узевши име Јусуф)''? Куриозитета ради, у Хиландару се чува документ из 1898. године, списак свештеника и пароха настао при манастиру Соколица, у коме се поименце помиње поп Давидовић, уз оцену да је реч о ”једном од најревноснијих свештеника”, који ”ужива посебан углед код својих верника”. Зашто је овај угледни свештеник напустио веру коју је проповедао, не знамо и никада нећемо сазнати, али знамо да је после преласка у ислам, уз своју попадију, узео још две нове жене. Са једном од њих (родом из Глоговца) је добио и Хашимовог деду, као једно од своје петоро деца. Несрећни Јусуф (бивши Радослав) је умро 1929. године, а слава ове породице, пре преласка у ислам, била је Митровдан''. И сад кад Хашиму поменеш Светог Саву њему се намах коса на глави дигне... а гледајући његову фризуру, биће да му неко свако јутро шапне светитељево име на увце... Случај је исти са милогорцима... накострешени и намргођени ... једино се осмехну кад им Хашим или НАТО званичник дође у посету... "Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо" Архимандрит Софроније Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 Piši, golube, piši...krenulo ti je. ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Golub Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 илити: гукни Голубе "Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо" Архимандрит Софроније Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Golub Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 па да гукнемо: шта заједничко имају Мило и Хашим? Осим што и један и други признају Косово као државу! Чуј државу... ''тибогајарца'', штоно би Брозоморни Јожа брбљао. "Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо" Архимандрит Софроније Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 Koji Milo? Čegović je? ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Golub Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 Дон Мило Ђукадини штоно личи на Вранцузе кад котрља р р р "Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо" Архимандрит Софроније Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука