Jump to content

Расправе о бесмртности душе и о свесности душе након смрти

Препоручена порука

• Одговори 2.7k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Pa to je skroz materijalisticko poimanje licnosti i srece.

Prvo nije skroz kako ti kazes jer sam namerno naglasio jednim dobrim delom a ne potpuno. Drugo sta ima veze sto je materijalisticko kad je cinjenicno potpuno tacno i u eksperimentima potvrdjeno hiljadama puta?!

Подели на овим сајтовима

Prvo nije skroz kako ti kazes jer sam namerno naglasio jednim dobrim delom a ne potpuno. Drugo sta ima veze sto je materijalisticko kad je cinjenicno potpuno tacno i u eksperimentima potvrdjeno hiljadama puta?!

Zato narkomanija i cveta danas pa svi uzivaju u toj ,,sreci,,.

Подели на овим сајтовима

Zato narkomanija i cveta danas pa svi uzivaju u toj ,,sreci,,.

Ma hajde, nista manje? Svi koji su poceli da se rade sa necim su prvo zavrsili major neurobiologije na nekim od svetskih univerziteta i od razbijenih uluzija poceli da se upucavaju?! Al je zakljucak svaka cast. :P

A sta cemo sa cinjenicom da medju narkomanima ima ogroman broj likova koji su skroz zaneseni pricama o duhovnim putovanjima toliko da su neki zbog toga i postali narkomani da to mogu da probaju??

Подели на овим сајтовима

Ma hajde, nista manje? Svi koji su poceli da se rade sa necim su prvo zavrsili major neurobiologije na nekim od svetskih univerziteta i od razbijenih uluzija poceli da se upucavaju?! Al je zakljucak svaka cast. :P

A sta cemo sa cinjenicom da medju narkomanima ima ogroman broj likova koji su skroz zaneseni pricama o duhovnim putovanjima toliko da su neki zbog toga i postali narkomani da to mogu da probaju??

Ti gledas na coveka kao masinu koja kad je srecna luci hormone i onda ulazi u stanje blazenstva a moj pogled je usmeren coveka kao licnost,individuu cije je poimanje srece specificno.Mnogo vas je bre zastranila ta nauka.Materijalizam do besvesti.

Ti koji su zavrsili sve te visoke skole upravo i prave te inicijatore ,,srece,,.sto se tice duhovnih putovanja za to ne moras da se pucas potrebna ti je jedna mnogo ozbiljnija droga-MASTA.

Подели на овим сајтовима

Ne mozes tako da gledas mozda su pitanju dve razlicite licnosti razlicitih sposobnosti i razlicitih karaktera?Ja ne kazem da spoljni faktor ne utice na stanje duha ali svaka osoba neku pojavu dozivljava na neki svoj specifican nacin dok nekoga moze da dovede do ludila nekog drugog ni ne dotakne sto se kaze ono flegma covek.Dakle sve je to individulno.

Dusa ne izrazava volju dusa je volja,slobodna volja.Recimo kad se covek nasmeje nije li to manifestacija stanja duha?Ili recimo kad je covek tuzan ne manifestuje li se to na telo?ili besna grimasa?kako objasnjavas da je stres danas vodeci uzrok bolesti?

Ne znam odakle ti to da je dusa vazdusasta?Niko zapravo i ne zna sta je dusa sem Gospoda Boga ali je svakako sustinski deo svake licnosti.

Доживљава, али то опет не значи да мора постојати неко "суптилно тијело" унутар самог физичког, да би то омогућавало уникатне доживљаје. Као што сам већ писао у претходним постовима, сваки кварк у свемиру је уникатан малте не. У универзуму све је уникатно. Ниједан лист са дрвета не пада на исти начин, ниједна кап кише не пада на исти начин...све што се креће у универзуму је потпуно уникатно. Све је уникатно јер све почива на хаосу, вјеровао или не. Хаосу, који не значи не знам нешто лоше, него просто непредвидиво тј. непоновљиво. Свако људско тијело је уникатно у свим елементима, и то сам помињао. Та уникатност физичког свијета, иако сви људи врше исте функције, гледају, говоре, слушају, мисле, тугују, радују се...заслужна је што сваки човјек доживљава свијет, и испољава свјесне радње и мисли на уникатан начин. Да опет узмем примјер, иако рецимо сви људи имају начелно исти крвоток, кад би сваком човјеку кроз математичку једначину описао крвоток...узимајући разне параметре, пречник вена и артерија, унутрашњу храпавост, наслаге холестерола, дебљину ткива, положај нерава на крвотоку, распоред ћелија које чинје ткиво, углове и кривине које чине "трасу крвотока" итд...ниједан крвоток не би био исти, ниједан...Потпуно иста прича са бројем власи косе, са бројем длака на тијелу, са међусобним положајем длака, са структуром плућа итд..итд..Ако узмеш и да кретање честица ваздуха, и фотона који носе свјетлост јесте хаотично, структура хране коју једемо, хаотична, треперење ваздуха што изазива звук, хаотично итд.. итд..све то је разлог због чега ми доживљавамо свијет потпуно уникатно.

Дакле спољни надражаји, сигнали из околине (који су хаотичне природе), сусрећу се са нашим чулима који хватају те сигнале и обрађују их у мозгу (што је опет хаотична обрада) и тако ми доживљавамо свијет. Изражавамо, покрете, емоције, вољу итд...Кад се насмијеш, можеш се насмијати јер те је неко стварно орасположио (или што би се народски рекло, из душе ти дошло), а можеш се насмијати и од гаса за смејање. У оба случаја, насимајо си се зато што је завршна обрада пристиглих података у мозгу, дала инструкције остатку тијела да се насмије, а темељено на претходном искуству. А мозак није никаква машина која ради по строго зацртаним правилима. И мозак функционише на темељу претходно искуства.

Наш идентит узраста и он се мијења константно, и неке ствари "еволуирају до максимума" неке се стално дограђују до краја живота. Наш идентиет узраста у интеракцији са околином, другима људима, природом итд и свему што радимо...дакле претходно искуство је јако битно за наше изражавање воље, жеља, разумјевање свијета, учење итд....

Што се тиче стреса, питање болести и стреса је једноставно. Стрес је стање организма у коме је лучење хормона које подстичу напрегнутост мишића и других дијелова тијела за одбрану, појачано, јер стресно стање које настаје од сигнала из околине које наш мозак региструје, индицира да нам је потребна заштита. У том моменту више крви струји према рукама и ногама, него према јетри, желудцу, па и мозгу и свим другим виталним органима. Одсуство крви из виталних органа, узрокује опадање имуног система, опадање имуног система значи подложност болестима јер организам нема способност да се избори.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Ti gledas na coveka kao masinu koja kad je srecna luci hormone i onda ulazi u stanje blazenstva a moj pogled je usmeren coveka kao licnost,individuu cije je poimanje srece specificno.Mnogo vas je bre zastranila ta nauka.Materijalizam do besvesti.

Da li ti mozda kojim slucajem treniras neku disciplinu tipa odvaljivanje u dalj ili tako nesto? Posto se bas svojski trudis u tome. Gde si ti procitao da ja coveka gledam kao masinu a ne kao jedinstvenu licnost? To nigde nisam rekao niti smatram da je to slucaj. Da si malo prelistao prethodne strane ove teme kao sto nisi mogao bi da vidis da ja zastupam da ljudskim um poseduje nematerijalnu kompomentu ali da ona nema centralnu ulogu nego moduralnu. Sto ce reci najveci deo nasih misli i osecanja su uzrokovani mozgom ali ne svi. Taj ostatak je sfera duha, metafizike.

Tako da verovati da najveci deo nasih misli i osecanja uzrokuje mozak direktno nije jednako redukcionisti materijalizam koji smatra da sve misli i osecanja uzrokuje mozak. Mogao bi malo da pocnes da se udubljujes u to sta ti sagovornik zastupa.

Ti koji su zavrsili sve te visoke skole upravo i prave te inicijatore ,,srece,,.sto se tice duhovnih putovanja za to ne moras da se pucas potrebna ti je jedna mnogo ozbiljnija droga-MASTA.

Da, da kako da ne, niti jedu niti spavaju a kamoli nauku da rade samo na drogu nagovaraju ceo radni vek. Oce, oce al na nekoj drugoj planeti.

Подели на овим сајтовима

Pa to je skroz materijalisticko poimanje licnosti i srece.

Материјализам је оборен одавно. Не знам што се позиваш стално на научна сазнања из 18 и 19 вијека. Те у тијелу су само хемијске реакције, те материјализам као поимање личности и среће...то је превазиђено.

Веће је вријеме да се и концепт метафизике стави у архиву. Јер ако ћемо о некој правој метафизици, онда је само Божанска природа, "метафизична". Бог је једини нестворен, према томе једини прави дух је Бог, све остало није никаква метафизика, већ обична физика.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Ne mogu da slozim sa takvim gledistem na coveka.To nema veze sa naukom iz 18 i 19 veka kako ti kazes vec sa filozofskim pristupom a vi ovde svaki aspekt ljudske prirode opisujete materijalisticki.Kao skup sila akcije i reakcije,lucenje hormona=sreca

uzmes vrucu solju=samopouzdanje,uzmes hladnu solju=nesigurnost itd.

Подели на овим сајтовима

Ne mogu da slozim sa takvim gledistem na coveka.To nema veze sa naukom iz 18 i 19 veka kako ti kazes vec sa filozofskim pristupom a vi ovde svaki aspekt ljudske prirode opisujete materijalisticki.Kao skup sila akcije i reakcije,lucenje hormona=sreca

Да то са врућим и хладним шољама је истина, сад то што се теби то не свиђа то је друго.

Материјализам није то што ти мислиш. Материјализам је оборен у 20 вијеку, и заснивао се на њутновској физици, сила = акција и изазива реакцију како ти кажеш. Њутновска физика важи у одређеној области, али са њутновском физиком не може да се објасни много тога у природи.

Са друге стране, чисто онако да упитам, шта не ваља материји?

Подели на овим сајтовима

https://www.pouke.org/forum/topic/18275-da-li-je-dusa-besvesna-ili-svesna-nakon-smrti-tela/page__st__444#entry622230

Znas li ti covece koliko je ovaj tvoj nefer odnos prema sagovornicima porazvajuci.?!

Ja kazem kocka je zuta a ti me pitas zasto kazem da je kocka crvena a ne zuta? Zasto to radis? Zasto se tako ponasas? Ti time direktno pljujes i vredjas inteligenciju sagovornika. A to radis svugde gde se povede rasprava o nekim naucno-filozofskim analizama bilo cega.

Подели на овим сајтовима

Да то са врућим и хладним шољама је истина, сад то што се теби то не свиђа то је друго.

Материјализам није то што ти мислиш. Материјализам је оборен у 20 вијеку, и заснивао се на њутновској физици, сила = акција и изазива реакцију како ти кажеш. Њутновска физика важи у одређеној области, али са њутновском физиком не може да се објасни много тога у природи

.

Pa ako kazes da je materijalizam mrtav zasto onda objasnjavas pojave na taj nacin?

Са друге стране, чисто онако да упитам, шта не ваља материји?

Mrtva je i bezlicna za razliku od zivih organizama.

Подели на овим сајтовима

Au bre, al` se raskantala ova tema... :huh:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...