Jump to content

Расправе о бесмртности душе и о свесности душе након смрти

Препоручена порука

Иначе, ово је чист докетизам не исповедати потпуну и стварну смрт Христову.

Каква свеснот људске душе, јел разумете шта причате?

kad vec spominjes petak i tvrdis da je Hristos bio mrtav, kako se u tu tvoju pricu uklapa iskaz samoga Hrista "Danas ces biti sa mnomi u raju"? naravno da niko ne spori da je on zaista i umro tada, cisto da ne bude zabune. (o boze dosli smo do toga da za boga tvrdimo da je zaista potpuno nestao, jesi cuo za pesmu "izvre zivota smrt te nije mogla drzati...(parafraziram)" )

ps: greskom umesto citiraj sam na tom postu lupio amin a sad nemerem da ga skinem, dzast for d rekord.

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.7k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Hoces da kazes da Licnost Sina nije imala subjektivni dozivljaj Oca u toku 3 zemaljska dana????

Ово сам и ја хтео да питам. На три дана, сата, минута, секунди или небитно је била раздељена нераздељива Тројица?

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

А где је ад? Патријарх Павле је писао да то није никакав буквални простор, већ да се односи на моралну удаљеност од Бога, а да просторни ад представља паганско учење.

Учење о души јесте античко наслеђе, које је христијанизовано (библијски, старозаветни, нефеш је нешто сасвим друго у односу на грчки психи, иако се тако преводи). Као таквом, дали смо му превелик значај. Прича о бесмртној души не заслужује толики простор у хришћанској теологији. Нажалост, она је толико заступљена да чак и самога Христа баца у други план.

Kome je onda to Hristos propovedao ako nije bilo nikog u (gde-god-da-je) adu?

I nije uopste ovde rec o Besmrtnosti nego o svesnosti duse nakon razdvajanja sa telom.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Јер да се ја онда не молим за душе мојих умрлих родитеља? Те молитве су једини могући покрет и дело моје љубави и искључиво су упућене Светој Тројици, Богородици и светитељима.

Читајући све ово имам утисак да је то Црква направила као неку утешну режију која у себи нема никакве истине.

Није ми битно ни где је ни шта је ад, него имају ли моје молитве као дело љубави моје икакве везе са истином или је то само ето тако ради утехе, ко што је већ овде наведено. Ово питам из све душе моје и мени сличних.

Моли се. Бог је Бог живих, а не Бог мртвих, за њега су сви живи (Мт. 20, 32; Лк. 20, 38). Мени је ово сасвим довољно да верујем и да знам да има смисла молити се за своје покојнике.

Подели на овим сајтовима

I nije uopste ovde rec o Besmrtnosti nego osvesnosti duse nakon razdvajanja sa telom.

Upravo ali kao da se namerno prebacuje prica na teren besmrtnosti i ako je naslov jasan da bi

kao ispalo da duseidolopoklonici zele svesnoscu da rese problem smrti, bilo kakve. Sto nije slucaj.

Подели на овим сајтовима

@Lazar Nesic

Procitao sam tropare koje si postavio, i ne razumem sta si s njima `teo da kazes.

Nijedan od postavljenih ne porice svesnost duse posle razdvajanja sa telom, nego prosto usmereno govori o krajnjem cilju Hristovog Stradanja.

Ali zato egzapostilar koji sam ja postavio itekako govori o svesnosti duse posle smrti tela.

I dobro je rekao Bojan - koja je to jeres osudjena zato sto nije priznavala ljudsku dusu u Hristu nego su jeretici naklapali da je Bozanski Duh zauzeo mesto duse? Znam da znas, samo te podsecam...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Коментарисаћу само оно са чим се не слажем, да бих скратио:

Onih u grobovima. Zivi za zivo percipiraju samo one sa kojima mogu direktno da imaju odnos

a ne sa dusama koje njima nisu dostpuna za direktno fizikcko istustvo. Bas zbog toga ta vasa

prica da ako svest opstaje u Bozijem zaglrjaju smrt nije tragedija jednsotavno ne moze da

porodje kao ozibljna jer o tome svedoci citavo ljudsko, narocito zapadno, stvaralastvo sa sve

ni manje ni vise grckim tragedijama gde je gubljenje voljenog centralna problematika.

A kako znamo najveci broj Grka antike je bio i vise nego ubudjen da dusa prezivljava kao

svesna pa su ipak ridali nakon gubitka voljenog jer nije ziv onaj za koga verujes da je ziv nego

onaj kome mozes direktno da iskazes ljubav.

Мислим да Јелини то нису учили, али нема везе, дуга је то тема.

Код Јелина није постојало учење о свесности душе, каквим се она сад овде представља.

У питању је сасвим друга проблематика.

Небитно...

Takav dubok nivo opstenja sa tvorevinom koje bi ucinilo tela besmrtnim zahtevao bi nametanje takvog odnosa bez slobodnog pristanka a ona nema ni C od Crkve u koju je covek prizvan da slobodno bude prvosvetenik tvorevine.

Је ли? Па како је онда изврешено "наметање" над душом. Зашто онда Бог "намеће" бесмртност души, а овако као не жели телу?

Nego da te pitam licno nesto licno, delimicno vezano za ovu problamatiku, da li si moda citao takodje velikog Hajdegerovca ( :cheesy2: ) Huberta Drajfusa ?

Е, брука је признати, али стварно нисам ништа читао, гледао сам само нека предавања.

Имам скоро све његове књиге на тему Хајдегера, али нисам читао, само сам био књигомах :)

Шта он каже?

Ne bolje reci nego tacno tako jer tako glasi naslov. Svesnost ili nesvesnost a ne smernost ili besmrtnost.

Тему су други одвели у правцу у коме је тренутно.

Сори!

Ја сам спреман да се вратимо, наравно.

kad vec spominjes petak i tvrdis da je Hristos bio mrtav, kako se u tu tvoju pricu uklapa iskaz samoga Hrista "Danas ces biti sa mnomi u raju"? naravno da niko ne spori da je on zaista i umro tada, cisto da ne bude zabune. (o boze dosli smo do toga da za boga tvrdimo da je zaista potpuno nestao, jesi cuo za pesmu "izvre zivota smrt te nije mogla drzati...(parafraziram)" )

У оном конктесту у коме су Никола и други лепо тумачили:

за Бога нема времена.

Наравно да тврдимо да је Христос потпуно умро, иначе ништа од хришћанства.

Џаба онда што је душа бемсртна.

Hoces da kazes da Licnost Sina nije imala subjektivni dozivljaj Oca u toku 3 zemaljska dana????

То је silentio mysterium.

Ја сам само цитирао црквену химнографију: Христос је умро и био три дана мртав и ваксрсао.

А шта је било са Оцем, стварно не знам, а сумњам да ико зна осим њих Тројице.

@Lazar Nesic

Prositao sam tropare koje si postavio, i ne razumem sta si s njima `teo da kazes.

Nijedan od postavljenih ne porice svesnost duse posle razdvajanja sa telom, nego prosto usmereno govori o krajnjem cilju Hristovog Stradanja.

Ali zato egzapostilar koji sam ja postavio itekako govori o svesnosti duse posle smrti tela.

I dobro je rekao Bojan - koja je to jeres osudjena zato sto nije priznavala ljudsku dusu u Hristu nego su jeretici naklapali da je Bozanski Duh zauzeo mesto duse? Znam da znas, samo te podsecam...

Није тачно, јер наведени тропари баш показују смрт ЦЕЛОГ Христа до васкрсења.

Мени не смета да кажем да и у црквеној химнографији постоје несугласице.

Наравно, сад ће гомила скочити и рећи да је то јерес, али ја сам навео три тропара, а ти се држиш једног као пијан.

Не знам...питао сам, хоћемо још?

Подели на овим сајтовима

I nije uopste ovde rec o Besmrtnosti nego osvesnosti duse nakon razdvajanja sa telom.

Зар то не можемо да разумемо као возглављење свих у Христу, свих оних који су постојали пре његовог оваплоћења? Зашто то не би била тајна? Зашто морамо да претпоставимо схватање ада у античком смислу?

Ако душа има све те епитете, укључујући и свесност, шта ће јој онда тело? Зашто онда губим свест када ме неко тресне по мозгу? Да се разумемо, не тврдим ништа. Износим само оно што ми је нелогично, са становишта хришћанске вере. Толико се тога каже да душа "има" након смрти тела, да се човек запита - а шта ће нам онда тело? Платон је онда био у праву када је тело назвао "тамницом душе".

Све у свему, празнословимо. Бавимо се потпуно неважним питањима. Од њих нам ништа боље бити неће. Напротив, могу само да нас скрену са суштински важних питања. Али, како хоћете, дискутујте.

Подели на овим сајтовима

Ја сам само цитирао црквену химнографију: Христос је умро и био три дана мртав и ваксрсао.

Svašta.

Onda je čitavo hrišćanstvo naklapanje

• Волим 1

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

.....................................

Није тачно, јер наведени тропари баш показују смрт ЦЕЛОГ Христа до васкрсења.

Мени не смета да кажем да и у црквеној химнографији постоје несугласице.

Наравно, сад ће гомила скочити и рећи да је то јерес, али ја сам навео три тропара, а ти се држиш једног као пијан.

Не знам...питао сам, хоћемо још?

A po cemu to vidis da pokazuju smrt celog (dusa, telo, svest, ... vatever) Hrista?

Evo ovde, recimo...

анас виси на дрвету, Онај који је на води земљу утврдио. Венцем од трња се крунише, Онај који је цар Анђела. Лажном порфиром огрће се, Онај који је огрнуо небо. облацима. Шамаре прима, Онај који је у Јордану ослободио Адама. Клинцима би прикован, Женик Цркве. Копљем би прободен Син Дјеве. Поклањамо се страдањима твојим, Христе. Поклањамо се страдањима твојим, Христе. Полањамо се страдањима твојим, Христе. Покажи нам и славно твоје Васкрсење.

Подели на овим сајтовима

Христос када каже разбојнику на крсту: “Данас ћеш са Мном бити у Рају”,

то “данас” није временски “исправно”,

Христос Васкрсава у трећи дан а они су били разапети у петак.

Hristos je bio izričit - još danas bićeš sa mnom u raju. ne pomaže vam tu nikakvo rastezanje i duhovna gimnastika :)

"Još danas bićeš sa mnom u raju", jer raj je zajednica sa ovaploćenom Božanstvenom Ličnošću Božijom - Božijim Logosem

(prisnije -zajednica sa Sinom Božjim).

Hristos, Sin Božji, ne kaže - danas si sa mnom u raju,

već danas ćeš biti sa mnom u raju,

jer postoji mogućnost da ga se do smrti ovaj ipak odrekne

(ko izdrži dokraja taj će se spasiti, naglašava Hristos).

Važno je ovde istaći i reči Hristove - ko uzveruje, Ja sam u njemu i on je u meni,

- dakle, to je raj. Na krstu razbojnik je umro privezan za Hrista, i u Hristu.

Измењено од Веља
Вељо, садржај поста сам избрисао јер није читљив. Нешто ниси добро копи-пејстовао. Покушај поново. Александар

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Зар то не можемо да разумемо као возглављење свих у Христу, свих оних који су постојали пре његовог оваплоћења? Зашто то не би била тајна? Зашто морамо да претпоставимо схватање ада у античком смислу?

Ако душа има све те епитете, укључујући и свесност, шта ће јој онда тело? Зашто онда губим свест када ме неко тресне по мозгу? Да се разумемо, не тврдим ништа. Износим само оно што ми је нелогично, са становишта хришћанске вере. Толико се тога каже да душа "има" након смрти тела, да се човек запита - а шта ће нам онда тело? Платон је онда био у праву када је тело назвао "тамницом душе".

Све у свему, празнословимо. Бавимо се потпуно неважним питањима. Од њих нам ништа боље бити неће. Напротив, могу само да нас скрену са суштински важних питања. Али, како хоћете, дискутујте.

Ali brate, zar ne kaze lepo da je Hristos propovedao svima u adu?

Kako sad da nakalemimo na tu tvrdnju ovo sto ti kazes?

Зар то не можемо да разумемо као возглављење свих у Христу, свих оних који су постојали пре његовог оваплоћења?

Подели на овим сајтовима

Мислим да Јелини то нису учили, али нема везе, дуга је то тема.

Код Јелина није постојало учење о свесности душе, каквим се она сад овде представља.

У питању је сасвим друга проблематика.

Небитно...

Onda sa velikom zaloscu, bez ironije, moram da konstatujem da ne mislis dobro kad je ova

problematika u pitanju ili ne mislis o Jelinima uopste.

Sta mislis odakle pojedini iz "tvoje grupe" non stop pricaju da je to neki platonizam ako sam

Platon nije duboko verovao u to. Nije li Sokrat govorio svojim ucenicima da mu dusu nece razneti vetar?

Da ne pominjem SVE kultove antickog sveta sa legendarno misterioznim Hermesom Trismagistosom na celu koji SVI do jednog gotovo ubedjeni stoje da je dusa svesna posle smrti.

Nemas ni jedan kult antike kome je to jedan od stubova tadasnje vere.

Је ли? Па како је онда изврешено "наметање" над душом. Зашто онда Бог "намеће" бесмртност души, а овако као не жели телу?

Tako sto opstenje sa dusom ne zahteva ehsatoloski preobrazaj cele tvorevine.

Е, брука је признати, али стварно нисам ништа читао, гледао сам само нека предавања.

Имам скоро све његове књиге на тему Хајдегера, али нисам читао, само сам био књигомах :)

Шта он каже?

Kaze, it does not compute, salim se. Kaze ukratko da nuronske mreze ne mogu uzrokovati svest.

Hahahahahaahahah kakav simpatican ali uzasno los pokusaj.

U himnografiji za divno cudo ne pise da je CEO HRISTOS bio mrtav a i da pise bilo gde ne ide

jer ucitava da se Licnost Sina ugasila na 3 dana.

Христова душа није била свесна после мсрти, јер је ЦЕО Христос био мртав.

Ovo CEO HRISTOS je ultra problematicno i to ne moze da prodje bez "komadanja" Trijadologije.

Подели на овим сајтовима

Svašta.

Onda je čitavo hrišćanstvo naklapanje

Па ево, онда ти реци, баш да се научим и ја нечему :)

Слушам?

A po cemu to vidis da pokazuju smrt celog (dusa, telo, svest, ... vatever) Hrista?

По чему?

Шта онда значи да је васкрсао из МРТВИХ?

Зашто у оној другој стихири пева: чекајући да види Твоје тридневно васкрсење?

Нећу да банализујем даље, стихире су јасне, само их ти нејасно тумачиш.

Тропар васкршњи петог гласа:

"Христос васкрсе из мртвих".

Прича о бесмртности Његове људске душе онда значи да Он није био цео и сасвим мртав, већ делимично и парцијално.

То су причали неки други људи, не хришћани.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...