Никола Ђоловић Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 Молитве светима су есхатолошке молитве. Док историја траје Бог се опомиње молитава светих који су са Њим остварили однос постојања и ради њих излази у сусрет онима који се моле светима. А они који говоре да су свети већ у есхатону и да се васкрсење већ догодило, нека крену са првим корацима шта значи да Црква још није завршена и да Син још увек није предао Царство Оцу. w.a.mozart and И.стојковић је реаговао/ла на ово 2 http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 dusa ne prestaje da postoji posle smrti ovde nema sta da se komentarise, to je tako svidjalo se nekome ili ne, e sad jedino pitanje je koji je to vid postojanja, al na to ko jos moze da odgovori... Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 pa ne mogu sve, mogu neke, recimo elektricitet koji kao oblak obavija neurone i izgleda kako neurolozi misle predstavlja ono što mi nazivamo svest, ima još puno neotkrivenih stvari ali svest je isto materijalnog porekla kao uostalom celo čovekovo telo. Ono ja što predstavlja koren samosvesti isto je samo deo fenomena svesti. Mislim da smo o tome na ovom forumu pisali u ranijim temama, i ti si učestvovao ako se ne varam. Ako se sećaš onog eksperimenta koji se pominje kod epileptičara sa svakodnevnim jakim napadima, kada se preseče korpus kolosum i odvoje se dve moždane hemisfere, jave se dve svesti koje se počinju razlikovati jedna od druge (jer jedna polovina mozga nije svesna druge) I dalje ono zbog čega svest o sebi svoje ja, doživljavamo kao distancirano u prostoru od sebe samih (otuda najranija verovanja o postojanju duše). Da i taj eksperiment i jeste najbolji pokazatelj da najveci broj mentalnih feoneman jeus uzrokovani direktno mozgom a ne da mozak samo sprovodi. Medjutim postoje mentalni fenomeni koji se u tom eksperimentu zbog samih uslova istog ne mogu projaviti a oni samo kakvi su ne mogu biti uzrokovani mozogom jer mozak radi na jedan drugaciji nacin (ok kontam da je ovo pricam ti pricu ali da objansim mi stvarno treba 3 carsav posta za sta sad nemam vremena) . Jesi cuo za paradosk kinsekse sobe koju je postavio filozof John R. Searl? Procitaj o tome pa vidi da neuronske mreze ne mogu uzrokvati subjektivni dozivljaj ali mogu uzrokovati pojmove koje taj vec postojeci subjektivni dozivljaj interpretira. Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mirjanap Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 Мислите на мене госпођо? Таман посла, Боже ме сачувај и помени да доводим ишта у питање. Посебно не васкрсење. Ево и четврти пут (на овом теми) да исповедим: ЧЕКАМ ВАСКРСЕЊЕ МРТВИХ И ЖИВОТ БУДУЋЕГ ВЕКА! Амин! Амин! Амин! Ставио си у загради "ако га и буде" (пост пре овог). Нешто се ти и ја слабо размемо, господине. А баш се трудим. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бојан Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 Овако - ти итекако заступаш сан или непостојање душе, јер тврдиш да после смрти нема - ничег. Дакле, душа или не постоји или није свесна (како год се та свест схватала јер није истоветна са свешћу живих, дишућих људи). Надаље, то да је свесност душе израз страха од смрти - можда за људе који не верују у васкрсење. За оне који у њега верују, пре ће патолошко пренаглашавање васкрсења представљати израз тог страха. Ништа, умреш и одмах си васкрснуо, практично ни не окусиш смрт, не осетиш то страшно стање раздвојености душе и тела. И на крају, ја уопште не сматрам да се ми молимо васкрслим светитељима, јер би то изазвало доста проблема и нелогичности - нпр. да се светитељ у есхатону у вечности моли за нешто што се већ одиграло - нпр. да се моли за милост у дан Суда који се већ одиграо. obi-wan, dragisa and Дијана. је реаговао/ла на ово 3 ... по Св. Максиму Исповеднику. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 @MirjanaP Ma ista prica uvek, vec je dosadila. Mi smo kao ubedjeni da nas od smrti spasava besmrtnost duse (?!?! da, da - tako im rekli na faxu), a oni nas kao sve vreme spasavaju od te nespasonosne misli, naravno, forsiranjem mainstream te(hn)ologije. Drugim recima, ne samo da Lazar zna u kakvoj smo mi ovde zabludi, nego odma` ima spreman (mainstream) lek. Koji uglavnom sipa sa velike visine. A to sto se u mnogo tacaka ovo sto (recimo) Lazar izlaze, potpuno kosi sa pravoslavnom himnologijom (= pevanom teologijom) - to nikom nista. Stavise, Lazar predlaze hitnu reviziju te himnologije, jer se u njoj, kaze, nakupilo svasta sto ne valja, pa to treba da se ocisti. I posle drugi kriv kad nastane uzasna rasprava na nekoj ovak`oj temi... Бојан, Ратко :(, Дијана. and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 Iz vremenske perspektive - nije svesna iz eshatoloske - jeste ne govorim o prekidu, ni o ne-prekidu, govorim o paradoxu da ga i ima i nema... niti uvodim vreme, ni ne-vreme u Bogu, govorim o paradoxu da ga i ima i nema... време - релативна категорија, исто као и човек... пс. дигресија или не... http://upodobljavanje.wordpress.com/2012/01/28/%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D0%BC-%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D1%83/ http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 Овако - ти итекако заступаш сан или непостојање душе, јер тврдиш да после смрти нема - ничег. Дакле, душа или не постоји или није свесна (како год се та свест схватала јер није истоветна са свешћу живих, дишућих људи). Надаље, то да је свесност душе израз страха од смрти - можда за људе који не верују у васкрсење. За оне који у њега верују, пре ће патолошко пренаглашавање васкрсења представљати израз тог страха. Ништа, умреш и одмах си васкрснуо, практично ни не окусиш смрт, не осетиш то страшно стање раздвојености душе и тела. И на крају, ја уопште не сматрам да се ми молимо васкрслим светитељима, јер би то изазвало доста проблема и нелогичности - нпр. да се светитељ у есхатону у вечности моли за нешто што се већ одиграло - нпр. да се моли за милост у дан Суда који се већ одиграо. Ma ko jos gleda na nelogicnosti... 0205_whistling "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mirjanap Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 Надаље, то да је свесност душе израз страха од смрти - можда за људе који не верују у васкрсење. За оне који у њега верују, пре ће патолошко пренаглашавање васкрсења представљати израз тог страха. Ништа, умреш и одмах си васкрснуо, практично ни не окусиш смрт, не осетиш то страшно стање раздвојености душе и тела. Управо тако, мени би најмилије било да склопим очи и када их отворим, будући да протока времена за мене нема а ја, опет у телу, васкрсла итд... практично смрт се ни не окуси. Ако се тако схвати победа над смрћу онда супер, једва чекам да ми се душа не ака по којекаквим димензијама и среће са духовним бићима који ми ни сама не знам шта чине итд ... Заправо, ово би и било, за нас људе право непостојање смрти. Почиње да ми се свиђа. Но имам проблем јер нити писмо нити предање тако што говори. Ратко :( је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 Koji veruje u Mene ako i umre, živeće (Jn. 11,25) "O smirenje! Ti si odeća Božanstva" - kaže sv, Isak Sirin. SMRT SVETI MAKARIJE OPTINSKI REČNIK SPASENjA Ne treba se plašiti smrti kao takve, već smrti bez pokajanja Čujem da si uznemirena pitanjem da li se to smrt približava? Savetujem ti da odbaciš tu malodušnost i potpuno se predaš volji Božijoj. Znaš da je svakome od nas predznačena od Boga smrt - kada ko treba da umre: ne umiremo ni pre ni posle nego što je određeno. Ali nikome do Bogu nije poznato kada će se dogoditi taj prelazak iz jednoga u drugi život. I mi, kao i mati naša, Crkva, treba da od Gospoda molimo "da ostalo vreme života našeg u miru i pokajanju provedemo, da kraj života našeg bude hrišćanski, bezbolan, nepostidan, miran i da dobar odgovor damo na strašnom Hristovom sudu". A o produžetku ovdašnjeg života nije naše da određujemo. Koliko god da nas je živih, svi treba da odemo kući, u naše večno prebivalište; jer smo ovde samo gosti, a ne zaista domaći; naša prava otadžbina je tamo. Šta nas onda može obmanuti u ovome životu? Vidimo pometnju, bune po celom svetu, i Bog zna šta nas još očekuje. Blažen je onaj ko s pokajanjem i u nadi na budući život ode odavde. http://www.svetosavl...kSpasenja20.htm PS: mirjana ovaj post se ne odnosi na tebe, vec gospodinu Lazaru Nesicu, cisto da ne bude zabune jer se teks obraca zenskoj osobi... Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 Тешко ми је да пратим...само искачу теме. Имам пуно опонената, што је супер. Али ево: Ono sto savremeni teolozi odbacuju kao "platonistikcu vazdusastvu substancu". Imamo explanatory gap http://en.wikipedia....Explanatory_gap kad su mentalni fenomeni u pitanju a ektoplazma je jedno od mogucih objasnjenja. Ako ti je objasnjenje sa fenomenoloskog apsketa kriterijum stvarnosti onda je ta ektoplamza mnogo manje redundantna nego sam Bog. Medjutim za fizikalisticki redukcionizam, koji i ako se direktno tako ne izjasnajvate, sledi iz ove vase postavke ima mnogo mnogo manje mesta ako ne zelimo da nam strce fenemeni koje cemo gurati pod tepih. Мораћу ово да проучим, али хвала ти свеједно. Да, ја сам потпуни феноменолог, чак и на нивоу трансцендендтне тријадологије, а камоли фактичке људске експликације. Свиђа ми се ово, размишљаћу о ектоплазми. dusa ne prestaje da postoji posle smrti ovde nema sta da se komentarise, to je tako svidjalo se nekome ili ne, e sad jedino pitanje je koji je to vid postojanja, al na to ko moze da odgovori... Е добро, ако ти тако кажеш... Ставио си у загради "ако га и буде" (пост пре овог). Нешто се ти и ја слабо размемо, господине. А баш се трудим. Ево госпођо, части ми верујем у ваксрсење! Чекам га и надам му се. То "ако га и буде" сам рекао јер нагињем материјалистичкој феноменологији сиорановске провијенције. Хвала вам што читате моје постове, трудићу се да будем јаснији надаље. Али, форум је форум. Надаље, то да је свесност душе израз страха од смрти - можда за људе који не верују у васкрсење. За оне који у њега верују, пре ће патолошко пренаглашавање васкрсења представљати израз тог страха. Ништа, умреш и одмах си васкрснуо, практично ни не окусиш смрт, не осетиш то страшно стање раздвојености душе и тела. Добро, опростићу ти ово богохуљење око "патолошког наглашавања васкрсења" (јер тиме је онда цела теологија и Црква патолошка, јер управо ТО наглашава), сматраћу то оригиналношћу. Ma ista prica uvek, vec je dosadila. Баш вала... Drugim recima, ne samo da Lazar zna u kakvoj smo mi ovde zabludi, nego odma` ima spreman (mainstream) lek. Koji uglavnom sipa sa velike visine. A to sto se u mnogo tacaka ovo sto (recimo) Lazar izlaze, potpuno kosi sa pravoslavnom himnologijom (= pevanom teologijom) - to nikom nista. Stavise, Lazar predlaze hitnu reviziju te himnologije, jer se u njoj, kaze, nakupilo svasta sto ne valja, pa to treba da se ocisti. Наравно да сте у заблуди. Бесмртност душе је просто нехришћанска. Сори! И наравно да химнологију треба редиговати, очистити је од милиона глупости које се провлаче по њој. Чуо си беседу в. Давида о томе да у православној химнологији постоји и учење о папском примату. Шта ћемо сад? Зар и то прихватамо? Наравно, треба је редиговати. Ту се је с годинама накупило много свакојаког ђубрета. Управо тако, мени би најмилије било да склопим очи и када их отворим, будући да протока времена за мене нема а ја, опет у телу, васкрсла итд... практично смрт се ни не окуси. Некрофилија! Боже ме сачувај. "Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи и онима из гроба живот дарова!" Ја баш желим да никада не окусим смрт. Оћу живот бре! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mirjanap Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 Господ је ипак ушао у ад, окусио смрт и победио га. О каквој некрофилији причаш. Па и ја ваљда очекујем да ме Господ избави из смрти. Одлучи се шта сам: уплашена од смрти или некрофил. Пошто си ме начастио онолико. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 jako bi volio da se malo više zabavim fenomenom svesti, ako bogda... A drugo, jedno moje teološko zapažanje: bilo mi je bitno da se sačuva Božija ozbiljnost u pogledu svega, kako u pogledu života koji stvorio (to da je ovaj život pravi i puni život, bez obzira što neki ističu da smo mi tu samo na proputovanju), kao i u pogledu smrti koju nije stvorio, a to da smrt mora biti to što zaista jeste, smrt. Mi i jedno i drugo okušamo. Pazite, nemojte se dovoditi u zabludu, ako ste svesni posle smrti, onda u stvari i niste umrli, niste mrtvi. "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 @MirjanaP Ma ista prica uvek, vec je dosadila. Mi smo kao ubedjeni da nas od smrti spasava besmrtnost duse (?!?! da, da - tako im rekli na faxu), a oni nas kao sve vreme spasavaju od te nespasonosne misli, naravno, forsiranjem mainstream te(hn)ologije. Drugim recima, ne samo da Lazar zna u kakvoj smo mi ovde zabludi, nego odma` ima spreman (mainstream) lek. Koji uglavnom sipa sa velike visine. . ja bi rekao da on i ne poznaje mainstream "lekove" jer savremeni teolozi uopste i ne govore ovo sto on ovde pise. setite se samo cuvene rasprava o tome kako je navodno zizijulas tvrdio da dusa posle smrti umire pa na kraju ispalo da to nema blage veze sa njegovim (vrhunskim, moja primedba) teoloski pogledom. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 Наравно да сте у заблуди. Kad to cujem od tebe, iskreno se obradujem... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука