Лазар Нешић Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 False dichotomy. Зашто? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бојан Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 Мали, ово ти нећу опростити док си жив! Барем ти би требао да верујеш у светитеље, да нису мртви и да итекако постоје. Али реално јесте се налупетао. Целу причу заснива на тој речи ,,Идем да пробудим Лазара јер је заспао'', ни речју не споменувши разбојника на крсту. Књига је супер али јој фали тај суштински елемент. А заснивати веру на Символу вере је - мање више лудо. Где Символ игде речју спомиње Причешће? Ако га не спомиње, хајде да га баталимо, као што се овде неки теолошки заступају агиомахију, иконоборство и сан душе. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 ... по Св. Максиму Исповеднику. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 Зашто? Zato sto si vestacki suzio problematiku tako da ispada ako verujes i nadas se vaskrsenju mrtvih da to iksljucuje mogucnost svesnosti "ektoplazme" nakon prestanka elektricne aktivnosti u mozgu. Naprosto jedno ne iskljucuje drugo. Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 Onda bez problema mozes da navedes fizioloske mehanizme koji je uzrokuju, zar ne?? pa ne mogu sve, mogu neke, recimo elektricitet koji kao oblak obavija neurone i izgleda kako neurolozi misle predstavlja ono što mi nazivamo svest, ima još puno neotkrivenih stvari ali svest je isto materijalnog porekla kao uostalom celo čovekovo telo. Ono ja što predstavlja koren samosvesti isto je samo deo fenomena svesti. Mislim da smo o tome na ovom forumu pisali u ranijim temama, i ti si učestvovao ako se ne varam. Ako se sećaš onog eksperimenta koji se pominje kod epileptičara sa svakodnevnim jakim napadima, kada se preseče korpus kolosum i odvoje se dve moždane hemisfere, jave se dve svesti koje se počinju razlikovati jedna od druge (jer jedna polovina mozga nije svesna druge) I dalje ono zbog čega svest o sebi svoje ja, doživljavamo kao distancirano u prostoru od sebe samih (otuda najranija verovanja o postojanju duše). "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 Мали, ово ти нећу опростити док си жив! AHAHAH! Jel to popadase idoli vavilonski?... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 Нешићу, хвала што си ми уштедео време и енергију. Остали, књигу у шаке. шорт вержн фор лејзи пипл http://bogosvest.wordpress.com/2012/01/23/%D0%BE-%D1%81%D0%BC%D1%80%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%B8-%D0%B1%D0%B5%D1%81%D0%BC%D1%80%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B5/ лонг вержн фор дивајн пипл http://www.verujem.org/teologija/Florovski_besmrtnost_duse.htm http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 Барем ти би требао да верујеш у светитеље, да нису мртви и да итекако постоје. Али реално јесте се налупетао. Целу причу заснива на тој речи ,,Идем да пробудим Лазара јер је заспао'', ни речју не споменувши разбојника на крсту. Књига је супер али јој фали тај суштински елемент. А заснивати веру на Символу вере је - мање више лудо. Где Символ игде речју спомиње Причешће? Ако га не спомиње, хајде да га баталимо, као што се овде неки теолошки заступају агиомахију, иконоборство и сан душе. Пази, то моје веровање у светитеље је амбивалентно, из многих разлога. Не, ја не заступам "сан душе", само сам рекао да то није "адвентистичко учење", то је све, па сам смопенуо то са Лазаром. У најмању руку, сан душе је теологумена. Моја позиција је јасна: до ваксрења је смрт и само смрт. Да поновим трећу пут: "Чекам васкрсење мртвих." Ово о Символу што си написао нећу ни да коментаришем. Сматрам то твојом оригиналношћу...али свеједно погрешном Zato sto si vestacki suzio problematiku tako da ispada ako verujes i nadas se vaskrsenju mrtvih da to iksljucuje mogucnost svesnosti "ektoplazme" nakon prestanka elektricne aktivnosti u mozgu. Naprosto jedno ne iskljucuje drugo. Не знам шта је "ектоплазма", али потрудићу се да сазнам. То онда не могу да коментаришем, испашћу смешан. Kолико је "ектоплазма" стварна, сам кажеш "могућност". Дакле? AHAHAH! Jel to popadase idoli vavilonski?... Хахах, ово ти признајем...безобразан је овај Боки, дира ме тамо где ме највише боли Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 A што молитве светима? и у другим религијама се моле мртвим људима и стварима, па тако и код нас Molimo se predstavljenim (i proslavljenim) svecima Bozijim, pravednicima Bozijim, jer njihov Bog nije Bog mrtvih, nego zivih, jer su u njemu zivi, kako nam posvedoci sam Hristos, a Pismo Bozije podvlaci i to - da molitva pravednika mnogo moze pomoci! Nemojte da se ljutite, ali braneci svoje stavove cesto ne pazite kako ce to delovati na druge, da li ce vas razumeti, da li ce vas shvatiti na pravi nacin... "A што молитве светима?" Bojane, evo o tome - što molitve svetima, kako nas sveti cuju.. ? Cuju nas i mole se za nas u Eshatonu. Vaskrslim ocima i usima, vaskrslim telom, cujuci i moleci se u Carstvu Bozijem. mirjanap and antics је реаговао/ла на ово 2 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бојан Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 Чачкате ви дуго где Бокија највише боли па после кукате када уједе. Не, ја не заступам "сан душе", само сам рекао да то није "адвентистичко учење", то је све, па сам смопенуо то са Лазаром.У најмању руку, сан душе је теологумена. Моја позиција је јасна: до ваксрења је смрт и само смрт. Оно што ти заступаш је чисти сан душе, а може се рећи и непостојање душе. На исто се сведе. To није теологумена јер Црква и Оци и предање и иконографија и химнографија и Свето Писмо итд. сведоче супротно. О Символу нема шта да се коментарише јер то јесте истина. У време када је Символ настао јесте било јеретика који су порицали васкрсење тела (разни гностици итд.) али није било јеретика који су порицали свесност душе. Символ вере је настао у конкретним околностима - он не говори ништа о Причешћу, о вољама Христовим, можемо на основу њега рећи да је Христос није имао људску душу, можемо рећи да Богородица није била Приснодјева, можемо рећи да су иконе идоли, можемо да убацимо све могуће и немогуће јереси ако намерно идемо на то да у Символ накалемљујемо ствари које у њему изричито нису наведене. Ма и у филиокве да верујемо, што да не. Просто - шупаљ, прешупаљ аргумент. mirjanap је реаговао/ла на ово 1 ... по Св. Максиму Исповеднику. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 Оно што ти заступаш је чисти сан душе, а може се рећи и непостојање душе. Не... јер видиш, ово што кажеш је потпуно бесмислено. Не може бити исто спавање (што претпоставља да нешто постоји, па самим тим и спава) и непостојање. Ја не заступам ни једно ни друго, ниси ме схватио. Ја кажем: нема ничег после смрти, све до ваксрења (ако и њега буде уопште). Аргументи које непрестано наводиш (али и остали истомишљеници овде на теми) су потреба да некако изађеш на крај са страхом од смрти. Наравно, то је лигитимно. Али, није легитимно до тога правити теологију Цркве, још се и на Писмо и Оце позивати. Још наравније је да имаш право да тучачиш како хошћеш и да измишљаш свете краве које ће ти помоћи да се одбраниш од смртног страха. Људи то измишљају милијардама година уназад. Учење о бесмртности душе је прастаро, старије од свих отаца и хришћанства заједно, али није хришћанско, на сву нашу срећу. Црква учи нешто другачије, а шта...то погледајте у Символу вере. Тешко је прогутати да се са смрћу окончава наше себенце и онда измишљамо свашта како би се утешили и имали неку сигурност. То све разумем. Али, то неће спасити од смрти, на жалост. Спасава само Христос, или бар тако ја верујем. Ко има неке друге "спаситеље" нека га, ја му не браним laetitia and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 E pa nece biti da je tako (sadukeju, salim se). Molimo se predstavljenim (i proslavljenim) svecima Bozijim, pravednicima Bozijim, jer njihov Bog nije Bog mrtvih, nego zivih, jer su u njemu zivi, kako nam posvedoci sam Hristos, a Pismo Bozije podvlaci i to - da molitva pravednika mnogo moze pomoci! Nemojte da se ljutite, ali braneci svoje stavove cesto ne pazite kako ce to delovati na druge, da li ce vas razumeti, da li ce vas shvatiti na pravi nacin... И ја се молим светитељима, то сам већ рекао...стварно се молим. Немам проблема са тим. Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mirjanap Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 Јел се то сад и васкрсење доводи у питање? Нешићу заиста ниси јасан. А после се љутиш. Предпостављам да је форум кратак за објашњење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 Јел се то сад и васкрсење доводи у питање? Мислите на мене госпођо? Таман посла, Боже ме сачувај и помени да доводим ишта у питање. Посебно не васкрсење. Ево и четврти пут (на овом теми) да исповедим: ЧЕКАМ ВАСКРСЕЊЕ МРТВИХ И ЖИВОТ БУДУЋЕГ ВЕКА! Амин! Амин! Амин! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 Не знам шта је "ектоплазма", али потрудићу се да сазнам. То онда не могу да коментаришем, испашћу смешан. Kолико је "ектоплазма" стварна, сам кажеш "могућност". Дакле? Ono sto savremeni teolozi odbacuju kao "platonistikcu vazdusastvu substancu". Imamo explanatory gap http://en.wikipedia.org/wiki/Explanatory_gap kad su mentalni fenomeni u pitanju a ektoplazma je jedno od mogucih objasnjenja. Ako ti je objasnjenje sa fenomenoloskog apsketa kriterijum stvarnosti onda je ta ektoplamza mnogo manje redundantna nego sam Bog. Medjutim za fizikalisticki redukcionizam, koji i ako se direktno tako ne izjasnajvate, sledi iz ove vase postavke ima mnogo mnogo manje mesta ako ne zelimo da nam strce fenemeni koje cemo gurati pod tepih. Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 Нешићу заиста ниси јасан. А после се љутиш. Предпостављам да је форум кратак за објашњење. Таман посла да се љутим. Да, форум је често неподесан за овако важне теме. Али, надам се да сам сада јасан. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука