Лапис Лазули Написано Децембар 13, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2016 Da li je tekst lazan il ne ne znam. Licno znam devojku(31.god.) koja sada ima probleme(ne ovolike ali probleme) u vezi, upravo zbog ovakvih nepravoslavnih nacina duhovnog rukovodjenja. Nije neka novost da su mladi ljudi idealisti i kad im neki autoritet poput crkve iznese ovakve zahteve odu u krajnost pokusavajuci da ispostuju i na kraju naprave sebi problem. JESSY, Ronald, Драшко and 9 осталих је реаговао/ла на ово 11 1 Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Децембар 13, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2016 kako god, tekst je poučan, ko je sklon neurozi, ili loše naučen, može skliznuti u neurotičan odnos prema telu inače, to što Crkva ne blagosilja seks pre braka ima smisla Bokisha, 3006, Aleksandra_A and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Децембар 14, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2016 пре 3 часа, Иван ♪♫ рече inače, to što Crkva ne blagosilja seks pre braka ima smisla Итекако, потпуно могу да потврдим. Али вероватно се не ради о томе што мислите. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Децембар 14, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2016 пре 12 часа, Natasa. рече Rusi, Rusi, Rusi i opet Rusi Није то руски изум и код нас има таквих зилота. пре 12 часа, obi-wan рече Nego, ne znam treba li da kazem da znam mnogo mladih i jos mladjih ljudi u Crkvi , i da nikad nisam ni cuo o ovako necem, kamoli licno upoznao... ili da ne kazem?... nisam pametan sta da radim... Има брате тога и код нас. пре 13 часа, obi-wan рече Zamislite, molim vas... pa sve je to bilo tako idilicno, ma kakva bajka, vise od bajke, i spremno da se ovekoveci, ali je na kraju niko drugi nego Crkva (!) ucinila da sve to trajno propadne. "Crkva je mesto gde su me unakazili", kao kad kazes - "oteli su me, i bila sam u logoru, i tamo su mi svasta uradili najgore". A najkrivlji je Bog, koji je zaboga dozvolio da do ovoga uopste dodje, kako ga samo nije stid... Sto bi rek`o Narod - "sio mi ga djura (kaput!), pa mi tesno ispalo". Najobicniji pateticni pamflet, nista drugo... Е да те разочарам, није најобични памфлет. Да, људи, дешава се да многи у цркви прокоцкају поверење других. Проблем је приступа Цркви. Има ту две ствари. Дођеш у цркву из атеистичке средине, комунистичке породице. Или дођеш из секте или из католичанства или већ одакле није ни битно. Прво сами људи из Цркве ће ти рећи, не буквално овим речима, али ће ти на сваки могу начин наговестити, да је "Православље нешто друго". Да то није религија као било која друга. Да си ту добродошао. Да можеш да се опустиш и осећаш као код своје куће. Да је ту Бог. Да је ту слобода. Да си најзад пристао у мирну луку. Итд и томе слично. Сад овде да претресем форум неким Тестом са добро прикривеним питањима 90% вас би ово посведочило. Зашто је то тако? Па због личног убеђења. Ви први неофитима дајете лажну наду јер сте у цркви нашли потребну идеологију и не схватате да је црква само један степеник ка Царству али да она сама заправо није Царство. О да, сад ће сви рећи: Па није ли Црква Богочовечански организам, тело Христово. Јесте, наравно и она је богочовечански организам и тело Христово и глава јој је Христос, све то стоји. Али да ли ви стојите у Цркви? Да ли сте ви 24 сата у континуитет у благодати? Да ли сте ви једном речју свеци и преподобни? Па, рецимо да нисте. Дакле не стојите ви сами у Цркви нон-стоп. Црква стоји али ви падате. Дакле ви сте ипак само људи, зар не? А ви такви чините Цркву зар не? Да, али ви ћете сада рећи: Али ми имамо попове! Одлично! Имамо их али и они су само људи, зар не?! Дакле и они падају, зар не?! И они не стоје у благодати 24 сата 365 дана у години, зар не? Или ви мислите да они ипак стоје? То је дакле прва ствар, ми нудимо светост цркве другима који тек долазе у њу а при том мало ко од нас сведочи ту светост, јербо шта, шта, мањка подвижника, прц јбг така су времена. Идемо даље. Они који долазе су већ подложни оваквом трипу да долазе у рај. Они заправо све време и траже тај рај и кад још чују сведочење старих овејаних церковњака( људи цркве) да ту заиста јесте рај, онда бивају печени. Па кад попови почну да причају како имају власт да везују о дреше. А верници како су они нека веома важна тајна мистична заједница, која ту нешто заједничари у литургији... и ок, попије по коју ракију после службе али и то је заједничарење, нема чудиш. Значи неофити траже рај ми им га нудимо а заправо рај није у нашем власништву, него је он унутра у срцу. Црква је ту само да човека обучи за рај. Ту човек који би обично у било којој другој институцији, окружењу, друштву, био опрезан, сам себе разоружа( јер у рају си побогу чему фрка) и тако постане лака мета разних манипулатора и духовних первертита( а и физичких). Да би неки поп некоме био духовник потребно је да познаје тог човека, те људе. Ко бре данас кога познаје уопште? Да би се неко упознао потребно је с њим се дружити. Где то попови имају времена да се друже са верницима? Наравно овај случај је екстреман и ово је такорећи један гадан почетнички кикс неофите. С друге стране пропуст је и попа који је дао совјет а није имао појма коме га даје. Наравно питање је да ли би поп или било ко други успео да упозна ову особу и њене комплексе и да се дружио с истом. Но то и није битно. Много је људи који су доживели слично искуство. Можете ви то објашњавати како хоћете али од многих сам чуо: "Црква је место где су ме упропастили", "Лепо је и слатко православље, али што даље од попова", "Далеко им лепа кућа, мене више нико неће манипулисати", "Доста сам ја поповима био слуга(слушкиња), нека нађу другу будалу, није ово средњи век"...итд. Слаба је аутоконтрола цркве данас. Зар треба да набрајам све оне очигледне пропусте за које сви у СПЦ знају? Лажни духовници, чаробњаци, клептомани, сексуални манијаци, перверзњаци и прочи којима се и после безброј сведочанстава не одузима чин. И с друге стране чик ако си поп зезни нешто с кинтом, намерно или случајно, има одмах да те прогласе јеретиком, експресно. JESSY, Mилена КШ, AnaLaz and 17 осталих је реаговао/ла на ово 19 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 14, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2016 Meni se tekst dopada. Mislim da otvara jedan ozbiljan problem u našoj Crkvi. Iz dugogodišnjeg iskustva sa našeg sajta mogu reći da su mnogi članovi i pojedini urednici ispričali sličnu životnu priču. Tekst jeste Ruski, ali je sva ta srednjovekovna katolička duhovnost kod nas došla preko Rusije. Paradoksologija and Mилена КШ је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 14, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2016 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 14, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2016 пре 14 часа, obi-wan рече nisam pametan sta da radim... Ćutanje je zlato, bivši veroučitelju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisha Написано Децембар 14, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2016 Možda je ova priča samo posledica prelesti.... Sent from my GT-I9500 using Tapatalk Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лапис Лазули Написано Децембар 14, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2016 пре 7 часа, Дејан рече Stvarno me zanima ako mozes da prokomentarises sta ti vidis u ovom izlaganju? Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 14, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2016 пре 8 часа, Дејан рече Tebra ova lupa za medalju.Adam i Eva nisu imali samosvest i neko ih je koristio kao što mi recimo koristimo konje. Feminističko new age lupetanje par exselans. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Децембар 14, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2016 пре 14 часа, Иван ♪♫ рече kako god, tekst je poučan, ko je sklon neurozi, ili loše naučen, može skliznuti u neurotičan odnos prema telu inače, to što Crkva ne blagosilja seks pre braka ima smisla Da ali je i o tome kako ce da ti pristupe duhovnici, društvo itd.... Jako osetljiva tema...klizav teren Nismo svi stabilni Treba neko da te ohrabri, ne da te izfrustrira ili zastraši...pa da posle ne znaš kud ćeš ako imaš nagon, potrebu...ako si se zaljubio ili ako se neka devojka u tebe zacopala Anonimus96, Sanja Т., БанеЛ and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Децембар 14, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2016 пре 10 часа, Жељко рече Није то руски изум и код нас има таквих зилота. Има брате тога и код нас. Е да те разочарам, није најобични памфлет. Да, људи, дешава се да многи у цркви прокоцкају поверење других. Проблем је приступа Цркви. Има ту две ствари. Дођеш у цркву из атеистичке средине, комунистичке породице. Или дођеш из секте или из католичанства или већ одакле није ни битно. Прво сами људи из Цркве ће ти рећи, не буквално овим речима, али ће ти на сваки могу начин наговестити, да је "Православље нешто друго". Да то није религија као било која друга. Да си ту добродошао. Да можеш да се опустиш и осећаш као код своје куће. Да је ту Бог. Да је ту слобода. Да си најзад пристао у мирну луку. Итд и томе слично. Сад овде да претресем форум неким Тестом са добро прикривеним питањима 90% вас би ово посведочило. Зашто је то тако? Па због личног убеђења. Ви први неофитима дајете лажну наду јер сте у цркви нашли потребну идеологију и не схватате да је црква само један степеник ка Царству али да она сама заправо није Царство. О да, сад ће сви рећи: Па није ли Црква Богочовечански организам, тело Христово. Јесте, наравно и она је богочовечански организам и тело Христово и глава јој је Христос, све то стоји. Али да ли ви стојите у Цркви? Да ли сте ви 24 сата у континуитет у благодати? Да ли сте ви једном речју свеци и преподобни? Па, рецимо да нисте. Дакле не стојите ви сами у Цркви нон-стоп. Црква стоји али ви падате. Дакле ви сте ипак само људи, зар не? А ви такви чините Цркву зар не? Да, али ви ћете сада рећи: Али ми имамо попове! Одлично! Имамо их али и они су само људи, зар не?! Дакле и они падају, зар не?! И они не стоје у благодати 24 сата 365 дана у години, зар не? Или ви мислите да они ипак стоје? То је дакле прва ствар, ми нудимо светост цркве другима који тек долазе у њу а при том мало ко од нас сведочи ту светост, јербо шта, шта, мањка подвижника, прц јбг така су времена. Идемо даље. Они који долазе су већ подложни оваквом трипу да долазе у рај. Они заправо све време и траже тај рај и кад још чују сведочење старих овејаних церковњака( људи цркве) да ту заиста јесте рај, онда бивају печени. Па кад попови почну да причају како имају власт да везују о дреше. А верници како су они нека веома важна тајна мистична заједница, која ту нешто заједничари у литургији... и ок, попије по коју ракију после службе али и то је заједничарење, нема чудиш. Значи неофити траже рај ми им га нудимо а заправо рај није у нашем власништву, него је он унутра у срцу. Црква је ту само да човека обучи за рај. Ту човек који би обично у било којој другој институцији, окружењу, друштву, био опрезан, сам себе разоружа( јер у рају си побогу чему фрка) и тако постане лака мета разних манипулатора и духовних первертита( а и физичких). Да би неки поп некоме био духовник потребно је да познаје тог човека, те људе. Ко бре данас кога познаје уопште? Да би се неко упознао потребно је с њим се дружити. Где то попови имају времена да се друже са верницима? Наравно овај случај је екстреман и ово је такорећи један гадан почетнички кикс неофите. С друге стране пропуст је и попа који је дао совјет а није имао појма коме га даје. Наравно питање је да ли би поп или било ко други успео да упозна ову особу и њене комплексе и да се дружио с истом. Но то и није битно. Много је људи који су доживели слично искуство. Можете ви то објашњавати како хоћете али од многих сам чуо: "Црква је место где су ме упропастили", "Лепо је и слатко православље, али што даље од попова", "Далеко им лепа кућа, мене више нико неће манипулисати", "Доста сам ја поповима био слуга(слушкиња), нека нађу другу будалу, није ово средњи век"...итд. Слаба је аутоконтрола цркве данас. Зар треба да набрајам све оне очигледне пропусте за које сви у СПЦ знају? Лажни духовници, чаробњаци, клептомани, сексуални манијаци, перверзњаци и прочи којима се и после безброј сведочанстава не одузима чин. И с друге стране чик ако си поп зезни нешто с кинтом, намерно или случајно, има одмах да те прогласе јеретиком, експресно. Slažem se 90% Ali se ne slažem da je primaran "kiks" neofita Kad kiksne djak prvak nije isto kao kad kiksne petak ili osmak "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Децембар 14, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2016 пре 23 часа, obi-wan рече @JESSY Na pocetku, samo da se ogradim, i da te izdvojim - ovo sto cu da kazem ne odnosi se naravno na tebe, niti ima ikakve veze sa tobom, pricamo o tekstu. ... Dakle, fuj. Krajnje bezvezan i ljigav tekst, salonski, kao da je narucen za neku drugorazrednu spasnku TV dramu. I jos ovako nakazan zakljucak na kraju... Прочитала сам сасвим мало прескачући. Дакле, фуј, фуј, фуј. Не интересује ме никакав закључак...Побегла са теме главом без обрзира... Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 14, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2016 @Жељко Cega ima kod nas? Da ima propusta kao okean - ima, ali zamisli, za nekih 20tak godina bavljenja u Crkvi nisam naisao ni na jedan ovakav slucaj. Ni jedan. Ali zamislimo samo za trenutak da je tekst tacan od slova do slova. Sta s tim? Kriva joj Crkva? Sta je ona - ima neki psihicki problem, maloumna, sta? Jedna jedina recenica joj satro upropastila zivot? Toga ima samo u Holivudu, ali ni tamo vise nema bas toliko. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 14, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2016 пре 11 часа, Дејан рече Ćutanje je zlato, bivši veroučitelju. Slobodno ti cuti brate, necu da ti zamerim ni malo. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука