Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 44 минута, Heraklit рече

A koja to naučna teorija ostavlja prostor za Boga i pominje ga?Da li je teorija gravitacije isto tako negira postojanje Boga jer nije ostavila prostor za njega u svojim okvirima već fenomen gravitacije posmatra i objašnjava isključivo naturalistički?

Теорија гравитације не узима жива бића у обзир, не говори о настанку и развитку живота, доказана је у потпуности, нико нема ништа против ње, не бави се онтологијом и етиком ни посредно ни непосредно. Дивна теорија једног од највећих научника свих времена. Касније имамо разраде те теорије од Ајнштајна и осталих али то су већ неке шире приче.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 41 минута, grigorije22 рече

Ne da dokaze Boga nego da se proucavanjem i naukom dokaze da iza celog stvorenog univerzuma stoji inteligencija. Pa se onda uporedjuju razliciti religijski koncepti da se vidi ko ima najbolje argumente. Da li je ta inteligencija Jahve, Alah, Siva ili neka neutralna sila koja se nije otkrila ljudima. 

Ovo je teorija inteligentnog dizajna.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Inteligentni_dizajn

Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, Heraklit рече

To što se organizmi menjaju,imaju sposobnost prilagođavanja su samo njihove karakteristike koje se ne mogu uzimati kao alatke za njihov nastanak.

Mogu. Tim "alatkama" kako ih ti nazivaš (uz još poneke) nastaju novi organizmi.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, grigorije22 рече

Da li je ta inteligencija Jahve, Alah, Siva

Па не можеш то да упоређујеш никако. Шива је створено биће, део природе, ма ко он био. За то да је он створен нема никаквог значаја да ли је у питању обоготворени човек, рецимо неки племенски вођа из праиндоевропске прошлости (што би реко Еухемер) или пак неки ванземаљац (како би мудровали Сичин, Биљино, Деникен и онај лик са смешном фризуром што смара о древним ванземаљцима) или пак демон или још нека неоткривена хипотетична земаљска раса са рецимо телепатским и телекинетичким и још неким моћима), или да просто не постоји, али би могао постојати у неком могућем свету.

Да подсетим а већ сам писао о томе, Диомед и Ахил иако само људи (Ахил је додуше полубог) али свакако смртни не оклевају да се потуку са боговима у Илијади. Ахил се тукао са речни  богом Скамандром, а Диомед је (уз помоћ Атене) ранио бога рата Ареса и после не да није био изложен никаквој његовој одмазди него се још лепо вратио у свој крај и живео срећно до краја живота.

Што се тиче Алаха, он је само веома много умрљан лик Јахвеа (прилично обезличен).

1 hour ago, grigorije22 рече

ili neka neutralna sila

Сила је мера узајамног дејства између тела. Бог свакако није никаква сила.

Имам утисак Гришо, да ти благог појма немаш ни основну теологију.

Поред таки верника, не могу ништа да замерим атеистима што немају сасвим јасну представу у шта ми верујемо и каква искуства имамо. Кад бисте им се мало мање шлихтали, а мало више покушали да објасните неке теолошке теме, макар би им била јаснија наша вера.

Подели на овим сајтовима

пре 59 минута, Zoran Đurović рече

Јер попов Бог, нажалост није и мој. 

Е сад нећу моћи да спавам кад сам ово прочитао :smeh1:. Пише човек ово к`о да он није поп него аутомеханичар. То је некакво подилажење појединим члановима, шта ли већ, али небитно.

Ја уопште не доказујем Бога науком. Нити сам то рекао нити то мислим нити то радим. Бог се свакако не може доказати науком, за то је потребно Откровење, али творевина сведочи Створитеља. Ја величам Бога кроз ове податке везане за Његову творевину( Величај душе моја Господа...), а атеистима који ово читају остављам простора да размисле о свом ставу и упознају се ближе са православљем.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ivan Marković рече

Што се тиче Алаха, он је само веома много умрљан лик Јахвеа (прилично обезличен).

Арапски Алах, јеврејски Елохим( множина мушког рода, суфикс-им што је јако занимљиво) или Елоах, сиријски Алаха. 

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, о.Горан рече

Нисам ја ни рекао да се бави начелно питањем постојања Бога већ да се дотиче метафизике.

Kako se dotiče metafizike (šta god to bilo)?

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, о.Горан рече

Арапски Алах, јеврејски Елохим( множина мушког рода, суфикс-им што је јако занимљиво) или Елоах, сиријски Алаха. 

Па да, етимолошки су то веома сродне речи потекле из истог протосемитског корена, али значење које оне крију уме да буде веома различито.

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, о.Горан рече

Терен на коме се наука дотиче метафизике је на плану настанка живота, врста и Универзума( велики прасак)".

Pretpostavljam da misliš na ovo.

Pa zar je moguće da posle 691 napisane strane na ovoj temi ti još ne znaš da se TE ne bavi uopšte nastankom života - nije predmet njenog proučavanja.

Nauka koja se bavi nastankom života je relativno nova i zove se abiogeneza. Napadaš pogrešnu nauku.

пре 31 минута, HOA+ рече

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, VaSa110 рече

Pa zar je moguće da posle 691 napisane strane na ovoj temi ti još ne znaš da se TE ne bavi uopšte nastankom života - nije predmet njenog proučavanja.

Nauka koja se bavi nastankom života je relativno nova i zove se abiogeneza. Napadaš pogrešnu nauku.

Не читаш пажљиво очигледно. Пре него што се зарадујеш прочитај моју поруку лепо. Пише:

А дотиче се метафизике јер заступа искључиву материјалистичко-натуралистичку онтологију, суштина те хипотезе је да покуша да објасни настанак и развитак свог живог света, на крају и човека без икаквог натприродног узрока. Знамо да је Дарвин у почетку инкорпорирао и абиогенезу у ТЕ, она је касније елегантно и лукаво одвојена као "независна" прича јер су видели да то нема шансе да прође.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, VaSa110 рече

Abiogeneza nije naučna grana nego naučna hipoteza.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Heraklit рече

Ne nastaju nego se postojeći menjaju.

Da li je posle mnogo menjanja trenutno krajni organizam isti kao početni?

пре 31 минута, HOA+ рече

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, о.Горан рече

Теорија гравитације не узима жива бића у обзир, не говори о настанку и развитку живота, доказана је у потпуности, нико нема ништа против ње, не бави се онтологијом и етиком ни посредно ни непосредно. Дивна теорија једног од највећих научника свих времена. Касније имамо разраде те теорије од Ајнштајна и осталих али то су већ неке шире приче.

Ali je naturalistička i ne uključuje Boga uopšte.Na to sam hteo da ukažem,uostalom sve naučne teorije koje postoji uopšte ne uključuju Boga već pokušavaju da fenomene objasne putem prirodnih sila.Ne može se neka teorija postaviti i da bude naučna a da objašnjenje bude zato što Bog(neka natprirodna sila) tako i tako i onda se pozovemo na neki religjski tekst jer je to nemoguće opovrgnuti a to je osnovna stvar kod bilo koje naučne hipoteze,da se postavi i šta ako ovo nije tačno,šta onda nalazimo i šta ako jeste šta onda nalazimo ili opserviramo.To je naučni pristup kod uspostavljanja teorije kao sistema koji opisuje ili pokušava da opiše neki fenomen.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...