Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

Кућезакоње:))

Наравно, домострој. Уређење је некако ван контекста превише неодређено. Дакле, боље домострој. Иако је архаизам, нек се деца навикну на њега. Наравно, сходно томе да већина речи добија нова значења током времена, то и овај термин мора да се преводи зависно од контекста а и времена из ког је дело које се преводи. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 2 минута, Ivan Marković рече

Кућезакоње:))

Наравно, домострој. Уређење је некако ван контекста превише неодређено. Дакле, боље домострој. Иако је архаизам, нек се деца навикну на њега. Наравно, сходно томе да већина речи добија нова значења током времена, то и овај термин мора да се преводи зависно од контекста а и времена из ког је дело које се преводи. 

Иначе ми би морали мало више да црпкамо из цслов. језика. Претерано логосање, икономисање, и грчисање, нам стварно није неопходно. Ми имамо адекватне изразе који можда нису у потпуности разумљиви савременом човеку, али то засигурно нису ни грчки изрази, али јесу далеко ближи од грчких. И њихова спољашња сличност са савременом употребом речи не значи да немају и дубље значење. Конкретан пример, "слово", не значи само "а", "б", "в", ... само зато што се у савременом језику употребљава тако. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ведран* рече

Иначе ми би морали мало више да црпкамо из цслов. језика. Претерано логосање, икономисање, и грчисање, нам стварно није неопходно. Ми имамо адекватне изразе који можда нису у потпуности разумљиви савременом човеку, али то засигурно нису ни грчки изрази, али јесу далеко ближи од грчких. И њихова спољашња сличност са савременом употребом речи не значи да немају и дубље значење. Конкретан пример, "слово", не значи само "а", "б", "в", ... само зато што се у савременом језику употребљава тако. 

Апсолутно сагласан. 

Подели на овим сајтовима

Вашој пажњи нудим један детаљчић бл. Теодорита. Обележени део није онај на који желим да усмерим вашу пажњу. То сам ја нешто забележавао пре више година. Него обратите пажњу на то како блажени објашњава како Бог изводи живот из постојећег (од пре створеног) и непостојећег (још не створеног). 

20181019_161733.thumb.jpg.0eddb99164a7da0b90ee35308bcf432b.jpg

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Ведран* рече

Вашој пажњи нудим један детаљчић бл. Теодорита. Обележени део није онај на који желим да усмерим вашу пажњу. То сам ја нешто забележавао пре више година. Него обратите пажњу на то како блажени објашњава како Бог изводи живот из постојећег (од пре створеног) и непостојећег (још не створеног). 

20181019_161733.thumb.jpg.0eddb99164a7da0b90ee35308bcf432b.jpg

Овде донекле Писмо и ТЕ иду под руку, јер птице су прхнуле из воде. 

Да душа није божанског порекла или супстанце, као и да није производ хармоније тела, је став већине Отаца. На овој линији је и Јн Павле Други, јер док за тело допушта да је могло доћи кроз еволуцију, то исто за душу одбацује категорички. 

Подели на овим сајтовима

А сад да вам Блажени практично потврди Авине речи о половима и размножавању. Које је људима потребно али ангелима није. 

20181019_165401.thumb.jpg.4a8c157599ec75235ace5f60f8df2ff5.jpg

20181019_165813.thumb.jpg.481d70dfb8bff485d57e9743dc57ba9e.jpg

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Ја не знам зашто, на пример, код нас Теодорита не преведу и то не дају као штиво, катихизис, богословцима. Он тако једноставно излаже ствари.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Ведран* рече

Ја не знам зашто, на пример, код нас Теодорита не преведу и то не дају као штиво, катихизис, богословцима. Он тако једноставно излаже ствари.

Да, он је прави шмекер. Где ћеш деци да даш Максима или Гр Богослова... 

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Ведран* рече

Теодорит

Указатељ да смо по природи били смртни је и нужност једења. 

Подели на овим сајтовима

Овде каже да као што се данас благовољењем Божијим у утроби матере ствара плод и следује, Богом одређене природне законе (одређене на почетку!), тако се и онда, по Његовом хтењу, тело саставило из земље...

20181019_172740.thumb.jpg.fe38c60081f16a30bc14e35ad12d40ab.jpg

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Zoran Đurović рече

Да, он је прави шмекер. Где ћеш деци да даш Максима или Гр Богослова... 

По нашим школама је много популарно философирање (генерално, не мислим само на богословске школе). На Теодорита не можеш много да философираш. 

Ако се не варам Теодорит је међу првима систематично излагао догмате.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

,

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Zoran Đurović рече

Указатељ да смо по природи били смртни је и нужност једења. 

Пардон, ово јесте истина.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

Овде донекле Писмо и ТЕ иду под руку, јер птице су прхнуле из воде. 

Да душа није божанског порекла или супстанце, као и да није производ хармоније тела, је став већине Отаца. На овој линији је и Јн Павле Други, јер док за тело допушта да је могло доћи кроз еволуцију, то исто за душу одбацује категорички. 

Zar ne pise da su prvo stvorene ptice pa gmizavci sto je u sukobu sa TE?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...