Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 2 минута, Justin Waters рече

Pa i ne protivimo se. Tvorevina je stvorena za "za puf dana" vanvremenski.

Добро...а то  ванвременски  нека тумачи  свако на свој начин....:smeh1:  и мирна Босна....

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Нажалост, то су ћорава посла. Тешко да ће допрети глас. Лична подељеност је толика да чаки и за циљ који би требало да се подразумева као заједнички, морају да већају.

Dobro. Verovatno. Ja u ovoj raspravi (o TE) ne učestvujem iz dva razloga.

1) Mislim da joj sad, sa tačke gledišta pravoslavaca, nije vreme.

2) Sam nemam da ponudim neki alternativni model/teoriju, pa bi bilo bespredmetno da se u diskusiju glede TE upuštam. Mislim da je to dovoljno pošteno.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ivan Marković рече

Mislim da je to dovoljno pošteno.

Амен! - Оно што сам рекао око заједничког циља мислио сам на КиМ и раскол пред вратима. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Просечан србенда рече

Извиавам се на чекању. Па ето не пише а нисам ни рекао да пише.

Е па добро. Сада запамти шта си рекао. Не терај ме да опет "пророкујм".

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Рапсоди рече

Добро...а то  ванвременски  нека тумачи  свако на свој начин....:smeh1:  и мирна Босна....

Svakako, samo ta tvdnja je metafizicka, mozes je temeljiti na bazi relacije sa omnipotentnim bicem i to je naucno nedokazivo, ali Bosna nece biti mirna dok god taj vvremenski scenarij nadogradjujete na vanvremenski negirajuci provjerive i dokazive cinjenice.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Јанко рече

Баба ме истјазавала давне '91. Тад је имала бар 8 банке. Мислиш да би имало смисла потражити је, имала би око 110 годиница? Ако си ближе, види дер у Крњачи, како пређеш мост лево, па нека 15-20. кућа с леве стране.. :)))

Јанко, баба је онда вероватно умрела. Није ваљда да живи колико и Адам! :unbelieveble:

Али шта то смета? Призивање дуова је само део верског диверзитета присутног на теми. 

Осим ако баба већ није запосела попа. Мислим оно, због гледања у дланове и слично.

:)))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Justin Waters рече

i to je naucno nedokazivo,

Не, него наука ТО још није докаазала, али полако  има времена. Оно што је тренутно научно недоказиво ( на данашњем степену развића науке ) не значи да ТО нешто не постоји , само зато што је тренутно научно недоказиво....односно  наука је још савим  на ниском степену развоја  ( методологија, апаратура, експерименти) чим не може да види(читај,  докаже децидно )  Творца :D али ваљда то тако Творац оЋе.       

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Zoran Đurović рече

Оно што сам рекао око заједничког циља мислио сам на КиМ и раскол пред вратима. 

И ја сам на то мислио.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Ivan Marković рече

Јанко, зашто ти мени не одговориш на оних пар питања која сам ти поставио. Не мислим да те навлачим на танак лед, само ме занима да видим како развијаш неке своје идеје које ми се, бар на први поглед, чине занимљивим.

Слободно понови, не зовем се Горан. :)

Често свратим само на пар тренутака, па ме дуго нема, па док све ишчитам да по'ватам нит понешто и прескочим.

Зато слободно, ако ти није проблем, или линкуј или цитирај. Радо одговарам сваком (осим Његовој Висости) и не плашим се ни да погрешим ни да изнесем свој став макар био чудан или неком неприхватљив. Сви учимо овде - осим неких који већ све знају...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Просечан србенда рече

Е па ниси добро видела шта коментаришеш.

Dobro sam videla a nisam ni jedina. Ima ih još koji su to tako razumeli. Ovo što sada pišeš da si rekao može da se prihvati ali krajnje nategnuto.

Da si u bibliji sve piše stavio pod navodnike, bilo bi jasno. 

Ovako, post ti je kao Pitija da ga je pisala.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Јанко рече

Слободно понови, не зовем се Горан. :)

Често свратим само на пар тренутака, па ме дуго нема, па док све ишчитам да по'ватам нит понешто и прескочим.

Зато слободно, ако ти није проблем, или линкуј или цитирај. Радо одговарам сваком (осим Његовој Висости) и не плашим се ни да погрешим ни да изнесем свој став макар био чудан или неком неприхватљив. Сви учимо овде - осим неких који већ све знају...

Не знам зашто су ваша искуства таква. Мени је отац Горан увек одговарао на свако постављено питање.

Сад ћу на пробунарим и да нађем линкове. Беше то пре две недеље, мислим.

Подели на овим сајтовима

Чисто ово мало око брзине светлости...

Специјална теорија релативности, која и предвиђа да је брзина светлости увек иста, важи само за једну одређену геометрију простор-времена: тзв. раван простор. У таквом простору, сви посматрачи морају да се сложе да постоји једна константа која дефинише брзину кретања безмасених тела у вакууму (из чега се види да брзина светлости нема никакаве везе са самом светлошћу...светлост није ништа посебно, него само најуочљивији пример овога, фотони су безмасени и у вакууму следе ово правило). Тачније, у таквом простору сви посматрачи могу да нађу начин да успешно синхронизују своје сатове - или шта већ користе - и да онда помоћу њих мере ову брзину. И у таквом простору та константна брзина је око 300.000 км. у секунди.

Е сада, често се помиње да се свемир шири брже од светлости и да то значи да ТР није тачна. У чему је цака? У томе да што веће раздаљине посматраш, геометрија простора се све више и више мења. Постаје све закривљенија ("даље" се не мисли ван Сунчевог система или до неке звезде, него стотине милиона и милијарде светлосних година). То значи да више не постоји начин да неки посматрач са Земље и неко у некој галаксији 5 милијарди св. година далеко, нпр, нађу начин да синхронизују своје сатове. И онда они не могу да се сложе око брзине светлости. За неког са Земље ће се та галаксија удаљавати брзином од (лупам) милион км/сек. Као и ми од њих из њихове перспективе. Али када би се приближили довољно да простор-време између њих буде равно (обично се користи израз "локално" за то), онда би и један и други увек мерили 300.000 км/сек.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Просечан србенда рече

Дакле и ти спадаш у клауд кингове оквире за будале.

Ја вероватно спадам и у твоје оквире за будале, а у Кратосове и још неких сигурно.

Зато што ја верујем да је Бог благоизволео да изврши наше спасење баш на Крсту.

А Апостол вели да је реч о Крсту лудост свету, а и Кратосовцима.

Још верујем, да је изволео да "сачека" оваплоћење Сина. Да се "досађује" правећи чоека кроз толике године и време, да би био савршен у вечности. Да је Он тако "слаб" Творац да је морао и да препусти чоека да буде подвргнут природним законима. Да му не интервенише и не "исправља" генетски код. Итд., итсл. 

У таквог "чекајућег", "досађујућег се", "слабог", Творца, и распетог на Крсту, Бога ја "будаласто" верујем.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 57 минута, Ivan Marković рече

Царе, ја говорим о квантној механици и колапсу таласне функције...каква црна брзина светлости, ко је њу поменуо. Али, пошто си се за њу ухватио, ево чисто да те обавестим да је она константа у специјалној теорији релативитета, али не и у општој. Ако не верујеш мени, питај астрофизичара или прочитај овај текст.

http://math.ucr.edu/home/baez/physics/Relativity/SpeedOfLight/speed_of_light.html

Превиђаш (Или потенцираш?) да је творац обе другу (општу) написао јер је "осетио" ограниченост специјалне (иако је она била врх за то време) и да има и општија, али није успео да је сочини како треба да буде свеобухватна...

Ја сам за брзине веће од брзине светлости. Она је константа само у нашем, материјалном свету...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

On 1.10.2018. at 17:57, Zoran Đurović рече

Што би рекао стари добри гностик Сатурнин, овога је направио Есалдајос!:))  

Да то није Сатурнин нешто пермутовао име ЕлШадај? Ако јесте, онда то и јесте једно од имена за Творца, ако се не варам. Проблем тих гностика је био што нису знали јеврејски...а пошто су имали само знање, а никакво откровење, није ни чудо што су од разних имена за једнога Бога направили разне еоне и демијурге...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...