Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 1 сат, Volim_Sina_Bozjeg рече

A ima li razlike u Isusu Hristu vaskrslom i Isusu Hristu pre vaskrsenja u njegovoj čovečanskoj prirodi?

Свакако да има разлике. Христос је пре васкрсења имао непорочне слабости људске природе: најзад огладње када је постио, умарао се, спавао, осећао бол, плакао.... Овде би мислим требало наћи спону између релације време-безвреме која би била битна за наше деловање. Значи има неког преображаја, на путу за Емаус говори им сам Господ ,, није ли требало да Христос то претрпи и уђе у славу своју,, Тако и нама нема преображаја и реалног учешћа у Есхатону са телом пре смрти и васкрсења.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Vedran рече

Пробај и ти. Много је боље од те гваране и претеране кафе.

Neka gvarana je ok. Jedna dnevno i tri kafe. Kažu preventiva je za kancer.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ivan Marković рече

Ma šta mi napriča?

Управо сада, Ivan Marković рече

Šta ti misliš da znaš, to samo ti znaš.

Ово горе су твоји аргументи. Они којима огањ с неба спусташ да спали Стаљинград. 12:smeha:

пре 4 минута, Ivan Marković рече

Pozvao sam te da mi dokažeš na osnovu predanja (uključiv Pismo), gde piše to što tvrdiš da je Hristos vaskrsao na krstu. Atemoralno or votevr.

ja se nisam "pozvao na atemporalnost" jer "pozivanje na nešto" služi da se dokaže/pokaže nešto drugo.Rekoh, računam da je tako.

А ово је логичка конзистентност твојих мисли. "Позивам тебе да атемпорално оправдаш предањем, а ја се не позивам на атемпорално, рачунам да је тако, и не треба да то доказујем предањем". Тако некако. 12:smeha:

пре 7 минута, Ivan Marković рече

Veruj mi, neće me mrzeti da ih potražim pa makar to radio vascelu noć.

Верујем ја теби. Ти си се напио те гваране, ко зна колико. Ти сад данима можда нећеш ни спавати. :))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Ivan Marković рече
пре 8 минута, Vedran рече

То може да ти погорша маничност

Šta ti ovo treba? 

Само стручно мишљење. Ја дајем људима слободу да га не уваже.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Vedran рече

погорша маничност

Pokušam da ti odgovorim na pitanja i ispadnem maničan? Jel to u redu? Neka procene dragi čitaoci:ani_biggrin:

Требао сам рећи "изазове маничост" mea culpa. :skidamkapu:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vedran рече

А ово је логичка конзистентност твојих мисли. "Позивам тебе да атемпорално оправдаш предањем, а ја се не позивам на атемпорално, рачунам да је тако, и не треба да то доказујем предањем". Тако некако. 12:smeha:

Da. Uz jednu bitnu razliku. Ja ne propovedam o atemporalnosti. To radite vi. Pa ako to već radite, izvolte pokazati vaše tvrdnje12:smeha:

Gde si mene video da ovde jurim ljude nabijajući im na nos atemporalno vaskrsenje na krstu (ili neko drugo). I da bilo gde govorim o atemporalnosti (u okviru ove priče, mislim na atemporalno vaskrsenje/ovaploćenje/raspeće). O tome ćutim. A vi dokažite ono što tvrdite. Počni sada.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Само стручно мишљење. Ја дајем људима слободу да га не уваже.

Pogrešno. Ja ti odgovaram na pitanja. Sada ću da prestanem. Jer je ovo uvreda. Kada sam radio u gimnaziji, a pre toga bio u specijalnim jedinicama, prošao sam najrigoroznije psihološke i psihijatrijske testove. Oni kažu jedno, ti drugo. Oprosti što više verujem njima. A sad, obrati pažnju na jednog iz vaše ekipe. Taj je na lekićima. Ne šalim se. Ali ti neću reći ko je. Moraćeš da otkriješ sam. A sad, pošto sam "maničan", više ti neću odgovoriti ni na jedno pitanje. Ni jedno. PP je otvoren za dobronamerna pitanja. Jedini razlog zašto te neću staviti na ignor je taj, što čekam da odgovoriš Kratosu.Na moja ne moraš. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ivan Marković рече

Gde si mene video da ovde jurim ljude nabijajući im na nos atemporalno vaskrsenje na krstu (ili neko drugo).

А где си ти мене видео да ја то радим?

Каже мени пре неки дан једна старија жена у Цркви. Човек се усавршава док је жив. А ја кажем "усавршава се и након смрти", и поменух да треба да узрастамо у меру раста Христовог (бескрајно усавршавање), а она ме гледа бело, па каже "али ја сам чула да по смрти наше душе не могу ништа да учине", и ја онда брже боље заврших причу о усавршавању јер приметих да је залудан посао.

И који су то ми и ви? 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ivan Marković рече

Pogrešno. Ja ti odgovaram na pitanja. Sada ću da prestanem. Jer je ovo uvreda. Kada sam radio u gimnaziji, a pre toga bio u specijalnim jedinicama, prošao sam najrigoroznije psihološke i psihijatrijske testove. Oni kažu jedno, ti drugo. Oprosti što više verujem njima

Не могу ја тебе да дијагностикујем. Нити кажем да треба, нити то радим. Ја тебе не познајем. Ја могу само да проценим нешто на основу твога писања. А твоје писање вечерас толико одудара од стварности и манично осцилира да ми делује да си претерао са гвараном. 

Ти си мени вечерас изрекао највећу могућу увреду коју православне уши могу да чују. А то је да фалсификујем Символ Вере. Ниси се извинио за то, него си се невешто правдао. Да си ми рекао да сам луд, то би била вероватно мања увреда него да фалсификуем Вјерују.  

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vedran рече

А где си ти мене видео да ја то радим?

Pa ovde. Pomozi mi da shvatim, potpisao si Đurovićeve tvrdnje glede toga. I ustremio se na one koji su izrazili neslaganje (Kratos), rezerve i sumnje (Bokisd) i mene(smatram tvrdnje te o kojima govorimo nedokazanim i u krajnjoj linijj nebitnim za naše spasenje, ali da mogu izazvati smutnje). Ako ne potisuješ atemporalno (ili temporalno) vaskrsenje na krstu, onda izvini.

јер приметих да је залудан посао.

Pa ja to sve vreme tvrdim. Rekoh, neka narod ispunjava Hristove zapovesti, voli jedne druge i Boga, učestvuje u evharistiji, zna Simvol i Oče naš. A mi, malo napredniji, izolujemo se na zatvorenoj temi i udri. Možda ja na kraju shvatim da je to što Zoran priča istina, ali ne vredi ako ovde prođe sto hiljada poruka VSB, Tanje1, Jelene i tako dalje. 

пре 7 минута, Vedran рече

И који су то ми и ви?

Mi koji izlažemo rezerve/sumnje/ne slažemo se sa Hristovim vaskrsenjem na krstu ili makar samo isto smatramo nedokazanim, ali mogućom hipotezom, no nepotrebnom za naše spasenje (kao ja) i vi ostali (ne računam "neutralce")

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Vedran рече

Не могу ја тебе да дијагностикујем. Нити кажем да треба, нити то радим. Ја тебе не познајем. Ја могу само да проценим нешто на основу твога писања. А твоје писање вечерас толико одудара од стварности и манично осцилира да ми делује да си претерао са гвараном. 

Kada bih ja procenjivao vas po osnovu vašeg pisanja, gde mi nas to odvelo?

Ти си мени вечерас изрекао највећу могућу увреду коју православне уши могу да чују. А то је да фалсификујем Символ Вере. Ниси се извинио за то, него си се невешто правдао. Да си ми рекао да сам луд, то би била вероватно мања увреда него да фалсификуем Вјерују.  

Upotrebio sam pogodbeni sklop, a ne indikativ. Žao mi je, ali moje pisanje podrazumeva znanje gramatike. Ako ne možeš da shvatiš raziku između pogodbenog sklopa i indikativa, onda nije trebalo da se uključuješ u diskusiju. Ako to zaista ne možeš da shvatiš, znači da je to za tebe isto. U tom slučaju, izvini. Ti ne falsifikuješ Simvol, osim ako ne tvrdiš da je Hristos vaskrsao na krstu, a ne treći dan po Pismu. Ako potpisuješ ovu zadnju rečenicu, onda izvini. Šta inače misliš o toj temi je tvoja lična stvar (vaskrsenje na krstu), dok god to ne probaš da nametneš kao dokazano ili opšteobavezujuće pravoslavno učenje. Mislim da sam sada jasan. Praštaj! Ako i dalje nije, ne mogu da ti pomognem. Svejedno, praštaj.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...