Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 54 минута, Кратос рече

A sveti Oci kažu da će krv i meso naslediti Carstvo?A đe?

Видиш, када би јерес по себи одводила одмах људе у пакао, сада би те тамо окретали на ражњу!:))12:smeha::cheesy3:Ниси православан јер не верујеш у васкрсење из мртвих, односно не верујеш како то црква исповеда. Сада ће чика Зоран, познатији под именом Злославног Римског Аве, да ти то дочара.

Црква је, поред 1000 разноразних опција, одабрала тезу да васкрсава ово наше тело, односно да се оно преображава, да улази у другу димензију, тј., да почиње да функционише без проблема. Видиш, ти као гностици и манихејци тврдиш да ће крв и месо бити уништени. Црква пак тврди да ће бити преображени. Тако Августин признаје да је погрешно разумевао Павлове речи, наиме, да ће крв и месо нестати (De fide et symbolo 10, 24 из 393 год.). Годину дана касније у Contra Adimantum Manichaei discipulum, 12, 5 вели да крв и месо ће се преобразити у небеско тело. У Ретрактацијама 1, 22, 3 и 2, 3  ће објаснити да је и ту грешио, тако да се мора православно веровати да ће нестати пропадљивост тела, али не и само месо као супстанца. То је још у Contra Faustum Manichaeum из 397-398 тврдио (11, 3 и 11, 7, 1). Наиме, да ће месо васкрснути у својој природи, али ће бити укинута смртност меса (отприлике као кад научници веле да се може репрограмирати ген за старост), као и грешна дела која су условљена осмрћеним телом. Вели да се Павле на то односи, а не да ћемо постати по природи анђели. Дакле, нећемо имати етерична тела, каква су анђелска него управо ова наша; нећемо нпр. васкрснути као лопте, што у једној варијанти Ориген допушта.

Надам се да ти се сада мало окице отварају, па можеш да укапираш како то Ис после васкрсења има тело које може да једе. Јер то тело је материјално и може да вари материју. Када се назива духовним, то се односи на чињеницу да је подвргнуто сада нашем духу и да нема рата у удовима. Не односи се на то да постајемо утваре. Зато ти рекох да у острашћености за полемиком ти негираш Јованов доказ васкрсења тела. 

Сада, ти никако не можеш да објасниш како то тело, које је чврсто и опипљиво, може да прође кроз материјална врата. Нема шансе. Нетеолози одмах прибегавају чуду. Као Боксит магичној речи "контекст". То је кад човек не може да објасни ствар. И то је увек показатељ да му нешто у премисама не функционише. Јер, постоје природни закони и ми захваљујући њима можемо да објашњавамо феномене. И зашто би Бог дао закон који би рушио? Не мислим на етичке законе него на природне. 

Не пролази Ис кроз затворена врата као дим и да се онда материјализује. Јн доказ би био ништаван. Васкрсе Ис Лазара, али рече да га ослободе оних мумијских повоја. Зашто? Зато што је тело. Камен на његовом гробу је био одваљен, јер је тело морало да изађе. 

Ис се не материјализује, него из једне димензије (есхатолошке) бива присутан у другој. Не пролази кроз врата, него Дође Исус кад бијаху врата затворена, и стаде на средину и рече: Мир вам! Не говори о проласку кроз врата. Он телесно постаје присутан у том простору и времену. Нико никад од Јеванђелиста није говорио да је Ис био дух. Него се појави и нестане. Прича и једе. Нису у питању никаква привиђења или визије. Не би било хришћанства.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

1 hour ago, Vedran рече

Ја одустајем!

Да ли си ти некад раније био у некој секти? Озбиљно питам!

Da li ti patiš od disleksije ili si mi možda našao nešto nepravoslavno pa bi sad da me proglasiš još za sektaša?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Vedran рече

Мили! Пошто ти не причаш напамет реци нам где су то ангели јели и пили?

Malo da se nasalim, u kafani, za stolom.

Stvarno, secam se dela pripovedanja, kako su neki hriscani hodali putem za grad sa nekim nepoznatim ljudima, pricali,  svratili u gostionicu i jeli i pili, .... i tako kasnije se ispostavilo da su to bili andjeli koji su pratili te' hriscane putem. ( zaboravi sam koja je poenta price ).

Samo Vedrane,  nemoj da me teras da citam, ima toliko materijala,....cu' da izgubim vid. :ani_biggrin:

Nego, onako ozbiljno, nisi se bavio ovim stvarima, nisi citao ili sta ? U cemu je problem ?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Кратос рече

Da li ti patiš od disleksije ili si mi možda našao nešto nepravoslavno pa bi sad da me proglasiš još za sektaša?

Ма јок. Биће пре да ја мешам бабе и жабе и лупам ко отворени прозор или ко лонче или ....

Значи ниси био у секти (прошло време друже, не садашње).

Да, нашао сам свашта неправославно у ономе што си писао. Неке ствари сам ти већ указао, а и други су. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

Видиш, ти као гностици и манихејци тврдиш да ће крв и месо бити уништени.

To kod mene nigde ne možeš da nađeš ja sam govorio o preobraženju  i govorio o duhovnom telu.Ima na prethodnoj strani.I ove priče o priviđenju,vizijam i slično ja nigde nisam pominjao ja sam rekao da telo ima sposobnost materijalizacije,uzimanja materijalnog obličija a to što vi meni nevešto pokušavate ovde da inputirate je vaš problem ne moj.

• Волим 1

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vedran рече

Ма јок. Биће пре да ја мешам бабе и жабе и лупам ко отворени прозор или ко лонче или ....

Да, нашао сам свашта неправославно у ономе што си писао. Неке ствари сам ти већ указао, а и други су. 

Šta?

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

Nego, onako ozbiljno, nisi se bavio ovim stvarima, nisi citao ili sta ? U cemu je problem ?

А шта то драги мој? Мораш бити конкретнији. Или хоћеш да ме питаш да ли сам ја било шта читао, кад не знам основне ствари? :))

Хоћу да знам на основу чега тврдиш да ангели једу и пију. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Vedran рече

А шта то драги мој? Мораш бити конкретнији. Или хоћеш да ме питаш да ли сам ја било шта читао, кад не знам основне ствари? :))

Хоћу да знам на основу чега тврдиш да ангели једу и пију. 

A da te pitam što je Hristos jeo,zato što mu želudac vapi za hranom?

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Кратос рече
пре 5 минута, Vedran рече

Šta?

Шта или што? А ти си малопре помислио да сам ја дислексичан?

Ако је "шта" онда не разумем питање. Ако је "што" онда причитај оно о чему сам писао и покушај да разумеш без предрасуда. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Кратос рече

To kod mene nigde ne možeš da nađeš ja sam govorio o preobraženju  i govorio o duhovnom telu.Ima na prethodnoj strani.I ove priče o priviđenju,vizijam i slično ja nigde nisam pominjao ja sam rekao da telo ima sposobnost materijalizacije,uzimanja materijalnog obličija a to što vi meni nevešto pokušavate ovde da inputirate je vaš problem ne moj.

Нечовек си. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vedran рече

Шта или што? А ти си малопре помислио да сам ја дислексичан?

Ако је "шта" онда не разумем питање. Ако је "што" онда причитај оно о чему сам писао и покушај да разумеш без предрасуда. 

Šta je nepravoslavno?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Кратос рече

A da te pitam što je Hristos jeo,zato što mu želudac vapi za hranom?

Да теби докаже да има тело! 

Али узалуд! Ти верујеш у неке метаморфозе, час је овако, час је онако. Пуф! Пуф! Трас! 

То се код тебе полако развија у читав теолошки систем. Од стварања нове твари при оваплоћењу па до ових метаморфоза. Шта је следеће? 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Кратос рече

Šta je nepravoslavno?

Читај и укључи софтвер. Врати се уназад неколико страна. И кад све прочиташ онда ми одговори о својој ангелологији. Па онда ако има нешто још да разјаснимо, врло радо. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...