Милан Ракић Написано Новембар 22, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2016 Поштовани чланови Форума! Мучно ми је да пишем ове редове... Али морам. Да не буде да смо хтели да "побегнемо"... О историјату "Поука" и свему кроз шта смо прошли, те шта смо прегурали за ову деценију иза нас-не бих. То добро знате сви ви. Дошло је време да се опростимо! Да се лепо испоздрављамо, разменимо по неку благу или тешку реч у ових месец дана колико нам је остало до краја. Идеја "Поука" свакако није бесмислена. "Поуке" нису, то нам/вам је ваљда свима јасно, само једно од многих - пуких прибежишта од мучне реалности и збиље света, тренутка, Цркве и Србије у којој живимо данас. На свом досадашњем путу, портал "Поуке" је покушавао, и у највећем успевао да један део јавности, који уопште није мали, привуче, поучи и наведе на размишљање о многим битним стварима који се тичу појединца у Цркви, Цркве у друштву и Свету... И Света као таквог... Трудили смо се да на овој "агори" продискутујемо о свему. О свим стварима које море једног православног и хришћанина уопште. Данас у овом и оваквом Свету, није лако бити хришћанин. А није никада ни било. Упамтите то! Било је по неки пут и пропуста. Било је и ствари на које "овештали дух" православног српства није био припремљен... И тада смо сви заједно покушавали да назовемо ствари правим именом. Уз коришћење свих потенцијала које је овај Форум имао. Верних људи, теолога, свештеника... Стручњака у готово свакој сфери, оних који су можда агностични и нису сигурни у Шта верују, до оних који за себе кажу да веру "типа" религиозних немају... Сведоци смо били разноразних полемика, размена мишљења и ставова, дебата које су усијавале оптичке каблове између вас и "нас". Када кажем "нас", наравно не мислим на уредништво, него на место где се овај сајт, што би рекли интернет вокабуларом - хостује. Потврда наших напора, а кад кажем наших, опет не мислим на уредништво, него на учешће свих нас, стигла је пре неку годину, када су "Поуке" "препознате" од стране Мисионарског одељења СПЦ и као такве постале део тео "приче." Са жаљењем морам да констатујем да се на тој причи и стало. Од почетног одушевљења, размене искустава са још неколико интернет портала који су тада такође "препознати", дошло је да сам принуђен просто да напишем ове редове. Нећу околишати! Портал "Поуке" су пред гашењем! И као страница и као Форум и као својеврсна "библиотека" података! Готово сваког месеца смо покушавали да некако обезбедимо новац. Да успоставимо неке редовне изворе финансирања. Наше "обавезе", када се погледа и нису нешто претеране. На годишњем нивоу, то је око 600 евра за хостинг (12*50) и још неких стотинак за обнову лиценце софтвера. Уредништво са своје стране пак, покрива трошкове скрипти, одржавања сајта за техничког уредника итд... Опет, када кажем "покрива", то опет значи да се "мање-више" то ради тако што неко дадне новац, тех. уредник волонтира... И тако... Као и када чланство Форума уплати по неки динар, када апелујемо пред сваки двадесети у месецу. Ја као Главни сајт администратор се нећу оглашавати више овим поводом. Не знам ни да ли има више потребе, нити да ли ће бити прилике на крају. Обезбедили смо хостинг још месец дана и то је то. КРАЈ. Нема више. Нема заиста више ни простора, ни "образа" да сваког месеца молимо форумаше за неки динар. На крају и ДОКЛЕ!? Па нису чланови Форума "дужни" да плаћају могућност да се "друже" на овај начин. Можда велике штете и неће бити. Бог зна. Оно што јесте штета, то су релације које су људи овде успоставили и (заиста, али заиста) огромна база знања која на овом порталу постоји. Ако то наша СПЦ није "препознала" на начин на који сте и ви драги форумаши, који сте сваког месеца одвајали по неки динар, онда је и мени као Главном уреднику, а и осталим колегама из уредничког тима, више и безвезе и срамотно да сваког месеца "вапијемо" за том некаквом новчаном помоћу... Више је нећу тражити и ако се "навршило време" и ако је "воља" да "Поуке" нестану, тешка срца кажем: "Нека буде, шта мора бити" Остајте ми добро и живо и здраво! Видећемо се сви, верујем, једног бољег и лепшег Дана! Милан РАКИЋ Главни Сајт Администатор "Tamo daleko", Volim_Sina_Bozjeg, Tavita and 13 осталих је реаговао/ла на ово 16 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Новембар 22, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2016 Не могу да верујем александар живаљев, АлександраВ, Биљана and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mилена КШ Написано Новембар 22, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2016 Da li je moguce?! PredragVId, александар живаљев and АлександраВ је реаговао/ла на ово 3 http://www.youtube.com/watch?v=skAGp_OwU10 http://youtu.be/lKgI7Cxm0go Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Икар Губелкијан Написано Новембар 22, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2016 A ja se danas registrovao. Huh. Jedva nađoh neko mesto za mene, kad ono... александар живаљев, АлександраВ, PredragVId and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Новембар 22, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2016 Ваљда можемо да се окупимо бар нас 20 да одвојимо по 500 динара сваког месеца дасе то не деси. Биће више него довољно. :/ александар живаљев, Ayla , Tavita and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Новембар 22, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2016 On 22. 11. 2016. at 15:58, -Владимир- рече Ваљда можемо да се окупимо бар нас 20 да одвојимо по 500 динара сваког месеца дасе то не деси. Биће више него довољно. :/ Expand И ја сам за то.Предлажем уредницима да на насловној страни на видном месту и јасно означено црвено поље које би се рецимо појавило сваког првог у месецу и трајало би све док се не испуни новчана квота за плаћање, а затим преже у зелено. У случају да се скупи довољно новца, зелено поље би остало и за наредни месец, тако да не матретирамо уреднике сваки месец да практично моле за наовац. александар живаљев, Ћириличар, АлександраВ and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Новембар 22, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2016 ... не да можемо, него морамо да се организујемо, ако мислимо да и даље постојимо, жао ми је, али нереално је очекивати да један човек финансира све ово. Мени лично колико год да је непријатно, мучно и непопуларно, молити и камчити паре од чланова, било би још теже да се овај сајт тек тако угаси, верујем да је тако и са вама. Још једном вас молим да се организујемо и у својим могућностима помогнемо опстанак "Поука". Хвала Богу, има нас и можемо да изгурамо ову причу. Хвала свима. Natasa., Mилена КШ, PredragVId and 9 осталих је реаговао/ла на ово 12 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisha Написано Новембар 22, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2016 On 22. 11. 2016. at 15:19, Милан Ракић рече Обезбедили смо хостинг још месец дана и то је то. КРАЈ. Нема више. Expand jel to definitivna odluka da je kraj?ili postoji ali? jel to znaci da je novembar pokriven? PredragVId, АлександраВ and александар живаљев је реаговао/ла на ово 3 Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Новембар 22, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2016 Није готово док дебела жена не запева ))) Послато са 5022X уз помоћ Тапатока Adelaida, PredragVId, александар живаљев and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Новембар 22, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2016 Нека чланови помогну, није то проблем. АЛИ , зар је могуће, да ли је могуће да наша Црква не може да финансира највећи православни сајт и форум у земљи и окружењу? Бацају се стотине хиљада, милиони на ЛУКСУЗ и свашта нешто друго непотребно или не неопходно, а овамо нема за један једини сајт и форум. Ако се форум заиста, не дај Боже и далеко било, угаси. То ће бити велика срамота не само за мало боље ситуиране чланове, ни приближно за њих и све нас, колико за СПЦ. Секташи којих има неупоредиво мање могу да имају своје сајтове и форуме, а ми да изгубимо овај који је непресушни извор православног учења и едукације. Самим тим њима уступамо простор. Надам се да се то неће десити. александар живаљев, Mилена КШ, PredragVId and 14 осталих је реаговао/ла на ово 17 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Новембар 22, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2016 On 22. 11. 2016. at 17:24, Ignjatije рече Надам се да се то неће десити. Expand Надам се и ја, али то и од нас зависи. александар живаљев and PredragVId је реаговао/ла на ово 2 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Новембар 22, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2016 On 22. 11. 2016. at 17:24, Ignjatije рече Нека чланови помогну, није то проблем. АЛИ , зар је могуће, да ли је могуће да наша Црква не може да финансира највећи православни сајт и форум у земљи и окружењу? Бацају се стотине хиљада, милиони на ЛУКСУЗ и свашта нешто друго непотребно или не неопходно, а овамо нема за један једини сајт и форум. Ако се форум заиста, не дај Боже и далеко било, угаси. То ће бити велика срамота не само за мало боље ситуиране чланове, ни приближно за њих и све нас, колико за СПЦ. Секташи којих има неупоредиво мање могу да имају своје сајтове и форуме, а ми да изгубимо овај који је непресушни извор православног учења и едукације. Самим тим њима уступамо простор. Надам се да се то неће десити. Expand Да не псујем овде, али могуће је. На крају крајева и ми смо црква, па да мрднемо ми задњицу кад други нико неће. Џуманџи, АлександраВ, Биљана and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Новембар 22, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2016 Ово је трећи православни сајт-форум,који сам испратио...БСН-Верујем- Поуке...битно је да се појави нови сајт и пре свега да преузме библиотеке и друге важне текстове,као што су и поуке то урадиле... Мада је питање,да ли је ико расположен за нешто ново? Milan Nikolic, Јелена011, александар живаљев and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Новембар 22, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2016 On 22. 11. 2016. at 17:24, Ignjatije рече Нека чланови помогну, није то проблем. АЛИ , зар је могуће, да ли је могуће да наша Црква не може да финансира највећи православни сајт и форум у земљи и окружењу? Бацају се стотине хиљада, милиони на ЛУКСУЗ и свашта нешто друго непотребно или не неопходно, а овамо нема за један једини сајт и форум. Ако се форум заиста, не дај Боже и далеко било, угаси. То ће бити велика срамота не само за мало боље ситуиране чланове, ни приближно за њих и све нас, колико за СПЦ. Секташи којих има неупоредиво мање могу да имају своје сајтове и форуме, а ми да изгубимо овај који је непресушни извор православног учења и едукације. Самим тим њима уступамо простор. Надам се да се то неће десити. Expand Ignjatije, ako se ne daj Bože ugasi forum to će biti najveća sramota za ljude koji u našoj Crkvi raspolažu sa mnogo novca i troše ga na besmislice i zbog njih ispaštaju mnogi. Kad nisu u stanju da prepoznaju ovaj divni forum koji je privukao više ljudi na pravi način u Crkvu kroz katihizaciju i širinu ljubavi da razumijemo ljude drugih razmisljanja, vjerovanja i nevjerovanja onda zaključujemo da njih briga i za Crkvu i za vjernike. Биљана, Џуманџи, Ignjatije and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Новембар 22, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2016 On 22. 11. 2016. at 17:24, Ignjatije рече да ли је могуће да наша Црква не може да финансира највећи православни сајт и форум у земљи и окружењу? Expand Ја овде не жели икога ни да браним ни да нападам. Свако има право да пише шта хоће, али ћу рећи само једну чињеницу. И ја сам на овом форуму више година и сам сам сведок да се овај форум за то време много променио. Раније смо писали молитве из молитвеника, понављали смо разне молитве, постављали слике манастира, писали о животу у манастирима и тако даље.Далеко је било више православних тема него што је сада. Сада се само свело на ентузијазам ретких чланова да пишу о православљу. Па из свега тога треба и сами дасе питамо да ли кривица стоји и у нама зашто се то не финасира, јер и ми треба да водимо мало рачуна о томе ко ово финансира, а не да причамо све и свашта. Мислим да не треба да распредамо и о томе да ли неког треба да буде срамота, већ усе и у своје кљусе. Ако нисмо споисобни за то, сами смо криви, а не неко други. Да ри је реално да очекујемо да нас црква подржи после свега што пишемо по форуму, а веома често се сетимо ње само када треба неко други да нас финасира? PredragVId, Fotina444 and Н И Н Е је реаговао/ла на ово 3 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука