Jump to content

Председник Америке, Доналд Џ Трамп

Оцени ову тему

RYLAH

Препоручена порука

пре 46 минута, Bilbija рече

Zbog toga ameri vrlo nervozno i nasilno delukju na svaki pomen zamene dolara sa nekom drugom valutom u medjunarodnnoj trgovini ...

Ovo nije tacno, u medjunarodnoj trgovini se koriste sve valute redom. 

Jedino gde ima smisla ova tvoja prica je trgovina naftom. Tu ako sam rauzmeo tu je dolar primarna valuta trgovine.Mozda jedina oblast gde se moze primeniti ovo sto si opisao.  Nafta jeste bitna ali daleko od onoga sto si ti pricao, o kompletnom bdpu. 

Cak i kada pogledamo... ameri vazda lebde oko nafte, a uvoze tako malo nafte iz tih drzava kojim lebde. Mislim da ih pre interesuje kontrola nego eksploitacija ...kao sto mnogi pricaju da vrse invazije da bi krali naftu i ostale gluposti. PRvenstveno ih zanima da imaju neku meku kontrolu nad onima koji trguju naftom. 

Dosta je pogledati gadafija... iz libije niko ne izvozi naftu u nekim velikim kolicinama u usa.... vec je gadafi hteo da okrene list sto se tice te trgovina.. opa stizu ljudska prava u libiju....

Sa druge strane, saudijci, mirni, slusaju.. ne bune se puno... nema potrebe za demokratizacijom. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.7k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Grizzly Adams

1009

• Аурор

2184

• cloudking

1021

• Avocado

956

Популарни дани

пре 11 минута, haveaniceday рече

Inflacija dolara se preliva na druge drzave prevestveno tako sto slabi dolar u odnosu na druge valute. Ne znam kako dtugacije.

Tako sto te stampane dolare dobijaju amerikanci , americka privreda kroz kredite, americki radnnici kroz plaste a new ti u Srbiji, ali ti placas vise dolara za nem,acki auto a nisi video ni dolara od onih nastampanih..

Eto jednog od nacina kako ti finansiras americko blagostanje i to je razlog zbog cega je americki m"sistem"  "bolji" od drugih i zasto ameri imaju vece plate od evropljana na primer

Pored toga dolar se koristi i kao rezervna valuta, drzave prave devizne rezerve u dolarima pretez<no, zlatu takodje ... pa i tu "nestaju" inflatorni dolari ..

Srbija recimo ima desetak m ilijardi deviznih rezervi, a< ti dolari su pre trezora prosli kroz americku privredu ...

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Bilbija рече

Tako sto te stampane dolare dobijaju amerikanci , americka privreda kroz kredite, americki radnnici kroz plaste a new ti u Srbiji, ali ti placas vise dolara za nem,acki auto a nisi video ni dolara od onih nastampanih..

pre inflacije:
1 dolar = 100 dinara

x proizvod u americi = 90 centi. 

dolar opali inflaciju, krene stampa. 

x proizvod u americi skace na 1 dolar, sa 90 centi (cene skacu kao posledica inflacije)
Dinar jaca kao posledica inflacije sada je 1 dolar = 90 dinara. 

Da kazemo da si hteo da kupis taj X proizvod pre i posle inflacije.
pre inflacije:
x cena: 90 centi = 90 dinara 
posle inflacije:
x cena: 1 dolar = 90 dinara. 

Objasni mi kako ovo nije tacno? 

Цитат

Eto jednog od nacina kako ti finansiras americko blagostanje i to je razlog zbog cega je americki m"sistem"  "bolji" od drugih i zasto ameri imaju vece plate od evropljana na primer

Ne znam ja iz ovog tvog izlaganja samo jos vise vidim da ne razumes kako ekonomija funkcionise. Ako dolar slabi, svaka druga valuta jaca u odnosu na dolar. Evropljanu, Azijatu cena ostaje ista, jer oni sada za istu kolicinu nacionalnog novca imaju vise dolara da kupe. 

To sto je u americi cena skocila, ili sto je cena necega u dolarima skocila ne menja stvari. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, haveaniceday рече

pre inflacije:
1 dolar = 100 dinara

x proizvod u americi skace na 1 dolar, sa 90 centi (cene skacu kao posledica inflacije)

pre inflacije:
posle inflacije:

2/3 dolara je u upotrebi van SAD

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bilbija рече

2/3 dolara je u upotrebi van SAD

Kakve to veze ima sa tobom u italiji koji imas eure? Ako hoces da kupis nesto iz amerike, pretvoris te eure u dolare. Kako si ti tacno pogodjen? Pogodjeni su oni koji imaju te dolare. 

I mislim da to vazi za svaku valutu, da je velika kolicina te valute u upotrebi van te zemlje. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, haveaniceday рече

pre inflacije:
1 dolar = 100 dinara

pre inflacije:
posle inflacije:

Ti ne kupujes samo americku robu vec i nemacku kojoj raste cena u dolarima sa slabljenjem dolara

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bilbija рече

Ti ne kupujes samo americku robu vec i nemacku kojoj raste cena u dolarima sa slabljenjem dolara

Raste joj cena u dolarima, ali ja ne koristim dolare. Ja koristim dinare. Nemac koristi eure. Cena u eurima i dinarima ostaje ista, samo u dolarima skace.

Dakle pogodjeni su samo oni koji primaju plate u dolarima ili stede u dolarima. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, haveaniceday рече

Raste joj cena u dolarima, ali ja ne koristim dolare. Ja koristim dinare. Nemac koristi eure. Cena u eurima i dinarima ostaje ista, samo u dolarima skace.

Dakle pogodjeni su samo oni koji primaju plate u dolarima ili stede u dolarima. 

E vidis Srbija stedi u dolarima ...

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, haveaniceday рече

E to je problem sto smo debili i imamo debile u vlasti, ali to je resiv problem, nije do amerikanaca do nas je.

Pored toga pogresno vezujesvrednost dolara za inflaciju, vrednost se odredjuje na osnovu ponude i potraznje dolara...to sto ameri nastampaju 50 mld dolara ne utice na vrednost ako se poveca potraznja za dolarima ...recimo padne vrednost dolaru, skoce cene na svetskom trzistu izrazene u dolarima i poveca se potraznja za dolarima

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, haveaniceday рече

I mislim da to vazi za svaku valutu, da je velika kolicina te valute u upotrebi van te zemlje

Nije, ne znam kako ovo zamišljaš. Ako kupuješ nešto sa ebaya denominirano u dolarima od prodavca iz Poljske, i plaćaš sa računa koji je dinarski, banka će prodavcu poslati dolare, a tebi skinuti dinare. Dinar ne ide nigdje van Srbije osim u one zemlje gdje je na bilateralnom nivou dogovoreno da se transkcije mogu obavljati u dinarima. 

Ovo su te transakcija gdje dolar igra vrlo važnu ulogu, osim nafte, zbog čega SAD mogu štampati novac bez da ih ne zaboli glava mnogo. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Justin Waters рече

Nije, ne znam kako ovo zamišljaš. Ako kupuješ nešto sa ebaya denominirano u dolarima od prodavca iz Poljske, i plaćaš sa računa koji je dinarski, banka će prodavcu poslati dolare, a tebi skinuti dinare. Dinar ne ide nigdje van Srbije osim u one zemlje gdje je na bilateralnom nivou dogovoreno da se transkcije mogu obavljati u dinarima. 

Ovo su te transakcija gdje dolar igra vrlo važnu ulogu, osim nafte, zbog čega SAD mogu štampati novac bez da ih ne zaboli glava mnogo. 

Opet sam ja morao da prodam dinare za dolare. A u slucaju inflacije jedan dolar vredi manje dinara nego pre inflacije.
Meni se kolicina dinara koju moram da platim ne menja u tvom primeru, jer za istu kolicinu dinara dobijam vise dolara. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, haveaniceday рече

Opet sam ja morao da prodam dinare za dolare. A u slucaju inflacije jedan dolar vredi manje dinara nego pre inflacije.
Meni se kolicina dinara koju moram da platim ne menja u tvom primeru, jer za istu kolicinu dinara dobijam vise dolara. 

Ne kontam drugu rečenicu. 

Bilioni transakcija koje se odvijaju izvan SAD, i nemaju direktno veze ni sa potrošačima ni proizvođačima iz SAD, zahtevaju transakcije u dolarima. Otkud ti dolari, kako se oni pojavljuju? To sam htjeo da naglasim. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...